A művészek is hozzátették a magukét a forradalom és szabadságharc megidézéséhez

Farkas Áron Imre 2024. március 10., 19:32

Megnyitották vasárnap délben az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékét megidéző, 35. ünnepi tárlatot a kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeum időszakos kiállítótermében. Az április 4-ig látogatható kiállítás egy ideig az utolsó lesz az intézményben.

Fotó: Dénes Botond

A jelenlévőket Dimény Attila múzeumvezető köszöntötte, kiemelve, hogy a forradalom és innováció témakörében meghirdetett tárlat nagy érdeklődésnek örvendett az alkotók körében, hiszen

39 háromszéki és barcasági képzőművész összesen 53 munkát küldött be.

„Elsősorban nekik tartozunk nagy-nagy köszönettel, hogy a 35. alkalommal sorra kerülő tárlatra ilyen szép számban jelentkeztek” – fogalmazott, majd név szerint ismertette a kiállító művészeket.

Fotó: Dénes Botond

A tárlatot megnyitó Lénárt Tamás művészettörténész párhuzamot vont a szabadságharc során tapasztalt nemzeti átszellemülés és a művészi alkotás között. „Egyszerű és békés iparosok táborrá és gyárteleppé alakították Kézdivásárhelyt, és varázsütésre állt elő ágyúöntőde, fegyver-, lőpor- és gyutacs-gyárak. Megkondultak az ágyúk és dörrentek a harangok, a nemzet pedig egységben harcolt a hon javáért. Ilyen emelkedett állapot a művészi alkotás is, ami alatt a forrongó gondolatok materializálódnak.

A sűrített jelenlétben az egyén alárendelődik belső kényszerének, roppanásig feszül a cselekvő kéz és az örökmozgó fantázia, hogy végül rend teremjen”

– fogalmazott.

Fotó: Dénes Botond

A kiállított munkák kapcsán elmondta, a technikai, mediális és stiláris sokszínűség mögött önálló alkotói stratégiák és szemléletmódok állnak, az alkotások kiemelt témái az összetartozás és az átalakulás. Hozzátette, hogy a tárlat részét képezi néhai Vetró Bodoni Zsuzsa két, még ki nem állított pasztellképe is.

A művészettörténész kifejtette, hogy önvédelmi harcokat vívunk ma is, főként embernek való megmaradásunkért, ezért

szükségünk van olyan szellemi tüzérekre, akik utat törnek a viaskodások közepette, és képesek folyamatosan megújulni.

Fotó: Dénes Botond

„A szabadságharc emlékezete lelkesítő és mozgósító erő, ugyanakkor folytonos önreflexióra és fejlődésre késztet.

Köszönet a művészeknek, hogy már 35 éve újra és újra lángra lobbantják a forradalmi fáklyát, és tovább osztják fényét a múzeum kiállítóteremben. Őrizzük e lángot az ünnepre készülődve”

– zárta gondolatait Lénárt Tamás.

Fotó: Dénes Botond

A rendezvényen Józsa Irén és Nagy-Babos Tamás magyartanárok verseket szavaltak és kórusműveket adott elő a Fórika Balázs karnagy vezette Cantus Kamarakórus.

A tárlat április 4-ig látogatható, azt követően a Székely Katonanevelde épületébe való költözés miatt egy ideig zárva tart majd a múzeum – közölte Dimény Attila intézményvezető.

•  Fotó: Dénes Botond
Fotó: Dénes Botond
•  Fotó: Dénes Botond
Fotó: Dénes Botond
•  Fotó: Dénes Botond
Fotó: Dénes Botond
•  Fotó: Dénes Botond
Fotó: Dénes Botond
•  Fotó: Dénes Botond
Fotó: Dénes Botond
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.