Hobbi, de megélhetés is lehet: a gyermekek lelkét tanító zeneoktatás

R. Kiss Edit 2017. december 20., 14:47

Az egyik legjobb hivatás a zenetanítás – vallja a csíkszeredai Salamon Réka zongoratanár, akinek munkáját december elején díjjal ismerte el a Kis Virtuózok Alapítvány. A pedagógus úgy gondolja, kellő munkával és a lehetőségek megkeresésével megélhetés is lehet ma már a zene, amely hobbiként művelve is „hasznos”, fejleszti a gyermekeket.

Odaadó munka. Salamon Réka és egyik tanítványa, Incze Noémi Fotó: Gecse Noémi

Az én gyermekem – mondta a beszélgetésünk során többször is Salamon Réka, én pedig csodálkozva néztem rá, hisz azt is megosztotta velünk, hogy nemrég házasodtak össze párjával. Aztán kiderült, hogy a tanítványait említi így a fiatal zongoratanár, akinek pedagógusi elhivatottságát jól jelzi az is, amilyen szeretettel beszél a kis zongoristákról.

A legjobb zenetanár

Salamon Réka a csíkszeredai Nagy István Művészeti Szakközépiskolában és a Hargita Megyei Művészeti Népiskolában dolgozik zongoratanárként, a Kis Virtuózok Alapítvány kuratóriuma pedig december elején két másik zenepedagógus mellett őt is kitüntette A legjobb zenetanár díjjal, amit Bogányi Gergely és Boros Misi közös, telt házas koncertje után adták át Budapesten, a Művészetek Palotájában. A csíkszeredai zenetanár a Virtuózók komolyzenei tehetségkutató két résztvevőjét is mentorálta, segítéségével Petres Tamás Lajos és Sas Barbara vettek részt a verseny előző kiadásain, nagyon szép eredményekkel. Salamon Réka kiemelte, Molnár Levente operaénekes és édesapja, Molnár Csaba nagyon sokat tettek azért, hogy a székelyföldi tehetségek is méltó módon megmutatkozhassanak a versenyen.

Erőt ad a díj

Az elismerés szép Mikulás-ajándék volt, nagyon jólesett – mondta Salamon Réka.

„Nem a díjért dolgozunk, de jólesik és erőt ad a további munkához”

– hangsúlyozta. Úgy látja, az iskolának is jót tesz ez a kis figyelem. „Az egyik legjobb hivatás a zenetanítás, mert mi a gyermekek lelkét, a szépérzéket tanítjuk. Nagyon szeretem a hivatásomat, és köszönöm a Jóistennek, hogy itt lehetek” – vallotta a pedagógus. Azt mondta, szórakozást is jelent a tanítás, és próbál mindig úgy dolgozni, hogy a gyermekek is jól érezzék magukat tanulás közben, és szeressék, amit csinálnak. Nem könnyű, nagy mentális munka a zongoratanulás, de mindenik gyermekem odaadóan dolgozik – tette hozzá.

A díjazott pedagógus szerint az egyik legjobb hivatás a zeneoktatás, mert a gyermekek lelkét, a szépérzéket tanítják Fotó: Gecse Noémi

A fiatal, 2013 óta tanító pedagógus azt mondta, nagyon intenzív volt az elmúlt néhány év, tanítványaival sok versenyre jártak, és sok oklevelet hoztak haza. Úgy látja, az iskola tehetséges gyermekeket bízott rá, így hamar sikereket is el tudtak érni.

Megélhetés és fejlesztő hobbi

Bár a zenei pályára készülőknek gyakran mondják azt, hogy nem lehet megélni belőle, Salamon Réka szerint kitartó munkával, akaraterővel megélhetés is lehet a zenéből. A kitűzött céloktól is függ ez és attól, hogy milyen utakat keres magának az ember, mennyire használja ki a lehetőségeket – mondta. Úgy látja, a Virtuózok tehetségkutató ebben is segítséget nyújtott, az oda kijutó gyermekek sok mindent láttak, ismerkedtek, kapcsolatokat építhettek. A pedagógus szerint, ha a zenei pályán akar valaki elhelyezkedni, akkor

a zenetanári szakma is jó lehetőséget, megélhetést jelent, ezért arra buzdítja a gyermekeket, hogy erre is gondoljanak, és becsüljék meg ezt.

Salamon Réka hobbiként is ajánlja a zenét, mint elmondta, a művészeti népiskolában azt látja, hogy az egy-két éve zenélő gyermekeknek sokat fejlődik a koncentráló és a tanulási képessége, a zene gyakorlása hozzásegít a türelemhez, a kitartáshoz is.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat