Pulóverek és kardigánok: praktikusak és elegánsak

Katona Zoltán 2022. május 12., 18:38 utolsó módosítás: 2022. május 12., 19:04

Hűvös tavaszi estéken is elmegy egy jó pulcsi vagy egy kardigán a férfi felsőtestre – ráadásul a vékonyabbak újra divatba jöttek és nagyon elegánsak tudnak lenni. Egy sima V-nyakú pulóver, egy szolid kardigán egyszerű és nagyszerű a férfiemberen, aki ráadásul még nem is fázik meg benne, még Csíkban és Gyergyóban sem. Hogyan ne legyél tongyó, újabb darabok és jótanácsok.

Pulóverek és kardigánok: praktikusak és elegánsak
galéria
A kötött pulcsi minden férfi ruhatárában ott kell legyen, de nemcsak azért, mert „Csíkba’ vagy Gyergyóba’” hideg van Fotó: Pixabay.com

„Ideverek, odaverek, / itt vannak a pulóverek…!” – énekli igen nagy hangon a Bohemian Betyars, ebből pedig a pulóver szó ragadja meg az embert első hallásra, még akkor is, ha a dal teljesen másról szól. Székelyföld hidegebb vidékein (van olyan, hogy nem ilyen..?) régi hagyomány az, hogy mindennel és mindenre pulóvert, szvettert, „valami vastagholmit” hord az emberfia úgy szeptember és április között és egyfolytában, ugyanis azon nem tudunk változtatni, hogy ne ilyen legyen az időjárásunk, a klímaváltozás pedig még rosszabb fele visz. No de pulóvert és kardigánt is lehet szépen és ízlésesen hordani, nemcsak mazlag módon.

Az őskor: gyapjúszvetter minden mennyiségben

Nem kell feltétlenül egyből Kurt Cobain elnyúlt gyapjúkardigánjára gondolni a híres unplugged-koncertjükön, de akkoriban az tényleg elképesztően menő volt egy kopott farmerrel és egy tornacipővel. A kilencvenes években Csíktól Gyergyóig, Szentgyörgytől Udvarhelyig tele voltak a járdák és belülről az épületek ilyen fiatalemberekkel, akik gyapjúból kötött vastag pulcsikban járták az utcákat és a kocsmákat, télen kabátot is vettek rá, nyáron néha nem, így a pulcsi öregedett, bolyhosodott, kezdett szakadozni, aztán akkor vett másikat az ember valamelyik turkálóból. Ha lehetne ilyen toplistát felállítani, hogy a turkálókban milyen férficucc van a legtöbb mennyiségben, a pulcsik vinnék a prímet, az biztos!    

Szvetterből, pulóverből manapság annyiféle van az üzletekben és a turkálókban, hogy szemmel nem győzi az ember – egyetlen egy titkuk van: találóan kell hordani a többi ruhánkkal, s akkor jó esetben nem nézünk ki úgy, mint egy viharkabátos barnamedve, de úgy sem, mint egy szárnyaszegett éjjeli bagoly.   

A V-nyakú vékony pulcsi

Bizony, ez egyre inkább divatba jön, egyre népszerűbb főleg a fiatal férfiak körében, egyetlen baj van vele csak: pocakosoknak nagyon előnytelen.

Egy bordó V-nyakú póló: egyszerre elegáns és laza Fotó: 123RF

Szürke, sötétkék, bordó, világoszöld, piros, narancsárga, mélykék, minden játszik – ne féljünk a színektől, állandóan ne járjunk feketében vagy sötétbarnában, persze annak is megvan a helye. A V-nyakú vékony pulcsi inggel, galléros pólóval vagy zakó alá is talál, de nyakkendővel is megy – télen kifejezetten jól tud állni egy klasszikus Chesterfield-kabát alatt az ing-nyakkendő-pulóver összeállítás. Úgynevezett „sportosan elegáns” kinézetelt ad viselőjének, tehát egyszerre szép és laza. Sportcipő vagy derby is jöhet a lábra, chino- és farmernadrág is okés vele.  

A kardigán mindennel megy!

Szokták mondani, hogy a kardigán nagytatás, öregemberek hordanak ilyet – ez egyáltalán nem így van, egy finom, elegáns kötött kardigán nemcsak egy felnőtt férfinak, hanem egy tizenévesnek is nagyon jól tud állni. A szolid V-nyakú pulóverhez hasonlóan ez is mindennel megy, de tényleg. Na jó, 1. gumipapuccsal („sláppal”), 2. pufimellénnyel, 3. jelvényes-tollas vadászkalappal biztosan nem lehet felvenni egy elegáns kardigánt, de hát ezekkel szinte semmi nem fér össze egy magára valamelyest adó férfiemberen, csak olyan szettben, ami ezekhez jár: fürdőnadrág (1), apró kockás ing gumicsizmával és világos farmerrel Tusványoson (2), vadászruhával és puskával, tőrkéssel (3).

Figyelem! A kardigán nem tatás, de tata is jól néz ki benne, még kigombolva is Fotó: 123RF

De ezenkívül tényleg mindent vehetünk alája, tehát inget (nyakkendővel is, helló, bizony!), kerek- és V-nyakú pólót, illetve galléros pólót is. A dekoltázzsal vigyázzunk azért, egy nagyon mély kivágású póló nagyon mély és kigombolt kardigánnal már elég gáz, főleg akkor, ha egy jó nagy vasláncot is a nyakunkba veszünk. Az sehogyse lesz jó. Ha szépek az izmaid a melleden meg a vállad is elég széles, a mély kivágás elmegy, ha szabadidős tevékenységben vagy, de irodába, munkahelyre, színházba, eseményre ne így öltözzünk.

Semmi „szöszpulcsi”, avagy hogyan kerüld a lomposságot?

Egyik-másik pulcsink annyira a szívünkhöz nő, hogy nem tudjuk elengedni – olyan, mint egy rossz házasság vagy kapcsolat, hogy toldozzuk-foltozzuk, mert szeretjük, de valahol tudjuk, hogy annyi neki. Na, ilyenkor kéne váltani, például beszerezni néhány új darabot, többet és azokat váltogatni – nyilván ez visszafele nem igaz, a kapcsolatokhoz és házassághoz azért ne így álljunk hozzá… Pulcsit és kardigánt lehet újítani, feleséget nem annyira, ez ugyanúgy lesz hasznos, mint a cipőknél és az ingeknél: legyen jónéhány belőle, s akkor később kopnak el. Borzasztó látvány egyébként, amikor egy elegáns nadrág és egy ing fölé egy kinyúlt, kopott, szakadt, bolyhos pulóvert vesz fel az emberfia, ilyenben tényleg ne járjunk, mert nagyon illúzióromboló és ízléstelenségre vall.     

Ami soha ne tegyünk:
 • Nagyon hosszú gallérú inget ne vegyünk környakú pulcsi alá, mert nagyon feltűnő, nem néz ki valami jól.
 • Ha kiszakad a varrás a pulóver ujján vagy az oldalán, nagyon szigorúan ugyanolyan színű és nagyon vékony cérnával varrjuk vagy varrassuk vissza
 • Egy pulcsit vagy kardigánt is csak egyszer hordunk, az ingekhez hasonlóan – sajnos az izzadás a rétegeken is áthatol, még télen is, főleg hónaljban, kellemetlen, a csajok hamar kiszagolják és bizony nem örvendenek. Tiszteljük meg az emberi környezetünket azzal, hogy nem vagyunk büdösek.
 • Az utóbbi időben egyre divatosabb rénszarvasos, hópehely-mintás karácsonyi pulcsit tényleg csak aznap vegyük fel és tényleg csak akkor, ha nagyon viccesek vagyunk és talál a személyiségünkhöz is. Erre más alkalom egyszerűen nincs, egyáltalán nem vicces, ha valaki március 15-én vagy az unkokaöccse májusi konfirmálásán ilyenben jelenik meg, s kifogásnak azt mondja, hogy hideg van.  
 • Ha nem vagyunk pocakosak, ne vegyünk magunkra oversize, tehát „méreten felüli” pulcsit vagy kardigánt – tudom, hogy van ennek még mindig divatja, de hagyjuk meg a tinédzsereknek és husoznéveseknek, nekik minden jól áll úgyis. Egy nagy, lógó, elnyúlt pulcsival az is a baj, hogy rossz testtartásnál bizony pocakot „csinál” az embernek, s ha hosszú, derék alá ér, akkor slampossá teszi a viselőjét.
 • A fentebb említett kedvenc szöszös pulcsit vagy takarítsuk meg rendesen (lehet kapni olyan kis gépet, amellyel le lehet tisztítani a bolyhot róla) vagy pedig tegyük be egy gyűjtő konténerbe és engedjük el – a fotókon megmarad szépnek, de egy tízéves, kinyúlt és kopott nyakú pulcsi élőben minden szempontból gáz.  
Amivel nem lőhetünk mellé:     
 • A környakú pulcsiba tűrjük be az ing gallérját, a V-nyakúnál hordjuk kinn – lehet ezzel is játszadozni, attól is függ, hogy milyen az ing és a pulcsi, de ez a legszolidabb és legelfogadottabb ez a látvány.
 • A kardigánok gombolásáról megoszlanak a vélemények, van, aki a mellényhez hasonlóan a felsőt és az alsót hagyja kigombolva, vagy az összes be van, de például egy olyan típusnál, amelyen az alsó két gomb nagyon közel van egymáshoz, az alsót mindenképpen hagyjuk nyitva.  
 • Az inget és a kardigánt találtassuk össze, a zakó-ing kombóhoz hasonlóan az ing mindig világosabb, mint a kardigán, bár itt is lehet játszani, például egy bézs színű pulcsi sötétkék inggel jól mehet.
 • A pulcsi vagy kardigán vállán és karján van egy igen vékony varrás: amikor felvesszük, úgy igazítsuk meg, hogy előbbi kívül, a váll vonalán fusson, utóbbi pedig a karunk (a pulcsi ujja, ugye) belső részén. Ha nem itt vannak ezek a vonalak, biztos nem áll jól a pulcsi.
 • Legyen legalább 7-8 pulcsi és kardigán a férfi alap-ruhatárában, így mindennap nem ugyanazt hordja, változatos is tud lenni színben és típusban – az ingekkel, pólókkal, esetleg nyakkendőkkel való társítás már nagyobb kihívás, de hát azt a pár percnyi gondolkodást biztosan megéri, ha cserében nem vagyunk mazlagok.
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.