Aki naggyá tette az FC Barcelonát: Kubala László

Liget 2022. május 17., 10:32

Nem játszott világbajnokságon és Európa-bajnokságon, nem nyert Bajnokcsapatok Európa-kupáját, mégis az FC Barcelona klubtörténetének talán legfontosabb játékosa volt. Pályafutásának fénykora az ötvenes évekre esett, ha Magyarországon marad, minden bizonnyal az Aranycsapat tagjaként emlékszünk ma rá. Kubala László minden idők egyik legnagyobb hatású magyar labdarúgója volt – ma van húsz éve, hogy eltávozott közülünk. Róla emlékeznek a Székelyhon napilap Erdélyi Sport kiadványában.

Aki naggyá tette az FC Barcelonát: Kubala László
galéria
A Kubala-szobor 2009 óta áll a Nou Camp stadion mellett Fotó: Wikimedia Commons

Az idősebb vagy tájékozottabb Barcelona-drukkerek biztosan ismerik a Kubala nevet, akik pedig az elmúlt években esetleg megfordultak a Barcelona stadionja, a Nou Camp környékén, azok egészen biztos, hogy odamentek a mellette álló Kubala-szoborhoz is. Ez 2009 óta áll a stadion mellett, de nem ez az egyetlen, hiszen Budapesten, egykori klubja, a Vasas sportcentrumában is áll egy mellszobra 2012 óta.

Az 1927. június 10-én született Kubala László élete nagyon különleges és fordulatos volt. Családja szlovák eredetű (édesanyja félig volt magyar), anyai nagyapja pedig lengyel, a már Budapesten született kisfiút Lacinkónak is szólították, eredetileg Ladislavként anyakönyvezték. Magyarul csak akkor tanult meg tökéletesen, amikor iskolába kezdett járni. És persze futballozni, mert

az igen tehetséges srác a Ganz TE edzéseire kezdett járni, 17 évesen pedig a Ferencváros igazolta le, ahol már válogatott játékosok között focizhatott.

Másfél év után azonban Csehszlovákiába, pontosabban Pozsonyba a Slovanhoz „lépett le”, állampolgárságot kapott, és a csehszlovák válogatottban hat meccset játszhatott.

Az FC Barcelona mezében 1953-ban Fotó: Wikimedia Commons

1948-ban visszaköltözött Budapestre, ahol a Vasas futballistája lett és magyar válogatott – összesen három meccsen viselhette a címeres mezt. Ám 1949 elején (akkor már a kommunisták voltak hatalmon) úgy döntött, hogy kiszökik Olaszországba – ez sikerült is neki.

És hogy hogyan lett belőle legenda, és hogyan őrzik az emlékét, megtudhatják az Erdélyi Sport május 17-ei lapszámából.
 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.