Az ír: megfiatalított maffiózók harcai, öreg gengszterek kudarcai

Tamás Attila 2019. december 04., 18:04 utolsó módosítás: 2019. december 04., 20:28

Bár mozifilmnek készült, rövid moziforgalmazás után vált mindenki számára elérhetővé Martin Scorsese legújabb filmje, Az ír, annak köszönhetően, hogy a Netflix forgalmazza az alkotást. A maffiózókról szóló nagy volumenű alkotás azonban nem annyira az érdemei miatt, hanem a forgalmazási körülményei és a vele szemben álló trendek miatt került be a köztudatba. Kritika.

Az ír: megfiatalított maffiózók harcai, öreg gengszterek kudarcai
galéria
Fotó: Netflix

Egy öregotthonban járunk, ahol a korban jócskán benne levő Robert De Niro által megformált Frank Sheeran mesélni kezd az életéről. Nem rögtön a fiatalkoráról, hanem azokról az évekről, amelyekből később még jobban vissza lehet tekinteni, hogy minél inkább összefüggéseiben láthassuk az előttünk kibontakozó életutat.

Egy utat, ami a maffia kegyetlen végrehajtójáról szól, aki most egy székben ülve emlékezik vissza, hogy miként mentek a dolgok annak idején.

Martin Scorsese legújabb filmje már tavaly óta ott kering a köztudatban. Azt kell tudni róla, hogy a Frank Sheeran életéről (legalábbis amit halála előtt elmondott Charles Brandt nyomozónak, és amelyből megszületett a Hallom szobafestő vagy című dokumentumregény) szóló alkotás 160 millió dolláros költségvetését (többé-kevésbé ennyiből tud elkészülni egy közepes szuperhősfilm is) egyik hollywoodi stúdió sem vállalta be, ezért a kultrendező a Netflixhez ment, ahol rögtön felkarolták a projektjét.

A Frank Sheeran által elmondott történetek alapján megírt könyv. A benne leírtak nem kezelhetők hiteles történelmi forrásként, mert nagy részük hazugság is lehet Fotó: IMDb

A film azért került ennyibe, mert Scorsese újszerű digitális technikával akarta megfiatalítani a szerepekre felkért ikonikus színészeket, mert nem szerette volna, ha azok fiatalkori verzióját más játssza el. És most ott tartunk, hogy

a limitált moziforgalmazás után a Netflixen is nézhető Scorsese maffiafilmje, úgy, hogy az egyáltalán nem kisképernyőre, hanem mozivászonra készült.

De tudjuk, hogy a kompromisszumoknak mindig ára van…

Az ikonikus rendező legújabb maffiatablója mondhatni, hogy egyféle számvetés az eddigi életművével, a rengeteg líraiságot felvonultató, lassan hömpölygő cselekményével, és a maga közel 3 és fél órás játékidejével.

Az ír egy elsőtől az utolsó képkockájáig kigondolt és kidolgozott mestermű, ami méltóan illeszkedik a nagy rendező korábbi művei mellé, olyan alkotás, amit díjesővel honorál a szakma, és amit évek múlva is emlegetnek a filmrajongók.

Fotó: Netflix

És, hogy miért nem válik unalmassá Martin Scorsese legújabb, több mint három órás filmeposza? Mert

az évtizedeket felölelő történet egy percre sem ül le, a legendás színészek pedig egy pillanatig sem hagyják, hogy unatkozzunk.

Frank Sheeran, Jimmy Hoffa és Russel Buffalino története pedig – bárhogy is történtek bizonyos részletek a valóságban – kellően izgalmas és fordulatos alapanyagnak bizonyul, amit csak Martin Scorsese volt képes ebben a formában vászonra álmodni.

A film középpontjában álló, ír származású Frank fiatal kora óta tudja, hogy mit akar. Határozott, nem tétovázik, mindent elintéz, a saját és családja érdekeit tartva szem előtt. Látjuk, ahogy simlis beszállítóból a maffia végrehajtója, ezt követően pedig szakszervezeti vezető lesz a múlt évszázad Amerikájában. Nem dilemmázik, végrehajtja, amit kérnek tőle, profiként végzi el a számára egyre rutinosabbnak váló feladatokat, legyen az egy küldemény leszállítása vagy egy rivális maffiafőnök megölése. Így lesz belőle a Joe Pesci által rendkívül jól alakított Russel Buffalino maffiavezér jobbkeze, aki így kerülhet közel a maffiával üzletelő szakszervezettel, ezen belül is annak vezetőjével, Jimmy Hoffával, az Amerikai Egyesült Államok leghíresebb szakszervezeti vezetőjével, akiről nemes egyszerűséggel úgy emlékezik meg a történet narrátoraként, mint aki az ötvenes években annyira híres volt, mint Elvis, a hatvanasokban pedig, mint maga a Beatles. A modern kori Amerika történetét is meghatározó hármas tehát folyamatosan azon ügyködik, hogy legjobb belátása szerint intézze ügyeit, de míg a maffiózók a saját malmukra hajtják a vizet, addig a mindenre elszánt szakszervezeti vezető az emberek érdekében próbál dolgozni, ez pedig előbb-utóbb érdekellentéteket szül.

Fotó: Netflix

Ezeket a karaktereket pedig olyan legendás színészek keltik életre, mint Robert De Niro, Al Pacino és Joe Pesci, akiket valószínűleg már nem fogunk egy filmben látni, pláne nem Scorsese rendezésében, így emiatt is rendkívül különleges ez az alkotás. Mindhárman tökéletesen átlényegülnek az általuk megformált karakterekké, és veterán színészekként már csuklóból hozzák azt, amit mindenki elvár tőlük. Játékukban nincs manír, nincsenek fölösleges megjátszások, simán elhisszük róluk, hogy ők azok, akiknél ott van az irányítás, és akik a történelem rájuk eső részében hatalmas befolyással bírtak.

Fotó: Netflix

De Niro mindenhol és minden helyzetben elszánt, tettrekész, nem ismer kompromisszumokat, Pesci csendes, nem harsány, mégis tudjuk, hogy ő a „főnök”, élet és halál ura, anélkül, hogy egy hangos szót is szólna vagy indulatosan nyilvánulna meg. Pacino pedig Pacino: harsány, rettenthetetlen, elszánt, egy percre sem lankad, és hitelesen hozza a figurát, aki a végletekig hisz abban, amit csinál. Negyedikként pedig ott van a film erkölcsi iránytűjének is számító Peggy (Frank lánya) karaktere, akinek felnőttkori énjét Anna Paquin alakítja, és aki nagyon kevés szöveggel is egy olyan fontos szereplője a filmnek, aki nélkül nem működne ennyire a cselekményt átszövő dráma. Kritizálták is emiatt a rendezőt, hogy újabb „férfiközpontú” filmjében a női karakterek alulírtak és alig kapnak teret, ezen belül pedig Anna Paquin a lehető legkevesebb szöveget kapta. De pont ez a lényeg:

ez a szereplő szavak nélkül is képes elmélyíteni a drámát, hiszen rajta keresztül látjuk, hogy tulajdonképpen ki a rossz és ki a jó a főszereplők közül.

A film utolsó része pedig egy hihetetlenül jó lezárás, az alkotástól teljesen elütő történetmesélés, ami az öregségről, elmúlásról, magatehetetlenségről szól. Láthatjuk ahogy a korábban erejük teljében levő emberek megöregednek, és bár korábban körülöttük forgott a világ, az idő mégis rendesen elbánt velük. És akkor jön el a pillanat, amikor ezeket a velejéig rossz embereket sajnálni fogjuk.

Fotó: Netflix

Az ír azonban nem tökéletes film. A digitális megfiatalítás még egy újfajta filmes technika, ami messze nem tökéletes. Fura volt látni a nagyon megfiatalított és „kisimított” Robert De Niro-t, akinek ráadásul még élénk, türkizkék szemeket is kölcsönöztek, úgy, hogy közben egy öregember mozgását láttuk. Ez főként abban a jelenetben volt nagyon feltűnő, amikor Frank megver egy boltost, mert az rendreutasította a lányát. Ahogy a földön fekvő embert üti és rúgja, látjuk, hogy egy fiatal testben levő öregember van a képernyőn, ami meglehetősen bizarrnak hat. Ezen felül több jelenetben látjuk, ahogy

az ereje teljében levő Frank öregemberként mozog, hiszen nem várható el egy 76 éves színésztől, hogy úgy mozogjon, mintha 30-40 éves lenne.

Fotó: Netflix

Az ír rendezője mostanában egyébként nagyon sokat szerepel a hírekben, és nem feltétlenül a filmje kapcsán. Az egész azzal kezdődött, hogy nekiment a Marvelnek, mert szerinte a mai szuperhősfilmek szerinte nem tekinthetők teljes értékű filmművészeti alkotásnak, hanem inkább a vidámparkokhoz hasonló szórakoztatóipari termékeknek. A 77 éves, veterán rendezőnek számító Martin Scorsese kijelentése és a Marvel célkeresztbe állítása nem véletlen, hiszen érthető a felháborodása, mert míg a képregényfilmek sokadik folytatására gond nélkül kipengetik a nagy stúdiók a rekordösszegű költségvetéseket, addig ő, aki már rengeteg kultfilmet letett az asztalra, házalni kényszerült a legújabb filmtervével. Ezzel a csörtével ugyanakkor Az ír Oscar-kampánya is, ha nem föltétlenül tervezetten, de beindult, hiszen

előreláthatóan úgy Scorsese alkotását, mint az idén tavasszal megjelent, a Marvel eddigi filmjeit lezáró Bosszúállók: Végjátékot is jelölni fogják Oscar-díjra a legjobb film kategóriájában,

ami felerősíti az idén elindult gyakorlatot, miszerint kellő lobbival már a képregényfilmeknek is helyük van a legjobbnak tartott filmalkotások között a szakma szerint, ami érthetően fájhat úgy Scorsesénak, mint az egyetemes filmművészetnek. Hogy ez a trend jó-e vagy sem, azt majd a jövő dönti el.

Martin Scorsese. Nem hagyja magát, és most a hollywoodi stúdiók arcába röhög Fotó: IMDb/Getty Images

Jövő év február 9-ig, a küszöbön álló Oscar-gáláig még biztosan sokat fogunk hallani Az írről, és nem föltétlenül a film érdemei kapcsán, hanem amiatt, hogy miként áll szemben korunk Hollywoodjával és szórakoztatóipari trendjeivel. A rendező ugyanakkor kérést is fogalmazott meg a nézők felé, hogy ha lehet, akkor ne telefonon nézzék a Netflixen elérhető filmjét, hanem legalább egy nagyobbacska tableten, vagy ha lehet, akkor a rendelkezésünkre álló legnagyobb tévé képernyőjén, ha moziban nem volt lehetőségünk megnézni. Egyes nézők részéről a hosszú játékidő miatt felmerült az ötlet, hogy Az ír-t minisorozatként is lehet nézni, ha a fejezeteket külön nézzük, azonban Scorsese nem volt rest rögtön ezt a felvetést is szinte rögtön lereagálni, hogy a világért se nézze senki így a filmjét, hiszen ez kerek egészként van kitalálva, amit a néző egy leültében kell elfogyasszon (a moziban ez lehetséges, otthon azonban a sok zavaró tényezőnek köszönhetően már nem annyira).

Fotó: Netflix

Az ír tehát nem annyira az érdemei, mint a körülményei miatt lehet beszédtéma, lehet, hogy pont ezek a tényezők vesznek rá valakit, hogy megnézze, de a hosszú játékidő és a komplex történetmesélés sokakat eltántoríthat attól, hogy végig is nézze.

A körülötte kialakult szócsaták ellenére Az ír létjogosultsága megkérdőjelezhetetlen, és biztosan helyet kap az évtized, de még az évszázad legjelentősebb filmalkotásai között, ha pedig megnyeri a legjobb filmnek járó Oscart, érdemei elvitathatatlanok lesznek az egyetemes filmművészetben, és megerősít abban, hogy a látvány- és CGI-akciók mellett igenis szükség van ezekre a líraibb hangvételű, hömpölygő cselekményű, az akciókat csak visszafogottan kezelő alkotásokra is, amiket még a nagy öregek el tudnak és el akarnak készíteni.

Fotó: Netflix

Az ír (The Irishman)
amerikai életrajzi dráma, krimi, 2019

Rendező: Martin Scorsese
Forgatókönyvíró: Steven Zalian
Producer: Robert De Niro
Zeneszerző: Robbie Robertson
Operatőr: Rodrigo Pieto
Vágó: Thelma Schoonmaker
Szereplők: Anna Paquin, Robert De Niro, Al Pacino, Joe Pesci, Bobby Cannavale, Jack Huston, Harvey Keitel, Stephen Graham, Ray Romano, Katherine Narducci.
1 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport