„Fehér ingben azért járok...” Ami a férfi ing viselése mögött van

Katona Zoltán 2021. december 23., 18:22

A tiszta, vasalt, friss fehér ing mindennel talál, és hordoz egy üzenetet is viselőjéről: az ember tiszta, és ad magára, ugyanakkor alapjáraton elegáns. A férfi viszonya az inggel évtizedek óta ugyanazon a néhány alapelven nyugszik, mégsem tudjuk betartani. Pedig a szép ingtől is férfi a férfi.

„Fehér ingben azért járok...” Ami a férfi ing viselése mögött van
galéria
Figyeljünk az ing színére, anyagára, minőségére Fotó: 123RF

Láttál már hónaljban izzadságfoltos inget? Éreztél már olyat, hogy nyakkendő nélkül is megfojt a gallér, mert begomboltad az ing legfelsőbb gombját is? Azt is észrevetted már, hogy a kézfejed közepéig ér a kézelő? Vettél észre már olyat, hogy egy begombolt fehér ing alatt látható egy zöld vagy egy sötétkék, netán egy fekete póló? Na, ugye. Pedig egy pici odafigyeléssel és törődéssel mindez kiküszöbölhető.

„Hétköznap is azért jártam
fehér ingben azért járok
hogy legyen min töprengjenek
az engemet kioktatók
az engemet lefitymálók

ne tudják meg hogy ünnepem
van-e vagy nagy sötét gyász nyom
fehér ingem én-álruhám
sebemre gyolcs csatáimban
nem hódoló harci zászlóm”

– ezeket a sorokat Kányádi Sándornak köszönhetjük, aki Fehéringes vers címmel írta a költeményt Ilyés Gyula születésnapjára, de bizony Sándor bácsink nagyon adott arra, hogy mindig legyenek tiszta fehér ingei kivasalva. Egyszer egy közönségtalálkozón is részletesen elmesélte, hogy fiatalon, amikor még szegényen és egyszerűen élt, akkor is gondja volt arra, hogy a tíz fehér inge meglegyen a szekrényben.   

Nagyon nem mindegy, hogy milyen ingre kötöd a nyakkendőt Fotó: Pixabay.com

A ma oly népszerű ing valamikor testhez tapadó alsóneműként kezdte, a nyaki részét, tehát a gallérját le lehetett gombolni, aztán a múlt század elején már teljesen hozzátartozott a férfiak ruházatához. Annyira, hogy még a 20. század első éveiben is rendes, gombokkal ellátott ingben futballoztak nemcsak az angol férfiak, hanem szinte mindenki. Azóta nagy utat tett meg a modern férfi szekrényéig, és nagyon megváltozott, átalakult.

Nagyon nem mindegy, hogy bizonyos alkalmakra milyen inget veszünk fel.

Ingből is, mint minden ruhadarabból, sokféle van, színben, fazonban, méretben – az első fontos alapszabály, hogy nagyjából kövesse a test vonalát, ne legyen buggyos és nagyon szűk se. Nem egyszerű a megfelelő inget, ingeket kiválasztani, mert ha a dereka szűk, akkor a válla nem talál, ha a gallérja jó, akkor túl hosszú és így tovább. Mivel az emberek testméretei elég különbözőek, talán a tökéletesen rád szabott ing a legmegfelelőbb, az viszont drága, de vannak szabók, akik nagyon szépen tudnak igazítani. Szóval van itt egy csomó dolog, de valahogy csak ki lehet igazodni.

Ami a színt illeti, a fehér után a világoskék a toplistás, az is szinte mindennel talál, a sötétkék is, bár kevésbé, mint a fehér vagy a világoskék. A feketét világosabb zakóval elég necces hordani, de egy bőrdzsekivel szép kombót alkothat.

A fehér és a világoskék a két legfontosabb Fotó: 123RF

A mintás, virágos, pöttyös ingek szintén rendben vannak, ha megfelelő az anyaguk, és stílusban találnak, harmóniában vannak a rajtunk levő többi cuccal. Azt azonban ne feledjük, hogy az ing alapvetően világos. Nagy klasszikus a kockás ing is, ezt kiengedve, feltűrve, főleg farmernadrággal és -dzsekivel még mindig menő viselni.   

A gallér az ing egyik alapja, nagyon fontos, hogy tegyünk különbséget a különböző gallértípusok között, mert mindegyik más-más alkalomhoz illik, plusz az sem mindegy, hogy milyen formája van az arcunknak: a legklasszikusabb az ún. Kent-gallér, tehát a hosszúkás, lefele hegyesedő , ez főleg a teltebb, kerekebb arcú férfiaknak áll jól, a cápafogas (spread) pedig a vékonyabb arcúaknak. Ezek a leggyakoribbak, de van a gombolható (button down), amit azért jó, ha legombolunk, de kigombolva sem annyira gáz, mint például egy club-gallér, vagyis kerekített gallér nyakkendő nélkül, ugyanis ahhoz mindig jár. Ahogy a pin-gallérhoz vagy pinned-hez is, ugyanis ezen a két gallérszárat egy kis biztosítótű köti össze, ez kiemeli a nyakkendőnk csomóját.

Egy örök aranyszabály az inggel kapcsolatosan: akárcsak a nyakkendőt, kizárólag csak akkor vegyük fel, ha tényleg jól érezzük magunkat benne.

Akár egy jó cipőt. Öltönyhöz klasszikus ing jár, fehér vagy világoskék, sportzakókhoz, bőrdzsekikhez jöhetnek a más variációk.  

Amit soha ne tegyünk:
 • Az inget soha ne viseljük gyűrötten, tehát mindig (de tényleg mindig!) kivasalva vegyük fel. Persze egy pulóver sok mindent eltakar, de a nők nagy része különösen érzékeny arra, ha vasalatlan cuccokban (főleg ingben) jársz. Ha te nem tudod megcsinálni, kérd meg a feleségedet/csajodat/anyudat, hogy vasalja ki, mert néhány perc az egész.
 • Egy inget EGYSZER veszünk fel, utána megy a szennyesbe. Nincs olyan, hogy „még jó lesz az”, mert nem izzadtam bele, s visszateszem a szekrénybe. Nem lesz jó.
 • Rövidujjú inget soha ne hordjunk, főleg alkalomra ne, még nyáron sem, amikor meleg van a szabadtéri vagy sátras lakodalomban. Esetleg rövidnadrághoz, ilyen hétköznapi vagy strandra járót, de komoly alkalomra rövidujjú inget még akkor se vegyünk fel, ha a zakó eltakarja.
 • Zakóval ne hordjunk kitűrt inget, mert nem áll jól. Főleg, ha a zakó alatt, hátul még jól meg is gyűrődik.  
 • Ing alá csak V-nyakú-pólót vegyünk, olyat, amely nem látszik ki alóla a nyakadnál. A kerek nyakú póló a zakó és a kigombolt ing alatt förtelmes és mazlag.
 • A buggyos ingeket felejtsük el, rég kimentek divatból, a férfiak 99%-ának nem tudnak már jól állni, válasszunk testhezálló, de nem túl szoros inget.
 • Más a helyzet mondjuk egy hagyományos, pl. székelyruhához való inggel, de ha ilyet veszünk fel, akkor az legyen egy teljes, hagyományos, összhangban levő ruházat. A székelyföldi tongyóság egyik netovábbja, amikor a buggyos, hagyományos székely inget beleszuszakolják egy szűk zakóba, vagy a bocskai kabáthoz mondjuk zöld vagy piros, alul kilógó inget vesznek fel az atyafiak.
 • Slim fit vagy body fit inget, tehát majdnem vagy teljesen testhezálló inget egy pocakos férfi ne hordjon, mert nem tud jól állni még akkor sem, ha folyamatosan behúzza a hasát. A csajokat úgysem csapod be ezzel a csellel, mert akkor is rád néznek, amikor picit ellazulsz az erre való koncentrálásban.
 • Szűk ingben jobban is izzadhatsz, no meg borzasztó látvány az, amikor leülsz, kifeszülnek a dolgok, a gombok húzzák a lyukakat, és a veled szemben ülő azt várja, hogy a pocakodról mikor pattan a gomb a szemébe. 
 • Az ing mindig világosabb, mint a zakó, legalábbis a klasszikus férfi öltözködés etikettje szerint. A fekete ing fehér zakóval nem ebbe a kategóriába tartozik, ha még emellé fehér nyakkendőt is kötünk, végképp nem.
 • Ami a gombolást illeti, nyakkendő nélkül gomboljuk ki a felsőt, sőt az alatta levőt is, de nemcsak azért, mert fullaszt egy nem jó méretű ing, hanem azért is, mert nem áll jól. Túlzásba azért ne essünk, mert nagyon visszataszító, ha idősebb korban az őszülő, göndör mellszőrzeted kilóg az ingre, egy feszületes nyaklánc pedig mindent porig rombol rajtad. Attól is függ, hogy milyen a mellkasod és egyáltalán a tested, de vannak nagyon nem szexi dolgok, amit sajnos úton-útfélen látni.
 • Ha a felső gomb is be van gombolva, és így a gallér és a nyak közé kényelmesen befér az ujjad, akkor a nyaka jó. Ha szoros, s még nyakkendőt is kötsz rá, akkor nem csoda, hogy a lakodalomban már a pálinka után, a leves után leveszed a nyakkendőt, kigombolod az inget. Jól „nekivetkezől”, éjjel háromkor az ing már a lucskos hátadra tapad, a nyakkendő pedig a zakód zsebéből figyelve várja a buli végét. 
 • A „mérnökzsebbe” soha ne tegyünk semmit, összefogott bankjegyeket („bogpénzt”) főleg ne, mert hivalkodó és kivagyiságról árulkodik. Persze, van ez a replika erre, hogyaztmondja: „Én odateszem, ahova akarom, kicsibarátom, s amit akarok, azt mind megveszem, értettedé!”

  A „mérnökzseb” is szépen áll, ha üres Fotó: Pixabay.com

Amivel nem lőhetünk mellé:
 • Inget mindig méretre vegyünk! Ámbár ez picit csalóka, mert különböző méretek, számozások, mértékek vannak. A legjobb, ha felpróbáljuk, ebben az a legfontosabb, hogy a vállvarrás a vállcsúcson érjen véget, a kézelő a csukló és a kézfej találkozásánál legyen, a hátsó része pedig nagyjából takarja az ülepünket, utóbbi azért fontos, mert leülésnél így nem csúszik ki a nadrág fölé. Elég nehéz, bizony.
 • Legyen legalább 4-5 fehér ing (akár több is) a férfi ruhatárában, főleg, ha gyakran kell vagy szeret ingben járni, emellett alap a világoskék (legalább kettő legyen ebből is) – nem győzöm hangsúlyozni, a hófehér ing a legklasszikusabb, az mindennel megy.
 • Bánjunk csínján a színes ingekkel, nagyon nézzük meg, hogy mit mivel veszünk fel, mert hatalmasat tud „rontani” az emberen mondjuk egy piros vagy fekete ing, főleg ha buggyos és még egy fehér nyakkendőt is rákötsz. El kéne felejteni a kilencvenes évek borzalmasan bő, rossz anyagokból készült, lötyögős fazonjait. 
 • Kerek nyakú felsőben (szvetter, pulcsi) az ing gallérja belül legyen, a V-nyakúnál a gallér kerüljön kívül. 
 • Ha nagyon izzadós vagy, vegyél az ing alá egy diszkrét, vékony pamutpólót, az sok mindent kivéd (vagy kifog), de ügyelj arra, hogy ez a (V-nyakú!) trikó ne legyen látható.  
 • Kényelmi szempontból még az is jobb, mint a rövidujjú, ha feltűrjük az ing ujját. Sőt, igen szexi is tud lenni, csak olyan kar is kell bele.
 • Figyeljünk a gombokra, azok színére és anyagára – ha nagyon elüt az ing színétől és főleg nagyon sok van belőle két elütő színű csík között, azt nagyon gyorsan felejtsük el, mert még a hétköznapi, laza eleganciába se fér bele.
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.