Hazánk, hazánk, te mindenünk: közös jövőt építeni a közös múltból

Péter Beáta 2021. június 04., 11:50

A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából a budapesti Szent István Bazilikában tartanak Bánk bán keresztmetszet-koncertet Hazánk, hazánk, te mindenünk címmel június 4-én este nyolc órától a tíz éves Magyarság Háza és a COOPERA együttműködéseként. A koncerten, amely online is követhető, és amelyen anyaországi, erdélyi és kárpátaljai énekesek is színpadra lépnek, a főbb szerepekben két csíki operaénekes, Molnár Levente és Sándor Csaba lesz látható, hallható.

Hazánk, hazánk, te mindenünk: közös jövőt építeni a közös múltból
galéria
Molnár Levente és Sándor Csaba Fotó: Liget-montázs (fotók: Haáz Vince és Gecse Noémi)

A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából világhírű művészek és fiatal tehetségek közreműködésével hangzik el nemzeti operánk, Erkel Ferenc Bánk bánjának keresztmetszete, koncertszerű előadás formájában a budapesti Szent István Bazilikában. A közreműködők szimbolikusan formálják meg a történelmi Magyarországot, hiszen – többek között – anyaországi, erdélyi és kárpátaljai operaénekesek is színpadra lépnek, akiket a Virtuózok Kamaraegyüttes kísér majd. A Bánk bán legismertebb áriái, duettjei alkotják a programot, amely nemcsak különleges, az ünnephez méltó kulturális élményt ad a befogadóknak, de útravalóként adja számukra a gondolatot: közös múltunkra emlékezve, annak erejéből építhetünk csak közös jövőt – áll a Magyarság Háza ajánlójában.

Sándor Csaba a Ligetnek elmondta, ő annak idején azért is felvételizett a Nagyváradi Egyetemre, mert példaként ott volt előtte Molnár Levente.

„A mi történetünk Leventével ott kezdődik, hogy amikor én Nagyváradra felvételiztem, hallottam, hogy van egy csíki fiatalember, aki a világ nagy színpadain énekel, és aki ott végzett a csíkszeredai művészeti iskolában énekszakon. Tehát mindketten a csíkszeredai Nagy István Művészeti Líceumban végeztünk. Levente hat évvel idősebb, mint én, ő már nemzetközi karriert futott, amikor én találkoztam vele. És én azért mentem Váradra, mert tudtam, hogy ott van egy nagyon jó énektanár, Marian Boboia, és aztán később megismertem Leventét is, aki nagyon sokat segített a pályámon, hogy elinduljak, nagyon sokat biztatott. Ő egy zászlóvivő. Korábban már énekeltünk együtt az Operaház színpadán, akkor a Bohéméletet, de az, hogy most a Nemzeti Összetartozás Napján a Szent István Bazilikában együtt lépünk fel, mindketten nagy szerepet éneklünk, úgy vélem, nagy dolog. Ez a koncert azért is lesz különleges, mert a Bánk bánt általában tenorváltozattal szokták énekelni, most bariton változatban hangzanak el részletek” – mutatott rá Csaba, aki Petúrt és Tiborcot alakítja.

A koncerten a Virtuózok Kamaraegyüttes kísér majd. Molnár Levente Liszt Ferenc-, Magyar Örökség és Kriterion Koszorú díjas operaénekes elmondta, mindig fontos számára, hogy bevonjon fiatalokat is. „Szép dolgokra készülünk, és a Magyarság Háza munkatársai nagyon kedvesek voltak, hogy ezt a műsort rám bízták. Nagyon fontos számomra, hogy a fiatalokat is bevonjam ebbe. Egy nagyon homogén, nagyon szép hangzása lesz az egésznek. Ez egy nagyszerű lehetőség egy ilyen környezetben előadni a Bánk bánt.”

Sándor Csabával kapcsolatban kiemelte, nagyon büszke rá, és szeret együtt énekelni vele.

„Valamelyest együtt indítottuk el a karrierjét, ő egy sikertörténet számomra, az elsők között volt, amikor elkezdtem fiatalokat támogatni. Nagyon ügyes énekes lett, és nagyon büszke vagyok rá. A mostani koncerten több, általam támogatott fiatal is fellép. Minél több jó énekesünk kell legyen, hogy imádkozzanak a nemzetünkért szépen énekelve. A kultúra a nemzet immunrendszere, ez tart meg minket, ez tesz naggyá. Nagyon fontos, hogy a Bánk bán üzenete az, hogy harcol az egységért, a nemzetéért, a hazájáért. Én a pünkösdi zarándoklatomat a nemzeti összetartozásért ajánlottam fel, június negyedike a Nemzeti Összetartozás napja. És ez olyan szépen meg van fogalmazva, hogy hiába szakítottak szét, mégis össze akarunk tartozni” – fejtette ki Molnár Levente.

A koncertet a Magyarság Háza Facebook-oldalán lehet követni romániai idő szerint este 9 órától, majd még 24 órán keresztül elérhető lesz.

Fellépők: Gertrudis – Ulbrich Andrea, Ottó – Kovács Gábor, Bánk bán – Molnár Levente, Melinda – Fischl Mónika, Petur bán – Sándor Csaba, Biberach – Antóni Norbert, Tiborc – Sándor Csaba. Kísér: Virtuózok Kamaraegyüttes. Művészeti vezető: Molnár Levente. Zenei vezető: Szüts Apor.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.