Gyerekek és a kábítószer: ne legyen tabutéma!

Simon Virág 2020. január 30., 17:25 utolsó módosítás: 2020. június 15., 17:35

A mértékletességet a gyermekek a szülőktől tanulják meg vagy sem, mint ahogy szintén szülők tudnak kialakítani egy bizalmi családi légkört, ahol beszélni lehet örömökről és gondokról, akár a drogokról is. Mégis szinte mindenkinknek szüksége van kapaszkodókra, ha a drogokról szeretne beszélni kamaszodó gyermekével. Németh Gergő, a Magyar Prevenciós Alapítvány elnöke ad ilyen kapaszkodókat.

Gyerekek és a kábítószer: ne legyen tabutéma!
galéria
A példamutatás az egyik legfontosabb: dohányzó, italozó szülők gyerekei könnyebben lesznek szerhasználók

De mi is a drog? Mindenekelőtt szükség van egy kis fogalomtisztázásra: minden olyan szer, amelynek tudatmódosító hatása van, függőséget okoz, amely rossz irányban változtatja meg a gondolkozásunk és testünk működését, az drog, mutatott rá marosvásárhelyi előadásán a prevenciós szakember.

„A drog tulajdonképpen egy méreg, amely kis mértékben felpörgeti, nagyobb mértékben lelassítja, fásulttá teszi a használóját, és van olyan adag is, amely halálos lehet. Minden szervezetre másképpen hat, van, aki jobban bírja, van, aki rögtön kiakad tőle, beteg lesz. Olyan anyagok ezek, amelyek használata soha nem lesz egyforma hatással még ugyanarra a személyre sem. Lehet, hogy az első adag felpörget, de lehet, hogy a második már hallucinációt okoz. Teljesen kiszámíthatatlan, hogy milyen hatással van egy-egy szervezetre. Különösen igaz ez a dizájnerdrogokra, amelyek alapanyagait olcsón be lehet szerezni az internetről, s amelyekről soha nem tudni, hogy hol és kik kevertek össze, és kezdenek el árulni.  A dizájnerdrogok olyan szintetikus anyagokból előállított mérgek, amelyekben ragasztót, patkánymérget, hígítót is tesznek. Azért hívják dizájnerdrogoknak, mert folyamatosan változtatják az összetevőket, újraalkotják, hogy ne legyenek rajta a tiltólistán.

A diákok ismerik ezeket a dizájnerdrogokat, nemcsak Magyarországon, hanem két évvel ezelőtt, amikor Székelyudvarhelyen tartottam foglalkozásokat nekik, szépen fel tudták sorolni őket. Ez bizonyítja, hogy a középiskolások már kapcsolatba kerültek ezekkel”

– mondta Németh Gergő.

Az előadó arról is beszélt, hogy a gyermekek, fiatalok nagyon sok különböző forrásból tájékozódnak, de legtöbbször felületesen, illetve naivan elhisznek mindent, ami eléjük kerül. Éppen ezért, ha a drogokról van szó, akkor sok esetben tájékozatlanok, illetve hajlamosak csak a füvezés, drogozás pozitív hatásait emlegetni. Ahhoz, hogy pozitív kép alakuljon ki a fiatalok körében a drogokról, nagy részben hozzájárulnak azok, akik már használják, de a dílerek is, hiszen ők csakis jó dolgokat mondanak a méregről, ami nekik pénzt hoz. Amikor a drogok hatásáról beszélnek a fiatalok, még azok is, akik használták már, mindig csak jó dolgokat mondanak: felpörget, gátlástalanná tesz, boldog leszek tőle, nem aggódok semmiért, szebb lesz a világ tőle. S valóban van a drogoknak ilyen hatása is, de nemcsak.

Drogfogás Hargita megyében. Több a szer, mint gondolnánk Fotó: Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság

A tudatmódosító szerek káros, romboló, életeket, családokat tönkretevő hatásáról a szülőknek kell beszélniük a gyermekikkel. Németh Gergő többször kihangsúlyozta: nagyon fontos, hogy a szülők beszéljenek a gyermeknek a drogokról, de nem mindegy, hogy ez hogyan történik meg.

„Fontos a bizalmi légkör kialakítása, s ha ez nincs meg, akkor már ma neki kell fogni. A kamasszal, fiatallal egyenrangú félként, nem lekezelően kell beszélni.

Nem kell letámadni rögtön, hogy álljon elénk, mert mi beszélni akarunk vele. Próbáljuk meghallgatni őt, megérteni, hogy mit miért tesz. Elég, ha kezdetkor megemlítjük, hogy beszélni szeretnénk vele a drogokról, és rákérdezünk, hogy neki lenne-e kedve. Ha nincs, akkor sem világvége, mert felajánlottuk neki a lehetőséget. Kis idő múlva újra szóba kell ezt hozni, elmondani, hogy fontosnak tartjuk, hogy erről beszéljünk, és kíváncsiak vagyunk az ő véleményére is.”

A halálos kemény drogokig egészen rövid is lehet az út Fotó: Pixabay

A szakember azt tanácsolja, hogy  őszintén próbájuk meg tudtára adni a gyermekünknek, hogy törődünk vele, és ezért szeretnénk erről a témáról beszélni vele.

Azt kell mindenképpen elmondanunk, hogy a drog egy méreg, ami megváltoztatja, megbetegíti a testet, a lelket, az elmét, a kapcsolatokat.  El kell mondanunk neki, hogy a droghasználat befolyásolja a tervek  gyakorlatba ültetését, derékba töri a célokat, ellehetetleníti azok megvalósítását. 

Nem kell tudományos előadást tartsunk a különböző drogokról és azok pusztító hatásáról, elég, ha elmondjuk, hogy mi támogatjuk őt a céljai elérésében, és mindig mellette állunk, ha szükségünk van ránk. Fontos tudatosítanunk vele, hogy mit tehet vele a szer, milyen hatással lehet egész életére, tanulmányaira, azok folytatására, munkahelykeresésére, kapcsolataira. 

Ajánlhatunk neki olyan megbízható oldalakat, ahonnan pontos információkat nyerhet a drogok pusztító hatásáról. Ilyen például a Drogmentes Világért Alapítvány oldala, a mondjnemetadrogokra.hu.

Marihuána. Függőséget ez is tud okozni Fotó: Pixabay

Feltevődik a kérdés: milyen jelei vannak annak, ha egy fiatal szert használ? Általában feltűnően megváltozik a viselkedése, romlik a tanulmányi eredménye, többet eszik vagy éppen szinte semmit, szobájában olyan eszközök jelennek meg, amelyek eddig nem voltak: gyertya, kanál, öngyújtó, fecskendő. Ilyen esetben semmi módon nem szabad első felindultságunkban letámadni a fiatalt, lehetőleg nyugodtan kell elmondani, hogy mit találtunk, miért aggódunk, és fontos, hogy meghallgassuk őt, tanácsolja Németh Gergő. Fontos, hogy a fiatal tudja, hogy szülei mellette állnak, segíteni akarnak. De az is nagyon fontos, hogy tudja, hogy szülei ezzel nem értenek egyet.

Esetenként változik, hogy mit is jelent, hogy mellette állnak, hiszen egy szerfüggőnek is korlátokat kell felállítani, a közösen hozott szabályokat be kell tartani, és ez akár addig is elmehet, hogy ha nem akar segítséget kérni és nem akar leszokni, akkor el kell költöznie otthonról.

Ez egy kétélű kard, de ennél rosszabb, ha a szülők hallgatással támogatják gyermekük önpusztító szokását.

A szerfogyasztás egyik jele, ha olyan dolgok jelennek meg a gyerek szobájában, amik eddig nem voltak Fotó: Pixabay

Nem szabad azt gondolni, hogy „az én gyermekemmel ilyesmi nem történhet meg”. Az is fontos, hogy nem csak a gyermekünkkel ápoljunk bizalmi viszonyt, beszélgessünk őszintén, hallgassuk meg véleményét, gondolatait, hanem ismerjük meg a közvetlen barátait, osztálytársait, hiszen ha velük jóban vagyunk, akkor tőlük is kaphatunk visszajelzéseket, ha valami nincs rendben, hangsúlyozta a szakember.

Az egyik legfontosabb ebben a kérdésben is a személyes példamutatás, mutatott rá Németh Gergő. Hiszen a gyermek elsősorban a szülőtől tudja megtanulni, hogy mit jelent az egészséges életmód, a mértékletesség. Ha a gyerek olyan családban nő fel, és sajnos sokan vannak ilyenek, ahol az egyik szülő vagy közeli családtag alkoholista, vagy keményen cigarettázik, akkor  a gyermek is könnyebben elkezdhet első körben cigarettázni, majd szeszes italt fogyasztani, később akár keményebb drogokat is kipróbálhat.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.