Ezekre a programokra érdemes elmenni, ha Csíkban töltöd a pünkösdöt

Péter Beáta 2022. június 02., 18:45 utolsó módosítás: 2022. június 02., 21:42

Állandó és vándorkiállítások, könyvbemutatók, színházi- és táncelőadások, koncertek, táncház: számos programmal várják az érdeklődőket Csíkszeredában és környékén pünkösd hétvégéjén. Csokorba szedtük.

Ezekre a programokra érdemes elmenni, ha Csíkban töltöd a pünkösdöt
galéria
Közel 2500 fényképet foglal magába a GeoFolk kiállítás, amely a csíkszeredai Szabadság téren tekinthető meg Fotó: Borbáth Kata

A Magyarság Háza és Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa eseményeként nyitották meg a GeoFolk kiállítást a csíkszeredai Szabadság téren. A GeoFolk projekt ötletgazdája Dávid Botond fényképész azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a világ összes népviseletét egy kiállítás formájában ábrázolja. Az 54 méter hosszúságú kiállítás jelenleg közel 2500 fényképet foglal magába, és ez a szám folyamatosan bővül.

Állandó kiállításokkal és a Barabási LAB: Rejtett mintázatok című időszakos kiállítással várja a látogatókat a pünkösdi hétvégén a Csíki Székely Múzeum: pénteken és szombaton 9 és 17 óra között, vasárnap 9 és 19 óra között. Ugyanakkor most hétfőn is nyitva tart az intézmény 9 és 17 óra között.

A Csíki Székely Múzeum hosszabbított nyitva tartással, ezúttal hétfőn is várja a látogatókat Fotó: Veres Nándor

„A lélek dús kertjéről” – Pünkösd Tamási Áront ünnepelve Székelyföldön a címe a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Petőfi Irodalmi Ügynökség programsorozatának. Csíkszeredában június 3-án a XVIII. Hargitai Megyenapok szervezőivel együttműködve tartják a Bölcső a hegyek között – Tamási Áron 125 szabadtéri kiállítás finisszázsát 16 órától a Promenádon. Lesz rendhagyó tárlatvezetés is, valamint a diákoknak szóló Tamási nyomában elnevezésű csapatjáték díjátadójára is sor kerül. Ezt követően 17 órától Irodalmi Szalon-estet tartanak Tamási Áronról könyvbemutatóval a Csíki Játékszín előterében. 2022-ben a 125 éve született Tamási Áron író életműve előtt tiszteleg a Petőfi Kulturális Ügynökség a Kiemelt Programok Igazgatóságának szervezésében, melynek keretében jelent meg prof. Dr. Sipos Lajos irodalomtörténész „Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne” című, Tamási Áront prezentáló kötete. A szerzővel Juhász Anna irodalmár beszélget, közreműködik Kányádi Szilárd színművész. Házigazda Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ igazgatója. A szabadtéri kiállítás Székelyudvarhelyre vándorol, ahol június 5-én, vasárnap 18 órától nyitják meg a Patkóban.

A Promenádon látható a Bölcső a hegyek között – Tamási Áron 125 című kiállítás Fotó: Pinti Attila

A XVIII. Hargitai Megyenapok eseménysorában június 3-án 17 órától Tamás Kincső, a csíkszeredai születésű, Sepsikőröspatakon élő prózaíró, a Csinált-patak állatkertje, a Módos asszony üres kézzel és a Fehér kavicsok című könyvek szerzője lesz a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár vendége. A szerzővel D. Balázs Ildikó újságíró beszélget.

A Pro Cultura Siculi eseményeként a Csíkszeredai Szakszervezetek Művelődési Házában június 3-án, pénteken 19 órától Huszka Jenő – Martos Ferenc Lili bárónő című operettjét lehet megtekinte a Pesti Művész Színház előadásában. „Gróf Illésházy László eladja adósságát vagyis ősi birtokát az iparos – bárói címét pénzért szerzett – Malomszeginek, aki lányával, Lilivel, illetve annak vőlegényjelöltjével, Frédivel költözik a házba. Éppen akkor, amikor a gróf távozóban van a kastélyból. Malomszegi inasnak hiszi őt és felfogadja komornyiknak. Illésházy így két legyet üt egy csapásra: egyrészt megtetszik neki Lili, másrészt a saját birtokán maradhat. Olyan ismert slágerek fűszerezik ezt a kedves történetet, mint az Egy kis cigaretta, a Tündérkirálynő légy a párom vagy a Gyere csókolj meg tubicám” – olvasható az előadás ajánlójában. Rendező: Seregi Zoltán.

Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa eseményeként nyitják meg a Magyar katolikus jelenlét a világban című utazókiállítást a csíkszeredai Millenium templomban június 3-án, pénteken 19.30-kor. A Külgazdasági és Külügyminisztérium a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK2020) alkalmából tablókiállításon mutatja be, mivel tudta gazdagítani a magyarság az egyetemes katolicizmust, miként kapcsolódik a magyarság a katolikus egyházi intézmények, illetve személyiségek révén a világ számos térségéhez és népéhez. A kiállítás sorra veszi a magyar katolikus jelenlét különböző formáit: a zarándokok számára leginkább jelentős külföldi kegyhelyeket, különösen azokat, ahol „intézményesen” (pl. nemzeti kápolnával, emlékművel) is jelen vagyunk. Ismerteti a világszerte tisztelt magyar szenteket, illetve jelölteket, beleértve jelesebb ereklyéiket. Bemutatja a külhoni magyar katolikus közösségek fontosabb templomait, intézményeit. Tiszteleg azon személyiségek előtt, akik a hit jegyében vitték jó hírünket a világba misszionáriusként, lelkipásztorként, szakemberként. A kiállítást Érszegi Márk, a Külgazdasági és Külügyminisztérium vallásdiplomáciai főtanácsadója, a kiállítás kurátora, valamint Darvas-Kozma József esperes nyitja meg.

Márdirosz Ágnes és a Heveder zenekar koncertje nyitja a Zengő Kulturális Teret Fotó: Forrás: Heveder zenekar

Ugyancsak pénteken 19.30-tól a Heveder zenekar és Márdirosz Ágnes koncertezik a Zengő Kulturális Tér megnyitóján Csíkszeredában, a Petőfi utca 35. szám alatt. A koncert után táncház is lesz, és ugyanitt megtekinthető Ádám Gyula állandó fotókiállítása és Petrás Mária kerámiamunkái.

Az ANT BAR – Autonóm Neokonstruktivista Törekvés szervezésében pénteken 21 órától a The Fuzz Button látható, hallható a Magtárban. A székelyudvarhelyi duó, Butu Arnold (gitár, ének) és László Péter (dobok) több mint tíz éves tapaszalattal rendelkezik zenei téren, karcos grunge-os hangzásukat egy kis blues-al fűszerezik. A Koncert után a FEELMKR biztosítja a talpalávalót.

Június 4., szombat

A pünkösdhöz kapcsolódó rendezvények kiemelkedő eseménye a hagyományos pünkösdi Role-koncert, amelyet idén már 17. alkalommal tartanak Csíkszeredában, az Agora alapítvány szervezésében. A koncert szombaton 18 órától kezdődik a Szakszervezetek Művelődési Házában. A zenekar mindig alkalomhoz illő ünnepi repertoárral készül pünkösdre, és emlékezetes élményt ígérnek azon zarándokok és helyiek számára, akiknek az elmúlt évek pünkösdi Role előadásai biztos megállónak számítottak, és azok számára is, akik eddig még nem találkoztak e különleges, egyedi zenei világgal. A műsoruk inspirációs forrásai a közel 400 éves csíksomlyói Kájoni Kódex, a csángó néphagyományok, valamint a magyar költészet remekei. A Role zenekar mellett olyan vendég előadókra lehet számítani, mint a csíkszeredai PSALLITE együttes. „Minden évben egy jótékony célra ajánljuk fel a koncerten összegyűlt adományokat, az idén se lesz ez másként. Ahol jó emberek gyűlnek össze, mindig megtörténik a csoda. Hálásak vagyunk, hogy pünkösdi koncertjeinken évről évre olyan nagyszerű emberekkel találkozunk, akik meg tudják mutatni, hogy a közösség erejével segítő kezet nyújthatunk” – írják a zenekar tagjai.

Tizenhetedik alkalommal tart pünkösdi jótékonysági koncertet a Role zenekar Fotó: Nagy Barna

Szombaton 20 órától a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes Édes Gyergyó című táncelőadását lehet megtekinteni a Városi Művelődési Házban. Az előadás a táncfolklorisztikailag kevésbé ismert Gyergyói- medence tánc-, és zenekultúrájába nyújt betekintést. Rendező- koreográfus: Farkas Tamás, Farkas Ágnes. Koreográfusok, táncmesterek: Bara Tünde, Bara Szabolcs. Zenei szerkesztő: András Orsolya, Mihó Attila

Június 5., vasárnap

X Bartók című lemezét mutatja be a Sárik Péter Trió vasárnap 18 órától a Csíki Moziban. A Sárik Péter Trió Magyarország egyik legnépszerűbb és legmeghatározóbb jazz-zenekara. Sikerük egyik záloga, hogy mindhárman nagyon nyitott, sokoldalú muzsikusok, így a közönség sokkal szélesebb rétegét szólítják meg, mint a jazz-zenekarok többsége. A zenekar közvetlenségével, energiájával sok új rajongót hoz a jazznek. A Bartók Béla szerzeményeinek jazz-feldolgozásait tartalmazó lemezük 2020-ban Fongoram-díjat kapott, mint „Az év hazai jazz albuma”. Sárik Péter úgy fogalmazott, nagyon örülnek, hogy épp pünkösdvasárnap játszanak Csíkszeredában.

Vasárnap a Sárik Péter Trió koncertezik Fotó: petersarik.ro

„Szombaton ott leszünk Somlyón a nyeregben, és vasárnap már csordultig telve ezzel az élménnyel ülünk le a hangszerekhez. A zene pont úgy, mint a vallás egyidős az emberiséggel, és hasonlóan mély misztérium. Ez Bartók muzsikájára és a jazzre még fokozottabban igaz, hisz mindkettőben nagyon hangsúlyos az ősi, népi indíttatás, mely Bartók esetében Európából és Ázsiából, a jazz kapcsán pedig Afrikából és Amerikából eredeztethető. Mindez ott lesz velünk a színpadon és a közönség pedig hozza majd a saját pünkösdi élményét, így azt gondolom valóban ünnepi lesz a koncert” – olvasható a koncert ajánlójában. Sárik Péter Trió: Sárik Péter (zenekarvezető, zeneszerző, zongoraművész), Fonay Tibor (bőgő, basszusgitár), Gálfi Attila (dob).

Zarándokközpont, emlékközpont, forgatag

Nem csak Csíkszeredában, hanem a környéken is találhatnak az idelátogatók izgalmas programokat, érdekességeket, „kötelező” meglátogatnivalókat. Csíkszentdomokoson június 3-án és június 5-én a Márton Áron Múzeum délelőtt 10 és este 6 óra között tart nyitva. A múzeum működtetői kérik a nagyobb csoportok vezetőit, hogy előzetesen egyeztessenek a torlódások elkerülése végett. Elérhetőségek itt

A Márton Áron Zarándokközpont udvarán látható szabadtéri kiállítás Fotó: Forrás: Márton Áron Zarándokközpont

A múzeum mellett, a Márton Áron Zarándokközpont előtti téren megtekinthető a gyergyószárhegyi búcsús (gyalogos) keresztalja harminc évét megörökítő szabadtéri kiállítás is.

Aki Csíkszeredából a Gyimesek felé veszi az irányt, mindenképp látogassa meg Szépvízen a Székely Határőr Emlékközpontot. Június 1–7. között a kiállítás 9–19 óra között látogatható, az utolsó belépés 18 órakor lehetséges. Kérik, hogy a csoportok előzetesen jelentkezzenek be, időpontfoglalás itt lehetséges.

A szépvízi Székely Határőr Emlékközpont Fotó: Veres Nándor

Az emlékközpont előtti téren június 5-én, vasárnap 12.30-tól a Pest Megyei Értéktár vándorkiállítását nyitják meg, amely keretében képzeletbeli utazásra hívják a látogatókat Pest megyébe. „Utunk során számos tájat, várost és települést érintünk a Börzsöny csúcsaitól az Alföld síkjáig, a Zsámbéki-medencétől a Gödöllői-dombságig, a Dunakanyartól a Tápió mentéig. Ismert és kevésbé ismert nevezetességeket láthatunk, történelmi személyiségekkel és helyszínekkel találkozhatunk, nem utolsósorban pedig rengeteg érdekességgel gyarapíthatjuk tudásunkat, ismereteinket. Pest megyei utazásunk ugyanis értékekben igen gazdag lesz – hiszen kulturális örökségünk megyei értéktárban található elemeit látogatjuk meg, keressük fel e virtuális kirándulás alkalmával” – írják a szervezők.

A megyei értéktár 2013 óta gyűjti a kiemelkedő szellemi, anyagi, természeti, közösségi értékeket. Különlegességük, a magyar nemzeti kultúrában és Pest megye életében betöltött szerepük indokolttá teszi, hogy nemcsak szakmai körök, hanem a széles nyilvánosság számára is ismertté, ismertebbé váljanak. E kiállítás erre tesz kísérletet, ugyanakkor nem titkolt cél, hogy kedvet csináljon a bemutatott értékek felkereséséhez, megismeréséhez.

Pünkösdi Forgatag Madéfalván Fotó: Veres Nándor

A Magyarság Háza, a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából egyhetes programsorozattal készül Erdély szívében. A Pünkösdi Forgatag Madéfalván elnevezésű rendezvénysorozat június 1-jén kezdődött, délelőtt a gyerekeket várták bábelőadásra, délután megnyitották Az első tíz év – Szemelvények a Magyarság Háza életéből című kiállítást. A megnyitón Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára és Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgató asszonya köszöntötte a résztvevőket.

Szombaton, június 4-én, a Nemzeti Összetartozás Napján Trianon-megemlékezés lesz a vásártéri nagyszínpadnál. 21 órától a Republic együttes koncertezik, 23 órától tábortüzet gyújtanak.

Június 5-én, vasárnap 18.30-tól a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Kárpátok visszhangja című elődását lehet megtekinteni a vásártéri nagyszínpadon, 21 órától a Csík Zenekar koncertezik, majd 23 órától a 3+2 együttes lép fel.

Aki Alcsík fele utazna, az szombaton, június 4-én a csíkszentsimoni Tiltott Csíki Sör Manufaktúra édes családi napján is részt vehet a Tiltott Fesztivál keretében. A családok számára változatos programokat kínálnak, és elsődleges szerepet kapnak a gyerekfoglalkozások: csocsó bajnokság, arcfestés, meseolvasás, könyvbemutató, sütivásár, fagyivásár, csokivásár, thai fagyi készítés. Este a nagyszínpadon a Slágerebbje, valamint a Neoton Família koncertezik.

Szentegyházán szombaton és vasárnap 20 órától a XVIII. Hargitai Megyenapok programsorozat részeként a Szentegyházi Gyermekfilharmónia pünkösdi koncertjét lehet meghallgatni a Gábor Áron Művelődési Házban.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport