A lengyel–magyar barátság megszállottja

Liget 2020. február 13., 12:19 utolsó módosítás: 2020. február 13., 12:50

A lengyel–magyar barátság elkötelezettjeként a Budapesten élő  Okos Márton közösségszervező  számos olyan kulturális programban vett részt, amely közelebb hozza egymáshoz Lengyelországot, Magyarországot és Erdélyt. Az Erdélyi Naplóban az általa írt Negyedszázada gyalog vittük Erdélyt Európába című könyvéről olvashatnak.

Magyarországi vendégek vonulnak Krakkóban tavaly november 11-én, a lengyel függetlenség napján Fotó: Makkay József

Kolozsváron mutatták be a napokban Okos Márton kalotaszegi származású közíró és közösségszervező Negyedszázada gyalog vittük Erdélyt Európába című könyvét. A kötet nem most jelent meg, de több utánnyomást és bővítést is megért már.

Okos Márton Negyedszázada gyalog vittük Erdélyt Európába című könyvének kolozsvári bemutatója Fotó: Makkay József

A könyv két erdélyi fiatalembernek, Okos Mártonnak és Juhos Gábornak az erdélyi falurombolás elleni tiltakozásként megszervezett gyalogútját mutatja be Budapesttől Párizsig 1989 nyarán. A rendszerváltás előtt még tomboló kommunista hatalom megtorló gépezetének árnyékában egyáltalán nem volt veszélytelen vállalkozás a „gyalogtúra”.

Ha ehhez hozzászámítjuk, hogy a két erdélyi fiatalember abban az évben Magyarországon menekültstátust élvezett, még bonyolultabbá tette az út előkészületeit, hiszen a magyar hatóságok nem hittek a fiatalok terveiben. Inkább arra gyanakodtak, hogy a két erdélyi menekült így akar könnyebben Nyugat-Európába jutni.

Összességében tehát a gondviselésnek köszönhető, hogy a hónapokon át szövögetett tervből valóság lett, és a magyar hatóságok által kibocsátott útlevélbe végül bekerült néhány nyugati ország vízuma, ami szabad beutazást biztosított a magyar-osztrák határon túli európai szabad világba.

A könyv lapjain az út minden érdekessége megelevenedi, a teljes cikket a legfrissebb Erdélyi Naplóban találják meg.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat