A nehézségek felvállalása erő. Kérjünk bátran segítséget!

Péter Beáta 2024. május 16., 11:08 utolsó módosítás: 2024. május 16., 16:01

Mennyire jellemző az önpusztító mentalitás Székelyföldön? Milyen mintákat követünk? – többek között ezeket a kérdéseket járja körül szakemberek segítségével az Áradat Egyesület legújabb, az öngyilkosság-prevencióra irányuló rövidfilmje.

A nehézségek felvállalása erő. Kérjünk bátran segítséget!
galéria
Képkocka a filmből Fotó: Forrás: Áradat Egyesület

A Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Nemzetközi Szövetsége 1997-ben május 16-át a lelki elsősegély-szolgálatok világnapjává nyilvánította, hogy ezzel is felhívják a figyelmet: a hétköznapi emberi kommunikáció már önmagában is konflikus- és krízisoldó hatású.

Videó: IceScreen Production

Az Áradat Egyesület által működtetett Hallgatlak Erdélyi Telefonos és Internetes Lelkisegély-szolgálat közel húsz éve nyújt segítséget, kapaszkodót azoknak, akik úgy érzik, életük zsákutcába érkezett, nincs tovább, vagy éppen megosztanák valakivel a lelki terhet, belső vívódásaikat.

A világnaphoz kapcsolódva szakmai napot tartottak a Remény támogatása SOS helyzetekben címmel, amelynek keretében a Köllő Ildikó által írt és rendezett Közösségi reflexió az önpusztításról című kisfilmet is bemutatták. Az alkotás szakmai irányítója Tőke-Mátéffy Noémi pszichológus volt.

Székelyföldön háromszor több öngyilkosság történik, mint az országos átlag – hangzik el a filmben, amelyben szakértők beszélnek a térségre jellemző kulturális mintákról, a berögződésekről, amelyek növelhetik a stresszt, a rossz közérzetet, rombolhatják a mentális egészséget.

Alkotók: rendező, vágó – Köllő Ildikó; operatőr – András I. Gábor; projektvezető – Tőke-Mátéffy Noémi; szakmai vezető – Simó Irma; szakértők – Gergely Orsolya szociológus, Schmidt Zsófia pszichológus, Antal Zsombor erőnléti edző, Tőke-Mátéffy Noémi pszichológus, Tankó-Molnár Emőke iskolai tanácsadó. Narrátor – Veres Zsolt; szereplők – Filip Melinda, Imre-Madarász Emese, Sós Karola. Közreműködött – Horváth-Kovács Szilárd, Borbély András.

Ha úgy érzed, hogy egyedül már nehezen megy, és szükséged lenne valakire, aki elkísér egy darabig az utadon, akkor kérj segítséget a Hallgatlak lelkisegély vonalán”

– hangzik el a film végén.

Hallgatlak
A szolgálat telefonon keresztül a 0754 800 808-as számon érhető el reggel 8 és 24 óra között. Az e-mailes megkeresés a hallgatlak.lelkisegely@gmail.com címen keresztül lehetséges.
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.