Akik a legsötétebb titkainkon osztoznak: a társadalom ablaka is a lelkisegély-szolgálat

Rédai Attila 2019. március 26., 16:08 utolsó módosítás: 2019. március 26., 17:16

Megérkezik, gyertyát gyújt. Esetleg imádkozik. De ami a legfontosabb: felajánlja idejét és képességeit azok számára, akik rászorulnak. Az Erdélyi Telefonos és Internetes Lelkisegély-szolgálat ügyelője számára sokan vannak, akiknek ő az utolsó kapaszkodó. Az Áradat Egyesület által működtetett segítő kezdeményezés szakmai koordinátorával, Simó Irmával és egyik csapatvezetőjével, Schmidt Zsófiával néha megrázó munkájukról beszélgetünk.

Akik a legsötétebb titkainkon osztoznak: a társadalom ablaka is a lelkisegély-szolgálat
galéria
Rituálé az ügyelői szobában. Felajánlás Fotó: Rédai Attila

A közelmúlt egyik legnagyobb székelyföldi természeti katasztrófája, a 2005-ös udvarhelyszéki, több halálos áldozattal járó árvíz tette szükségessé a létrehozását, vallja Simó Irma, a telefonos lelkisegély-szolgálatot működtető Áradat Egyesület szakmai koordinátora. Az augusztusi tragédiát követően október 1-jétől indították be a telefonos szolgáltatást, eleinte más egyesületek segítségével: Udvarhelyen az Ugron Alapítvány, majd később a szentegyházi Szent Gellért Alapítvány „fogadta be” őket. Később aztán rájöttek, hogy jobb, ha önálló jogi személyiségként működnek. „Nem várhattuk el mástól, hogy fenntartsanak minket, főleg, hogy a Szent Gellértnél produkált utolsó telefonszámlánk 7500 lejt tett ki, ami még ma is sok pénznek számítana, nemhogy akkor” – meséli Simó Irma, akivel az egyesület csíksomlyói székhelyén álltunk szóba.

Az első években ugyanis olyan zöldszámon várták a hívásokat, amelyet más megyéből vagy akár mobiltelefonról is fel lehetett hívni, abban az időben azonban az általuk felvállalt percdíjak eléggé borsosak voltak. Egy ideig szünetelt is ezért a szolgálat, szerencsére azonban azóta olcsó lett a telefonos kommunikáció Romániában.

Jelenleg a 0745-800 808-as és a 0723-800 808-as normáldíjas mobilszámokon segítenek minden hétköznap este 7 és 11 között, na meg az interneten, de erről picit később.

Szeretnék a jelenleg elérhető napi négy órás telefonos szolgálatot 12 órásra majd 24 órásra bővíteni, de ahhoz több csapat kell összeálljon, mondják. Jelenleg három településen, Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen és Sepsiszentgyörgyön vannak önkéntes csapataik, akik átirányítással fedik le az ügyeleteket. Minden stábnak megvan a maga szakmai vezetője, az önkéntesek pedig nem csak a hívásokat fogadják, hanem besegítenek az adminisztrációs munkába is.

Simó Irma, az Áradat Egyesület szakmai koordinátora Fotó: Rédai Attila

Önkéntes sem lehet azonban bárki. Szükség van egy egyéni alkalmasságra: ha valaki motiválni, önkénteskedni szeretne, először mindig egy interjún felmérik, utána egy képzési folyamaton, egyebek mellett egy 120 órás tréningen is át kell esni, ami igazolja alkalmasságát. Ha megfelel, akkor lép be hivatalosan az ügyelők sorába. Önkéntesi szerződést is kötnek vele, ami alapján kaphat érdemfizetést, és ami igazolásul is szolgálhat a későbbiekben számára.

„Folyamatos a belső munka, tréningeken képezik magukat az önkéntesek, meg hát a témák, a hívások őket is megérintik, ezért folyamatosan foglalkozunk velük, így két-két stáb van minden városban”

– vázolja Simó Irma.

A szolgálatnál próbálják tartani a lépést a kommunikációs trendekkel, ez egyelőre abban merül ki, hogy emailen is fogadnak megkereséseket, de tisztában vannak vele, hogy szükséges lenne az, hogy a telefon mellett chates ügyeletet is fenntartsanak. Most, ha egy segítséget kérő ráír az egyesület Facebook-oldalára, akkor átirányítják a telefonra, vagy arra biztatják, hogy írjon emailt.

Így történt ez a beszélgetésünk előtti hétvégén is, amikor

egy kétségbeesett lány internetes üzenetben jelezte, hogy bajban van, nagyon rosszul érzi magát.

Ha a síró emotikonok nem lettek volna elegek, akkor a bevagdosott alkarjáról elküldött fénykép minden kétséget eloszlatott a lány szándékairól. Bár egyelőre még nem tartanak fenn internetes ügyeletet, az egyesület Facebook-oldalának egyik szerkesztője fogadta a megkeresést, és a telefont vagy az emailt ajánlotta. A lány a személytelenebb elektronikus levelet választotta, s a segítők elkezdtek levelezni vele. Sajnos végül minden segítség ellenére a lány úgy döntött, mégis öngyilkosságot kísérel meg. Ilyenkor azonnali és konkrét életveszélyben kell közbelépjenek a segítők, s esete válogatja – mondja Simó Irma –, hogy soraikból állítanak-e ki egy mobil csapatot, amelyik a helyszínre kiszáll, vagy ha nagyon nagy a veszély, akkor a 112-őt tárcsázzák.

Van, amikor konkrét és azonnali az életveszély, ami ellen fellépnek Fotó: 123RF

Ezúttal ennyire nem volt vész, sikerült elérjék a lány testvérét, aki kiment a bajban lévőhöz. A lelkisegély-szolgálatnál azonban legalább hat ember dolgozott koordinált csapatmunkában az esetnél, amíg a krízishelyzet első, legveszélyesebb 24-48 óráját maguk mögött tudták. „Nagyon érződik, hogy ez csapatmunka, a komolyabb eseteknél sokat jelent, hogy együtt fogunk össze ahhoz, hogy egy embert megmentsünk” – fogalmaz Simó Irma, akit láthatóan igencsak megérintettek az események.

„Tulajdonképpen ezzel foglalkozunk: lelki szenvedés enyhítése különböző eszközökkel, személyesen, interneten, telefonon.

Ez is a mottónk: letörölni a könnyet minden arcról. Vízáradat, szenvedésáradat, segítőként jelen lenni, amikor például pusztít a katasztrófa…

Ha kell, gumicsizmában is, ahogy mentünk annak idején Malomfalvára. Nem az a típusú csapat vagyunk, amelyik ül mindig az irodában, s ott fogadja az embereket” – magyarázza a pszichológus.

A fiatalokon, ha nagy a lelki nyomás, és egy kis tudatmódosító is besegít, könnyen megtörténik a tragédia Fotó: 123RF

De ott is fogadják, ha szükséges. Ahogy meg is történt, hogy az udvarhelyi irodába beesett hozzájuk egy lány, akinek a bátyja azelőtt éjszaka fel akarta kötni magát, s ő vágta le a kötélről. „Akkor mi a hozzátartozó talpra állításával foglalkoztunk. Udvarhelyen és Csíkban is tudják már nagyjából az emberek, hogy ilyen témákban elérhetők vagyunk, s napközben is hívnak az egyesületi mobilon. Mindig jó kapcsolatban voltunk a pszichiáterekkel, tudnak rólunk, megadják a számunkat a kórházban, a sürgősségin, a pszichiátriai osztályon, ha kerül egy olyan beteg… Azt mondanám, hogy civil kezdeményezésként partnerségben állunk az állami hatóságokkal, intézményekkel is. Ez valószínű onnan is van, hogy szerte a nagyvilágban így működnek a lelkisegély-szolgálatok, mindenütt nagyon komolyan veszik ezeket, az IFOTES, azaz a Telefonos Elsősegély-szolgálatok Nemzetközi Szövetsége normái szerint működünk” – mutat rá Simó Irma. Az övékhez hasonló krízisszolgálat rengeteg országban működik, általában 24 órában ott, ahol már ötven-hatvan éve jelen vannak. Az idők folyamán ugyanis azt vették észre, hogy

jó, ha krízishelyzetben van egy „projekciós felület”, ha az, aki rászorul, nem is látja a segítőt, csak a hangját hallja.

Az IFOTES normáihoz is hozzátartozik az anonimitás, az, hogy nem adják ki az önkéntesek neveit sem, mindenkinek ügyelői neve van vagy esetleg száma. A tevékenységet szakmai titoktartás övezi, semmilyen történetet nem szabad az ügyelőből kivinni, máshol tárolni. Ugyancsak a norma része az azonnaliság: a krízisintervenció nem várhat hétvégén vagy ünnepnapokon sem.

Schmidt Zsófia és Simó Irma. Profiljuk a krízisintervenció Fotó: Rédai Attila

Hogyan néz ki egy tipikus ügyelet? Ezt már Schmidt Zsófiától, a csíksomlyói ügyeleti központ szakmai vezetőjétől kérdezzük. „Minden ügyelőnek megvan egy rituáléja, amit magának kidolgozott: megérkezik az ügyeleti szobába, előkészíti a telefont, van, aki imával, van, aki gyertyagyújtással indít, s úgymond felajánlja idejét a segítségre szorulóknak. Van olyan este, hogy nincs hívás, de van olyan, hogy három-négy is. Szerte Erdélyből jöhetnek a megkeresések, nagy a szórás: Nagyváradról, Kolozsvárról, Kézdiről, Brassóból is érkezhetnek a hívások. Mi magyar nyelven fogadjuk őket, mivel mi a magyar nyelvű szolgálat vagyunk” – fejti ki Schmidt Zsófia.

A szolgálatnál így az erdélyi magyarság lelki egészségének egy olyan kivonata látszik, amivel nem szoktunk szembesülni, állapítom meg. Ez alapján milyen a lelki egészségünk? „Inkább az a kérdés, hogy mennyire nyílnak meg az emberek, mennyire hajlandók segítséget kérni” – véli a csapatvezető. „Most úgy tűnik, hogy van egy nyitás, október óta több mint hetven hívásunk volt, ami nagy szám, ebből idén több mint harminc, és az emailek is egyre sűrűbben jönnek. Valószínű, hogy az információ is jobban eljut az emberekhez – a Facebook itt most segítség nekünk. Segít az anonimitás is, hogy a bajba jutott nem kell annyira felvállalja magát.”

Érdekes, hogy korosztály szerint is jócskán eloszlik, hogy kik keresik meg őket: vannak idősek, magányos nyugdíjasok, párkapcsolati problémáktól szenvedő középkorúak és fiatalabbak egyaránt.

A bántalmazás különböző válfajai is előfordulnak a tematikáknál a lelki terrortól kezdve a fizikai erőszakig Fotó: 123RF

„Hív olyan fiatal is, aki külföldön dolgozik, de aggódik itthon lévő szüleiért, akik bekerültek például a kórházba, vagy van, hogy az anyukája itthon családi erőszak áldozata lett, s ezért keres meg minket. A bántalmazás különböző válfajai azért befutnak a tematikáknál a lelki terrortól kezdve a fizikai erőszakig” – teszi hozzá Simó Irma.

A Schmidt Zsófia által előkészített összesítésből kiderül: a leggyakrabban a párkapcsolati problémák fordulnak elő akár úgy, hogy válás, szakítás után kell feldolgozni a veszteséget, akár úgy, hogy a kapcsolaton belüli konfliktusok akár a tettlegességig is elfajulnak. Előfordul családi konfliktus a testvérek között, vannak az alkoholizmusból származó problémák, hogy mit kezdjen az szenvedélybeteg párjával a családtag. „Fontos megjegyezni, hogy

az információszolgáltatás is fontos része a tevékenységünknek, hogy adott ügyben hová, kihez lehet fordulni, legyen az intézmény vagy szakember.

Van olyan hívónk, aki azért hív, mert magányos, csupán szeretne valakivel beszélni, van, aki imát kér saját magáért vagy hozzátartozójáért, volt olyan, aki információt szeretett volna szerezni arról, hogy hová fordulhat betegségével. Vannak, akik többször hívtak már, akik szeretnének mindig ugyanazzal az ügyelővel beszélgetni, és vannak a konkrét krízishelyzetek” – összegez a csapatvezető.

Közszereplő is volt már a segítettek között, akit a hatalmi csatározások készítettek ki Fotó: 123RF

Ilyen krízishelyzet volt annak a fiúnak is az esete, aki halottak napja környékén akarta megpróbálni az öngyilkosságot, de szerencsére lelepleződött a búcsúlevele. Ez a srác azt mondta később, hogy nagyon örül, hogy végül nem sikerült a kísérlete, de akkor sajnos megcsinálta volna. „Irdatlan az a szellemi nyomás, ami van ilyenkor a fiatalon, plusz egy kis alkohol, netán kábítószer, és nagyon is könnyen megtörténhet a tragédia. Vannak ilyen esetek, szerencsére nem naponta” – hangsúlyozza Simó Irma. De nem csak tinédzserek, köztiszteletben álló közéleti szereplő is szorult már a segítségükre, amikor úgy érezte, hogy igencsak kisodródott a peremre, megsebesítették, kikészítették a túl kemény hatalmi játszmák. Rajta az is segített, hogy nem kellett felfedje a nevét, s azóta többször is hívta már őket.

„Valóban a társadalom ablaka is ez a lelkisegély-szolgálat: van itt kábítószer, agresszió, vannak szexuális zavarok is, és most nem a homoszexualitással kapcsolatos problémákra gondolok.

Nagyon spontánnak kell lennünk, hisz nem lehet felkészülni arra, hogy most éppen milyen problémával találkozunk, a felkészülés más szinten történik” – vázolja Simó Irma.

És milyen társadalom látszik ebből a bizonyos ablakból? Ezt megint Schmidt Zsófiától kérdezem. „Színes, sokféle. Nekem volt egy rácsodálkozásom is arra, hogy az emberek kezdenek tudatosabban viszonyulni az önismerethez, saját dolgaik feltárásához. Kezdenek az emberek ráeszmélni önmagukra, ami szerintem nagy dolog errefelé, Székelyföldön különösen: kimondani hangosan, hogy ez vagy az a baj. Ez számomra egy nagy pozitívum, hogy láthatom. Sokan boldogtalanok a családi kapcsolataikban, nem tudják eldönteni, hogy ki kell-e lépjenek belőlük vagy sem. Vagy van, aki nem tud kapcsolatot teremteni, de ezt fel meri vállalni, és mer ehhez segítséget kérni. Ez persze nem krízishelyzet, s ilyenkor nem feladatunk elmondani, hogy mit csináljon vagy mit ne, az ilyen hívásoknál utánanézünk, hogy mi is pontosan a nehézség benne, vagy miért éli meg az ügyfél nehézségnek ezeket” – válaszolja a szakember.

Segítenek autonóm személyiségekké válni – ebben van a legtöbb fejlődni valónk Fotó: Rédai Attila

Simó Irma is egyetért azon felvetésemmel, hogy a probléma tudatosulása az első lépés a gyógyulás felé. „A segítségért való fordulás már további fejlődés: aki megteszi ezt a lépést, megkönnyebbül. Majd megérti, hogy nem is kell egyszerre mindent megoldjon, van egy prioritási lista. Ez önmagában is segítség, egy megnyugvás” – fejti ki. A pszichológus szerint a mai kor emberének amúgy is elég nehéz a dolga: elvesztek a támpontok, mindenki saját magának kell az értékrendszerét felállítsa, ami szerint élni akar.

„Nincsenek betonba öntött oszlopok az életben való eligazodáshoz, s emiatt autonóm módon kell élni.

Ez viszont egy nehéz folyamat, s nekünk, akik ezen a területen tevékenykedünk, abban kell segítsük az embereket, hogy kommunikációtechnikai szempontból, a konfliktuskezelésben autonóm személyiségekké váljanak, hogy ne behódolás alapján, félelemből, meghunyászkodva, véleményüket nem vállalva hozzanak döntéseket. Ilyen téren a mi társadalmunkban még nagyon sok a fejlődni való” – értékel az Áradat Egyesület vezetője.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport