Jó, hogy vagyunk még: kitartásról, újrakezdésről Rúzsa Magdival

Székely Blanka 2021. június 11., 13:06

Rúzsa Magdinak a színpad az otthona – az elmúlt közel másfél év ezért szinte otthontalanná tette. Az énekesnő könnyekkel a szemében, elszorult torokkal mesélt arról, hogy mennyire hiányzott számára a színpad. Persze azért tétlenül nem ült, új albumot jelentetett meg, mesekönyvet adott ki. A járvány kitörése óta a legelső közönség előtti fellépése előtt néhány perccel, a csíkszentsimoni Tiltott Fesztiválon beszélgettünk vele.

Jó, hogy vagyunk még: kitartásról, újrakezdésről Rúzsa Magdival
galéria
Sajátjuknak érzik a külhoni magyarok Rúzsa Magdit, bármerre is jár Fotó: Rosta Márk

– Mi a fellépés előtti rutinod? Azt már hallottam a próbán, hogy a hangod az nem rozsdásodott be.

– Amikor turnén vagyunk, akkor is rendszeresen járok énektanárhoz, de most pont emiatt a nagy kihagyás miatt már korábban elkezdtem a mesteremmel a begyakorlást, a hangszalagok bemelegítését, de minden rendben. Van rutinom, én ilyenkor egy félórát kérek, ami csak az enyém, amikor lekommunikálom a föntiekkel a kis dolgaimat, és nagyon hiszek abban, hogy ez az éneklés nem csak arról szól, hogy nekem legyen jó vagy csak a közönségnek, hanem mindenkinek. Hiszek abban, hogy mindig van egy-egy sor, amivel megfoghatod a közönséget, illetve mindig van valaki a közönség soraiban, akit pont az az egy üzenet meg kell találjon. És bár nem vagyok egy túlságosan spirituális ember, én azt kérem ilyenkor, hogy én lehessek ennek a közvetítője.

Videó: Médiatér

– Apropó, spiritualitás, az új albumod címe Karma. Hiszel-e benne?

– Én istenhívő ember vagyok, de mégis azt gondolom, hogy ebben a karmadologban van valami. Nem feltétlenül az, hogy ki hogyan születik újjá, inkább csak az, hogy amilyen vagy te másokkal, olyanok lesznek ők veled. Hiszek abban, hogy mindennek megvan az oka, és minden összeér. A végén pedig minden kikristályosodik, kiegyenesedik. Az egész lemezen folyamatosan ezt a sorsszerűséget boncolgattam, ezért döntöttem úgy, hogy akkor legyen Karma a lemez címe, miközben a lemez – számomra is – egyik legfontosabb dala a Domine, ami arról szól, hogy amikor én lejöttem ide a Földre, a Jóisten abban a pillanatban velem volt, kézen fogtuk egymást, és csak úgy végigsétálunk az életen. Nekem pedig az a dolgom, hogy mindig tudjam azt, hogy a bajban is visz a hátán, számíthatok rá. Fejemben is volt, hogy vajon mit fognak szólni a lemez címéhez az emberek, miközben mindenki tudja róla, hogy én nem egy ebbe a világba kapaszkodó ember vagyok, de aztán megértettem, hogy ezek a dolgok mind elférnek egymás mellett, ezekben is ott van az a fajta tanítás, amit Krisztus is mondott.

– Erős dalszövegek vannak benne, egyre kérdezek rá, s ezt a nőtől kérdezem, nem a művésztől, az énekestől: „Egész nap várlak /Most nemcsak nézlek, hanem látlak / Férfi s nő között a játszma / Véget sosem ér.” Miért játszmázunk egyfolytában?

– Hát az élet egy nagy játszma, ez mindig ott van. A nő meg férfi mint macska és egér, ha nem lenne játszma, akkor elunalmasodna a történet. Mindig kell valami kis intenzitás, hogy kavarogjanak a dolgok. Szeretek úgy írni dalokat, hogy megpróbálok nem feltétlenül csak az én életemből meríteni, hanem fókuszálni olyan dolgokra, amelyekről tudom, hogy sok embert foglalkoztatnak. Nagyon gyakran látom azt, hogy párkapcsolatokban ez egy probléma. Emlékszem, hogy amikor a férjemmel megismerkedtem, már a harmadik randin azt mondtam neki, hogy én nem a játékokra szeretném fecsérelni az időt, hanem arra, hogy megismerjük egymást. Bizony ez milyen sokszor probléma, hogy az emberek játszmákban vannak egymással. És nem csak a párkapcsolatokban, ez csomó mindenre igaz, barátságokban, a családokban is van ilyesmi, pedig nem kéne erre fecsérelni az időt.

Koncert előtt néhány perccel, a sörgyári „stúdióban” Fotó: Médiatér

– Egyébként is nagyon jellemez téged a sűrítés: volt neked ez a több éven át futó, több mint hetvenezer nézőt vonzó show-műsorod a Pesti Színházban, a Magdaléna Rúzsa. Ott mondta Novák Péter és Geszti Péter is neked, hogy felejtsd el, hogy a színházban vagy, neked elég, ha önmagad vagy a színpadon. Ez mekkora bók, mert tudsz nagyon sűrűn, nagyon konkrétan szólni az emberekhez. Ezt tanultad? Figyelsz rá? Veled van?

– Szeretek az emberekkel beszélgetni. Szeretek nem csak énekelni. A Magdalénának szerintem ez volt az egyik legnagyobb sikere, hogy van valaki, akit megismertek a tévéből, de igazából nem ismerték meg, mert csak egy bizonyos oldalát láthatták, egyszer csak kiállt a színpadra, és nagyon őszintén kezdett beszélni dolgokról, amiket sokszor mindannyian rejtegetünk. Ma ugye az Instagram, a Tik-Tok világában szeretik, ha minden tökéletes és fantasztikus, nem beszélünk nehézségekről, kirakatokat képezünk ki magunknak, és folyamatosan olyanokat próbálunk kommunikálni magunkról, amikről azt gondoljuk, hogy a mi életünknek a sikerességét tükrözik. De mindannyiunk életében vannak nehézségek is, mindenkinek megvan a saját maga kis keresztje. A Magdalénának ez volt az ereje, hogy őszintén beszéltem dolgokról. Ugyanakkor én abból a szempontból örültem nagyon az előadásnak, hogy láttam azt, hogy sokszor tudott útmutató is lenni mondjuk a nálam fiatalabbaknak. Én ott tök őszintén beszéltem arról is, hogyan indultam el a Vajdaságból, mi mindent éltünk ott meg, milyen volt az én gyermekkorom – nem mindig volt fenékig tejfel. Ha ezekről a dolgokról nem beszélünk, akkor lehet, hogy mások, akik hasonló szituációkban vannak, egyedül érezhetik magukat. Sokszor jó, hogy egy közismert ember is el tudja mondani, hogy hé, én jártam ott, ahol te vagy most. És mindig van kiút, neked egy dolgod van, hogy higgy magadban, indulj el, képzeld el, amit meg tudsz valósítani, és sikerülni fog. Sokszor ez adhatja a kezdeti lökést, ha elmondja neked valaki, hogy nyugi, sikerülhet.

A visszatérés helyszíne, a Tiltott Fesztivál Fotó: Rosta Márk

– Ne feledjük, létezik az ősbizalom, te azt sem titkolod, többször elmondtad interjúkban, hogy édesanyádtól rengeteg szeretetet kaptál, és azért tudsz most annyit adni is.

– Anyám egy nagyon bölcs asszony, és – ezt bele is írtam az egyik dalszövegembe – nehéz pillanatokban is ott volt, megpróbált sokszor a semmiből is adni. Ez az egyik legszebb dolog, amiért nagyon felnézek rá. Néha csak egy-egy építő jellegű gondolatot, de ez elég volt arra, hogy szárnyakat adjon. Vagy amikor hirtelen olyan helyzetbe keveredtem, amilyennel korábban még nem találkoztam, akkor tudtam jó döntést hozni, mert anyám józan paraszti ésszel mondott nekem egy-egy olyan dolgot, ami nagyobb érték volt, mintha teletömte volna a zsebemet pénzzel.

– Elmúlt ez a kényszerszünetes időszak, most már robbannak az energiák, ahogy kezdődik a fesztiválszezon, s kiderül, hogy mindenki jobbnál jobb dolgokkal rukkol elő. Te például egy mesekönyvvel, az Angyalkerttel.

– Ez egy modern mese, az angyalokról szól és egy kislányról, akik küzdenek azért, hogy megmentsék az embereknek a zenét itt a Földön. Nagyon szeretnivaló szerintem, és annyira váratlanul jött: azt gondoltam, hogy ha lett ennyi időm most, akkor leírom. Írtunk hozzá dalokat is. Annyira szeretem ezt a történetet, hogy nagyon szeretném szépen megcsinálni, hogy majd sok generáción tudjon ez adni akár a dalaival, a humorával a gyerekeknek valamit a színházban. Lassan fogom felépíteni, de meg fogom csinálni ezt a musicalt, szeretném egy nap színpadra vinni. Addig ott a mesekönyv, ismerkedhetnek a gyerekek, a szülők a karakterekkel.

„Mindig van kiút, neked egy dolgod van, hogy higgy magadban” Fotó: Rosta Márk

– Az új albumban nagyon új a hangzás is. Van ez a nyomás a zeneiparban, ami arra kényszerít, hogy szinte évről évre meg kell újulni. Ennek jegyében történt ez?

– Nekem sokféle dalom van, sok sláger, amit a közönség imád, de mindig kell újakat is letenni az asztalra. Ez külső, de belső igény is, de például a Domine is elfért ezen a lemezen, ami olyan dal, amiről azt gondolom, hogy nagyon hosszú éveken keresztül fogom énekelni. Közben van már annyi középtempós, lassú dalom, hogy most kifejezetten azt éreztük, hogy egy ilyen gyorsabb lemezt szeretnénk, amelynek dalaira koncerteken is tomboltatni tudjuk a közönséget. Ugyanakkor úgy vagyok vele, hogy bár az idő múlik folyamatosan, én valahogy ösztönösen mindig érzem, hogy mikor mi fér bele. Ez most még belefért, hogy egy ennyire friss, fogalmazzunk úgy, hogy elektronikus lemezt csináltunk, miközben a koncerteken ugye nálunk minden nagyon rock ‘n’ roll. De ezt hosszú idő óta így csináljuk, hogy a lemez, illetve a rádiós változat mindig sokkal dance-esebb, poposabb, mint a koncertverzió, de a lényeg, hogy azt éreztem, hogy ez most még jól áll, de lehet, hogy öt év múlva nem tudnék ezzel önazonos lenni. Mindig akkor csinálok valamit, amikor azt érzem, hogy tudok vele azonosulni.

Fotó: Médiatér

– Megvan benned az a díva, aki mondjuk a Pesti Színházba kellett, de az a kislány is, akit mindig le lehet állítani az utcán.

– Sokféle személyiség van bennem, akik jól megvannak. Jó emberismerő vagyok, meg sokféle helyzetben voltam már, és mindig tudom, hogy mikor melyik énemre van nagyobb szükség. Ezt nem is kell tudatosan irányítani, ez ösztönös. Nagyon erős bennem az empátia. Talán ez az egyik legfontosabb része annak, ahogy alkotok, ezért tudok akár olyan témákról is írni időről időre, amelyeket nem éltem meg személyesen.

Addig jó, amíg engem örömmel tölt el az, hogy tudok szólni az emberekhez, és kíváncsi vagyok arra, hogy ők mit szólnak hozzám.

Most, ahogy jöttünk befelé, majdnem elsírtam magam. Persze hozzátesz, hogy volt ez a hosszú kiesés, de olyan jó érzés volt látni a csillogó szemű embereket, ahogy beintegettek a buszba...

Fotó: Médiatér

– Kellett is ez az év, megszólítottak dolgok mindannyiunkat...

– Átértékeltünk nagyon sok mindent, lehet, hogy nagyon jókor jött ez a pofon. Kellett azért, hogy ugyanazt érezzem, mint annak idején, amikor elindultam. Mindig is erre a színpadra vágytam, nekem a színpad az otthon. Nagyon hiányzott....

– Erdélyben dalolni pedig más, mert szoktad érezni a sorsközösséget a határon túliakkal. Tudjuk azt, amit te tudsz, és te tudod, hogy mi tudjuk.

– Ez egy nagyon erős kapocs. Szokták kérdezni, hogy hogyan van az, hogy amikor te a határon túlra mész, mindenki azonnal a sajátjának érez...

Ez egy ilyen dolog, közöttünk van valami, amit csak mi tudunk, ami örökre összeköt. Én itt is itthon vagyok, Felvidéken is otthon, Vajdaságban, Kárpátalján is.

Sosem felejtem el, hogy amikor a Megasztárt megnyertem, annyi levelet kaptam a határon túlról, ami arról szólt, hogy te most értünk is énekeltél, a miénk vagy... Akkor lehet, hogy még bele se gondoltam abba, hogy ez mit jelent. Érdekes, hogy éppen június 4-én van az első koncertem, és pont itt vagyok. A zenekarral azt szoktuk beszélni, hogy minden egyes alkalommal, mikor itt járok, vannak dalszövegeim, amelyek hirtelen teljesen más értelmet kapnak abban a pillanatban, amikor látod, hogy ott állnak ezek a kis bástyák veled szemben, amelyek mindig tartják magukat. Megszületik a fejedben egy teljesen más kép a dalokról: jó, hogy vagyunk még.

Az interjú az Erdélyi Magyar Médiatér Youtube-csatornáján elérhető Székelyhon TV Nézőpont című műsorának szerkesztett és rövidített változata. Első publikálás helye a Székelyhon napilap Liget melléklete 2021. június 11-én.
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport