Időmérők a természetre hangolva

Antal Erika 2021. február 05., 20:26 utolsó módosítás: 2021. február 12., 17:52

Ma már csak hobbiból építik meg őket vagy történelmi és művészi értékük miatt felújítják a régieket, de évszázadokkal ezelőtt az emberi életek napi és évszakos ritmusát róluk olvasták le. A mechanikus és elektronikus órák előtt kizárólag a napórák segítségével lehetett pontosan megállapítani az időt. Miholcsa Gyula fizikus és televíziós operatőr ezeknek a különleges szerkezeteknek a szerelmese.

Időmérők a természetre hangolva
galéria
A pontos idő. Miholcsa Gyula saját készítésű napórája alatt Fotó: Rab Zoltán

Egy dokumentumfilm-sorozat után könyvben is dokumentálta Erdély létező és már nem létező napóráit Miholcsa Gyula. Az Erdély napórái című kötete a napokban látott napvilágot az Erdélyi Múzeum Egyesület kiadásában. A szerző fizikus, a román televízió magyar adásának operatőre, szerkesztője, aki feltérképezte, és dokumentumfilm-sorozatot készített az erdélyi napórákról. Miután a sorozatot levetítették, arra gondolt, az igazi maradandó mégiscsak az, ami papírra kerül – vélte a szerző, aki úgy gondolta, hogy „ha már papírra kerülne, akkor érdemes minden napóránál az összes lehetséges adatot lemérni”. Így jött létre az első erdélyi napóra-adattár.

Film és könyv a hobbiból

De Miholcsa Gyula érdeklődése a napórák iránt nem a dokumentumfilm-sorozattal kezdődött. „1980-ban készítettem az első napórát Parajdon egy hétvégi ház falára. Majd amikor Vásárhelyen saját házunk lett, elkezdtem arra készíteni napórákat. Ma hat napórám van a házon és az udvarban. Innen jött az ötlet a televíziós napóra-sorozatra: hol vannak még Erdélyben napórák?” – magyarázta a napórák szerelmese.

A meglévő irodalmat 2013-tól kezdte összeszedni. Akkortól kezdve ismerőseinek is szólt, főleg lelkipásztoroknak, hogy ha valaki tud valahol napórát, jelezze. Ezenkívül bármerre járt a filmezések alkalmával, figyelte a házak napsütötte oldalát, illetve a templomok közelében lelassított, hogy megnézze, nincs-e azokon napóra. Bevált a módszer, mert például amikor Csíkszenttamáson mentek át kollégáival, látták a templomtornyot messziről. „Gyere, forduljunk arra, nézzük meg a templomot, hátha van rajta napóra!” – szólt, és volt is: egy gyönyörű, régi napórát láttak, amit éppen abban az évben találtak meg a restaurátorok, amikor a torony külső falát kutatták. Fel is újították. „E kiszállások alkalmával nagy segítségemre volt a sofőrünk, Csergő Jóska, aki még akkor is leste a napórákat, amikor nem velem volt kiszálláson. Fel is fedezett néhányat, amiről addig nem tudtunk, és bekerültek a könyvbe. Segítségemre volt még a kolozsvári Dan Uza amatőr csillagász és Volker Wolmann technika-történész, akik szintén keresték a napórákat” – sorolta Miholcsa Gyula, hányan segítették a munkáját.

Készül a napóra Fotó: Rab Zoltán

Végül 2015-re annyi adat gyűlt össze, hogy annak alapján kezdte el a Magyar Adás számára készíteni a napóra-sorozatot. Ezzel párhuzamosan továbbra is kereste a különféle helyszíneken a napórákat. A legutóbbi, ami előkerült (tavaly novemberben) az Bolkácson van, lekaparták a festéket a falról, és előbukkant egy napóra.

Vannak olyan napórák, amelyek már nem léteznek, de levéltárban szerzett tudomást róluk, illetve találta meg a leírásaikat. „Erdélyi építészettel is foglalkozó régebbi és újabb könyvekben (Hunfalvi János, Orbán Balázs, Kelemen Lajos, B. Nagy Margit, Bíró József, Entz Géza, stb.) keresgéltem olyan részeket, ahol a falakat vagy a kerteket írják le. Néhány helyen a forrást is megadták, így levéltárakban megtaláltam az eredeti iratot, amely megemlíti a napórát. Vagy korabeli rajzokon a napórát is lerajzolták. Például Hunfalvi János könyvében (Hunfalvy János, 1864: Magyarország és Erdély eredeti képekben, I–III. kötet) a temesvári Imre herceg teret ábrázoló rézkarcon felfedezhető a napóra. Ma már nincs meg, az épületet is átalakították. Nagyon hálás forrás lehet minden egyes templom Domus Historiája, hiszen ott mindenféle kiadást – például állványok állítása, festékanyag vásárlás, a munka kifizetése, stb. – bevezettek” – részletezte Miholcsa, hogy milyen írásos dokumentumokra bukkant kutatásai során.

Fennmaradt és elpusztult napórák

Miholcsa szerint még így is nagyon sok minden kimaradt a gyűjteményből. A könyv részletesen bemutat 163 napórát – és néhány mondatban az épületet is, amelyen található – , és még 30-at, amelyek már nem léteznek, de biztosan tudjuk róluk, hogy voltak. „De ki tudja, még hány van és hol, amiről mi nem tudunk?” – teszi fel a kérdést, amelyre válaszol is:

„Nyilván hátra van még újabb napórák felfedezése. Ezt nagyon segítené olyan történelmi események tisztázása, amire kevés irodalom van.

Például tudjuk, hogy akkor terjedtek el nagyon a napórák, amikor III. Calixtus pápa 1456-ban a nándorfehérvári csatával kapcsolatban kiadta a déli harangszó rendeletet. Akkoriban nem volt központi időjelzés, kizárólag a napórával lehetett megállapítani, hogy mikor van dél, így elvben minden erdélyi templomra kellett készüljön napóra. Alig egy évszázad múlva jött a reformáció, amikor is sok mindent megsemmisítettek vagy lefestettek. Nem tudjuk, hogy akkoriban a reformáció pontosan hogyan viszonyult a déli harangszóhoz, illetve a napórákhoz. Bemeszelték a napórákat is? Gondoljunk csak arra, hogy hány belső falfestményt fedeztek fel az utóbbi harminc évben csak itt Erdélyben. Külső falakon napórakutatás viszont tudtommal, nem történt. Véletlenül fedeztek fel néhányat, mint például a már említett Csíkszenttamáson, Gyergyóalfaluban vagy most legutóbb Bolkácson” – magyarázza a fizikus, aki olyan kirándulóknak ajánlja a kötetét, akiket érdekelnek a történelmi helyszínek, az épített örökség, illetve azoknak, akik napórát szeretnének készíteni, és meg szeretnék érteni a működésüket.

Így működik a szerkezet Fotó: Rab Zoltán

Nem utolsósorban szakembereknek, régészeknek, építészeknek, restaurátoroknak, akik napórát fedeznek fel templomok vagy más épületek felújításakor, és azt is szeretnék felújítani. Ugyanis sajnos nem egy eset volt, hogy felfedeztek egy napórát és felújították anélkül, hogy mélyebb ismereteik lettek volna azok szerkezetéről és működéséről.

Mi a jelentősége a napóráknak?

A napóra a legrégebbi csillagászati eszköz, és egyben a legrégebbi időmérő eszközünk. Már Egyiptomban használtak napórákat (Kr.e. 3.500), az obeliszkek árnyékának a mozgásával mérték az időt. Az obeliszk árnyékának folyamatosan változik a hossza: délelőtt hosszabb az árnyéka, és ahogyan telik az idő, kezd rövidülni, pontosan délben a legrövidebb. Ezt a pontot nevezzük delelési pontnak, vagy egyszerűen délnek. Délután újból hosszabbodik az árnyék, napnyugtakor a leghosszabb. A kínaiaknak a fölbe szúrt rúd volt a napórájuk (Kr.e. 2500).

A természettel összhangban Fotó: Rab Zoltán

A napóra legrégebbi írásos említése a Bibliában található (Kr.e. 700 körül), a Királyok II. könyvében (20;9): „Ez lészen jeled az Úrtól, hogy ő megcselekedi ezt e dolgot, melyről szólott néked: akarodé hogy az órának árnyéka előmennjen tíz grádussal, vagy hogy visszatérjen tíz grádussal?” Ez az idézet be is vezet abba a világba, ahol a napórákat használták: a vallásos szertartásoknál, ugyanis a napóráról olvasták le az időt, hogy mikor kell a templomba menni. Ezért a legrégebbi napórák is általában templomokon vannak. Még most is, miután a 19. században elkezdtek szaporodni nálunk is a hobbi-napórák, az Erdélyben meglévő napórák több mint fele vallásos épületen van (templom, parókia).

A napóra megmaradt a legfontosabb időmérő eszköz azután is, hogy feltalálták a mechanikus órákat, mert olcsó volt, egyszerű volt elkészíteni. Erdélyben az első toronyórákat szászok készítették, két évszázaddal a nyugat-európaiak után:

Nagyszebenben (1494), Brassóban (1514), és Segesváron (1604). Ezek a szerkezetek már nem az egyházi szertartások idejét jelezték harangütéseikkel (imaidőpontokat), hanem a kereskedők és iparűző polgárok igényeit szolgálták (munkaidőkezdés). Az igaz, hogy a toronyóra borús időben és éjszaka is mutatta az időt, csakhogy eléggé pontatlanok voltak, sokat siettek vagy késtek néhány nap alatt, eltolódás adódott az általuk mutatott idő és az élet ritmusát megszabó szoláris idő között. Így időnként át kellett őket állítani. De mi után igazítsák az órákat, hiszen nem létezett egy „központi pontos idő”? És ekkor jutottak újra fontos szerephez a napórák: a kerekes órák járását a napórák járásához igazították, hiszen azok a reális időt mutatták, és mindig pontosan jelezték a delet. Így minden toronyra, ahova tettek mechanikus órát, napórát is készítettek, hogy legyen mi után beállítani a pontatlan toronyórát.

Nem kell az atomóra után állítani Fotó: Rab Zoltán

„Ma, amikor kvarc- és atomórák adják meg a pontos időt, és az internetről bárki leolvashatja, napórákat már csak hobbiból vagy sok nyugati országban divatból készítenek az emberek. A napórakészítés nagyon hasznos időtöltés, ugyanis három, egymást kiegészítő emberi készséget feltételez vagy fejleszt: elméleti ismereteket – matematikai, csillagászati – a gnómon avagy az árnyékvető pálcika és az óravonalak tervezéséhez, művészi érzéket az óralap elképzeléséhez, és gyakorlati kézügyességet a kivitelezéshez. Így egy napóra elkészítése jó alkalom mindhárom gyakorlásához” – magyarázta Miholcsa, hozzátéve, hogy lehet, hogy hihetetlennek tűnik, de ma is, amikor atomóra méri az időnket, mivel ez nincs a természetre hangolva, hanem önmagában ketyeg folyamatosan, így egy idő után eltér (siet vagy késik) a természet ritmusától.

A természet, az életünk ritmusát pedig az évszakok, a nappalok adják meg – amit éppen a napóra mér.

„Tehát úgy is fogalmazhatunk, hogy ma is – mint a középkorban a toronyóráknál – az atomórákat időnként a napórák után állítják be” –  vonja le a következtetést a napórák szenvedélyese.

Közel kétszáz napórát írt össze eddig Miholcsa Gyula Fotó: Rab Zoltán

A cikk először a Székelyhon napilap Liget című életmód-kiadványában jelent meg 2021. február 5-én.
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport