Örömcsoki az üzletvezetőtől: Szabó Csilla

D. Balázs Ildikó 2021. december 17., 17:57 utolsó módosítás: 2021. december 17., 18:46

Azt mondják, hogy amikor már túl késő van a kávéhoz, de még túl korán a borhoz, na akkor kell csokit enni. Szabó Csilla kézműves csokibonbonjait elnézve nem is tudom, lehet-e határ szabni a fogyasztásuknak. Töltött csokibonbonok, karamellkockák, trüffelek és csokitallérok mesés világába csöppentem egy borongós decemberi délutánon. Karácsonyi ajándékok készültek.

Örömcsoki az üzletvezetőtől: Szabó Csilla
galéria
Munkaidőn túl. Csokibonbonok, karamellkockák, trüffelek mesés világa Fotó: Veres Nándor

Gőzölgő málnás tejkaramella, ruby csokipasztilla, liofilizált eper por, hőmérővel ellátott szilikonlapát, olvasztott csokoládé – minden kézügyben van. A hűtőből kikerült trüffelgolyók csokiba mártóznak, majd liofilizált eperbe burkolóznak. Közben érkeznek a gesztenyés, kakaós, kávés trüffelek, a transzferfóliás csokibonbonok. Szabó Csilla lát vendégül csíkszeredai otthonában, ahol különlegesen látványos hobbijáról, a bonbonkészítésről mesél.

„Péksüteményrecepteket keresgéltem karácsonyra, és találtam is egy magyarországi blogot szuper péksüteményekkel, de ugyanitt bukkantam rá egy másik blogger bonbonreceptjére is. Kíváncsiságból rákerestem, és egyszercsak szembenéztem egy halom bonbonnal. Ez engem nem is foglalkoztatott korábban, viszont amikor megláttam, nagyon megfogott. Egyből belelkesedtem, olvasgatni kezdtem, és egyik napról a másikra rákattantam. Ez valamikor novemberben történt, és én abban az évben decemberben már csokibonbonokat készítettem a barátaimnak karácsonyra” – meséli Csilla.

Jópofák, színesek. Bohém bonbon Fotó: Veres Nándor

Van annak már nyolc éve is, hogy az első bonbonok elkészültek, azóta rengeteget olvasott, tanult, kísérletezett ízekkel, formákkal, díszítéssel, technikával. Sőt – jegyzi meg – évről évre nagyobb és nagyobb mennyiségben készülnek már a bonbonok, a trüffelek, mert egyre nő azoknak a barátoknak, családtagoknak, ismerősöknek a köre, akiket karácsonyra meglep ezekkel. „Nem szeretek olyan ajándékokat adni, amelyeket meg lehet vásárolni, vadászom a személyes, egyedi ajándékötleteket. Ugyanakkor nagyon szeretek ajándékozni, imádok adni, örömet okozni, a csokinak pedig mindenki örül” – jegyzi meg cinkos mosollyal az arcán.

Leszögezi, csakis kizárólag egy bizonyos fajta belga csokoládéval dolgozik, a csokoládé minimum 74-75 százalékos kakaótartalmú kell legyen.

Eleinte fehér-, tej- és étcsokoládéval dolgozott, időközben a tejcsokoládét lecserélte egy úgynevezett gold (szőke) csokoládéra, amely tulajdonképpen egy intenzívebb ízű, karamellizált fehér csokoládé. Szintén érdekességnek számít konyhájában a néhány évvel ezelőtt a csokipiacra berobbant ruby csokoládé, ami ruby típusú kakaóbabból készül, és mesterséges színezék hozzáadása nélkül is rózsaszín, íze pedig enyhén erdei gyümölcsös.

Nem csak finomak, mutatósak is Fotó: Veres Nándor

„Ki kellett alakítanom a saját stílusomat, én szeretem, ha látszik a díszítésen, hogy a csokoládébonbon kézzel készült. Sok olyan stílust láttam, hogy tükörfényes mázzal van bevonva a bonbon, nagyon szépen ki van dolgozva, szép színekkel, de számomra ez túl ipari, ugyanakkor a túl színes túl sok mesterséges színezőt jelent, ezeket én kerülöm.

Van két-három színezék, amit bevállaltam.

Van egy bronzporos porcukor, ez a bronzpor ehető élelmiszerpor, biztos, hogy egy mesterséges szín, de ezt bevállalom. Aztán van a csokik tetejére fújható ezüst- és aranyszínű por. De minden más dekorációs elem természetes. Például a gyümölcsös trüffeleket liofilizált és porított gyümölcsbe, azaz fagyasztással szárított és utána ledarált gyümölcsbe, málnába, eperbe forgatom bele. Vagy készítek diógrillázst, amit apróra török, és abba forgatom bele. De van fahéjas – kardamomos – gyömbéres porcukor, csilis kakaópor. Igyekszem, hogy mindezek a maguk módján minőségiek legyenek” – magyarázza.

Színesek, jópofák, bohémek

Ötfajta trüffelt, tizenkétfajta töltött bonbont, három fajta karamellkockát és négy fajta csokitallért készít a csokiműhellyé átalakított konyhában. Nagy lelkesedéssel, izgalommal mesél az ízekről, az ízkombinációkról, a munka folyamatáról.

A trüffelek ét- vagy tejcsokoládé alapú ízesített kis golyócskák, amelyeket csokiba márt és díszít. Mivel kedvence – árulja el – az olasz amarena cseresznye, így született meg az amarena cseresznyés-vermutos trüffel. Szintén személyes kedvenc a levendulaszirupos-bergamotos, a gesztenyés-narancsos vagy a kávés-baileys-es trüffel, ez utóbbit néha egy kevés őrölt kávé teszi izgalmassá.

Hozzávalók: gőzölgő málnás tejkaramella, ruby csokipasztilla, hőmérővel ellátott szilikonlapát, olvasztott csokoládé Fotó: Veres Nándor

„Az ízpárosításoknak megfelelően döntöm el, hogy milyen színű csokoládéba forgatom, hogyan díszítem. Csokiburok nélkül is maradhatnának a trüffelek, de csokival hosszabb ideig elállnak.

Mivel teljesen természetesek, és semmilyen tartósítószert nem használok, nem hosszú lejáratú termékek ezek, körülbelül 30-40 napig őrizhetők meg, de érdemes egy hónapon belül elfogyasztani.

Ami a tölteléket illeti, én szeretem, ha roppanós. Kifejezetten kemény típusú töltelék, a mogyorópaszta tejcsokoládéval, azaz gianduja, ezt egy hagyományos olasz recept szerint készítem. De szeretem a lágy, friss, puha krémeket is, kombinálom a lágy krémet a keménnyel, meg aztán az is változó, hogy szimpla vagy dupla tölteléket teszek a bonbonba. Készítek ganache krémeket, ami igazából egy tejszínes csokoládés lágy krém különböző gyümölcsaromákkal vagy kávéval. Készítek praliné pasztákat, azaz karamellizált cukorba forgatom az olajas magvakat, kihűlés után aprítom, mindaddig dolgozok vele, amíg nem lesz belőle egy pasztás krém, ezt olvasztott fehér csokoládéval összekeverem, és így lesz egy nagyon finom, enyhén ropogós krémtöltelék, ami a ganache krémmel kombinálva nagyon finom. Így születnek a kókusz-, pisztácia-, mogyorópralinék, s ezeket kombinálom málna, áfonya, kávé, kókusz, maracuja ganache-sal” – meséli.

Ruby csokiban fürdik a trüffelgolyó Fotó: Veres Nándor

Még a karamellkockát is dupla töltelékkel „bolondítja” meg, érezhető a ropogós praliné, illetve a főzött vajkaramellakrém, amit ízesíteni lehet málnával, maracujával, kávéval. S mivel mindig egy kicsivel több csokoládéval dolgozik, a megmaradt csokoládéból csokitallérokat önt, amelyeket különböző olajos magvakkal, aszalt gyümölcsökkel, csili- vagy gyömbérporral, mákkal díszít.

Öt lépésben a bonbonokról

A csokoládébonbonok, ezek az édes csodák öt lépésben születnek meg. Első lépésben a töltelékek készülnek el, majd következik a legfontosabb lépés, azaz a csokoládé temperálása, amivel elkerülhető, hogy a későbbiekben a kakaóvaj kicsapódjon. Ezzel a temperált csokoládéval tölt fel minden egyes bonbonformát, majd rögtön ki is önti a csokit a formából, hogy csak egy vékony réteg csokoládé maradjon benne. Ez a bonbonok hüvelye, és miután megköt, ebbe kerülnek a töltelékek. Utolsó lépésként önt rá mindegyikre csokitalpat.

Trüffelgolyók rózsaszín ruhában Fotó: Veres Nándor

A formából kipattogtatott bonbonokat vékony csokoládécsíkokkal, porokkal díszíti, a majdnem hasonló módon készülő karamellkockákra transzferfóliát tesz. „A transzferfóliát különböző természetes színezékkel színezett kukoricakeményítőből állítják elő. Méretre vágom a fóliákat, és mindegyik bonbon tetejére ragasztok egy ilyent, amíg még folyékony a csokoládé. Így megy be a hűtőbe, és amikor megkötött, le lehet húzni a fóliát és a minta ott marad a tetején” – magyarázza, és mutatja.

Egyszerűnek hangzik, igaz? De ez a munka grammokról, milliliterekről, fél fokokról szól, tévedni nem szabad. Patikamérleggel és hőmérővel dolgozik – jegyzi –, hiszen fontos a precizitás.

Csomagolásra készen Fotó: Veres Nándor

Csilla sem bíz semmit a véletlenre, jegyzetfüzetben vezeti, milyen ízesítésű bonbonok készülnek, melyik milyen díszítést kap, mit mivel ízesít. De a csomagolásra is óriási hangsúlyt fektet, egyszerű, de mégis elegáns kis papírdobozokba rejti az édes meglepetéseket. Megvan a varázsa a háttérmunkának – jegyzi meg széles mosollyal –, megérkeznek a dobozok, megvásárolja a kis kapszlikat, amelyekbe a bonbonok kerülnek, kiválaszt egy-két dekorelemet. A felkészülés, a ráhangolódás ugyanolyan fontos, mint maga a munka – vallja.

De az is fontos számára – derül ki –, hogy milyen eszközökkel dolgozik, hogy az őt körülvevő kerámiaedények szépek legyenek. Csupa olyan kellék, amik között jól érzi magát.

„Ez olyan, mint egy mesevilág. Ezektől jó hangulatom van, és kiröpítenek a mindennapokból”.

Nevetve jegyzi meg kérdésemre, hogy nem csak készíteni szereti a bonbonokat, hanem fogyasztja is, persze csak mértékkel.

Útra készen az édes ajándékok Fotó: Szabó Csilla személyes archívuma

Azt mondja, a csokikészítési folyamat az elejétől a végéig beszippantja, ez adja számára a tökéletes flow-élményt „Teljesen kikapcsol. Itt egyrészt nagyon precíznek kell lenni, ez nekem nem probléma, s mivel erősen kell koncentrálni, semmi másra nem figyelek. Olyan, mint egy meditáció. Annyira ki tudom zárni a külvilágot, annyira erős örömforrás tud lenni, hogy számomra is meglepő. Egyébként úgy gondolom, hogy minden munkahely mellé kell valami, ami kicsit egyensúlyba hozza a dolgokat az ember agyában. Nekem az utazás az egyik szívem csücske, a másik meg a bonbonkészítés. Két merőben más világ, de nagyon szeretem. Nyáron utazik az ember, és télen bonbont készít” – nevet nagyot Csilla, aki egyébként két székelyföldi nagyáruház ügyvezető igazgatója.

A csoki összehoz

„Nagyon sok ismerősöm, barátom, rokonom van, akikkel az élet különböző dolgai tekintetében más a világnézetünk. A paletta nagyon széles, mindenféle ideológiájú, világszemléletű, karakterű ember van a szűkebb és tágabb baráti körömben, de ha valami összeköt és összehoz, az a csokoládé.

Én még olyant nem láttam, hogy bármekkora ellentétét is feszüljön közöttünk, ne tudjon egyformán örülni mindenki a csokinak.

A csokibonbon az egyik legjobb hídépítő. Én meg nagyon szeretem az emberek reakcióit, amikor átadom” – magyarázza lelkesen.

A cikk először a Székelyhon napilap Liget című életmód-kiadványában jelent meg 2021. december 17-én.
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport