Az elromlott hangszerek „doktora”: Tódor Botond

D. Balázs Ildikó 2022. február 18., 17:39

Ismerek egy olyan helyet, ahol még a lámpatest is egy kürt tölcséréből van, a falióra egy szaxofon mintájára készült, s a hangszerekkel kesztyűs kézzel bánnak. Egy olyan kis műhelyről beszélek, ahol újjászületnek a megkopott hangszerek, ahol a hangszerész szívét s lelkét beleteszi egy-egy szaxofonba, kürtbe, klarinétba. Újra és újra. Tódor Botond hangszerészt látogattuk meg.

Az elromlott hangszerek „doktora”: Tódor Botond
galéria
A csíkszentsimoni ifjú hangszerész Fotó: Veres Nándor

A műhelyasztal melletti fakeretben két régi fotó ragadja meg a figyelmemet. Egyikről Botond üknagyapja tekint a kamerába, ő klarinéton játszott régen a helyi rezesbandában, a másikról a fiatalember szintén klarinéton játszó nagyapja látható. Ők figyelik Botond mindennapi varázslatait.

A Csíkszeredától mintegy tizenhat kilométerre fekvő Csíkszentsimonban járunk a 26 éves Tódor Botondnál, aki egy mifelénk mondhatni ritkaságszámba menő szakmát tanult Budapesten, majd sok tudással a tarsolyában hazatért, hogy idehaza „gyógyítsa” a megfáradt hangszereket. Mert úgy is indult el, hogy ő majd egyszer hazatér.

A fortélyokat el kell lesni

Bár a zenéhez, a hangszerekhez mindig is kötődött, jó énekhangja és zenei hallása volt, Botond története 2008-ban indult, amikor hatodik osztályos korában a csíkszeredai Nagy István Művészeti Középiskola diákja lett. „Akkor alakult újra Szentsimonban a fúvós zenekar is, s mivel apukám nagyon ragaszkodott, hogy fúvós hangszeren játsszak, én a trombitát választottam. Így kezdtem trombitán tanulni, s ezzel párhuzamosan a zeneiskolában csellózni tanultam, de nem igazán talált hozzám. Két évet csellóztam, majd átiratkoztam trombitára, így hosszas kihagyás után én voltam az első trombitás diák a művészetiben. Érettségi után a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Hangszerészképző Szakközépiskolájába nyertem felvételt” – meséli, de erre az utolsó mondatra érdemes még egy kicsit visszatérni, hiszen mint kiderült, nem is olyan egyszerű bejutni ebbe az iskolába.

A szóban forgó hangszerésziskolában ugyanis minden második évben indul új tanfolyam, 2014 viszont az az esztendő volt, amikor a frissen leérettségizett Botondnak még egy évet várnia kellett, hogy megkezdhesse budapesti tanulmányait. Így sem tett le szándékáról, felkeresett egy budapesti hangszerész műhelyt, ahol egy évet tanulhatta a rézfúvós hangszerek javítását.

Tódor Botond vendéglátós-zenészként is a bizonyított az elmúlt években Fotó: Veres Nándor

„Az iskolába kell ugyan felvételizni, de ahhoz, hogy felvegyenek, annak az az egyik feltétele, hogy egy hangszerész műhelybe befogadjanak tanulónak. Havi két napban elméleti oktatás zajlik, amikor többek között anyagismeretet, akusztikát, esztétikát, szakrajzot, angol- és német szaknyelvet tanulunk, és egyéb hangszerkészítési elméleti ismereteket sajátíthatunk el, de a szakmát tulajdonképpen a műhelygyakorlatok alatt tanuljuk meg.

A gyakorlat az alapja ennek a szakmának, ezt nem lehet könyvekből, füzetekből megtanulni, a fortélyokat el kell lesni.

Szerencsém volt, hogy egy olyan műhelybe kaptam felvételt, amelybe 16 éve nem vettek fel tanulót, itt tanultam meg az alapműveleteket, amíg megkezdhettem az iskolát, s tulajdonképpen itt dőlt el az én sorsom is” – magyarázza.

Meghódítani a világot…

Nevet, amikor elismeri, igazából fogalma sem volt, hogy működik a hangszerjavítás. „Azt gondoltam, hogy kirázom a kisujjamból, arra számítottam, hogy ugye kimegy a székely legény Pestre, s meghódítja a világot, de aztán kiderült, hogy nem éppen úgy van ez az egész. A első pár hónapban azt éreztem, hogy ez nem nekem túl sok. Nem is a szakma miatt, hanem az ottani emberek, a gondolkodásmód miatt.

Egyedül voltam a nagy semmi közepén, a komfortzónámból abszolút kimozdítva, ott kellett mindent újrakezdeni. Nehéz volt, de én nem azért mentem oda, hogy feladjam, égett bennem a bizonyítási vágy, s aztán lassan-lassan kialakult minden.”

De Botond élete azokban az években nem csak a tanulásról, a szakma elsajátításáról szólt. Középiskolás volt, amikor megtanult szaxofonon játszani, és egy osztálytársával vendéglőkbe kezdtek járni zenélni. Aztán lassan jöttek a kicsengetések, keresztelők, lakodalmak, s így csöppent bele már igen korán a vendéglátós-zenészek világába. „Amikor kimentem Budapestre, a vendéglátós kliensi köröm már megvolt, és én a négy év alatt, amíg ott tanultam, majdnem minden hétvégén hazabuszoztam, lemuzsikáltam a lakodalmat, és visszabuszoztam. Közben folyamatosan vágytam arra, hogy megállapodjak, kikészített a folyamatos ingázás, belefáradtam, s aztán egyszer csak eljött a hazatérés pillanata is. 2018-ban hazajöttem, s elindítottam a műhelyemet.”

Amikor a szakma tárt karokkal fogad

Botond jól tudja, a legjobb reklám a jól elvégzett munka, a kis csíkszentsimoni műhely híre pedig hamar elterjedt szakmai berkekben, ma már katonai- és szimfonikus zenekarok, zeneiskolák, zenészek viszik hozzá javításra, felújításra, csinosításra váró hangszereiket Bukarestből, Szebenből, Szatmárról, Kolozsvárról, Marosvásárhelyről, Brassóból.

Jól tudja, a legjobb reklám a jól elvégzett munka Fotó: Veres Nándor

S hogy mi tud elromlani egy hangszeren? Kétféle problémája adódhat egy hangszernek – szögezi le a fiatalember. Egyrészt használatból eredendő problémák, gondolhatunk itt a kopásokra, másrészt a külső behatások, azaz elejtik, rátaposnak, lerúgják.

Bizalmi kapcsolat ez zenész és hangszerész között, mert sokan „legdrágább kincsüket” bízzák rá.

S ha körbenézek, látom is a polcokon a tokokban várakozó hangszereket, nem fog még jó ideig unatkozni az ifjú hangszerész, igaz, ez felelősséggel is jár.

„Több ezer eurónyi értékben van itt hangszer, több tízezer eurós lehet egy fagott vagy egy oboa. Részfúvós hangszereknél a vadászkürtök nagyon drága hangszerek, s nem mindegy, hogyan nyúlsz hozzájuk. Sokszor az elején, amikor szembenéztek velem, láttam, azt gondolják, nagyon fiatal vagyok, ők meg lemuzsikálták az életüket, s hogy is bízhatnák rám a hangszerüket. Aztán azt is látták, hogy szép munkát végeztem. Egy alkalommal idehoztak egy hatezer eurós vadonatúj tubát, amelyre rátolattak egy furgonnal. Különleges bánásmódot igényelt, különböző golyós- és drótköteles szerszámokat kellett készítsek, drótkötélen áthúztam a vasgolyót a hangszeren, s az szépen kinyomta az összelapított hangszert. Nagy kihívás volt. Fafúvós hangszereknél a leglátványosabbak a csaptörések, úgy szereztem egyébként klasszikus zenész körökben hírnevet, hogy elterjedt az országban a híre, hogy van Csíkszentsimonban egy fiatalember, aki meg tudja a fagottcsaptörést is csinálni” – meséli csillogó szemekkel.

Tudása legjavát teszi bele minden hangszerbe, de szent meggyőződése, hogy nem is lehet ezt másként csinálni.

S a tudás mellett benne van minden munkában a szíve és a lelke. És az a pillanat, amikor a tulajdonos kinyitja a tokot, és meglátja újjászületett hangszerét, az számára mindmáig felértékelhetetlen.

Csavarhúzók, kalapácsok, fogók

Most egy szaxofonon dolgozik, s közben mutatja a csatlakozásokat, az elkopott hangpárnákat, az ütközőfilceket, a billentyűket. Mindent aprólékosan átnéz, javít, precízen és türelmesen dolgozik. „Nem lehet elsietni. Ez egy nagyon komplex folyamat, az első alkatrésztől a legutolsóig be kell állítani, hogy amikor a zenész a kezébe veszi s belefúj, akkor tökéletes legyen.” Nem emlékszik mindegyik hangszerre, amelyiket megjavította, hiszen már több száz is megvolt, de nevetve mondja, hogy az utolsó tízet alkatrészről alkatrészre fel tudja eleveníteni. „Mindig csodálkoztam Pesten a mesteremen, hogy milyen nyugodt volt.

Odakerült egy romhalmaz hangszer a kezébe, és ő napokig dolgozott nyugodtan rajta, amikor pedig kikerült a kezéből s megfogtam, éreztem, hogy ebben mennyi munka van.

Benne volt a lelke is. Most ugyanígy vagyok én is. Amikor egy hangszert A-tól Z-ig beállítok, nem azt mondom, hogy sajnálom odaadni a zenésznek, mert igazából örvendek, hogy lesz egy jó hangszere, de egy kicsit a lelkem benne marad mindenikben, s az olyan jó” – s ez az a pillanat amikor ez a 26 éves fiatalember olyan alázattal, szeretettel és tisztelettel beszél szakmájáról, hogy maga is elérzékenyül.

A műhely híre hamar elterjedt szakmai berkekben Fotó: Veres Nándor

Kezébe vesz három kalapácsot. Nem mai darabok, az látszik. Útravalóul kapta budapesti mesterétől, egy svájci hangszerkészítő hagyatékából kerültek ki. Eredeti Böhm-szerszám – mutatja büszkén. „Ezzel jó pár hangszert javítottak már. Ahányszor a kezembe veszem, dolgozom velük, érzem az energiájukat. Amikor nekem adták ezt a három szerszámot, azt éreztem, hogy ezzel fogadtak be a szakmába. Ez engem kötelez.” Egyébként – jegyzi meg – egy hangszerész legfontosabb műszere a csavarhúzó, mindenkinek van egy olyan csavarhúzója, amely a csavarok 70-80 százalékához talál.

„A zenélés tartotta bennem a lelket”

S nem csak a szakmájáról mesél tisztelettel és alázattal, hanem a számára oly fontos zenélésről is. Előbb volt az életében a zene, csak azután jött a hangszerjavítás – mondja –, és valahol mindig is elöl marad. Hétvégente még mindig muzsikál különböző rendezvényeken, ez tartja benne a lelket. „Járványidőben nem voltak események, s nekem ugyan volt munkám a műhelyben, de azt éreztem, hogy egy részem hiányzik. Nekem a zenélés rengeteget ad, s ezáltal én is az embereknek örömet szerzek, sokszor a szemükbe könnyet muzsikálok. S azt is szívemből, lelkemből csinálom. A zene feltölt, a zene tartotta bennem a lelket budapesti tanulmányaim során is négy évig. Nemhiába jöttem én haza” – fűzi hozzá, s ha most hanganyagot is csatolhatnék a cikkhez, nemcsak bennünket, önöket is elkápráztatna szaxofonjátékával.

Precíz munka, sok türelmet igényel egy hangszer felújítása Fotó: Veres Nándor

Szerencsés – mondja –, mert egy tisztességes fiatalember személyében talált magának egy segítőt is, akire rá meri bízni a műhelyét és a tudását is. S később, évek múltán tán több segédje is lesz – szövögeti a terveket, hiszen szeretné bővíteni vállalkozását, lelki szemei előtt már látja a kibővített, gépekkel felszerelt műhelyt, mert ha majd továbblép, akkor hangszereket, ezen belül is tárogatót szeretne készíteni.

A muzsikálással az embereket, a hangszerjavítással a zenészlelkeket gyógyítja.

Azt mondja, ha belép ebbe a 16 négyzetméteres, hangszerekkel telezsúfolt műhelybe, mosolyog a lelke is. „Onnan tudod, hogy jól csinálod, amit csinálsz, hogy jól vagy, boldog vagy. Igen, azt kell mondjam, hogy jól vagyok” – búcsúzik, és én elhiszem neki, mert a szeme csillogása is ezt bizonyítja.

A cikk először a Székelyhon napilap Liget című életmód-kiadványában jelent meg 2022. február 18-án.
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport