Zoknik, szandálok, szagok – hogyan ne legyél tongyó odalent?

Katona Zoltán 2022. június 23., 18:45 utolsó módosítás: 2022. június 24., 09:19

Éles, fájó seb lehet a férfiember zoknijának látványa – mármint az, hogy mennyire nem talál azzal, ami felette van, vagy mennyire rojtos vagy szakadt, netán koszos. Sok és minőségi kell belőle, hogy le ne égj az igényesebb hölgyek előtt, meg hát saját magad előtt sem. Hogyan hordd úgy a zoknidat, hogy abban (is) ne legyél tongyó? 

Zoknik, szandálok, szagok – hogyan ne legyél tongyó odalent?
galéria
A harmadik út: sem a nadrág, sem a cipő színéhez nem talál, de valahogy mégis egyben van az egész – például azzal, hogy nem fehér a zokni Fotó: Pexels.com

Strandpapucs zoknival, szandál zoknival, száras kosárlabdacipő zokni nélkül, öltöny és félcipő fehér zoknival, ormótlan sneaker lábszárközépig éről „márkás” zoknival – húzzunk egy jó vastag vonalat, és ezeket nagyon engedjük el, ha arra törekszünk, hogy szoruljon belénk némi szerénység, illetve picit is szeretnénk elegánsan kinézni a hétköznapokban és az ünnepeken. Nem nagy dolog, pár szempont csak, és sokkal könnyebb, mint gondolnánk.

A cipőhöz vagy a nadrághoz igazítsuk?

Akárcsak a cipőknél, tegyünk egy próbát: az utcán járva lopva figyeljük meg, hogy hány férfi hord zoknit a szandállal, illetve ha nem, akkor le van-e vágva a körme. Csak ennyit. A következtetést a szemlélődőre bízom.

Az alcímben feltett kérdésre a válasz legalább annyira bonyolult és összetett, mint egy másik nagy klasszikus az emberiség történetéből, nevezetesen: a tyúk volt-e előbb vagy inkább a tojás? A jelenlegi trendek inkább a nadrág felé visznek, tehát

a nadrág színéhez igazítsuk a zokni színét, de nyilván nem esik rád a gázgyár, ha egy fekete cipő és egy kék farmer közé mondjuk egy sötétszürke zoknit tolsz be,

s a lakodalomban sem fognak a rokonok sértődötten elfordulni, ha a sötétszürke nadrágod s a barna félcipőd közé egy fekete zoknit rántasz fel. Ha ez szempont volna, legalább a fél násznépet haza kellene küldeni átöltözni. Mármint a templomi menet után, hogy legalább a vacsorára és a bulira nézzenek ki valahogy, amikor a képeket készítik, mielőtt megrészegednek. Szerencsére nem ilyen szigorú világot élünk ebből a szempontból, s ez jó is így. 

Arc a zoknin? Igen, ez például Johnny Cash, de ne a Szent István-napi ünnepségre vedd fel Fotó: Pexels

A legelfogadottabb alapszabály az, hogy a zokni sötétebb a cipőnél, de a nadrággal is összhangban van.

Igazából mindhárom következő helyzet okés:

  1. a nadrág színéhez,
  2.  a cipő színéhez igazítod,
  3.  teljesen mindegy, hogy milyen, mert te annyira egyéni karakter vagy, hogy majd eldöntöd, senkinek semmi köze.

Sokkal fontosabb a zokni színénél az, hogy például – maradva a lakodalmi outfitnél –

az öltönynadrághoz hosszú, majdnem térdig érő zoknit húzz.

Ez azért fontos, mert amikor az első pálinkák után kipirosodva s leülve nekiveselkedsz a gőzölgő levesnek, a felhúzódó nadrágszárad alól nem villan ki a szőrös lábad. Ugyanez érvényes arra a helyzetre is, amikor a kacsatáncnál vagy a Limbó Hintónál rogyasztod a lábadat. Ha neadjisten vőlegény, netán násznagy is vagy a lagziban, akkor tényleg nagyon figyelj a zoknidra, mert az egymásnak háttal ülős, cipőemelgetős-kérdezősködős játéknál hatványozottan hülyén nézhetsz ki, s ha násznagyként valami részegen, improvizatív módon kiagyalt sületlenségnek ingujjra s zoknira vetkőzve kell megfelelned, ne zavarjon közben az is, hogy tongyó vagy, tudj a kiadott feladatra koncentrálni. 

Jó-jó, de mikor hordjunk vicces zoknit..?

Egy Tom és Jerry-s, Star Wars-os vagy a kedvenc focicsapatod vagy a cég vagy az általa forgalmazott termék logóját feltüntető színes zoknit lehetőleg tartsd meg a céges vacsorára, de nem biztos, hogy ott is jól sül majd el. Kerti partin, nyári kocsmázáson vicces helyzet lehet, amikor észreveszik a többiek, hogy Superman vagy Pókember ott virít a bokád felett összenyomva, de hidd el, nem ettől leszel vicces. Ez ugyanolyan, mint amikor a nyakkendődön van egy Donald-kacsa vagy valamelyik németországi régió busztársaságának a logója, mert csak olyat kaptál a turkálóban, s „ajjóvanazúgy”.

Vicces. Vagy nem az? Fotó: Pexels.com

A vicces zokni csak találó helyzetekben menő, mint mondjuk a karácsonyi szarvasos pulóver

– az például nagyon nem vicces, amikor székelyföldi politikusok nyáron falunapra mennek, s még az esti playback-koncert és az „eszemiszompálinkázom” előtt beülnek a többszázéves templomba, s mivel nekik csak az első padsorba „szabad” ülni, a térden átvetett lábukon kivillan egy rajzfilmfigura vagy egy virágocska napocskával kombináció. Persze, nevettető, dizájnos, meg minden, csak nem ide való, az pedig nem mentség, hogy születésnapjára kapta az alsótagozatos, egyébként kitűnő tanuló lányától. Az viszont már érdekesebb, ha például egy zöld zoknit egy szintén zöld nyakkendővel kombinálunk

– a nyakkendő és a zokni „összehangolása” mostani trend, a klasszikus férfiöltözetben nincs helye, de lehet kísérletezni. 

A lábszag, mint olyan

Elkerülhető, de mégis létezik, előfordulása nagyban köszönhető annak, hogy aki cipőt hord, az nem mos lábat vagy nem zuhanyozik rendszeresen, netán nem megfelelően hordja a cipőjét. Egyik igen fontos tétel, hogy az utcai sportcipőbe mindenképpen húzzál valamilyen zoknit, mert ha a júniusi negyven fokban kétszer megjárod magad a tűző aszfalton, a Bangladesben a cipőmultinak legyártott eko-bőrcipőben úgy begombásodsz, mint a Rez-tető vagy a Kalonda a koradélutáni eső után.

A zokni szárazon jó, ez is alapszabály... Fotó: Pexels

A kilencvenes évek török műbőrből készült loafer-hamisítványait hiába hordták zoknival az atyánkfiai, hivatalokban, irodákban csak azért nem volt konstans lábszag abban az időben, mert akkor még mindenütt szabadott dohányozni, s a cigiszag elnyomta. Apró, de fontos szabály, hogy ha nem két cipőben viszel végig például egy nyarat, hanem többet váltogatsz, akkor a cipőid is tovább élnek, s ha még rendszeresen ápolod a cipőid mellett a lábaidat is, hatalmas léptekkel haladsz a megdicsőülés felé.  

Vastagot vagy vékonyat?

Cipőtől, ruhától, évszaktól, embertől függ.

Az utóbbi években egyre jobban elterjedő titokzokniktól vagy rövidszárúaktól a férfiaknak sem kellene idegenkedniük, nagyon praktikusak.  

Amit soha ne tegyünk:
  • Először is felejtsük el Michael Jacksont a fekete nadrágjával, a sötét loaferjével és kettő között a fehér zoknijával. Borzalmasan nézett ki a színpadon is (mondjuk a nyolcvanas-kilencvenes években ezzel nem volt egyedül...), ahogy borzalmasan néz ki a fekete derby-cipő és a sötét nadrág között is a fehér vagy világos zokni. 
  • Zoknit nem varrunk meg soha, hanem ha kiszakadt, eldobjuk. Na jó: pityókát szedni, tehenet hajtani, homoródi borvizet tölteni lyukas zokniban is lehet, de szakadt zoknit még akkor se vegyünk fel munkahelyre vay úgy egyáltalán, ha biztosak vagyunk benne, hogy senki nem fogja látni. Magunk előtt ez a lényeg, nem másoknak.
  • Szandálba, strandpapucsba, egyáltalán papucsba zoknit ne húzzunk, mert ez merénylet a jó ízlés ellen. Kedvencem, amikor a „szállóvendég” svédasztalozik, ebédel, s a jó kényelmes kínai műanyag papucsban leül, evés közben kiemeli a bőrkeményedéses lábát a „slápból” s mellé teszi. Ugyanez, amikor mondjuk a szálloda udvarán estefele zenekar játszik, hölgyek-urak elegánsan táncolgatnak, két asztallal odébb a másnapi focimeccsre érkezett csapat + vezetősége Adidas, Nike, New Balance, Joma (ez ugye a mezszállítótól függ, de megy ez vegyesben is...) szinte kivétel nélkül gumipapucsban vacsorázik. Zokniban. Vagy anélkül. 
  • Bakancsba ne húzzunk titokzoknit, sneakerbe pedig térdzoknit – a szezont a fazonnal téveszteni max egy fesztiválon vagy egy angol legénybúcsúban menő, a nem feltétlenül szürke hétköznapokban azért legyenek kapaszkodóink.   

A Converse-csuka fölé fesztiválon nyugodtan vegyél fel egy ilyen színcsodát, de ha nem vagy főállású bohóc, ne ilyenben menj a gyerekkel a játszótérre Fotó: Pexels

Amivel nem lőhetünk mellé:
  • Az ápolt férfiláb szandálban is, sneakerben is, illetve bármiben rendben van – a bőrkeményedést távolít(tas)suk el, a körmöt vágjuk és reszeljük, így például arra is van esélyünk, hogy nem lyukad ki a zoknink.
  • Az alapszabály ugyanaz, mint az ingnél vagy az alsónadrágnál: egy zoknit egyszer használsz, utána dobod a szennyesbe. Egy fehér zokni esetében az is előfordulhat, hogy ennél a nem ajánlott többszöri (vagy sokáig való) hordásnál az alján művészeti ábraként rajzolódik ki az öt lábbujjad elmosódott kontúrja.   
  • Ami a zoknik anyagát illeti, ide is háromszor írom le, mint az alsónadrágoknál: pamut, pamut és pamut. Más nincs, illetve nem szabadna legyen.
  • A zokni talpán vagy címkéjén rajta van a mérete – akárcsak minden más ruhadarabnál, ajánlott figyelembe venni ezeket a számokat, hiszen a negyvenhármas lábadra felerőltetett 39-es zokni bizony kellemetlenségeket tud okozni nemcsak a lakodalomban, hanem hétköznap is. A kisebb baj, hogy szorít, a nagyobb, hogy elszakad. Könnyebben kiszúrja a körmöd is, pláne, ha nincs leápolva.

Zokni papuccsal? Soha! Fotó: Pexels.com

Végezetül vegyük a főbb cipőtípusokat sorra, és nézzük meg, milyen zokni megy hozzá

Espadrilles:
a meditterrán vászoncipőbe vagy ennek a gyártók által szólózott variációiba nem húzunk zoknit. Semmilyet, soha. Kivéve, ha te vagy Manu Chao vagy valami elszállt francia lakókocsis, tetovált bioéletművész valahol Spanyolországtól Görögországig a tengeren, ahol a naplementében gitározol s a szalmatalpú vászoncipődből egy ötnapos marihuána-mintás citromsárga zokni kandikál ki. Az ott és akkor menő, habár az ilyenek általában mezítláb járnak-jártak, amíg az általuk leküzdeni kívánt klímaváltozás a lábuk elé nem vágott egy jó adag esőt és havat. De a gyanúm szerint Gyergyóban vagy Csíkban nem sok espadrilles-t adnak el, úgyhogy nem is tudom, miért variálom most ezt. A lényeg: espadrilles – no zokni.  

Mokasszín, vitorlás cipő, loafer: vagy semmi, vagy egy nagyon vékony titokzokni, de annyira „titok”, hogy egy milliméter se látsszék ki belőle.

Sportcipő (rövidnadrággal): lehetőleg nagyon rövidszárú zokni, ami épp a cipő belsejét fedi. Harmincas pasinál már nagyon gáz, ha a vastag talpú Adidas sportcipőhöz egy majd térdig érő Nike-zoknit társít (a márka mindegy is), negyven és ötven felett még rosszabb. „Kedvenc” szerelésem ebben a műfajban: fekete Salomon-cipő, fehér Kalenji-zokni, felette lábszárközépig leérő kínai „háromnegyedes”, zsebes „megoldó-nadrág”. Székelyföld, 2022.

Szandál, papucs: zoknit soha, a lábadat pedig tartsd tisztán, kíméld meg a környezetedet a szagától, illetve a borzalmas, ápolatlan látványától.

Crocks: se zokni, se mezítláb, sem semmi. Se kroksz. Úgy gáz, ahogy van. Magára valamit adó férfi max fűnyíráshoz, autómosáshoz vegyen fel ilyet, törvényt kellene alkotni arról, hogy utcára ilyenben NEM SZABAD KIMENNI.

Gumicsizma: kemény mezei munkához, disznóvágáshoz a legjobb a klasszikus kapca (ezt egy összeszakadt kockás ingből kitűnően meg tudjuk formázni, a lábra tekerése művészi hozzáértést igényel...), a szoros gyapjúzokni vagy egyáltalán a vastag zokni – a szorossága mindennél fontosabb, mert semmi nincs idegesítőbb annál, amikor a gumicsizmában az összegyűrődött vékony zokni felső része a sarkad alá kerül. Ha nem munkához vesszük fel, hanem például fesztiválozni, akkor még fokozottabb figyelmet igényel.

Oxford, derby és monk cipők (formális öltözet, lakodalomba, temetésre, keresztelőre, ünnepségre, tehát öltönyhöz, bocskaihoz, sötét ruhához, ha nem akarsz variálni): ezekbe szigorúan zokni jár, de ha nem akarsz sokat agyalni, egy hosszú fekete zokni akad a fiókban, az ha nem is mindig talál, de legalább nem rontja el a menetet. Pont.
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport