Akinek a zene az, ami másnak a kokain

Katona Zoltán 2019. július 26., 15:30 utolsó módosítás: 2019. július 26., 21:10

Szatmári gyerek, de a határ túloldaláról, ifjú színész, de gyerekkora óta zenél és dalokat ír. Voltak saját zenekarai, de mások bandáiban is szívesen muzsikált és énekelt, jelent meg már korábban is szerzői lemeze, de az almúlt néhány év arra ösztönözte, hogy összerakjon még egyet a készen levő dalaiból. Pásztor Márk már ahhoz a generációhoz tartozik, amely számára nem feltétlenül fontos, hogy CD-n vagy kazettán átnyújtsa a lemezét valakinek vagy valakiknek. A lemez és a dalok is ott vannak egy olyan platformon, amely mindenki számára elérhető, és ott lesznek azokon a minikoncerteken is, amelyeket Márk nyár végén, ősz elején fog adni.

Pásztor Márk. Úgy érzi, koncerteznie muszáj Fotó: Forrás: Pásztor Márk

A Morzsolós című, kilenc dalt tartalmazó lemez az elmúlt héten került fel a Youtube-ra, egyben is meghallgatható.

Hősünk azonban „nem ma kezdte” ezt a szakmát. Bármilyen hihetetlen, az észak-kelet magyarországi Fehérgyarmatról Marosvásárhelyre, majd Székelyudvarhelyre került Márk már nyolcévesen gitározni és hegedülni tanult, tinédzserkorában pedig megírta első dalait. Mindössze tízéves volt, amikor egy gergelyiugornyai Tankcsapda-koncert annyira „megfertőzte”, hogy örök szerződést kötött a rock and rollal, az ehhez kapcsolódó életérzéssel – ennek előzménye azért nem is kevés volt, hiszen a Túristvándiban népművelő-kultúrigazgatóként dolgozó édesapjának köszönhetően már AC/DC-dalok forogtak odahaza a lemezjátszón a mindössze ötéves Márk fülébe. Nem mellékesen zenei általánosba járt Fehérgyarmaton, klasszikus gitárt is tanult, de azt tizenkét évesen abbahagyta. Ennek az volt az oka, hogy karácsonyra elektromos gitárt kapott ajándékba, és onnantól nem volt megállás – az első, feldolgozásokat játszó zenekarát a középiskolában alapította, az igencsak hangzatos Heroes of the Gyöngytyúk néven, de annak kifulladása után Hipsztéria néven alapított zenekart, ennek már vállalható felvételei is voltak.

Márk ezután, 18 évesen kezdett saját dalokat írni, barátaiból szervezett kisírőzenekart – ez lett a Márkó és az űrséta zenekar, utalva arra, hogy őt odahaza Márkónak szólítják. Ebben a csapatban már komoly dalokat szerzett Márkónk, például a Fénymásoló című szerzeményt, amit mai napig szokott játszani a koncertjein. Közben más zenekarokban is megfordult, hiszen Debrecenben az Ölveti Blues Band gitárosa, illetve a Crocodile Rock énekese lett, az Ölvetivel 2014-ben a Sziget Fesztivál Blues-színpadán is játszott.

Pásztor Márk 19 évesen úgy döntött, hogy Marosvásárhelyre jön színészetet tanulni – fel is vették, azóta el is végezte, és tavaly nyár óta a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház színésze. Azonban még Marosvásárhelyen és azelőtt is folyamatosan írta a dalait, s ezekből állt össze 2014 végére a Valamik című első szerzői albuma, amely összesen nyolc dalt tartalmazott.

Vásárhelyen is több koncertje volt, illetve miután Székelyudvarhelyre került, volt egy nagyon különleges produkciója: számomra (és remélem, hogy mások számára is) felejthetetlen volt a Frontátvonulás című Cseh Tamás-lemez előadása. Márk egy az egyben játszotta el az egyik leghíresebb Bereményi Géza-Cseh Tamás konceptlemezt, nagyon szuggesztíven, szívbemarkolóan szépen – erről egyébként a Román Televízió Magyar Adása is készített egy felvételt. Természetesen több, más jellegű koncertet is adott, ezeken pedig rendre előkerültek a saját dalok, amelyeket 2017-ben a Marosvásárhelyi Rádió Kotta című műsorában is előadott.

Ezzel a dallal pedig meg is érkeztünk a Morzsolóshoz, hiszen ez a dal is felkerült rá, a hetedik a sorban. Mint Márk elmondta, évente egy-két dalt írt meg. „Zenekarom nem volt, de a dalok megvoltak, de nekem muszáj volt koncertezni, mert nekem a zene az, ami másnak a kokain” – mondja.

A dalokat „véletlenül írja” az ifjú színművész, ami pedig a hatásokat illeti, nem nehéz felfedezni bennük némi Kistehént, Noir Désirt, Cseh Tamásos hangzást, de ami az egészet illeti, Vlagyimir Viszockij sem tud nem eszébe jutni az embernek – az orosz színészóriás a hetvenes években volt nagyon népszerű dalaival, az életében meg nem értett, csak megtűrt művész mára valóságos ikonná nőtt Oroszországban.

Márk szerzett úgy is dalt, a Semmi címűt, hogy a félretett gitárján a szó szoros értelmében véletlenül és hirtelen megpendült egy húr. A lemezen több színészkollégája is közreműködik (Pál Attila – hegedű és brácsa, Esti Norbert – perka, a lemez elején és végén levő narrációt Szűcs O. Gellért mondja), a mastert pedig egy vásárhelyi ismerőse, a rádiós Berecky Botond készítette, az album borítója Hodgyai István munkája.

A lemez már jól hangzik, mert az első, a Youtube-ra feltett verziója picit halkra sikerült, de azóta korrigálták és a borító is felkerült, a Mozsolós pedig egyben meghallgatható. Javítanivaló mindig akad, de hát ez a szakma is csak ilyen.

Minden bizonnyal az élő fellépések során erre is lesz lehetősége Márknak, hiszen augusztus végén több székelyföldi városban is bemutatná a lemez anyagát.

Legyünk ott, különleges élmény lehet belőle.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat