Csillagok háborúját, Gyűrűk urát, Harry Pottert és Trónok harcát fogunk nézni az előttünk álló évtizedben is

Tamás Attila 2023. április 14., 19:41 utolsó módosítás: 2023. április 14., 21:41

Röviden: mert a hollywoodi stúdiók ezt akarják. Hosszabban: mert amíg van érdeklődés a népszerű filmes és sorozatos franchise-ok újabb és újabb feldolgozásaira, addig ezek fognak készülni a kockázatosnak számító új történetek feldolgozásai helyett.

Csillagok háborúját, Gyűrűk urát, Harry Pottert és Trónok harcát fogunk nézni az előttünk álló évtizedben is
galéria
Targaryenek, varázslók, jedik, Középfölde. Az elkövetkező években sem kell nélkülöznünk a történteiket a képernyőkön és a mozivásznon Fotó: Liget-montázs

Nincs semmi új a nap alatt – állapíthatjuk meg az elmúlt napok Disney és az HBO-Discovery szórakoztatóipari vállalatok nagy bejelentései után, amiben az elkövetkező években érkező filmjeikről és sorozataikról rántották le a leplet.

Lesz a jövőben senki által nem kért Harry Potter-sorozat, új Star Wars-filmek, de újabb, a Trónok harca világában játszódó sorozatot is berendeltek, de korábban már az is kiderült, hogy a jövőben új Gyűrűk ura-mozifilmek is készülnek.

Jogosan tehetjük fel a kérdést, hogy minek, de amíg van érdeklődés irántuk, addig a stúdiók a trendeket követve ezen kitalált világokban játszódó történeteket visznek vászonra vagy képernyőre. Összeállításunkban sorra vesszük, hogy milyen produkciók érkeznek a képernyőkre és a mozivásznakra a Harry Potter, Trónok harca, Csillagok háborúja és a Gyűrűk ura-univerzumokon belül.

Ha nem tudunk várni, akár el- és újra is olvashatjuk a következő évek film és sorozattermésének alapanyagait Fotó: Tamás Attila

Harry Potter – A Sorozat Amit Nem Láttunk Jönni

A sokadjára átalakuló, a Discoveryvel egybeolvadó HBO-nál, aminek streamingfelülete a jövőben már csak Max néven fut tovább (David Zaslav igazgató szerint azért, mert az HBO prémium-konnotációt hordoz, tehát megszabadulnak tőle) készül egy új, Harry Potter-sorozat a könyvek írójával, J. K. Rowlinggal a produceri fedélzeten. A teljesen új szereposztást ígérő, és évtizedes kifutásra (minimum hét évadosra) tervezett sorozat azonban

nem új, a Harry Potter világában játszódó történeteket mesél el, hanem a regényeket dolgozza fel, ezúttal sorozat-formátumban.

Hogy erre mi szükség a bevételszerzésen túl, az elég egyértelmű: feltehetően

az új generációkkal is meg akarják ismertetni a Harry Potter világát, ráadásul a most trendi sorozatformátumban, ahol számos a könyvből ismert, de a filmekben fel nem dolgozott történetszálat ki lehet bontani.

És bár Rowling az elmúlt években sok port felkavart a közbeszédben, a transzfóbiája miatt pedig eléggé megosztó személyiségnek számít, de tudni kell azt, hogy a Harry Potter-franchise-nak továbbra is akkora rajongóbázisa van, hogy simán nyereségessé teszik a sorozatot is, ha az tényleg jó minőségben készül el. Hogy mekkora potenciál van még mindig a varázsvilágban játszódó történetekben, azt mi sem mutatja jobban, hogy

a februárban megjelent – Rowling nélkül készült – Hogwarts Legacy videójátékból a megjelenését követő néhány hétben több mint 12 millió példányt adtak el, és ez 850 millió dollárt hozott a játékot kiadó Warner-médiatrösztnek, ahová a Max is tartozik.

Az azonban nem túl jó előjel, hogy a Legendás állatok-franchise három rész után teljesen földbe állt (tehát jelen állás szerint nem készülnek új folytatások hozzá, holott eredetileg öt filmben tervezték elmesélni a Dumbledore ifjúkorára is fókuszáló történetfolyamot). Ehelyett azonban nézhetünk ismét Harry Pottereket, ezúttal sorozatként, és bár sok konkrétum még nem látott napvilágot róla, feltehetően a közkedvelt regényeket fogják évadonként feldolgozni, ha pedig a nagyobb terjedelmű könyveket több évadra bontják, akkor simán meglehet a tíz évadon keresztül futó sorozat is.

Csak aztán meg ne csömöröljenek tőle a régi és új Harry Potter-rajongók, vagy épp félúton, az elvárt nézettség hiányában kaszálni kelljen...

Fotó: Lucasfilm/Disney

Star Wars – történetek a még messzibb és messzibb galaxisból

Április 7. és 10. között tartották Londonban az éves Star Wars Celebrationt, amiben rengeteg új, a jövőben érkező sorozatról és az eddig hétpecsétes titokként őrzött új filmtervekről beszéltek a Disney-be inkadrálódott Star Wars-stúdió fejesei, köztük Kathleen Kennedy producer, a franchise jelenlegi tótumfaktuma, akinek (sajnos) az új trilógiát is köszönhetjük, és amiről tudjuk, hogy nem igazán öregbítette tovább a fiktív űropera hírnevét, hanem inkább vásári mulatsággá tette azt.

Ha azt hittük, hogy a Boba Fett könyve után, A mandalóri harmadik évadával totális érdektelenségbe fullad sorozatfronton a Star Wars-univerzum, akkor nagyobbat nem is tévedhettünk volna, hiszen időközben az Andor új vért pumpált a franchise ereibe, és megmutatta, hogy igenis lehet jó és izgalmas történeteket elmesélni a messzi-messzi galaxisból a Skywalkereken és Baby Yodán túl is.

Az Andor második és egyben utolsó évada 2024 őszén érkezik a Disney+ kínálatába, idén nyáron pedig már nézhetjük is az Ahsoka élőszereplős sorozatot, ami az animációs sorozatok egyik közkedvelt karakterének, Anakin Skywalker egykori padawanjának a történetét meséli tovább Rosario Dawson főszereplésével.

Videó: Star Wars/Disney+

A hardcore Star Wars-rajongóknak igazi csemege lesz a sorozat, hiszen a Lázadók animációs sorozat több karakterét is bemutatja élőszereplős verzióban, ahogy tették ezt korábban Ahsokával a Boba Fett könyvében és A mandalóriban. Ráadásul ez a sorozat egy legendás, a kánonból korábban kivett, majd újra beemelt Thrawn admirális főgonoszát is behozza a köztudatba. A kék bőrű gonosz szereplő eljátszására a House of Cardsból és a Vajákból is ismert Lars Mikkelsent kérték fel, de a való életben az Obi Wan-Kenobit eljátszó színész, Ewan McGregor felesége, Mary Elisabeth Winstead is szerepelni fog az Ahsokában, és a Lázadók egyik ikonikus karakterét, Hera Syndullát alakítja.

Fotó: Lucasfilm/Disney

Várhatóan az év végén (ősszel vagy télen) láthatjuk a Jude Law főszereplésével készülő Skeleton Crew-szériát, ami egy csapat gyerekről szól, akik az erőhasználó Law karakterével kerülnek az események középpontjába. A történet A mandalóri idejében játszódik az Új Köztársaság felemelkedése idején, a Jedi visszatér és az Ébredő erő eseményei között.

Fotó: Lucasfilm/Disney

2024-ben érkezik a The Acolyte című, szintén élőszereplős sorozat, ami a jedik aranykorában, a High Republic-érában játszódik, mintegy száz évvel a Skywalkerek ideje előtt, és egy jedi mester, valamint egykori tanítványa nyomozásáról szól. A sorozat olyan sztárokkal érkezik, mint a Nyerd meg az életed (Squid Game) főszereplője Lee Jung-jae, a Logan – Farkas és az Úr sötét anyagaiból ismert Dafne Keen, de a számos fiatal sztárt felvonultató produkcióhoz olyan nagy nevet is megnyertek mint a Matrix Trinitijét alakító Carrie-Anne Moss.

Az igazi nagy dobások azonban a most nyilvánosságra hozott, az elkövetkező években elkészülő, újabb Star Wars-filmek lesznek, amelyeknek a rendezőit is bejelentették a londoni eseményen.

Három új film érkezik, és ez nem egy új trilógia lesz, hanem különböző időintervallumokban játszódó történetek, amik a kedvező fogadtatás révén egyenként bővülhetnek újabb trilógiákká.

A nyughatatlant, a Logan – Farkast és Az aszfalt királyait, valamint a nyáron érkező új Indiana Jones-filmet is rendező, emiatt az utóbbi években rendkívül foglalkoztatott James Mangold belengetett Star Wars-filmje több ezer évvel a Skywalkerek előtt, a Régi Köztársaság idején játszódik, és az első jedi-rendről fog szólni, vagyis olyan „régre” megy vissza, mint még soha semmi (videójátékok sem) a Star Wars idővonalában. Egyhamar nem számíthatunk erre a filmre, hiszen a rendező a tervek szerint még egy Bob Dylan-életrajzi alkotást is leforgat előtte, és csak ezután veti bele magát a messzi-messzi galaxis előtörténetének filmre vitelébe.

Szintén izgalmasnak ígérkezik A mandalóri és számos más, az elmúlt években megjelent animációs és élőszereplős Star Wars-sorozat showrunnerének, Dave Filoninak a filmje, ami az élőszereplős sorozatokat zárja le, és tereli egy történetbe azok szereplőit a fent említett Jedi visszatér és az Ébredő erő történései között, így várhatóan tiszteletét teszi benne Mando, Boba Fett, Grogu, Ahsoka és várhatóan Thrawn admirális is.

A pakisztáni származású Sharmeen Obaid-Chinoy Star Wars-filmje pedig a legkockázatkerülőbb, egyben pedig az, ami a legmesszebbre merészkedik a Star Wars jövőjében: Rey visszatérését (Daisy Ridley tehát újra fénykardot ragad) fogjuk benne látni, amint 15 évvel a kilencedik film, a Skywalker kora eseményei után új jedi-rend alapításán ügyködik (természetesen egy újabb gonosz felemelkedése közben, aki remélhetőleg már nem a halálból visszarángatott Palpatine lesz).

Ha pedig mindez nem lenne elég Star Wars-történetekből, akkor jó tudni, hogy érkeznek az animációs sorozatok folytatásai is, mint a Bad Batch harmadik, vagy a Vision második évada is, hogy csak a nagyobb produkciókat említsük.

Csillagok háborúja-projekt tehát lassan annyi van, mint csillag az égen, és nem úgy néz ki, hogy az elkövetkező évtizedben kell nélkülöznünk ezeket. Csak az a baj, hogy

lassan „túl öregek” kezdünk lenni ezekhez a messzi galaxisban játszódó, újabb történetekhez.

Képkocka a Gyűrűk ura: A király visszatér című 2003-ban megjelent film bővített változatából, amit a rajongók előszeretettel néznek újra időnként Fotó: New Line Cinema

A Gyűrűk ura – három új mozifilm mind felett

Még február végén látott napvilágot a hír, hogy új Gyűrűk ura-filmek készülnek a Warner-médiaholding tulajdonában levő, a korábbi Gyűrűk ura-mozikat is készítő New Line Cinema-nál.

Tavaly ősszel már láthattuk, hogy mit hozott ki az Amazon a Gyűrűk ura regények függelékéből a minden idők eddigi legdrágább sorozatával, a Hatalom gyűrűivel, az elkövetkező években pedig újabb, A Gyűrűk ura világában játszódó filmeket is kapunk.

Azt még nem tudjuk, hogy rebootolják-e a korábbi filmeket, vagy teljesen új történeteket visznek a vászonra (A szilmarilok nagyon gazdag alapanyag lenne, amennyiben meg tudják szerezni a megfilmesítési jogait), emellett az is felmerült – de hivatalosan nem erősítették meg – hogy a korábbi A gyűrűk ura és a Hobbit-filmeket készítő Peter Jacksont is bevonnák a produkcióba.

Addig is, amíg az új filmekre várunk, várhatóan jövőben érkezik a Hatalom gyűrűi második évada (amelyet jelenleg az Egyesült Királyságban forgatnak), de 2024 nyarán egy animációs alkotás is érkezik Tolkien világából, méghozzá a War of the Rohirrim, ami 260 évvel A Gyűrűk Ura-trilógia ideje előtt játszódik, és a Helm-szurdok, valamint a vár névadója, Helm Hammerhand áll a középpontjában.

Koncepciós rajz a War of the Rohirrim animációs alkotáshoz Fotó: New Line Cinema

Szinkronhangként visszatér A Gyűrűk ura filmekben Éowint játszó Miranda Otto (feltehetően a korábbi események narrátoraként) Helm Hammerhand karakterét pedig az éppen az utolsó szezonjához érkezett Utódlás ikonikus családfőjét, a Logan Roy karakterét játszó Brian Cox adja.

A tervezett Gyűrűk ura-filmekhez pedig csak annyit tennénk hozzá, hogy nagyon szorítunk, hogy

az Amazonhoz hasonlóan el ne csesszék, és ne a pénzsóvár mohóságnak essen áldozatul Tolkien-világának újabb mozgóképes kiaknázása.

Trónok harca – sárkányok és lovagok, amennyi a csövön kifér

Már nálunk is Max lesz az HBO Max-ből, mire láthatjuk a frissen berendelt, A hét királyság lovagja sorozatot, ami a Sárkányok háza folytatása mellett érkezik a streamingfelületre a jövőben, újabb Trónok harca spin-offként.

George R. R. Martin a Trónok harcával párhuzamosan írt regénye Dunkról, a kóbor lovagról és Eggről a fegyverhordózójáról szól a Trónok harca eseményei előtt mintegy száz évvel. De ne feledjük, hogy még mindig tervben van a Havas Jon-sorozat is, Kit Harrington főszereplésével (erről azonban egyelőre semmilyen hivatalos információ nem látott napvilágot), ugyanakkor

az HBO látóterébe került Hódító Aegon történetének feldolgozása is, akivel tulajdonképpen a Targaryen-uralom kezdődik el Westeroson, és ami több száz évvel a Sárkányok háza eseményei előtt játszódik.

Emellett Sárkányok háza folytatásáról (aminek forgatása a napokban kezdődött el) az is kiderült, hogy

a második évad már nem tíz, csak nyolc epizódos lesz (ójaj, Trónok harca utolsó évados emlékek…), mindez pedig azért, hogy a harmadik évad is zöld utat kaphasson, és arra is legyen elég feldolgozható történet a Sárkányok tánca eseményeiből.

Fotó: HBO Max

A készítők ezáltal azt is meglebegtették, hogy a sorozat így nem föltétlenül csak a Targaryenek sárkányos harcokkal tűzdelt belharcainak eseményét dolgozná fel, hanem a későbbi Targaryen-uralkodók történeteit is, ha pedig kitart a jó nézettség a későbbi évadok során is, akkor miért is ne, egészen a Trónok harca kezdetéig fűzhetik a történetfolyamot, aminek ugyebár megvan a könyves alapanyaga George R. R. Martin vaskos, a Tűz és vér „történelmi” regénye révén.

Csak ez az egész is ne összecsapottan végződjön, mint anno a Trónok harca…

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport