Normális a tinik hétvégi berúgása?

Szász Cs. Emese 2018. október 29., 15:08

A magyarországi fiúk a kontinens legnagyobb ivói, de a magyar kamaszlányok is harmadikak Európában, ami a berúgásokat illeti – derül ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tinédzserek alkoholfogyasztását felmérő nemrégi jelentéséből. Bár mi nem állunk olyan „előkelő” helyen a ranglistán, a helyzet itt is aggasztó: egyre többet és egyre korábban isznak a tinédzserek, a szakértők szerint pedig az alkohol pedig veszélyesebb, mint a drogok.

A hétvégi bulik elmaradhatatlan kelléke az alkohol? Fotó: 123RF

A WHO harminchat ország fiataljainak italozási szokásait hasonlította össze. A 2010–2014 között készült felmérés alapján egy-egy listát is kiadtak arról, hogy a tizenötéves fiúknak és lányoknak hány százaléka volt már legalább kétszer részeg az egyes országokban. A fiúk listáján Magyarország az éllovas, a 15 évesek 41,2 százaléka volt legalább kétszer berúgva már,

Románia pedig a 11. helyezett, itt a válaszadók 29,9 százaléka vallott legalább kétszeri részegedésről.

A lányok tekintetében is élmezőnyben szerepel Magyarország, a dán és a walesi tinédzserek mögött a harmadik helyen végeztek ivászat tekintetében, míg a romániai lányok 31. helyen, előbbinél a 15 évesek 33,5 százaléka, utóbbinál 11,5 százaléka ismert be már legalább két lerészegedést.

Szinte normális a hétvégi berúgás

A felmérésről Bartha Éva klinikai szakpszichológus, az alkohol-, drog-, szerencsejáték- és egyéb függőségekben szenvedőkkel foglalkozó Bonus Pastor Alapítvány munkatársa elmondta, hogy bár a magyarországi vagy az európai trendet tekintve nem foglalunk el olyan „előkelő” helyet a listán, mégis úgy véli, aggasztó a helyzet.

„Itt is jellemző, hogy a tizenöt évesek nagy része már túl van az első vagy második berúgáson, a fiúk esetében inkább, mint a lányoknál. Ami a leginkább figyelemfelkeltő, hogy szinte normálisnak, elfogadhatónak tekintik a fiatalok a hétvégi berúgásokat, illetve természetesnek veszik az ivást 18 év alatt is”

– mondta a szakember, aki szerint mindenképp korábban kezdenek el inni a fiatalok, mint pár évvel ezelőtt. Bartha Éva rámutatott, hazai felmérés ebben a témában kevés van, és ami van, az nem összehangolt, de európai szinten a megkérdezett fiatalok (15–24 év közöttiek) 13 százaléka vallja, hogy az elmúlt 30 napban előfordult, hogy ittas volt.  „A nők, lányok esetében hamarabb hat az alkohol, illetve kisebb mennyiség is elegendő ahhoz, hogy ugyanazt a hatást érje el, mint pl. a férfiaknál. A kiskorúak még inkább veszélyeztetettek, mint a felnőttek, hiszen az agy fejlődése még nem zárult le. Ennél fogva minél korábban érik káros hatások, annál maradandóbb nyomot hagy. Mivel egyre inkább elfogadott a lányok alkoholfogyasztása, azt látjuk, hogy egyre több esetben rúgnak be, vagy akár kerülnek alkoholkómába a lányok is” – hívta fel a figyelmet a szakember.

Romániában sem a dohányzás árusítására, sem az alkohol árusítására nincs egy következetes, szigorú eljárás kidolgozva és érvénybe ültetve Fotó: Kristó Róbert

Leginkább a bulikon, kirándulásokon, közös összejöveteleken, hétvégeken kerül elő az alkohol. Bartha Éva szerint az is előfordul, hogy nyugtatókra, gyógyszerekre isznak rá, illetve kötődik a droghasználat is az alkoholfogyasztáshoz, vagyis aki illuminált az alkoholtól, könnyebben mond igent a különböző kábítószerek kipróbálására, használatára is.

Miért isznak a tinédzserek?

A prevenciós szakember szerint a társaság elvárása, a csoportnyomás, a kíváncsiság az, ami leginkább arra ösztönzi a fiatalokat, hogy alkoholt fogyasszanak, ugyanakkor a családi szokások is meghatározók tudnak lenni. „Tudjuk, hogy Románia az ötödik helyen áll a WHO felmérése szerint, ami az alkoholfogyasztást illeti. Sok helyen a szülők beleegyezésével fogyaszt alkoholt a kiskorú. Ahol például szenvedélybeteg a szülő, ott átrendeződik a családi dinamika, a függő szülő nem tud felelősen, a helyzetnek megfelelően viszonyulni, illetve elfogadottabbá válik az alkoholhasználat a gyerekre nézve is” – magyarázta Bartha Éva.

Mit tegyünk, ha részeg a gyerek?

A szakember úgy véli, a legtöbb családban azonban tiltják a tinédzserek alkoholfogyasztását, és megijednek, ha tizenéves gyerekük egy buli után részegen megy haza. Mit tehet ilyenkor a szülő? – kérdeztük a szakembert. Bartha Éva nem szeretne „jó megoldást” kínálni az ilyen helyzetekre, abból a feltételezésből indul ki, hogy valószínűleg minden szülő megpróbál a tőle telhető legtöbbet adni a gyerekének, még akkor is, ha ez a legtöbb nagyon változhat családonként. 

„Ami bizonyára nem segít ilyen esetben, az a »prédikálás«, megleckéztetés, az »ugye én megmondtam« típusú hozzáállás, vagy a vitatkozás akkor, amikor a gyerek részeg.

Nagyon fontos, hogy a szülő határozottan fejezze ki, hogy nem ért egyet a lerészegedéssel, a kialakult helyzettel. Határozottan, de szeretettel mondja el, hogy milyen aggodalmai, érzései vannak erre a helyzetre nézve, és próbálja meg tabuk nélkül, a nyugalmát megőrizve kezelni a kialakult állapotokat, mindenek felett megőrizve a kapcsolatot a gyerekkel. Ha csak egyszer fordult elő, tudatlanságból vagy a csoportnyomás hatására, úgy is elég rosszul érzi, szégyelli magát a gyerek, nem fogja újra keresni a lehetőséget. Ha meg a kapcsolattal van gond, vagy más okok miatt történt a lerészegedés, és többször is előfordul, akkor érdemes szembenézni a problémával, tenni valamit a javulás érdekében, amíg nem válik megszokássá” – tanácsolta a pszichológus. Hozzátette: ha ismételten előfordul, kezd rendszeressé válni az alkoholfogyasztás a fiatalok életében, érdemes beszélni a hosszútávú következményekről is. Fontos lenne a kulturált és mértékletes alkoholfogyasztást előtérbe helyezni, hiszen szinte észrevétlenül lehet átcsúszni a szociális ivásból a problémás ivásba vagy a függőségbe. „Akkor van aggodalomra ok, ha valaki azért iszik, mert valami problémát így akar megoldani, vagy menekül konfliktusok, számára nehezen megoldható helyzetek elől. Az is aggodalomra ad okot, ha a hatása miatt használja, kezd hiányérzete lenni, ha nem iszik, elvonási tünetek jelentkeznek, romolnak a társas kapcsolatai, elmaradnak a megszokott hobbik, tevékenységek, konfliktusok vannak az alkohol miatt, ezek mind a függőség kialakulásának a jelei” – mutatott rá Bartha Éva.

Veszélyesebb, mint a drog

A pszichológus tapasztalatai szerint arra érdemes odafigyelni, hogy kik azok a gyerekek, fiatalok az iskolákban, akik veszélyeztetettek: például ahol a családban van szenvedélybeteg szülő, vagy sok esetben a magukra, vagy nagyszülőkre maradt a gyerek, mert a szülők például külföldön dolgoznak. Ilyenkor a tinédzserek nehezen küzdenek meg érzelmileg a mindennapok kihívásaival, a magánnyal. A szakember szerint nagyon fontos lenne egy olyan iskolai prevenciós stratégia beépítése, amely a kisiskolás kortól kezdve évente foglalkozik az érzelmi neveléssel, értékrend-kialakítással, konfliktuskezeléssel, problémamegoldással, alkohol- és drogprevencióval stb.

A fiúk inkább szeretnek hencegni vele és beszámolni a részegedésekről, mint a lányok Fotó: Thomas Campean

„Az iskolai prevenció a megfelelő életkészségek kialakítását jelenti. Ha a gyerek meg tud küzdeni a kihívásokkal, az önértékelése rendben van, vannak megfelelő társas kapcsolatai, nem lesz szüksége arra, hogy valamilyen szerhasználattal, legyen az alkohol vagy drog, vagy esetleg szerencsejáték, egy más – látszólag jobb – valóságot keressen” – fogalmazott a szakember, aki szerint az alkohol rövidtávú hatása az ellazulás, gátlásoldás, a lelassult reakció, de ha csökken a felelősségvállalás, mindenki fantáziájára lehet bízni, hogy milyen következményei lehetnek a fiatalok részegségének:

ittas vezetés, felelőtlen szexuális kapcsolatokba való belebonyolódás, a problémamegoldási képesség csökkenése, kevésbé tudnak ellenállni a csoportnyomásnak és még sorolhatnánk.

A szakember szerint, noha a drogkérdéssel többet foglalkozunk, az alkohol sokkal nagyobb probléma. Az Országos Egészségügyi Intézet (INSP) adatai szerint a tinédzserek és a 10–24 év között fiatalok körében az alkohol az első számú rizikófaktor, ami a korai elhalálozást és az élet során kialakult munkaképtelenséget illeti. Ugyanakkor az alkoholfogyasztás felelős évente 17 ezer közúti balesetben elhunyt ember életéért.

Ciki vagy menő részegnek lenni?

Hasonlóképpen vélekedik a kérdésről Városi Emőke iskolai tanácsadó is, aki gyakran tart prevenciós programokat általános iskolásoknak, illetve középiskolásoknak is. „Az alkoholfogyasztás nagyon elterjedt és nagyon hozzáférhető a diákok számára. Romániában sem a dohányzás árusítására, sem az alkohol árusítására nincs egy következetes, szigorú eljárás kidolgozva és érvénybe ültetve. Szülők küldik gyerekeiket vásárolni nekik alkoholt, cigarettát, minden korosztály számára ez hozzáférhető, a következő, elkerülhetetlen lépés az, hogy egyszer vásárol saját magának is” – fogalmazott az iskolapszichológus. Tapasztalatai alapján a legérintettebb a 14–18 éves korosztály, ilyenkor már kezdenek kimaradozni otthonról az ifjak, elmennek bulikba, kísérleteznek a határaikkal, megtapasztalják a serdülőkori hullámvölgyeket. Az iskolai tanácsadó úgy véli, míg 5–6. osztályosok körében még ciki, elítélendő dolog, ha valaki részeg, a 7–8. osztályosok körében már egymás között kezd „menő” lenni, ha valaki ittas volt előző este.

„Általában véve a fiúk inkább szeretnek hencegni vele és beszámolni a részegedésekről, mint a lányok. A lányok körében inkább cikinek számít vagy szégyellik bevallani. Persze ez nem azt jelenti, hogy ők nem fogyasztanak alkoholt.

Például osztályban, beszélgetés közben látszólag a lányokkal minden rendben, de névtelen kérdőívek kitöltésénél már bizony kiderül, hogy nekik is van tapasztalatuk az alkohollal” – mondta a tanácsadó.

Mindkét szakember egyetért abban, hogy a megelőzés tekintetében a legfontosabb, hogy igyekezzünk olyan minőségi kapcsolatokat kialakítani és fenntartani családban, baráti körökben, munkahelyen, közösségekben, ami sokkal erősebb, nagyobb örömöt, „jóllétet” ad, mint az alkohol okozta mámor.


0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

 
Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV

Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.

 

ANONIM
NORMAL

Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Hirdetési célú sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.