Görbe tükör az erdélyi közéletről: a Csej7 csoport története

Molnár Rajmond 2021. július 29., 18:53

Számukra nincs tabu téma az erdélyi, de főképp a székelyföldi közéletben, és pártállástól függetlenül bárkit és bármit mémelnek, ami meghatározó az erdélyi magyarság életében. Sokaknak ismerős lehet a Csej Sápte Ánj Din Árdeal Facebook-csoport, mi pedig az egyik adminisztrátorral beszélgettünk a csoportról és annak közösségéről. 

Görbe tükör az erdélyi közéletről: a Csej7 csoport története
galéria
A csoport friss és ropogós borítóképe Fotó: Forrás: Csej Sápte Ánj Din Árdeal Facebook-csoport

A most már közel háromezer taggal rendelkező Csej Sápte Ánj Din Árdeal Facebook-csoport, amely kimondottan az erdélyi magyarság tematikájában készít (olykor provokatív) mémeket, 2020-ban alakult. Pontosabban 2020 elején, amikor a térség egyik „legnagyobb gondja” a gyergyóditrói pékes „hisztéria” volt, és nem a koronavírus – fogalmazott első kérdésünkre Nagy Sz. Attila, a csoport egyik adminisztrátora.

Sri Lankától Erdélyig

A korábbi háromszéki újságíró kifejtette, több embert is megmosolyogtatott a „migránsos” kálvária, így páran létrehoztak egy Ditrómentes Migránsokat Akarunk csoportot, ahol mindenféle mémekkel parodizálták azokat a gyűlölködőket, akik Ditró és Székelyföld utolsó napjait látták a Sri Lanka-i pékek érkezésében. „A szűklátókörűséggel társult fanatizmus mémelése nagy sikernek örvendett, és a Ditrómentes Migránsokat Akarunk csoport pillanatok alatt több száz taggal bővült.

Azonban pár hét után a pékes téma kimerült, de mivel egy eléggé kulturált, jó humorú, nyitott elméjű közösség verődött össze a csoportba, így a vezetőség úgy döntött: nem hagyják veszni, és tovább lépnek

– magyarázta.

Ekkor átnevezték a csoportot a (szándékosan) nevetségesen, helytelenül hangzó Csej Sápte Ánj Din Árdeal-nak, és kimondottan az erdélyi magyarságot érintő témákat kezdték mémelni: Kovásznától Kolozsvárig, hétköznapi emberektől a politikusokig, társadalmi jelenségektől az egyéni butaságig mindent górcső alá vettek, szó szerint mindent, ami csak az erdélyi magyarság „ízét” adja.

A csoport logója Fotó: Forrás: Csej Sápte Ánj Din Árdeal Facebook-csoport

A görbe tükör

„A csoport tagjai senkit sem kímélnek, és bár mémelnek, mindazt egyfajta kulturált keretek közt teszik, és soha nem süllyednek alpári személyeskedésbe vagy mocskolódásba, pedig nem egyszer olyan kínos jelenségeket is humorba öntenek, amelyekről a közvélemény nem, vagy csak keveset beszél” – fogalmazott, hozzátéve, a csoport „vezetősége” állítja, egyfajta társadalmi görbetükröt tartanak, ami elől nem menekülnek a politikusok, illetve a közszereplők sem (sokan közülük a csoport tagjai).

Privát nyomorúságok Fotó: Forrás: Csej Sápte Ánj Din Árdeal Facebook-csoport

„A Csej7 teljesen pártatlan, a tagok egyenlő mértékben mutatják meg a magyar és román pártok hibáit. Ugyanez a pártatlanság jellemző, amikor mémelik a jobbos nacionalizmust és az olykor provokatív baloldalt. 

Nem csak politikában gondolkodunk, hanem a hétköznapi eseményekben, jelenségben is: humoros formában tálaljuk az elbalkániasodott Erdély mindennapjait, társadalmi vagy épp kulturális megnyilvánulásait

– mesélte a csoport üzemeltetője. 

Ismerős arcok Fotó: Forrás: Csej Sápte Ánj Din Árdeal Facebook-csoport

„Főleg Székelyföldön számít hiánypótlónak ez a fajta kritika, ugyanis sok közéleti személyiség nincs hozzászokva ahhoz, hogy szembesítsék a hibáival. Itt főleg Háromszékről és (mint volt újságíró) tapasztalatból beszélek, hogy a politikum képviselői, az önkormányzati, egyházi és más elöljárók egyfajta »kritikai védettséget« élveznek, és tényleges kritika (nem rágalom) nem fogalmazódik meg velük szemben. Több helyi médiatermék a közéleti szereplők kapcsán csak közleményeket írn, tényleges véleményt nem nagyon formál. Nyiss ki egy újságot, hallgass meg egy rádióműsort. Nézd meg, hallgasd meg, kit nem szidnak benne soha. Szerencsére vannak kivételek is, más megyékben azért nyitottabbak, elemzőbbek a médiában dolgozók. De visszatérve a csoportra, szükség van egyfajta józan, humoros kritikára, legyen szó Háromszékről, Hargita megyéről vagy Erdély többi megyéjéről is” – adott hangot csípős véleményének a csoport adminisztrátora.

A média (olvasója) sincs kímélve Fotó: Forrás: Csej Sápte Ánj Din Árdeal Facebook-csoport

A csoport célja a szórakozás

Szerinte a csoportnak nincs más célja, mint a szórakozás, szórakoztatás. „Mondhatnánk, hogy valami világmegváltó szándék van mögötte. Azt szeretnénk, hogy a mémek felnyissák az emberek szemét, és hosszú távon beálljon egyfajta szemléletváltás az erdélyi magyarság körében. Esetleg valami »ébredési« forradalmat szeretnénk, ami idővel ráhatással lenne úgy a politikai, mint a hétköznapi életre, és jelentős változásokat hozna pár év múlva. De ez nem így van. Azért van a csoport, hogy sírva vigadjunk önmagunk, a székelység, az erdélyi magyarság, Erdély és természetesen Románia helyzetén” – mesélte. 

Aktualitások feldolgozva Fotó: Forrás: Csej Sápte Ánj Din Árdeal Facebook-csoport

„Szükséges rossznak látjuk a csoport létezést. A vezetőség úgy véli, hogy mindenképp szükség van egy olyan közegre, amely a humor és mémek nyelvén ad hangot a nemtetszésének, vagy hívja fel a figyelmet az erdélyi magyarság gyakori hibáira. 

Az önkritika nem az erdélyi magyarság erőssége. A hibákra rá kell mutatni, mert ha mi erdélyi magyarok túl beleéljük magunkat az eszméink, meggyőződéseink és a komfortzónánk kényelmébe, akkor csak illúzióban élünk, miközben a talpunk alatt fütyül a szél

– fogalmazott a Csej7 adminisztrátora.

A mémbajnok modell fájó jelenése Fotó: Forrás: Csej Sápte Ánj Din Árdeal Facebook-csoport

Megtudtuk azt is, hogy a csoportban az aktivitás változó: van, hogy naponta két poszt jelenik meg, de olyan is történik, főleg a tematikus mémes napokon, hogy több száz mém érkezik. „Egy interaktív közösségről beszélünk. Már-már olyan, mintha ismernénk egymást, és tudjuk, kinek a reakciójára, mémjére számíthatunk. Lehetne egy Facebook-oldal is a csoport helyett, de akkor kiveszne belőle a személyesség, az interakciók, a párbeszédek” – részletezte a csoport vezetőségének véleményét az általunk kérdezett adminisztrátor.

Pénzügyi nyereség és tervek a jövőre nézve?

Kérdésünkre, hogy a csoporttal és a hozzá kapcsolódó oldalakkal vannak-e pénzügyi terveik a jövőre nézve, a következő választ kaptuk: „Ez nem egy Tibi atya oldal, igazából nulla anyagi haszon van a csoportban, és szintén nulla anyagi haszon van a Csej7 blogban vagy annak Facebook-oldalában is. Nem azt mondom, hogy idővel, jól felépített stratégiával és megfelelő Facebook-reklámmal nem lehetne kisebb piaci sikereket elérni, de valahogy még nem látom idejét vagy szükségét annak, hogy ez megtörténjen. Tényleg nem azért van a csoport, hogy ebből majd anyagi hasznot lehessen húzni, pusztán szórakozni járunk fel… Aztán kitudja, mit hoz a jövő. Soha ne mond, hogy soha” – zárta az adminisztrátor.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.