A kilencvenes éveket idézik meg a Semaphore örökifjú rockzenészei

Farkas Orsolya 2023. december 19., 15:37

Modernkori köntösben hozza vissza a kilencvenes évek füstös rockzenéjét a harminc éve megalakult sepsiszentgyörgyi Semaphore, amelynek tagjai többször búcsúztak már a közönségtől ugyan, de sosem örökre. A tavalyi SepsiBook óta az együttes újjáéledt, a harmincadik születésnapjukat látványos koncerttel ünneplik meg december 23-án a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházban. A zenekar történetéről, élményeiről és sikereiről Dancs Árpád Zsolttal, a Semaphore egyik alapítótagjával beszélgettünk.

A kilencvenes éveket idézik meg a Semaphore örökifjú rockzenészei
galéria
A Semaphore ijfúkorát elevenítik fel a banda 30. születésnapján Fotó: Semaphore zenekar

A sepsiszentgyörgyi Semaphore 1993 augusztusának végén született meg, a Dancs Zsolt (Zsoli) és Sztakics Attila István által alapított Tempest zenekar utódaként. Nem sokkal később csatlakozott a csapathoz Makkai Kálmán „Öcsi” és végül 1995-ben Szénégető Attilával egészült ki teljesen az együttes, aki később autóbalesetben életét vesztette.

A zenekar 2000-ig játszott aktívan, később egyre ritkultak a fellépések, 2022-ig csupán néhányszor álltak színpadra, tavaly azonban ismét összeállt a csapat a SepsiBookon bemutatott Zilahi Csaba Erdélyi MagyaRock 1970-2010 című kötetének apropóján.

A Semaphore ekkor újjáéledt, Dancs Zsolt dobosként, Sztakics István billentyűsként, Makkai Kálmán gitáros-énekesként és Benedek István basszusgitárosként idézi fel koncertjein a kilencvenes évek rockzenéit.

A 30 éves jubileumi fellépésükre 2023 december 23-án, 21 órától fog sor kerülni Sepsiszentgyörgyön a Tamási Áron Színház előcsarnokában.

Elszántságnak és lelkesedésnek sosem voltak híján az ifjú rockerek Fotó: Semaphore zenekar

30 éve a rockzene szerelmesei

Nagyszabású, látványos koncerttel ünnepli a harmincadik születésnapját a Semaphore zenekar Sepsiszentgyörgyön, amelyre nem csak a nosztalgiázni vágyókat, hanem a fiatal rockzenekedvelőket is nagy szeretettel várják. Zsolt, a banda egyik megálmodója avatott be a részletekbe és elmondta, hogy különleges koncepcióval készülnek a jeles eseményre.

Mindent meg fogunk tenni, hogy ez a koncert hozza azt a régi hangulatot, azt az »oldies feelinget« , de kihasználjuk a modernkori technikát is, ledfalak segítségével fogjuk megjeleníteni az akkori világot, sőt, különleges hangzással is készülünk”

– magyarázta. Sőt, a Semaphore két fiatal zenésszel, valamint két meglepetésvendéggel is készül a közönségnek.

„Nem csak az akkori közönséget, hanem a mai fiatalokat is szeretettel várjuk, mert azt látom, hogy egyre többen szeretik a jó rockzenét, egyre többen járnak el koncertekre, a minőségi szórakozást választva” – mondta Zsolt, aki visszaemlékezett az elmúlt három évtized sikereire, a saját fiatalságára és a Semaphore virágkorára.

Cimbalomtól a cintányérig

Dancs Zsolt a Székely Mikó Kollégium kilencedikes diákjaként álmodta meg Sztakics Istvánnal a Semaphore-t, a kilencvenes évek egyik legsikeresebb erdélyi rockzenekarát. Zsolt gyermekkorában került szoros kapcsolatba a zenével, amikor az iskola népi zenekara, amelynek édesapja volt a vezetője, cimbalmos nélkül maradt.

Bár igazából soha nem szerette, ma mégis hálás neki, hiszen a zenekarral körebjárhatta a Kárpát-medencét, és ekkor ismerkedett meg a dobbal is.

„Éppen a cimbalomtanáromnál láttam meg egyszer egy dobot, akkor kértem, hogy mutassa meg nekem hogyan kell játszani rajta, már akkor érdekelt. Ő dobolt, én pedig soha életemben nem voltam annyira izgatott, mint akkor” – idézte fel Zsolt. Innentől fogva

az ütőhangszer szerelmese lett és 14 éves korától egészen mostanáig hűen kitart mellette.

Emlékeiben élénken megmaradt a kilencvenes évek Sepsiszentgyörgye, amikor szerinte a mainál is nagyobb zenei élet volt a városban, a zenekarok tagjai pedig nem csak ismerték egymást, hanem barátok is voltak.

Nem volt versengés, nagyon sokan kisegítettük egymást. Nekem például sokáig csak egy cintányérom volt, holott három kellett volna legalább. Miklós Zozo barátomnak volt egy második, még valakinek egy harmadik, így állt össze a hangszer”

– mesélte. Miután minden megvolt, következhettek a Bunkeres fellépések, ezzel együtt pedig a felfelé ívelő siker is.

Hard rock, progresszív rock keveredett dallamos, meditatív szólamokkal a Semaphore első albumán Fotó: Semaphore zenekar

A híres Bunker-éra

„2000-ig, az első hét évben hihetetlenül aktívan zenéltünk, a törzshelyünk az egykori Bunker volt, a Park vendéglő alagsora. Pénteken és szombaton is zenéltünk, túlzás nélkül körülbelül 500 koncertet tartottunk. Olyan is volt, hogy egy éjszaka alatt megfordult ezer ember” – emlékezett vissza Zsolt, aki szerint

a Semaphore egy idő után nem csak a környéken, hanem Erdély-szerte is ismertté vált, de a Bunkerben való zenélést semmi sem pótolhatta.

„Egy komoly generáció nőtt fel a Bunkerben azalatt a 6-7 év alatt. Arcból még mindig mindenkit ismerek, mindenkire emlékszem.

Mi magunk is a közönségünkkel nőttünk fel”

– mondta.

A fellépésekért cserébe néha aprópénzt is kaptak, de valójában a zenekar ijfú tagjait az anyagiak nem izgatták túlságosan.

A fizetségünk a Bunkerben, ahol heti két alkalommal játszottunk, két sör volt fejenként. És néha adtak szalmakrumplit is. Amikor nagyon sokan voltak, akkor még ketchupot is kaptunk. Szilveszterkor ezek mellé adtak még egy üveg pezsgőt és két virslit, ez volt a csúcsgázsink. És mi voltunk a világ legboldogabb zenészei”

– mesélte mosolyogva Zsolt.

Gondolatok szárnyaltak

Az együttes Gondolatok című albumát a bukaresti Transglobal Media stúdióban vették fel, és még kazettán adták ki 1996-ban.

Zilahi Csaba 1997-ben az Európai idő című sepsiszentgyörgyi hetilapban is írt az albumról, amely szerinte jól tükrözte a csapat sokszínűségét, valamint kihangsúlyozta a zenekar nagy erősségét is, miképpen ügyesen ötvözik a hard-rockot, és a progresszív rockot a dallamos zenékkel.

Az Indul a buli című számuk mellé készítették el az első videóklipet is, amelyet a TVR magyar adásában mutattak be. A felvételeken jól kivehetőek a Székely Mikó Kollégium akkori diákjai, az iskolaudvar, a piactér. „Ez egy kétnapos felvételsorozat volt, én akkor végeztem a Székely Mikóban.

Emlékszem, hogy a forgatáskor egy nagyon rövid tanítási nap volt, mi akkor kivezényeltük a teljes iskolát az udvarra, csaptunk egy spontán bulit és ezt vettük videóra”

– fejtette ki a tag, aki szerint mindez nem okozott problémát az iskolának, főleg, hogy a Semaphore több díjat is nyert az ott szervezett versenyeken.

Az egyre népszerűbb zenekar turnékra is indult, kísérő zenekarként Dancs Annamarival másfél hónapig zenéltek Svédországban, de egyedülálló zenekarként is elsöprő sikert arattak Erdélyben: jártak Csíkszeredában, Gyergyószentmiklóson és Nagyenyeden is. Habár autójuk nem volt, mindenhova eljutottak, ahova csak hívták őket.

Erdélyben nagyon nagy rockélet volt, sok fesztivál, bár szerény körülmények között. Sokszor nem volt pénzünk, hogy kocsival menjünk, nekünk pedig egyáltalán nem is volt autónk, ezért vonattal mentünk el, nomád életmód volt. Kialakult egy rutinunk, muszáj volt, akkor még nem volt internet, ezért csak úgy tudtak megismerni, ha minél többször, minél több helyen ott voltunk”

– mondta Zsolt, hozzátéve, hogy sokszor cipekedtek azokban az években, de így is megérte. Plusz, így bármikor „lóghattak” a suliból, elnézték nekik a tanárok.

Akkoriban hatalmas repertoárjuk volt, a dobos szerint akár hat órát is tudtak egyhuzamban zenélni.

Volt köztük angol, magyar és nagyon sok román dal is, mert a közösségükben sok román anyanyelvű is volt, ezekkel nekik kedveztek.

A zenéket hallás után másolták le, sokszor fellépéseken is, két dal között, ha éppen a közönségből valakinek olyan kívánsága volt, ami addig még nem hangzott el. Emellett több mint 15 saját számot is írtak, a Gondolatok című albumon kívül szintén 1996-ban kiadták a Karácsony van című lemezt, 1998-ban pedig a Dancsissimo válogatást is. Így történhetett meg, hogy egyre szélesebb közönség előtt is be tudtak mutatkozni, magyarországi fellépők előzenekaraként, fesztiválok zenészeiként egyaránt.

Éveken keresztül elválaszthatatlan négyest alkottak a fiatalok Fotó: Semaphore zenekar

Tizenöt évig szünetelt a buli
Soha nem oszlottunk fel, mi úgy fogalmazunk, hogy egy hosszabb vakációt vettünk ki”

– fogalmazott a dobos, aki szerint a 2000-es években kiment a divatból a rockzene, sőt, úgy egyáltalán az élőzene, és helyét felvette popzene és a playback.

Szénégető Attila elment egyetemre, majd 2012-ben tragikus autóbalesetben életét vesztette. Makkai Kálmán vendéglátó-zenéléshez fordult, jelenleg a Sempahore és a Back in Time zenésze, valamint gitároktató is egyben. Sztakics István a kétezres évek elején filmzenéket komponált, billentyűsként remekelt egyénileg is különböző versenyeken, jelenleg Kovászna Megye Tanácsának főjegyzője. Benedek István építészmérnök, ugyanakkor nem csak a Semaphore, hanem a Szabadon eladom nevű zenekar tagja is. Dancs Zsolt a zene világában maradt ugyan, de nem zenészként, hanem húga, Dancs Annamari menedzsereként.

Nekem a szervezés során is nagy előny volt, hogy valamikor zenész voltam, mert tudok a zenész fejével is gondolkodni”

– mesélte. Főállásban azóta is húga koncertmenedzsere, továbbá számtalan rendezvény szervezője, mint például a Szent György Napok, ugyanakkor az István, a király Székelyföldi Nagyprodukció producere is.

2000 és 2007 között voltak még kisebb fellépéseik, viszont ekkor már szétesőben volt az együttes. 2007-nem a Hároszéki Magyarok Világtalálkozóján volt az utolsó koncertjük.

Többször is felmerült bennünk, hogy újra kéne kezdeni, de hiányzott az a bizonyos szikra. Tavaly megjelent Zilahi Csaba könyve, amelyben az az erdélyi rockzenekarokról írt, ezt a 2022-es SepsiBookon mutatták be. Ekkor kértek fel hogy zenéljünk az eseményen”

– idézte fel.

Lángra kapott szikra

Zsolt szerint a tavalyi felkérés adott újabb motivációt a Semaphore tagjainak.

Az utcán összetalálkoztam két szervezővel, akik bejelentették, hogy készüljünk, mert május 16-án fel kell lépnünk az Arénában. Olyan határozottak voltak, hogy igazából nem is maradt választás. Ez volt az a szikra, ami hiányzott”

– mesélte a dobos.

Makkai Öcsi, Benedek István, Dancs Zsolt és Sztakics István alkotják a mai Semaphore együttest Fotó: Semaphore zenekar

Akkor körülbelül 700-an gyűltek össze a Semaphore és a Mercedes Band koncertjére, Zsolték ekkor kérték fel Benedek Istvánt, hogy csatlakozzon hozzájuk basszusgitárosként, azóta pedig állandó tagjává is vált az együttesnek.

Nagyon jó érzés volt, hogy láttuk az egykori Bunkeres generációt. Kézdivásárhelyről és Kovásznáról is nagyon sokan jöttek, régebbi zenésztársak is megnéztek minket, és ez óriási lendületet adott nekünk”

– magyarázta. A SepsiBook után felléptek a Kézdivásárhelyi Sokadalmon is, de színpadra álltak a Fehér Megyei Magyar Napokon is Nagyenyeden. Az idei Szent György Napokon Dancs Zsolt szervezőként kitalálta a Made in Sepsi Retrot, amelynek keretein belül

három régi sepsiszentgyörgyi zenekar lépett színpadra, ekkor a Semaphore is zenélt 40 percet.

Itt már Zsolt fia szólógitárosként, és Kálmán fia dobosként is becsatlakozott a koncertre egy dal erejéig.

Az újabb indulás óta a tagok minden héten összeülnek egyszer, hogy legalább 2-3 óra erejéig csak a zenére koncentrálhassanak.

Érdekes, hogy 15 év kihagyás után most újra az életünk részévé vált a Semaphore. Ezeket az éveket azért kellett kivárni, mert mindenkinek megvolt a maga baja, de végülis rájöttünk, hogyha elszántak vagyunk és belátjuk, hogy ez örömet jelent nekünk, akkor tudunk rá időt keríteni és határozottan tudom azt mondani, talán a többiek nevében is, hogy a minden napi munkánkat is jobb kedvel csináljuk, mert úgymond újjászületünk a zene által”

– fogalmazott a 30 éve megalakult zenekar oszlopos tagja, aki reméli, hogy nem csak a nosztalgiázókat fogják tudni visszarepíteni a kilencvenes évek Bunker-korszakába, hanem a fiataloknak is megmutathatják, hogyan lehet élvezettel játszani és hallgatni a rockzenét.

A jubileumi koncertre 2023. december 23-án, szombaton 21 órától kerül sor a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház előcsarnokában, ahol a zenekar régi tagjai is közreműködnek. Jegyek elővételben 30 és 50 lejes áron a Városi Kulturális Szervezőirodában vásárolhatóak, valamint a koncert előtt a helyszínen.
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport