Akinek lovakkal kerek a világ: Póra Erika

D. Balázs Ildikó 2022. szeptember 09., 19:02 utolsó módosítás: 2022. szeptember 09., 19:15

Alig volt nyolcéves, amikor családi okok miatt a másfél évvel kisebb öccsével együtt egerszéki otthonukból a dévai Szent Ferenc Alapítvány tusnádfürdői gyermekvédelmi központjába került. Szakmát tanult, hobbija és céljai lettek. S rájött, hogy a ló nem csak a barátja, nem csak lelki nyugalmát jelenti, de hivatása is lehet. Tanulságos történet egy fiatal lányról, aki úgy kapaszkodott saját álmaiba, hogy nem volt, aki támaszként álljon mögötte, és elmondja: hiszek benned.

Akinek lovakkal kerek a világ: Póra Erika
galéria
Rubinnal. Szerelem volt első látásra Fotó: Veres Nándor

Ha a lovak társaságában van, kerek lesz a világ – mondja Póra Erika. Szeme csillog, mosolya őszinte, nyitott és határozott. Szívesen mesél a lovastorna terén elért eredményeiről, de a legbüszkébb mégiscsak azokra a gyerekekre, akikkel foglalkozik. És a lovakra, amelyek gyógyítják a lelkét, miközben árad belőlük a feltétel nélküli szeretet. Ő Póra Erika, a csíkszentsimoni Szent László Sportegyesület lovasoktatója.

„Amíg odahaza voltam, Egerszéken, mindig is volt lovunk. Édesapám tett első alkalommal fel a lóra, akkor még olyan kicsi voltam, hogy járni sem tudtam. Nem is csoda, hogy gyermekkorom óta szeretem a lovakat, de nem mindig volt lehetőségem lovazni, s ezt az érzést mélyen magamban el is ástam. Amikor Csíkszentsimonba kerültem, sokat foglalkozott velem Géza bácsi (Erőss Géza – szerk. megj.), ő volt az első lovasoktatóm, s akkor kerültek elő a mélyről a lovakkal kapcsolatos érzések, amelyek idővel egyre intenzívebbeké váltak.

Nem volt lehetőségem e téren továbbtanulni, nem volt családi háttér, nem volt legalább egy szülő vagy nagyszülő, aki ott állt volna sziklaszilárdan mögöttem, ezért nem mertem ebbe belevágni. Inkább mindig azt mondtam Géza bácsinak, hogy olyan munkát szeretnék, ahol még tanulni is tudok”

– meséli.

Póra Erika háttében egyik tanítványával, a Zsiványt meglovagoló Fazakas Zsanettel Fotó: Veres Nándor

Ülünk a csíkszentsimoni Szent László Gyermekvédelmi Központ árnyékában egy padon, béke és csend van körülöttünk. Békés és csendes Erika világa is, noha perlekedhetne az élettel.

„Ragaszkodom Székelyföldhöz”

„A szakiskola utolsó évében beiratkoztam a sofőriskolába is, a szakvizsgámra már autóval mentem. Ez hatalmas büszkeség volt számomra” – újságolja boldogan, hiszen ez kemény munka, hatalmas erőfeszítés eredménye, és csakis a saját érdeme.

Erikának hat évig volt a tusnádfürdői gyermekvédelmi központ az otthona, majd a nyolcadik osztály elvégzése után került a szentsimoni központba, és onnan ingázott két évig Csíkszeredába.

Mivel a szakiskolát végül nem a megyeszékhelyen, hanem a csíkszentmártoni Tivai Nagy Imre Szakközépiskolában akarta befejezni pincér szakon, így átiratkozott.

Betyár hátán Fotó: Veres Nándor

„Amikor átiratkoztam Szentmártonba, azt a feltételt fogalmaztam meg magamnak, hogy az elsők között kell lennem majd az év végén. Be kellett pótoljak két évet, amit Csíkszeredában jártam, keményen tanultam, s a szakvizsgán én voltam a második legjobb. Befejeztem az iskolát július végén, augusztus 4-én úgy elmentem dolgozni, hogy azóta is dolgozok. Semmim nem volt, fogtam a táskányi cuccomat, s elindultam. Egy év alatt annyira összeszedtem magam, hogy az első évben megvettem az autómat” – büszkesége határtalan.

Így lett két évig egy kurtapataki lovardában lovasoktató, miközben ott is folytatta a még Szentsimonban elkezdett lovastorna edzéseket. Sőt, versenyekre járt, s lett a 2020-as országos lovastorna első helyezettje. Idővel Erőss Géza kérésére heti két alkalommal Szentsimonban a lovardában is gyermekekkel kezdett foglalkozni. Két munkahelyen dolgozott egy évnél többet is – meséli –, de belefáradt, s fontolóra vette a szentsimoni központ vezetőjének többször is elhangzott ajánlatát.

Fazakas Zselyke, Erika kis tehetséges tanítványa Fotó: Veres Nándor

„Hiába akartam, hogy fejlesszem magamat, hogy minél több mindent érjek el, éreztem, hogy nem lesz jó vége. Judit (Fazakas Judit – szerk. megj) több alkalommal is teljes állást ajánlott, végül tavaly augusztus végén felmondtam Kurtapatakon azzal a szándékkal, hogy egy hónap pihenés után itt állok munkába. Persze azt senki sem tudta, hogy én nem pihentem, hanem adódott egy lehetőség, s bár sosem vágytam külföldre, elmentem egy német gazdához komlóaratásra.

Nehéz volt, keményen dolgoztam a férfiak között, miközben erős honvágyam volt. Hiányzott az itthoni lét, minden, ami az itthonhoz kötött. Ragaszkodok Székelyföldhöz, nem tudnék máshol élni, ez az otthonom. Hazajöttem s október első hetétől itt vagyok, lovasoktatóként dolgozok, de besegítek a mindennapokba, ha szükség van rám.”
Kitárul a világ, de ennek kemény munka a kulcsa

Gyerekekkel foglalkozik, lovagolni tanítja őket az alapoktól – lépés, ügetés vágta – , de van egy nyolc fős lovastornacsapata is, ahol 6 évtől 13 éves korú gyerekekkel foglalkozok. „Szeretném, ha minél több helyre eljutnának, hogy kicsit a világ nyíljon meg előttük is” – szövögeti terveit. Nagy reményeket fűz hozzájuk, szeretné bebizonyítani nekik, hogy kemény munkával előttük is kitárulhat a világ, csak hinniük kell ebben. S mindeközben közel kerülve a lovakhoz, a gyerekek azt is megtanulják, hogyan kell gondjukat viselni, észrevétlenül is részesei lesznek egy olyan világnak, amelyet a kölcsönös bizalom visz előre.

Őszinte és szigorú – így jellemzi magát mint lovasoktató, s nevetve fűzi hozzá, amíg néhány évvel ezelőtt számára elképzelhetetlen volt az, hogy gyerekekkel foglalkozzon, ma már az elképzelhetetlen, hogy ne gyerekekkel foglalkozzon.

Ebben az is megerősítette, hogy bár szerette a lovastorna versenyeket, szerette a kemény munkát, idővel rájött, a saját eredményei adta boldogságánál, sokkal erősebb boldogságot érez, ha egy tanítványa jeleskedik. Tárgyilagosan mesél arról, milyen nehéz volt számára gyermekként feldolgozni, hogy egyedül van a világban. „Soha senki nem volt, aki azt mondta volna, büszke vagyok rád, mert az első lettél. Valószínűleg ezért nem tartottam fontosnak a versenyzést” – jegyzi meg teljes belenyugvással.

A ló igaz jó barát – vallja Erika Fotó: Veres Nándor

Anyák napja édesanya nélkül…

Néha még meglátogatja egerszéki otthonukban édesapját és nagyszüleit, hosszasan mesél öccséről, akire büszke, hogy akárcsak ő, önerőből talpra állt, és aki számára ő volt a példakép, a húzóerő. „Egymás támaszai voltunk és vagyunk” – jegyzi meg, és nem tagadja, hiányzik az a családi lét, amelyben tán sosem volt része.

„Nehéz volt gyermekként úgy állni a színpadon s mondani az anyák napi verset, hogy nem állt senki velem szemben. Mikor nekem nagyon fontos volt egy előadás, egy szerepelés, egy verseny, s szükségem lett volna valakire, nem volt senki mellettem. Mikor elkezdtem a szakmában dolgozni, sokszor láttam, hogy ha a gyerekek valamit jól csináltak, szüleik mennyire boldogok voltak, és büszkén ölelték magukhoz. A látványt meg kellett szokjam, fel kellett dolgozzam, eleinte bizony nem bírtam nézni sírás nélkül. Volt, amikor el kellett vonuljak, hogy kisírjam magam.

Meg kellett erősödjek. A jó Isten nagy szerepet játszik az életemben, nagyon sokszor éreztem, hogy vezet az utamon. Ha nem vezetett volna, nem itt tartanék. Sokszor voltam mélypontom, s hozzá fordulva mindig kialakult egy olyan út, amelyről tudtam, hogy az enyém. Nehéz volt, sokszor volt az a pont, amikor az mondtam nincs erőm, nem bírom végigcsinálni. Most ahogy érzem magam és ahogy látom az életemet, sokszor magam sem hiszem el, hogy ilyen szépen alakult. Ha még egyszer választhatnék, semmit sem csinálnék másként, ezt az utat választanám, mert jó emberek kerültek mellém, jó környezeteben vagyok” – mondja a maga 21 évének minden komolyságával.

Őszinte és szigorú – így jellemzi magát mint lovasoktató Fotó: Veres Nándor

A ló és a kutya a mindene – s le sem tudná tagadni, elárulja a csuklóján látható tetoválás.

„Ez én vagyok” – mutat mosolyogva a bal csuklója egyik tetoválásra. Lovához simuló kislány alakja sejlik fel, valamint egy szívritmus képből kirajzolódó ló alak.

A jobb csuklóján látható tetoválás pedig Cukinak, az idén elhunyt kedves kutyájának állít emléket.

A lovarda felé sétálunk, benézünk az istállóba is, arra kérem, két kis tanítványával mutasson néhány gyakorlatot, ő viszont – mondja nevetve – nem tud lóra ülni, „elmotorozta” a kezét a hétvégén. Hát hogyne újságolná el, ha már itt tartunk, hogy gyermekkori álmát váltotta valóra, amikor nemrégiben egy cross motort vásárolt és hétvégente ha nem lóháton, akkor két keréken barangol. Közben a heveder Betyár hátára kerül, őt Zselyke készíti elő, míg Zsiványt Zsanett, s hamarosan a Fazakas-lányok már a bemelegítő köröket teszik a lóudvarban.

„Ha bánt valami, lovak közé kell mennem”

„Nagyon jó barátja az embernek a ló, nagyon magasak a rezgésszintjei. Távolról megérzi, hogy mi van benned, ki vagy te, milyen érzéseket hordozol. Nagyon verekedős, ideges gyermek voltam, ahogy kezdtem nőni és lovazni, rájöttem, hogy a ló lenyugtat. Bementem az istállóba idegesen, és látszott, hogy a lovak megérezték az állapotomat.

Úgy érzem, hogy sokszor a lovakban kaptam meg azt a nyugalmat, ami engem kicsit lehűtött. Vannak olyan napok, amikor nagyon fáradt és ideges vagyok, bánt valami, hiányzik valaki, akkor érzem, hogy lovak közé kell mennem, lóra kell üljek vagy a kutyámmal foglalkozok. Amióta lovakkal foglalkozok, sokkal kiegyensúlyozottabb, higgadtabb vagyok és reálisan látom a világot”

– magyarázza.

Rubinhoz lép, gyöngéden megsimogatja, hozzábújik. Kölcsönös a szeretet. „Olyan temperamentumos, mint én. Szerelem volt első látásra” – nevet nagyot. Végigmegy az istálló folyosóján, kaparnak a lovak, mindegyiknek van története, mindegyikhez van egy jó szava, kapnak egy-egy simogatást, puszit az orra.

Átadni a tudást – ez vezérli Erikát a lovas foglalkozásokon Fotó: Veres Nándor

„Jó helyt vagyok, jól érzem magam, jól vagyok” – búcsúzik, de még beavat egy, a szíve mélyén dédelgetett álmába. Családot szeretne, gyermekeket, hogy mindazt a törődést, szeretet megadhassa, amiben neki nem volt része, s bebizonyítsa, hogy az élet nagyszerű.

A cikk először a Székelyhon napilap Liget mellékletében  jelent meg 2022. szeptember 9-én.
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport