Amikor nagylány lesz a kislányból. A következő generáció számára talán kevésbé lesz tabutéma a menstruáció

D. Balázs Ildikó 2022. szeptember 07., 18:29 utolsó módosítás: 2022. szeptember 07., 18:30

Hány éves korban jelentkezhet az első menstruáció, milyen testi változásokkal jár, miként és hogyan tudjuk erre felkészíteni a kislányokat, mit és hogyan, de főként mikor beszéljünk erről egy kiskamasznak? – tettem fel a kérdéseket dr. Felházi Rékának. A Csíkszeredában praktizáló szülész-nőgyógyász szakorvos szerint nagyon fontos a kislányok felvilágosítása még az első menzesz megjelenése előtt, hogy ne traumatizálja őket a hirtelen, semmiből jött vérzés.

Amikor nagylány lesz a kislányból. A következő generáció számára talán kevésbé lesz tabutéma a menstruáció
galéria
Ha nyíltan beszélünk gyermekünknek a kérdésről, a következő generáció számára talán végre nem kíséri szégyenérzet majd a havivérzést Fotó: 123RF

A menstruáció, az ezzel kapcsolatos kérdések még ma is sok nő számára tabutémának számítanak, ám ha nyíltan beszélünk gyermekünknek erről, meglehet, hogy a következő generációk számára nem kíséri szégyenérzet a havivérzést, annál is inkább, mivel ez egy teljesen természetes, csodaszép folyamat – hangsúlyozza ki Felházi Réka.

Figyelmeztető változások

A csíkszeredai szakorvos szerint az elmúlt száz évben bő két-három évet előre csúszott az első menstruáció megjelenése, amit egyébként megelőznek bizonyos fizikai változások.

„Az első menstruációt általában ugrásszerű növekedés előzi meg, hirtelen megnő a gyermek csontozata, testtömege, aztán megjelenik először a hónalj-, majd a fanszőrzet, és elkezdődik a mell fejlődése, megváltozik a mellbimbó, utána a mellmirigy. Ezek a változások jó két évvel előzik meg az első menzeszt, de ekkor már lehet készülni, el lehet beszélgetni a kislánnyal”

– magyarázza a szakember. Az első menstruáció megjelenése 12-14 éves korra tehető, tehát a fentebb említett változások rendszerint már 9-10 éves korban elindulnak. Ekkor még semmiképpen nem kell bőséges vérzésre számítani – fejti ki a szakorvos – , sőt nem kell megijedni attól sem, ha csak egy kevés barnás folyást észlelünk, a vérzés minimális, hiszen az első menstruációknak körülbelül a tíz százalékát előzi meg az ovuláció.

Dr. Felházi Réka, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház szülész-nőgyógyász szakorvosa Fotó: D. Balázs Ildikó

„Bár az esetek többségében 12-14 éves korban jelenik meg első alkalommal a havivérzés, ez esetenként 8-9 évesen is előfordulhat.

Amennyiben 8 év előtt jelentkezik, az már problémát jelent, akárcsak az, ha egy fiatal lánynak 16 éves koráig nincs semmiféle menstruációja.

Ezekben az esetekben érdemes orvoshoz fordulni, hogy kiderítsék ennek okát. A menstruáció megjelenésének kitolódását több tényező eredményezheti. Fennállhat a havivérzés késlekedése intenzíven sportoló lányok esetében, késleltetheti, sőt sok esetben eltüntetheti a menstruációs ciklust, ha valaki evészavarral küszködik (anorexia, bulémia), illetve a fokozott stressz. Ez utóbbi 16 évesen nem nagyon jellemző, hacsak nincs a háttérben pszichés probléma. A havivérzést megelőző hormonális változások egyik jele lehet, ha kis sárgás színű folt jelenik meg a bugyikán, ez is teljesen normális. Ha szagtalan, nem viszket, nincs semmi tünete, nem kell orvoshoz rohanni” – magyarázza a nőgyógyász.

Mikortól lesz rendszeres?

Hosszas érési folyamat előzi meg, amíg beáll a havivérzés során a rendszeresség. Az még nem aggasztó ha egy 16 vagy 17 éves lány nem menstruál rendszeresen – nyugtatja meg az érintetteket a szakorvos – ám az már végképp nincs rendben, ha a rendszertelenség 18 éves korban is fennáll. A rendszeres ovuláció, valamint a pontosabb 28 napos ciklus általában 16-18 éves korra jelenik meg.

„Beszélni kell ezekről a változásokról egy kislánynak az ő szintjén, de őszintén, és elmondani neki, hogy ettől nem kell félni, ez természetes folyamat. Sőt, sokkal nagyobb trauma lehet számára, ha mindez felkészületlenül éri.

Nem kell túlzásokba esni, el kell elmondani, hogy az elején kevés lesz, akár lehet rendszertelen, ha nem jelentkezik az első időszakban minden hónapban 28 napra, az még az ő korukban tökéletesen rendben van. Aztán szépen lassan 18 éves korukig kellene rendszereződnie, mert ha nem, tanácsos nőgyógyászhoz vagy endokrinológushoz fordulni. Egy 12-13 éves kislánynak már érdemes a táskájába tenni egy betétet, hogy ha éppen nem otthon, hanem az iskolában jön meg a menzesz, ne érje meglepetésként, mert még jobban megbélyegzi a kis tudatát, hogy egy foltos nadrággal futkorászik. El kell neki mondani, hogy ha megtörténik az első kicsi pötty, akkor mi a teendő. A menstruáció azt jelzi, hogy kezd felnőni, már nem kislány, és lassan eléri a termékeny kort. Első lépésként beszéljünk vele a havivérzésről, de amikor az megvan, 13-14 évesen már a szexualitásról is szót kell ejteni, ugyanis nemcsak a menstruáció megjelenése tolódott előre, hanem a szexuális élet elkezdése is” – tanácsolja a szülész-nőgyógyász.

Amikor kezd görcsölni, abból lehet tudni, hogy megjelentek a peteérések is Fotó: Veres Nándor

Arra még figyelni kell – mondja –, hogy pontosan azért, mert nincs ovuláció minden ciklus előtt, a kezdeti időszakban lehetnek elhúzódó vérzések, amiket vagy elmondanak a lányok, vagy sem. Ezért is szükséges e témában a nyitottság, mert így kiderülhet, ha valami nincs rendben.

Betét, tampon? Mit javasol a szakember?

A drogériákban ma már a különböző tamponok, betétek széles választékával találkozhatunk, ám a szakorvos szerint a szexuális élet elkezdése előtt egy kiskamasznak mindenképpen a betét használata ajánlott. Sőt, az első időszakban akár egy tisztasági betét is megfelel, majd következhet a sima betét, amelynek használatát mindenképpen meg kell mutatni.

„Amikor már van nemi kapcsolat, a tamponnal sincs semmi gond, csak okosan kell használni. Ez azt jelenti, hogy háromóránként cserélni kell, éjszakára pedig nem ajánlott a tampon használata. A menstruációs kehely szintén rendben van, környezettudatos megoldás.”

Az oly sok nő életét megkeserítő, menzeszt megelőző alhasi görcsök a kislányok esetében nem jelentkeznek, ugyanis a görcsös fájdalom együtt jár az ovulációval. Amikor kezd görcsölni, abból lehet tudni, hogy megjelentek a peteérések is. A doktornő elmondása szerint az alhasi görcsök túlnyomó részének nincs szervi baj a hátterében, „csak több gyulladásos mediátor szabadul fel ilyenkor az alhasban, és emiatt jelentkezik a fájdalom”. „Ha nagyon fájdalmas, indokolt egy vizsgálat, hogy kizárhassuk a szervi okot. Amennyiben fájdalmas az egész menstruáció, főleg a második, harmadik nap, sőt ilyenkor székelési, vizelési problémák jelentkeznek, feltétlenül fel kell keresni egy nőgyógyászt. Ha csak a menzesz első napján van fájdalom, és egy kis gyulladáscsökkentőtől elmúlik, akkor az rendben van. De ez az esetleges fájdalom is 16-17 évesen jelentkezhet, s nem kötelező módon mindenkinél.”

Meg kell tanítani a betét használatára, ahogy arra is, hogy legyen nála az iskolában is Fotó: Pexels.com/Sora Shimazaki

Legyen ünnep az első alkalom!

Ajánlott főként az első alkalomhoz egy kellemes élményt társítani – tanácsolja Felházi Réka. „Sok mindent tudnak a mai gyermekek, gyermektől függ, hogy mennyire tájékozottak, rákeresnek dolgokra az interneten, beszélgetnek osztálytársaikkal, de jobb, ha az édesanya, netán egy nagyobb testvér készíti fel őket bizonyos dolgokra. Az első menzesz megjelenését személyesebbé tehetjük, akár meg is ünnepelhetjük. Van egy szégyenérzet a nőkben ezzel kapcsolatosan, nem igazán szeretnek beszélni róla, s ha jól indítjuk, a következő generáció számára talán kevésbé lesz tabutéma. Ebben semmi szégyen nincs, ez egy csodálatos dolog, ami azt jelzi, hogy lányunk elindult a nőiesség rögös útján.”
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.