Klímaváltozás. Nem a felmelegedés a probléma

Simon Virág 2020. december 04., 18:59 utolsó módosítás: 2020. december 04., 19:52

Hogyan hat ránk, erdélyiekre az Amazonas-medencében történő klímaváltozás, miért fontos a faültetés, és mit tehetünk mi egyénként és közösségként az „égő házunkért”, a pusztuló Földünkért? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ Hajdu László Hunor marosvásárhelyi tudományos kutatóval.

Klímaváltozás. Nem a felmelegedés a probléma
galéria
A tölgyek növelik a biodiverzitást Fotó: Haáz Vince

Dr. Hajdu László Hunor biológus jelenleg teljes állásban a svédországi Lundi Egyetemen (Lund University) tudományos kutató, míg Marosvásárhelyen a Pando Egyesület elnöke. Doktori dolgozatát a Cambridge-i Egyetemen védte meg, a klímaváltozás és az erdőirtás hatásait tanulmányozta az Amazonas medencéjében.

Nemcsak lokálisan, hanem globálisan is hat

Kutatásáról megtudtuk: műholdas és helyszíni adatokat elemezve számítógépes modellezést végzett. Ez azt jelenti, hogy a számítógép a betáplált adatok és a matematikai modell alapján az erdőben zajló fizikai, biológiai folyamatokat szimulálta, például azt, hogyan fotoszintetizál egy növény, amikor adott a szén-dioxid koncentráció, a hőmérséklet, fény és a csapadék, illetve hogyan változik meg a medence növényzete, ha ezen éghajlati tulajdonságok a jövőben megváltoznak.

Hajdu László Hunor kutató és környezetvédő Fotó: Haáz Vince

„Az Amazonas egy specifikus eset, sokat szokták modellezni, mert egy nagyon nagy területen egy viszonylag homogén erdő található, ugyanakkor, mivel óriási, a Föld más részeire is hatással van.

Ha az Amazonas medencéjében szárazság van, akkor kihat a Föld más részeire is,

ezeket összekapcsolási mechanizmusokat nevezik, a medencében történő változások nemcsak helyben, hanem globálisan is hatnak” – magyarázta Hajdu László Hunor.

A kutató elmondta:

a klímaváltozás következtében nő a hőmérséklet-különbség az Atlanti óceán északi és déli része között,

amelynek következtében elmozdul az az esősáv (intertrópusi konvergenciazóna), ami az időszakos esőzésekért felelős. Mivel az Amazonas-medencében részben az esőből, részben a párologtatásból van csapadék, ez az áramlatváltozás hőmérséklet emelkedéshez és szárazsághoz vezethet. De hozzájárul ehhez a változáshoz az is, hogy mennyi fát vágnak ki, mert ha az erdőirtás elér egy kritikus mennyiséget, akkor már teljesen felborul a rendszer stabilitása, amely a medencében további növényzetvesztéshez és időjárásváltozáshoz vezet. Az esőerőben történt változásokat pedig mindnyájan érezni fogjuk.

A székelyhodosi legelő a világháborúban repülőgép-leszállópályaként is szolgált, most rehabilitálják Fotó: Haáz Vince

Hajdu László Hunor a doktori cím megszerzése után kutatói állást vállalt Lundban, ahol szintén számítógépes modellezéssel foglalkozik, vegetációmodellezést folytat: azt vizsgálja, hogy a klímaváltozás hatására hogyan változik meg a növények szervesanyag-leosztása a növény különböző szerveibe. Azért is vállalta el ezt a munkát, mert közben Marosvásárhelyen egy volt kollégájával megalapították a Pando Egyesületet, és a kutatást itthonról is tudja végezni.

Egyéni példával kell megmutatni, hogy fontos a környezetvédelem, a faültetés Fotó: Haáz Vince

A tízezer törzsből álló élőlény

A Pando Egyesület kis környezetvédelmi projektekkel foglalkozik, nincs alkalmazottja, mindenki szabadidejében, önkéntesként dolgozik.

Az egyesület a nevét arról a rezgőnyár-erdőről kapta, ami több tízezer törzsből áll.

Ugyanarról a gyökérről származik a több tízezer törzs, ugyanaz a DNS-e mindenik fának, így lényegében az erdő egy óriási egyednek tekinthető. Az Utah államban levő fák maximum 150 évet élnek, de a gyökérről új fák sarjadnak. „A Pando latinul »terjeszkedem«-et is jelent. Azért is választottuk ezt a nevet, mert mi is szeretnénk minél több embert bevonni a környezetvédelembe önkéntes, hírvivő, támogató formájában.

Az egyesület többek között létrehozott egy online fakatalógust, ami azt jelenti, hogy magánszemélyek és az akadémia szféra segítségével felmérjük, hogy egy adott városban milyen a faállomány, és az hogyan változik az évek során.

A magánszemélyek, de akár diákok is felmérik, hogy egy területen, a házuk, iskolájuk előtt milyen típusú fa van, mekkora, milyen az életereje, éveken át követhetik, és megbetegedés, túlzott metszés esetén ezt jelezni tudják, az online, mindenki által elérhető rendszeren keresztül. Ez a felmérés segíthet a városi kertészetnek, de akár a zöldövezet-stratégia kidolgozásában is. Marosvásárhelyen már nyolcezer fát felmértünk, de a rendszer Kolozsváron és Nagyváradon is beindult már” – árulta el a kutató.

Ültetni és gondozni

Ökológiai rehabilitációval is foglalkozik a Pando Egyesület, amely egy bizonyos terület feljavítását eredményezi. Elsőként a Retyezát Nemzeti Parkban egy család tulajdonban levő területen ültettek el 12 ezer bükk-, lucfenyő- és jegenyefenyő csemetét önkéntesek segítségével, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem biológus és ökológus hallgatóival.

A csemetéket nem elég ültetni, hanem öt-hat évig, mint egy kisgyermeket, felügyelni is kell.

Például figyelni kell a fűre, hogy ne nőjön nagyra körülötte, mert a tél folyamán ráborulhat a csemetékre, megrothasztva őket.

Fotó: Haáz Vince

„Idén a Csiki-medencében ültettünk, saját területre, kocsányos és kocsánytalan tölgy csemetéket, amellyel az volt a célunk, hogy megpróbáljuk a többszáz évvel ezelőtti állapotokat visszaállítani. Egy hektáron ültettünk, 3500 tölgyet Csíkszentdomokoson illetve ezret Csíkrákoson (ott nem a mi területünkre). Ugyancsak idén ősszel, ezúttal Székelyhodoson egy legelőre ültettünk kocsánytalan tölgyet egy Erdélyre jellemző fás legelőrehabilitáció keretében. Itt meg kellett védeni a csemetéket egy biológiailag lebomló védőburokkal, mivel a terület továbbra is legelőként szolgál. A jövőben valószínűleg öntözni is szükséges őket, de ígéretet kaptunk a közbirtokosságtól, akinek a területére ültettünk, hogy segítenek minden jövőbeli munkában, illetve a csemeték megvédésében.

Megértették, hogy nem egy pályázati összeget kell elkölteni, az egyesület magánadományokból, önkéntesek segítségével működik.

Ezek a fák nyolcvan-száz év múlva terebélyesednek ki, akkor látják el igazán oly fontos biológiai sokféleséget növelő funkciójukat, ezért mostani ültetésük a jövőbe vetett hitünket is jelzi.”

Minden elültetett fa a jövőben vetett hitünket jelzi Fotó: Haáz Vince

Felborított stabilitás

Mivel kutatásai során a klímaváltozás hatásait is vizsgálta, arra kértük Hajdu László Hunort, hogy fejtse ki véleményét erről a témáról is. Mint kiemelte,

sokszor a klímaváltozást összekötjük a globális felmelegedéssel, s sokan azt mondják Erdélyben, hogy azt a világszinten tapasztalt egy Celsius-fokos felmelegedést mi itt nem érezzük.

2020 szeptembere 0,05 C fokkal volt melegebb a tavalyi év szeptemberéhez képest, és erre azt is mondhatnánk, hogy ez nagyon csekély. De nem az átlaghőmérséklet emelkedését kell csupán nézni, hanem azt, hogy a klímaváltozás milyen más problémákkal jár.

„Globálisan az egy fokos felmelegedés azért nagy probléma, mert ez a felmelegedés nem egyenletes. A trópusokon a felmelegedés nagyon kicsi, de az Északi- és Déli-sarkon óriási, 4-5 fokos felmelegedésről beszélünk most is. Ez a globális változás egy stabil rendszert borít ki az egyensúlyából, megváltoztatva mindazt, amihez szoktunk, felborítva a stabilitást. Felmelegítettük, instabillá tettünk egy eddig igencsak stabil komplex rendszert. Nincsenek meg a megszokott évszakok sem.

A klímaváltozás már itt van a nyakunkon az extrém időjárási folyamatok gyakoriságának növekedése által.

Gyakoribbak lesznek a szárazságok, a súlyos áradásokkal járó esőzések, a hőhullámok, viharok, fagyok. Ez semmiképpen nem jó, például a dobrudzsai szárazság több mint egymillió hektár mezőgazdasági területet tett tönkre az idén. Itt már látható volt a globális folyamatok hatása a helyi időjárásra és annak következményeire.”

Ha nem teszünk semmit, Földünk átlaghőmérséklete 2100-ra négy-öt fokkal növekedhet.

Az elfogadott hőmérséklet-növekedés, ami alatt a jelenlegi civilizációnk fenntartható, az másfél fok.

Ég a ház, mit teszünk mi?

Megkérdeztük, hogy mit tehetünk mi, hogy megállítsuk ezt a felmelegedést. Dr. Hajdu László Hunor szerint, mivel mi demokráciában élünk,

a legfontosabb dolog, amit tehetünk, hogy olyan politikusra adjuk voksunkat, aki felismeri és felvállalja a környezetvédelmi problémákat,

és olyan törvénytervezetekre szavaz, amely figyelembe veszik e problémák megoldását is. Az is fontos, hogy éljünk környezettudatosan, kevesebbet és tudatosabban fogyasszunk, nézzük meg, hogy mit és honnan vásárolunk. De ha önkéntesként, anyagilag támogatjuk a környezetvédelemmel foglalkozó egyesületeket, azzal is jót teszünk.

Nem elég elültetni, ápolni is kell a csemetét Fotó: Haáz Vince

„Terjesszük a hírt, hogy lehet másképp, környezettudatosabban is élni. Nyaralhatunk itthon vagy a közelben, nem kell repülővel utazni évente kétszer.

Egyéni példákkal át lehet alakítani a fogyasztói társadalmat.

Nem mindegy, hogy a pénzt, ami minden hónapban bejön, mire költöm el, veszek valamit, ami szennyező, vagy helyette veszek három csemetét. Most ég a házunk, ég az egyik szoba, és az a kérdés, hogy én teszek-e valamit, vagy megvárom, hogy égjen a következő szoba is. Ha elkezdjük oltani, akkor lehet, hogy pár szobát meg tudunk menteni. Azt elszalasztottuk, hogy csírájában eloltjuk a házunkat pusztító tüzet, de azért nem kell tévét nézni és várni, hogy leégjen az egész. Közös erővel lehet oltani ezt a tüzet, nem mindegy, hogy milyen házban élünk a jövőben, mennyit tudunk megmenteni a Földből. Figyeljünk oda, hogy kire szavazunk, hogyan élünk, és terjesszük a környezettudatos életnek a hírét, a fontosságát” – hangsúlyozta a kutató.

A cikk először a Székelyhon napilap Liget című életmód-kiadványában jelent meg 2020. december 4-én.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport