Ahol szülő is a terapeuta: élet a rehabilitációs központban

Antal Erika 2018. december 12., 16:51

Nem csupán munkahely, sokkal inkább egy második otthon, a gondozottak pedig családtagok – vallják a marosvécsi neuropszichiátriai rehabilitációs központ munkatársai, akik szerint csak szívvel-lélekkel lehet azt a munkát végezni, amit ők vállalnak.

Karácsonyi vásárral, ünnepi előadással összekötött nyílt napra igyekszünk Marosvécsre, a rehabilitációs központba, amely a Kemény-kastély mögött, megújult környezetben, teljesen új, korszerű épületegyüttesben, úgynevezett pavilonokban működik.

Korszerű pavilonokban/házakban laknak a gondozottak Fotó: Haáz Vince

Nem nehéz odatalálni, a kastélykapuhoz közeli kis utcácskában van a bejárat, ahol a portás irányít, hogy hol parkolhatunk, illetve merre menjünk, hogy betekinthessünk az ott élők mindennapjaiba. Azt követően, hogy a jogos tulajdonosok visszakövetelték és visszakapták őseik kastélyát, az otthon – ahol különféle neuropszichiátriai betegségben szenvedőket gondoznak – nem csak kiköltözött onnan, de átalakult, a célnak megfelelően épített, az egészségügyi elvárások szerint kialakított helyszíneken ma már csak női pácienseket kezelnek. Jelenleg kereken háromszáz gondozottjuk van, a legfiatalabb 23, a legidősebb 88 éves. 

Művészet mint terápia

Szinte kortalannak tűnnek azok a gondozottak, akikkel találkozunk. Mosolygósak, kedvesek. Egyesek visszahúzódottabbak, mások jóval közlékenyebbek. Van, akivel sikerül elbeszélgetni, mások nem szólnak, nem válaszolnak, esetleg csak bólogatnak vagy integetnek.

A művészetterápiás foglalkozásokat Barabás Dénes főorvos kezdeményezte 18 évvel ezelőtt, igen nagy sikerrel. 

Az előző esztendőkben Marosvásárhelyen egy-egy előadással egybekötött kiállításon mutatkoztak be, ahol igen nagy érdeklődés fogadta a saját készítésű, kézműves termékeket, a kerámia- és agyagszobrokat, rajzokat, festményeket, a más-más alapanyagú kompozíciókat, szőnyegeket, hímzett és szőtt terítőket, dísztárgyakat, lakberendezési eszközöket. A kiállított tárgyak zömét ott helyben meg is vásárolták a jelenlevők.

Fotó: Haáz Vince

A jelképes anyagi haszon mellett – hiszen az árak éppen csak szimbolikus összegek voltak, és a készítők zsebpénzét gyarapították – annál nagyobb volt az erkölcsi sikernek az élménye, az, hogy rájuk figyeltek, hogy értékelték munkájukat, örültek mindannak, amit ők, a különféle neuropszichiátriai betegséggel kezelt gondozottak valósítottak meg.

Kiállítás és vásár. Állandósítanák Fotó: Haáz Vince

Az idén nem ők utaztak Marosvásárhelyre, hanem a marosvásárhelyieket hívták, látogassák meg otthonukban, vigyék hírét annak, ahogy ott élnek, dolgoznak, alkotnak. Első utunk a kerámia- és agyagozó műhelybe vitt, ahol máris kész tárlat fogadott. Karácsonyfadíszek sorjáztak szépen az egyik asztalon. Spárgából, színes szalagokból, horgolt virágokból készültek a díszek, villanykörtéket, mécseseket, poharakat, üvegeket „öltöztettek fel” Mikulásnak, angyalkának. Egy másik teremben kimondottan agyagszobrok, kompozíciók, szebbnél-szebb tárgyak, különleges alkotások vártak. Szinte roskadoztak a polcok a kész munkáktól, illetve az asztalokon láthattunk félkész alkotást, illetve még a nyersanyagot is, hiszen volt, aki most sem hagyta abba a munkát, amelyben nagy élvezetét lelte. 

Gyúrja és gyúrja az agyagot, hogy mások szobrot készíthessenek belőle Fotó: Haáz Vince

Kerámiából napóra, különös emberfigurák, tálacskák, kancsók, virágtartók és mécsesek, tányérok, angyalkák, különleges lények, egyedi díszek sorjáztak egymás mellett. Egy különleges kistáskára is felhívták a figyelmünket, amely színes papírból készült, ennek ellenére bárki büszkén viselheti, ha majd gazdára talál. A középen álló asztalon két, fenyőtobozokból és más természetes anyagokból készült karácsonyfadíszek hívják fel magukra a figyelmet. Szárított narancsszeletek, papírból kivágott csillagok, spárgából és faforgácsból készített dekorációk teszik még különlegesebbé az egyedi, művészi összhatást nyújtó fákat. Az ablak előtti asztalokon színes ceruzák, festékek, ecsetek, tálkák, ollók, papírok, zacskókban agyag. Egy fiatal nő csak gyúrja és gyúrja az agyagot egy vizes edénykében. Kíváncsiskodásunkat mosollyal fogadja, de nem árul el semmit sem magáról, sem a munkájáról. A műhely vezetőjétől tudjuk meg, hogy ez az ő, saját maga által vállalat „feladata”: jól meggyúrja az agyagot, amelyből aztán mások elkészítik a különféle figurákat. 

Sabina. Agyagszobrocskák, sajátos munkák dicsérik kézügyességét Fotó: Haáz Vince

Érdeklődésünkre felfigyel egy másik fiatal nő, aki nem fogja vissza magát, jön és kedvesen bemutatkozik. Sabina – mondja, kezet fog, és örvendezve mutatja, hogy miket készített a műhelyben. Agyagszobrocskák, sajátos munkák dicsérik kézügyességét. Azt mondja, örül, hogy eljöttünk és hogy láthattuk, hogyan dolgozik. Kikísér az ajtóig, integet, kezet fog velünk, de mielőtt kimennénk, még megígérteti, hogy ellátogatunk máskor is az otthonába. 

A jó és a rossz küzdelme

Barabás Dénes főorvos arról mesél, hogy ma már sporttevékenységet is folytatnak gondozottjaik. Megalapították a női focicsapatukat, van sportpályájuk, ahol gyakorolnak, edzenek. Három éve külföldi turnékon is részt vesznek, voltak már Magyarországon, Szlovákiában, Csehországban, nem ritkán sikert értek el, jövőre itthon terveznek egy nemzetközi versenyt szervezni. Hasonló sikereket értek el színjátszó, pantomim csoportjukkal is.

Barabás Dénes főorvos, a művészetterápia meghonosítója Fotó: Haáz Vince

Mielőtt továbbmennénk a következő pavilonba, benézünk a fitnesz-terembe is, ahol különböző gépek állnak a páciensek rendelkezésére. A gyógytorna a rendszeres napi foglalkozások közé tartozik, a mozgáskoordinációt javítják többek közt, illetve erősítik az izomzatot, olyan gyakorlatokat végeznek, amelyek elengedhetetlenek a kiegyensúlyozott élethez, a fizikai egészség megőrzéséhez, de a szellemi fejlesztéshez is hozzájárulnak. 

Pantomim a jó és a rossz küzdelméről Fotó: Haáz Vince

Következik a pantomimszínházi előadás. A főszereplőnek szürke, földig érő ruhája van, és hosszú haja. Úgy táncol, mintha a szél fújná ide-oda, hajlong, átélni a zenét, látszik az arckifejezésén, hogy átérzi, amit csinál. Közel állunk hozzá, sokan vagyunk a teremben, de nem zavartatja magát, teljesen uralja a koreográfiát, amit megtanult. Vangelis zenéje kitölti a termet. Aztán megjelenik két másik alak, egy fehérbe, illetve egy feketébe öltözött fiatal nő, és elkezdődik a küzdelem a jó és a rossz között, a lélek harca. Az előadás koreográfusa, a Mozgószínház alapítója Katona Éva ergoterapeuta, aki 27 évvel ezelőtt fodrásznőként került a központba. Marosvécsen lakik, a faluban indított egy amatőr színjátszó csoportot, és abból született az ötlet, hogy valami hasonlót kellene a páciensek számára is létesítenie.

Idővel képezte magát, ma már művészetterápiával foglalkozik ő is, és ahogy büszkén mondja, igen sikeresek a „tanítványai”. Amit itt csinálnak, azt csak szívvel-lélekkel lehet – mondja. „Ez nem gyári munka, nem is irodai, nem abból áll, hogy reggel bejövünk, megetetjük, megmosdatjuk őket, segítünk felöltözni és kész, valahogy eltelik a nyolc óra, és mehetünk haza.

Itt mindenki olyan, mintha a saját gyermekünk lenne, mert mi gondozók is, terapeuták is vagyunk, de ugyanakkor szülők is vagyunk egy személyben, meg gyámok.

Ezt ők is érzik, hiszen megértően viszonyulunk hozzájuk, bíznak bennünk, biztonságban érzik magukat” – magyarázza a mozgásterapeuta.

Sajátos lelkivilágról tanúskodnak ezek az agyagfigurák Fotó: Haáz Vince

A pantomimszínház már több nemzetközi versenyen is részt vett, háromszor szerzett első díjat. A sikerélmény motivál, a színészek, a táncosok igyekeznek, hogy mindent jól csináljanak, úgy ahogy azt az irányítójuk mondja. „Minden nap másképp sikerül, két nap nem egyforma, ahogy ők sem egyformák. Van, amikor sokkal hajlékonyabban megy minden, máskor meg mintha valami gátolná” – avat be a kulisszatitkaikba Katona Éva, miközben segíti a fellépőket átöltözni.

Nem csak a rosszat látja

A háromszáz neuropszichiátriai és mentális betegségekkel küzdő gondozottat hét pavilonban kezelik, amelyek úgy vannak kialakítva, hogy mindenikben ötvennél kevesebb a férőhely, ami megfelel az európai uniós normáknak, részletezte Barabás Dénes. A páciensek már mind csak Maros megyeiek, az évek során ez is megoldódott – teszi hozzá a főorvos, akitől azt is megkérdeztük, hogy lehet ide bekerülni, milyen feltételek szerint. Elmondta, a szociális igazgatóságon kell benyújtani az igényt, ott összeállítanak egy iratcsomót, amelynek alapján eldöntik, hogy megfelel-e az illető személy a kritériumoknak, valóban ebben az intézményben van-e a helye. Igaz viszont, hogy telítve vannak,  70-80 személyes a várólista. Ha valaki elhalálozik, vagy – szerencsésebb esetben – visszakerül a családjához, akkor szabadul csak fel újabb hely. Az utóbbi években hét esetben sikerült a rehabilitációval olyan eredményt elérni, hogy a páciens visszamehetett a családjához. Illetve nemrég egy gondozottjuk férjhez ment a szomszéd faluba, és most önálló életet él.

A marosvécsi kastély, a központ korábbi székhelye Fotó: Haáz Vince

A látogatásunk végén Nagy Kemény Gézával, a Kemény-kastély tulajdonosával is találkoztunk, aki „átnézett a szomszédba” és megállapította, hogy sok jó dolgot csinálnak ott, a körülményeik is adottak, hogy jól érezzék magukat a betegek, és eredményes munkát végezzenek a terapeutáik, gondozóik.

„Elhatároztam, hogy mostantól kezdve csak a jóra összpontosítok. Eddig csak a rosszat láttam, de most látom, milyen szép dolgokat csinálnak”

– mondta lapunknak a kastélytulajdonos szomszéd, aki az ötleteit is megosztotta velünk, ami a jobb együttműködést, a rehabilitációs központ számára további elismerést eredményezne. „Arra gondoltam, és erről majd beszélni fogok a vezetőséggel is, hogy működtessenek egy kis boltot a kastély udvarán, ahol az itt készült szobrokat, és más alkotásokat árusíthatnánk. A turisták hozzánk látogatnak, nem hozzájuk. A tárgyaikat pedig nálunk megvásárolnák” – magyarázta. A gondozottak színházi és zenés előadásait is szívesen látná a kastélyban egy-egy rendezvény keretében Nagy Kemény Géza.

 

Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat

 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV

Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport