Kovács Ákos: az emberi probléma érdekel

Péter Beáta 2022. június 24., 18:03 utolsó módosítás: 2022. június 27., 15:08

Hogyan született az Ilyenek voltunk, az Alig hitted, a Dúdolni halkan, a Hello, a Keresd meg a lányt, a Majom a ketrecben, a Végre és megannyi ismert dala? Igen, erről is kérdezhettem volna Kovács Ákos Kossuth-díjas magyar dalszerző-előadót. És ő bizonyára készségesen válaszolt volna. De ehelyett a közönség iránti tiszteletről, a tradíciók fontosságáról, a hitről és a világban való rendről, illetve annak hiányáról beszélgettünk. Mert ezekről is szólnak a dalai.

Kovács Ákos: az emberi probléma érdekel
galéria
„Nem akarom, hogy itt más legyen. Ugyanazt az előadást szeretnénk itt színpadra állítani, amit két héttel ezelőtt Budapesten, egy héttel ezelőtt meg Délvidéken” Fotó: Pinti Attila

A NyárON Szereda fesztivál keretében adott fergeteges koncertet Ákos, előtte pedig zártkörű vetítésen mutatták be a dalszerző-előadó Magunk maradtunk című első kisjátékfilmjét, amelynek forgatókönyvét két saját novellája alapján írta. A vetítéssel kapcsolatban úgy fogalmazott, noha harmincnégy éve van a színpadon, és mindig van benne drukk fellépés előtt, ezúttal leginkább azt figyelte, hogy a közönség hogyan fogadja az alkotást.

„Ilyenkor általában hátul, sötétben ülök be a vetítésre, hogy meg tudjam figyelni, működik-e filmünk. Többnyire sikerül koncentrált figyelemre késztetni a nézőket, de ha nagy ritkán telefonnal babráló, sutyorgó embereket látok, mindig azon gondolkodom, őket mivel lehetett volna jobban megfogni.” Úgy véli, a figyelem képességét megtöri, szétzilálja a minket érő rengeteg impulzus, elsősorban a mobiltelefonon keresztül. „Szerencsére túlnyomórészt értő tekintetekkel találkozik a filmünk. Ugyanakkor jó, ha időnként figyelmeztetjük önmagunkat és egymást is arra, hogy túlságosan úrrá lett rajtunk ez az eszköz: sok jól használható tulajdonsága mellett arra szoktat, hogy minden időleges, minden információ korlátlanul elérhető, semmit nem kell komolyan venni.”

„A bosszú a világ szövetét föltépi”

Kifejtette, ő egy szerencsésebb korosztály tagja: úgy nőtt fel, hogy az általános műveltség fogalma még létezett, benne volt legalább nagy vonalakban az antik világtól a klasszikusokon át a 20. századi művekig sok minden, például a görög oszlopfők, Arisztotelész Poétikája, vagy ha valaki arról beszélt, hogy Szkülla és Kharübdisz között hajózik, akkor a társaságból legalább néhányan tudták, miről is van szó.

„A gimnáziumban azt tanultam, hogy az antik dráma centrumában a morál van, ez két dolgot jelent: erkölcsöt és tanulságot.

Tagadhatatlanul létezik a világban egy erő, amely nem akarja, hogy komolyan vegyük az életet, és irtózik attól, hogy morálisak próbáljunk lenni, tehát ne legyünk se erkölcsösek, se a tanulságot ne vonjuk le semmiből.

Az évszázadok során levont tanulságok tárházát szoktuk tradíciónak hívni. Ugyanez az erő a tradícióhoz való viszonyunkat is szeretné szétzilálni, megrontani. Pedig a hagyomány az az emberi tudástár, amelyben roppant tapasztalat gyűlt össze, első sorban arról, hogy hogyan üdvözítő élni. Nem csoda, ha a Rossz éppen a tradíciótól akar eltávolítani minket, ezért lett mára sok helyütt szitokszó a hagyomány, a hagyományos. Az antik dráma sarokpontjain a kórus szólítja meg a közönséget, és jelzi: ha a szereplők engednek a haragnak, a gyűlöletnek, és megteszik, amire készülnek, soha többé semmi nem lesz ugyanaz. A bosszú a világ szövetét föltépi, bosszút szül végeláthatatlanul, és ha valahol meg akarjuk szakítani ezt az ördögi folyamatot, akkor egyszer valakinek azt kell mondania, ebből elég. Ez lenne a megbocsátás. Már a görögök sejtették ezt.”

A koncerteken minden feladatra megvan a megfelelő ember, mindent átnéznek: ez nem fölösleges precízkedés, hanem azért van, hogy a közönség színvonalas előadást kapjon Fotó: Pinti Attila

Hozzátette, az általa tanult általános műveltség fogalmába ugyanígy beletartozott a 20. század közép-európai irodalma, például Hašek, Sienkiewicz vagy Krúdy. „Mindez lényegében közös referenciapontok gyűjteménye. Ha megállunk egy Caravaggio-kép előtt, tudhatjuk, hogy a karddal Szent Pál ábrázoltatik, a kulcsokkal pedig Szent Péter. Tudom, ezek talán túl egyszerű vagy vitatható példák, de

úgy tanultuk, hogy a mai értelemben vett Európát a kereszténység szülte és tartotta meg. Nem kell ahhoz templomba járni – bár nem káros az egészségre –, hogy az ember mindezt felfogja.

Mi itt békében, szeretetben beszélgetünk valamiről, aminek legalább egy részét közösnek fogjuk fel: ez a helyzet sem létezhetne ilyen formában a kereszténység nélkül. Erről ma az emberek jelentős részének nincs tudomása, azt hiszik, ez csak úgy magától lett, véletlenül. Az egyetemes referenciapontok természetesen ma is léteznek, csak ez a tudás már nem közös, így mostanra az »általános műveltség« is csak illúzió: van, aki szerint az a ciki, ha nem ismerjük fel a Harry Potter vagy a Marvel-univerzum szereplőit. Ebben mindannyiunk van felelőssége.”

Hálás lenni az örömökért

Ákos csíkszeredai koncertjén többezres közönség énekelte a dalokat, az idősebb generáció tagjaitól kezdve a legfiatalabbakig. De így van ez más helyszíneken is. „Fantasztikus látni, hogy rengeteg fiatal jön. Nyilván a derékhadat a nálam talán tíz-tizenöt évvel fiatalabbak adják, ők a kezdetek óta követnek, jobbára már szülők, és hozzák magukkal a gyerekeiket is. Nem firtatom, kire mi és miért van hatással, annak örülök, aki eljön.

Alapvetően az emberi probléma érdekel, erről írok, ezt néhány szóban össze lehet foglalni: születés, szerelem, halál. Öröm, veszteség, szövetség, bukás, hála. És az Atya, akinek a szeretetéből élünk.

Befogadóként is azok a szerzők vonzottak, akik erről beszéltek, és mivel tőlük tanultam, ezt az utat járom. Számomra csak az tekinthető művészetnek, ami az emberi problémáról szól, és nem veszti szem elől a »szent« dimenzióját. Az élet véges, »arasznyi repülés a földtől a földig«, korlátos lények vagyunk, csak hinni és remélni lehet, hogy valaki vigyáz ránk a földi életen túl is. Alapvetően a művészet mindig is az élet elviselésére szolgáló, öngyógyító varázsbeszéd volt: az önmagunkkal való szembesülés lehetősége. Az élet alapvetően tragikus, és ha néha örömöt élhetünk meg, azért nagyon hálásnak kell lenni. Ez »az élet elviselhetetlen könnyűsége«, amiről Kundera vagy Hrabal beszél. Talán azért sikerül hatni másokra, mert ezt az ósdi nézetet ma kevesebben képviselik. Talán az se mellékes, hogy amit írok, az személyes, megélt élményekből születik, így személyes élménnyé válhat mások számára is.”

A formának rendben kell lenni

Ezt nem lehet megúszni címmel jelent meg tavaly Ákos első novelláskötete, korábban pedig verseskötetekkel jelentkezett. Szerencsésnek tartja magát, mert van lírai és epikus énje is. De bármilyen műfajban is alkot, a formának rendben kell lennie – hangsúlyozta. „Az önmagát gyújtópontba állító lírai én a versek és a dalszövegek soraiban jelenik meg, örök egyes szám, első személy, állandó jelen idő. A novellákban higgadtabban lehet beszélni, mások hangján is el lehet mondani egy történetet. Mindenesetre azt tanultam meg, hogy a formának rendben kell lennie, mert elképesztő erővel hat a tartalomra, valahogy úgy, ahogy az amfora formát ad a benne levő folyadéknak, a bornak, az olajnak. Az ember életében is rendkívül fontos a forma, a rendszeresség visszahat ránk, szervezni képes az életünket.”

Kérni az égi segítséget

Aki volt már Ákos-koncerten, az tudja, tapasztalhatta, hogy minden precízen a helyén van, a fények, a hangtechnika, a mondandó is, és érezhető az a fajta koncentráltság, amellyel a filmjében megjelenő témához is hozzányúlt, de ugyanúgy a dalaiban, verseiben is fellelhető. Erről a fajta fegyelemről, figyelemről, rendről is beszéltünk, és ennek kapcsán hozta fel példaként a magyar népmeséket.

„Küzdeni kell önmagunkkal, a sárkánnyal kívül és belül, meg kell próbálni rendet teremteni magunk körül” Fotó: Pinti Attila

„Sok évvel ezelőtt, amikor a most már húszéves nagylányom óvodás volt, egyszer én vittem az óvodába, ott egy párducmintás anyuka éppen arról beszélgetett más szülőkkel, hogy miért kell folyton ezeket a hülye, régi meséket elővenni, miért nem modern meséket olvasnak a gyerekeknek. Bekapcsolódtam a beszélgetésbe, szerintem a magyar népmese valami olyasmiről beszél, hogy a szegény ember harmadik gyereke, a legkisebb, leggyengébb végül rengeteg megpróbáltatáson átesve legyőzi a sárkányt, elnyeri a fele királyságot és a királylány kezét is, tehát végeredményben arról szól, hogy nem az erő, nem az erőszak győz a világon. Erre az volt az ellenvetés, hogy a népmese nem jó, korszerűtlen, mert nem arra tanítja meg a gyereket, hogy milyen a világ. Igaz.

A magyar népmese sokkal fontosabb dologra tanít: arra, hogy milyen kellene legyen a világ – az eredeti szándék szerint.

Arról szól, hogy küzdeni kell önmagunkkal, a sárkánnyal kívül és belül, meg kell próbálni rendet teremteni magunk körül, tisztességgel, szeretettel, becsülettel viszonyulni a társakhoz, és számukra is megteremteni a rendet, amit talán önmaguktól nem is igényelnének. Jótett helyébe jót várj. Az égi rendet úgysem érjük el soha, de legalább halvány tükörképét megteremthetjük.”

„Minden koncert olyan, mint az első: ma is lesz, aki életében először lát” Fotó: Pinti Attila

Ákos elmesélte, amikor a stábja megérkezik egy koncerthelyszínre, akkor minden feladatra megvan a megfelelő ember, mindent átnéznek: ez nem fölösleges precízkedés, hanem azért van, hogy a közönség színvonalas előadást kapjon.

„Gyakran hallom, hogy én maximalista volnék. Ellenkezőleg: ez a minimum! Van egy ilyen mentalitás a csonka hazában, hogy »vidékre jó lesz«. Ettől megőrülök, irtom magam körül ezt a szemléletet.

Az se baj, hogy néha magyarázkodni kell amiatt, hogy tisztességes munkát szeretnénk végezni. Ha ezen a tájon járok, az is visszatérő kérdés, hogy ugye mennyire más nekem Erdélyben játszani. Magyar anyanyelvű emberekhez, a testvéreimhez jövök. Nem akarom, hogy itt más legyen. Ugyanazt az előadást szeretnénk itt színpadra állítani, amit két héttel ezelőtt Budapesten, egy héttel ezelőtt meg Délvidéken. Ez a dolgunk. Meg szeretnénk mutatni, hogy 2022-ben, 34 év zenélés után hol állunk: a tudásunk legjavát szeretnénk adni mindenkinek, aki eljön. Minden koncert olyan, mint az első: ma is lesz, aki életében először lát. Azt se tudhatom, meddig tart ez a pálya: a ma esti lehet akár az utolsó alkalom is, ezért mindenképpen felkészülten kell színpadra állni.”

„Amit írok, az személyes, megélt élményekből születik, így személyes élménnyé válhat mások számára is” Fotó: Pinti Attila

És hogyan készül lelkiekben egy fellépésre, mi történik, mielőtt színpadra lép? Elmond egy fohászt – avat be. „Nem szeretném ezt túlhangsúlyozni. Kérjük az égi segítséget, hogy méltóképpen tudjunk beszélni, mert emberek vagyunk, könnyen hibázhatunk. Évszázadokon át a jobbágytól a királyig mindenki ugyanezt tette megmérettetés vagy döntés előtt. Mi csak ezt a hagyományt folytatjuk.”

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport