Erotika szülés előtt és után

Péter Beáta 2017. május 16., 15:28 utolsó módosítás: 2017. május 16., 16:38

A teherbeesés számtalan kérdést vet fel az intimitás terén is. Lehet szexuális aktus az első trimeszterben? Hát az utolsóban? Szülés után mikor lehet újra házas életet élni? Megváltozik az intimitás? Számtalan kérdés és sok-sok tabu övezi ezt a témát még manapság is.

Erotika szülés előtt és után
galéria
A teherbeesés számtalan kérdést vet fel az intimitás terén is Fotó: Fitpregnancy.com

A szülés előtti erotikát ismerjük, a szüleink is összebújtak, nem lennénk itt különben. De a szülés alatti erotika már furcsának tűnhet, a szülés utánit pedig többnyire tabuként kezeljük – tudjuk meg Bálint Sándor szülész-nőgyógyásztól, a budapesti Gólyafészek Születésközpont szakorvosától, aki a Csíki Anyák Egyesület által szervezett Édesanyák Hete rendezvénysorozaton beszélt a témáról.

Férfi és nő, szépség, szeretet, bizalom, öröm, tökéletesség, tapintat, gyönyör, türelem, csodálat, megértés, vágyakozás, vágy. Ezt mindenki megtapasztalja, akár többször is – ha szerencséje van. Nyilvánvaló, hogy erre nincs recept, az egymásra hangolódás a legfontosabb. A kapcsolat az intimitással kezdődik, az erotikával folytatódik, és a szexszel teljesül be. Ebben nagy szerepe van az oxitocinnak, a „szerelemkoktélnak”, amely a vágyhoz, szerelemhez, gyerekcsináláshoz, szoptatáshoz szükséges.

Amikor nem a szex a legelső gondolat

A várandóság első felében nem az erotika és a szex jut eszébe egy nőnek.

Elindulnak a hormonok, hánynia kell, mindenféle baja van és nyűgös. Valaki jelzi, hogy ott van benne, és ezt hormonálisan közli. Nyilvánvaló, hogy a nő azzal van elfoglalva, hogy a saját egyensúlyát megtalálja. Ezt a férfiak vegyék tudomásul, és adjanak időt neki, ne a nemi életet tartsák fontosnak ilyenkor. Ne várják el, hogy az asszonyok ugyanúgy működjenek, mint korábban, hanem más minőségükben ugyanazt az örömet, boldogságot megtalálhatják, amire szükségük van”

– fogalmaz a szakember. Hozzáteszi: a várandós nő ebben az időszakban a benne fejlődő gyerekre figyel, és mindazt, ami adott esetben vele történhet, a gyerek oldaláról közelíti meg. Amikor egy asszony megtudja, hogy benne megfogant egy gyerek, egy olyan kötődés jön létre, ami akkor is tart, amikor már felnőtt a gyerek, mindig édesanyja kicsi fia, lánya marad.

Vannak-e kockázatok?

Az első három hónap után, ha elmúlt a hányinger, a nő akár készen is áll, hogy fogadja a férfit, de akkor amiatt lehetnek félelmei, hogy ezt meg azt olvasott. Például hogy a spermium hatására beindulhat a szülés, a vetélés. Ez nem így van – mutat rá az orvos. Továbbá, vannak, akik attól félnek, hogy a pénisz sérülést okozhat. Mint mondta, bizonyíték van rá, hogy a zárt méhszáj esetében a szexuális aktus kapcsán sem történik semmi olyan, hogy az adott esetben vészhelyzetté alakulhatna át, még burokrepedés sem. Vannak olyan kismamák, akik úgy tartják, hogy ha várandóság alatt orgazmusuk van, akkor a méh összehúzódik, és az a babának nem jó. De ami az anyának jó, az egész biztosan a babának is jó – nyugtat meg a szakember. Ettől függetlenül nem árt az óvatosság bizonyos esetekben, de ez az óvatosság a frekvenciákra és a pozíciókra vonatkozik.

A nőknek a várandóság első harmadában tehát nem sok kedvük van az erotikához, a másodikban a női hormon kevesebb, száraz a hüvely. Az utolsó harmadban pedig – érthető módon – a nő már a szüléssel foglalkozik.

Intimitás a szülés alatt

Bálint Sándor az apa jelenlétében történő, azaz apás szülésről is beszélt, és arról az összhangról, amely ilyenkor kialakulhat a nő és férfi között. „Volt már arra példa, hogy nem zavartuk őket a vajúdás időszakában, és picit igazítottak a babán. A tudomány ezzel is foglalkozott, ilyenkor orgazmusos élményt élnek át az asszonyok. Ha a szülés a befogadásról, érintésről szól, jelentősen kevesebb fájdalomcsillapítóra van szükség. Ha nincs kontroll, akkor az asszonyok nagyszerű dolgokra képesek, ha elengedik magukat és hagyják, hogy az ősi, mély erő mutatkozzék.”

Szülés utáni problémák

Szülés után, császármetszés esetén is hat hetet szoktak javasolni az orvosok szexuális tilalom gyanánt, hozzávetőleg ennyi idő alatt szűnik meg a gyermekágyi vérzés és váladékozás, ennyi nagyjából a „tisztulási idő”. A korai együttlét fokozott fertőzésveszéllyel járhat, hiszen a gyermekágyi vérzés jó táptalaj lehet bármely kórokozó számára. Ha volt gátmetszés, a teljes regeneráció ideje is körülbelül ennyi, előtte fájdalmas, kényelmetlen lehet az együttlét.

Sok oka lehet annak, hogy nehezebb újrakezdni a házas életet Fotó: Regapo.info

Ugyanakkor a szülés után sok nő aggódik amiatt, hogy a teste megváltozott, noha a férfiakat ez nem érdekli, őket a lényeg érdekli – mutat rá Bálint Sándor. „Az asszonyban kiteljesülés van, hogy ott van a gyereke. De ott van az elbizonytalanodás is, hogy ott van ez a férfi, a gyereke apja, szereti is, kívánja is, de neki száraz a hüvelye, fáj a hasa, fáj a melle. A vágy csökkenésének vannak biológiai okai is, hormonális okai is, fájdalmas elhúzódó szülések bizonyos emléke... De az első szülés utáni együttlétnél úgy érzi magát egy nő, mint egy szűz lány. Ugyanolyan szorongás is van, mint szülés előtt, de egy-két alkalom után el tudja engedni magát. Ne akarjanak a szülés után két hónappal úgy viselkedni, mint a szülés előtt” – figyelmeztet a nőgyógyász.

Arról, hogy a pár későbbi szexuális életében okoz-e problémát, hogy a férj ott volt a szülésnél, Bálint Sándor úgy véli, hogy nem. „Noha, van, aki úgy gondolja, hogy nem akarja látni a feleségét szülés közben, a tapasztalat az, hogy ha együtt szülik meg a gyereket, nem arra figyel, hogy vér van, hanem, hogy ott valami csoda történik.”

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.