Közösségi ünneppé vált: István, a király Székelyföldi Nagyprodukció

Péter Beáta 2021. augusztus 25., 19:19 utolsó módosítás: 2021. augusztus 25., 19:39

Életre szóló, csodálatos élmény volt! Felemelő! Felejthetetlen produkció! Kiváló csapat és az élmény tükrözi a rengeteg munkát! Katarzis volt! Reméljük, még játsszák! – ilyen és ehhez hasonló visszajelzéseket olvashatunk az István, a király Székelyföldi Nagyprodukció kapcsán. Az augusztus 20-án a Sepsi Arénában bemutatott, Szörényi Levente-Bródy János ikonikus rockoperája sokaknak nyújtott katartikus élményt.

Fotó: Tompa Réka/István, a király Székelyföldi Nagyprodukció

A nyilvános főpróbával együtt hat alkalommal ünnepelhetett a közönség Sepsiszentgyörgyön augusztus 19-24. között, a rockopera szereplőivel együtt, hiszen a székelyföldi István, a király produkció igazi közösségi ünneppé vált estéről estére.

Sokunk gyermek- és ifjúkorának meghatározó zenei élménye volt Erdélyben a Bródy János-Szörényi Levente szerzőpáros István, a király című rockoperája.

Ezen nőttünk fel, hallgattuk titokban a lemezt, rongyosra a kazettát, később a bulikban teli torokból énekeltük, hogy „rabok legyünk, vagy szabadok?” Beleültek a fülünkbe a dalok, emlékezetünkbe a városligeti előadás alakításai, a 2003-as csíksomlyói, erdélyi ősbemutatón tapasztalt közösségi élmény.

Nem volt tehát könnyű dolga az alkotóknak, amikor nekifogtak az előadás próbáinak. A pandémiás időszakban a hatalmas szereplőgárda összeszervezése, a próbák megtartása, az előadás különböző alkotóelemeinek az összehangolásán túl kihívás lehetett az is, hogy a korábbi változatoktól független előadást hozzanak létre, hogy ne utánozzák a legendás királydombi ősbemutatót, vagy éppen, hogy ilyen vagy olyan merész újításokkal ne billenjen át az előadás valamiféle művészieskedő produktummá. (Mert láttunk bizony olyant is, amikor valaki csupán a rendezői ambícióit szerette volna villogtatni a rockopera színpadra állításakor, és ha éppen nem botrány lett belőle, hamar elfelejtette a közönség a produkciót.) Ehhez a rendezőnek, Orza Călinnek határozott elképzelése kellett legyen a műről, és arról, hogy az általa megálmodott előadás mit szeretne közvetíteni.

Fotó: Tompa Réka/István, a király Székelyföldi Nagyprodukció

A rendezői koncepció mellé természetesen kellett egy szervezői csapat, amelyik segítette a próbák gördülékeny megtartását – amennyire a vírushelyzet lehetővé tette – , amelyik összehangolta a csapatot, amelyik biztosította, hogy a Sepsi Arénába érkező több ezres közönség zökkenőmentesen bejusson, és zavartalanul az előadásra tudjon figyelni. Kellett egy önkormányzat és támogatók, amelyek felkarolták az ötletet.

És kellettek jó hangú, tehetséges és lelkes alkotók, akik az egyéni szerepmegformálásra törekedtek, saját magukban keresték meg az adott karaktert és építették fel a figurát,

nem a korábbi előadások világát akarták megidézni, nem a korábbi szereplők alakítását utánozni. A szentgyörgyi előadás világa szippantotta be a nézőt, vitte, sodorta magával.

Fotó: Kristó G. Hunor/István, a király Székelyföldi Nagyprodukció

A főbb szerepeket kettős szereposztásban játszották, jómagam az augusztus 20-ai előadást néztem meg, Farkas Loránd átgondolt és letisztult István alakításával, Baricz Gergő erőteljes Koppányával, Szabó Enikő Saroltjának fegyelmezett játékával, Zöldi Lara lenyűgöző Réka alakításával, Szabó Előd energikus Tordájával, az Oláh-Badi Alpár, Laczkó Vass Róbert, Lőfi Gellért által megjelenített ármánykodó Főurakkal. Az előadásban Géza fejedelem is megjelenik (rámutatván, hogy ez egy családtörténet is), őt Nemes Levente alakította. A közel háromszáz fős alkotócsapat – szólisták, táncosok, rockzenekar, szimfonikus zenekar, kórus – összehangolt játékát láthattuk, szépen strukturált jelenetekkel, hiteles és meghitt pillanatokkal, nagyszerűen megkomponált színpadképekkel, látványos és jól kigondolt jelmezekkel, funkcionális kellékekkel.

A koncepció hamar világossá vált: a nézőtér is játéktér lesz időközönként, érzékeltetve ezáltal azt is, hogy mi, nézők is az előadás, a történet részesei vagyunk.

Nagyszerű döntés volt az ütőgardonok és a sámándobok használata, amelyek a különböző koreográfiákban előkerültek, és amelyek által egy ősi, mitikus, világ idéződik meg, és amelyek segítségével az előadás utolsó jelenetében megformálják a Szent Koronát, középen István királlyal.

Fotó: Kristó G. Hunor/István, a király Székelyföldi Nagyprodukció

A keresztény és pogány szimbólumokat, a különböző motívumokat (például csodaszarvas, kard-kereszt) szépen illesztették az előadásba, jelezve, hogy honnan jöttünk, és merre kéne tartsunk.

Múlt és jelen fonódik össze, és ez végigkíséri az előadást.

Dancs Zsolt, az előadás producere a bemutató után tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a szerzőpárost és a rockoperát képviselő Rosta Mária jogtulajdonos, producerasszony régi álma, hogy erdélyi színészek is színpadra vigyék az előadást. És az álom valóra vált. Hangsúlyozta,

az előkészítési folyamat és a színpadi megvalósítás Rosta Mária tanácsai és útmutatása szerint történtek,

és örömét fejezte ki, hogy az elkötelezett szervezőcsapat áldozatos munkája következményeként megszületett egy székelyföldi társulat, amely tovább élteti a rockoperát, és elszánt az újabb feladatokra is.
Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere újságírói kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: egyeztetnek a jogtulajdonossal, mert

szeretnék, ha Erdély fővárosában, Kolozsváron, illetve a nemzet fővárosában, Budapesten több néző előtt mutatkozhatna be a székelyföldi előadás.

Augusztus 24-én, kedden este játszották hatodjára közönség előtt az alkotók az előadást. A végén a közönség perceken át tapsolt, egy jelenlevő szerint „mintha nem akarnák elengedni a produkciót.” De a szereplők is nehezen váltak el egymástól az azt követő búcsúbulin.

Fotó: Kristó G. Hunor/István, a király Székelyföldi Nagyprodukció

Ma már mindannyian más utakon járnak, volt, aki épp akkor ért haza és pakolta le a csomagjait, amikor hívtam, volt, aki már a családja körében töltötte a napot, és volt, aki éppen úton volt újabb projektekben részt venni.
„Az a katartikus élmény, amit a nézők esetleg érezhettek, hozzánk is eljutott, és minden előadás kezdetén, közepén, végén, a folyosókon, az öltözőben, a színpadon érezhető volt az a valami, amit még nem tudok megfogalmazni pontosan, hogy mi az, egy ősenergia. Az a tömegenergia, ami ott megszületett, köztünk, a csapatban, a szólisták, a zenekar, a táncosok, a kórus egy olyan közös nyelvet tudtunk beszélni, ami ritka. És ami annyira fel tud tölteni egy színészt, egy zenészt, tanárt, aki játszott az előadásban, hogy azt hiszem, az elkövetkezendő jó pár évben ebből fog tudni táplálkozni” – fogalmazott Farkas Loránd, akit István szerepében láthattam. Úgy véli, a történet és a zene is része mindennek, de egy olyan csodálatos közösség született és olyan harmónia alakult ki közöttük, hogy itt lehet a kulcsa annak, hogy ennek a történetnek az energiáját ennyire át tudták élni és meg tudták mutatni a közönségnek.

„Az érzet, amivel maradtam, nagyon felemelő, és nagyon hálás vagyok mindenkinek, akivel dolgozhattam, és hogy megismerhettem ennyi tehetséges embert és tanulhattam tőlük.

Most egy kicsit furcsa, olyan, mint egy hirtelen válás, amikor nem tudod, mit kezdjél magaddal. Amikor hirtelen vége van valaminek és van egy kis üresség az emberben. Az az időszak van most, amikor kicsit át kell gondolni az elmúlt heteket, és azt az erőt kell továbbvinni, amit innen kaptunk”.

Fotó: Kristó G. Hunor/István, a király Székelyföldi Nagyprodukció

A Koppányt alakító Baricz Gergő már Budapest felé utazott, amikor felhívtam. Mint mondta, a bemutatót megelőző intenzív próbafolyamat második hetében teljesen beszippantotta a produkció világa. „Minthogyha teljesen leváltam volna a világról. Azon vettem észre magam, hogy már nem válaszolok levelekre, lecsatlakoztam az egész világról, épp csak azért tartottam a telefont magamnál, hogy a szüleimmel és a barátaimmal tudjam tartani a kapcsolatot, de minthogyha tökéletesen elszigetelt volna ez az egész minden mástól, és nagyon jól esett. A tegnap este volt az elbúcsúzás egymástól és a produkciótól, és kétségbeesetten néztem ki az ajtón, hogy mi következik ezután. Persze, az élet megy tovább, visszakerülök egy másfajta kerékvágásban, de valahol még ott vagyok a produkcióban, lélekben még nem tudtam kiszakadni az egész közegből.

Mindannyiunkat nagyon mélyen megérintett, a tegnap is láttam, ott volt a sok bolyongó ember, akik nem tudják, hogy most mit kezdenek az életükkel, hirtelen egy képszakadás van.”

Koppány figurájáról elmondta, sokat gondolkodott azon, hogy hogyan tudja magát belehelyezni ebbe a karakterbe, és őt magába venni.

Fotó: Codra Botond/István, a király Székelyföldi Nagyprodukció

„Leginkább abban találtam a közös pontot a két személyiségben, amennyire magamat, és amennyire Koppányt ismerem, hogy van egy belső vívódása. Egy terhet, felelősséget vesz a vállára. Ezért szentesítettem a tettét, hogy ő nem azért teszi, mert hatalomra vágyik, hanem azért, mert látja, hogy ő az egyetlen, aki meg tud lépni bármilyen indokkal valamit egy eszmének a védelmében. Számomra, amikor ő arról beszél, hogy az ősi jog, nem azt jelenti, hogy mekkora igazságtalanság, ha nem ő kerül oda, mert amúgy jogosan örökölné a trónt, hanem inkább úgy közelítettem meg ezt a dolgot, hogy ő egy ősi eszmét próbál fenntartani, egy örökséget próbál továbbvinni és megőrizni. Hinnie kell ebben az eszmében, még akkor is, ha ez a vesztét okozza.

Számomra ez egy nagy tragédia, de egyben egy hősi eposz is a részéről.

Ebből próbáltam merítkezni, ez a fajta gondolat vitt engem, hogy inkább az áldozat látszódjon az emberben. Dombi Sándor részéről is egy nagyon jó Koppányt lehetett látni, más megközelítésben volt, viszont színben ugyanazt nyújtotta bármelyik szereposztást nézte meg az ember. Persze, másfajta megközelítések voltak már a személyből adódóan, mert a rendező hagyta, hogy ne legyen egységesítve a megjátszott karakter, ne legyen skatulyába helyezve. Ez rátette a nyomát az előadásra, de pont ettől volt megismételhetetlen” – osztotta meg gondolatait.

Fotó: Fekete Lehel/István, a király Székelyföldi Nagyprodukció

Érzi az űrt, hogy nem kell próbára, előadásra menni, hirtelen véget ért egy nagyon intenzív időszak – mutatott rá Szabó Enikő, aki Saroltot alakította az egyik szereposztásban. „Most jöttem haza Csíkba, most tettem le a csomagomat. Hirtelen kiestünk ebből az egészből. Tegnap a tapsrenddel elengedtük, kiürült az aréna, volt egy buli, és így véget ért az egész.

De szerencsénk volt, hogy megtapasztalhattunk egy ilyen nagyszabású dolgot.

Most itt van az űr, vissza kell menni a hétköznapokba, szerencsére kezdődik az évad is, lesz munka. Visszanézve, emlékszem, hogy amikor kitöltöttem a jelentkezési űrlapot Sarolt szerepére, és mondták, hogy nagy produkció lesz, hittem ugyan benne, de nem gondoltam volna, hogy tényleg ilyen meg tud valósulni. Az, hogy valaki kigondol egy ötletet és ennyi embert tud mozgósítani. Úgy érzem, hogy mindenkit az tartott össze, hogy együtt vagyunk. Minden kihívások elé állított, és minden nap kigyúlt a piros lámpa és mindennek meg kellett felelni. Az alkotóknak, a szervezőknek, a technikusoknak irdatlan mennyiségű munkája van ebben a produkcióban. Négyszáz ember volt a stábban, és mindenki boldog, kedves volt végig, én ilyent nem láttam, egy ilyen nagy hajtásban így legyen.

Valóban úgy érzem, hogy egymásból táplálkoztunk. A búcsú bulin is mindenki sírt, hogy elválunk.

Mindenki szétszéledt, rengeteg irányból jöttünk. Nekünk is nagy munka volt, megléptünk egy szintet és tényleg valódi társulattá alakult ez a csapat” – mesélte lelkesen.

Fotó: Kristó G. Hunor/István, a király Székelyföldi Nagyprodukció

A darab ismertsége előny is, ugyanakkor természetesen elvárásokat támaszt – fejtette ki Orza Călin, a produkció rendező-koreográfusa. „Épp azért, mert mindenki ismeri, valamelyest be kellett lőni a készülő darabot azon koordináták közé, amelyek meghatározzák a darab jellegét.

Ugyanakkor nem egy utánérzést vagy másolatot szerettünk volna. Ebben nagy segítségemre volt az, hogy az előadók, a szereplőválogatás során beválogatott jelentkezők maguk is kiforrott karakterek,

még akkor is, ha valaki a műkedvelő szférából került ide, egyéniségük, jellemük, habitusuk, mozgáskarakterük, hangjuk, mindenük elég markáns ahhoz, hogy valóban egy új István, a király szülessen meg, és ne legyen szükség arra, hogy bármilyen korábbi más előadást utánozzunk, vagy origónak tekintsük.”

Fotó: Kristó G. Hunor/István, a király Székelyföldi Nagyprodukció

Mint mondta, a szöveget többször elolvasta, a jelenetek hangulatát előre megtervezte, de próbálta a jeleneteket, a karakterek közötti viszonyokat a szereplők temperamentumához igazítani.

„A hitelességre törekedtünk ezen emberek jelenlétével, hogy a jelenetek működjenek, és ne azt érezzük, hogy ennek vagy annak nem úgy kellett volna történnie.

Valamiféle természetesség, valamiféle logikus, belső törvényszerűségek mentén alakuló viszonyrendszerre gondoltam, és úgy tűnik, hogy ez többé-kevésbé be is jött.”
Úgy véli, hogy vannak beteljesült álmok, és ez az előadás az, azzá alakult. „Egy nagyon szerencsés csillagzat alatt született, az ötlet is, a kivitelezés időszaka is kedvező szelek mentén alakult, és nem volt egy megerőltető hajrá, minden szépen, ütemesen zajlott.

Ha újra kéne terveznem az egész alkotói folyamatot, akkor hasonlóan csinálnám.

Nem voltunk időhiányban, nem volt túl sok időnk sem, pont amikor mindenki a legjobb formájában volt, akkor indult a rajt, a nyilvános főpróba. Természetesen mi magunk is sikeres előadást akartunk színpadra vinni, de hogy ilyen elsöprő pozitív visszajelzéseket kapjunk, arra nem számítottunk. Így visszatekintve, messzemenően a legbátrabb elvárásunkat is túlszárnyalta ez a siker.”

• Fotó: Tompa Réka/István, a király Székelyföldi Nagyprodukció
Fotó: Tompa Réka/István, a király Székelyföldi Nagyprodukció
• Fotó: Codra Botond/István, a király Székelyföldi Nagyprodukció
Fotó: Codra Botond/István, a király Székelyföldi Nagyprodukció
• Fotó: Zsigmond István/István, a király Székelyföldi Nagyprodukció
Fotó: Zsigmond István/István, a király Székelyföldi Nagyprodukció
• Fotó: Zsigmond István/István, a király Székelyföldi Nagyprodukció
Fotó: Zsigmond István/István, a király Székelyföldi Nagyprodukció
• Fotó: Codra Botond/István, a király Székelyföldi Nagyprodukció
Fotó: Codra Botond/István, a király Székelyföldi Nagyprodukció
• Fotó: Codra Botond/István, a király Székelyföldi Nagyprodukció
Fotó: Codra Botond/István, a király Székelyföldi Nagyprodukció
• Fotó: Codra Botond/István, a király Székelyföldi Nagyprodukció
Fotó: Codra Botond/István, a király Székelyföldi Nagyprodukció
• Fotó: Zsigmond István/István, a király Székelyföldi Nagyprodukció
Fotó: Zsigmond István/István, a király Székelyföldi Nagyprodukció
• Fotó: Codra Botond/István, a király Székelyföldi Nagyprodukció
Fotó: Codra Botond/István, a király Székelyföldi Nagyprodukció
• Fotó: Codra Botond/István, a király Székelyföldi Nagyprodukció
Fotó: Codra Botond/István, a király Székelyföldi Nagyprodukció
• Fotó: Codra Botond/István, a király Székelyföldi Nagyprodukció
Fotó: Codra Botond/István, a király Székelyföldi Nagyprodukció
• Fotó: Codra Botond/István, a király Székelyföldi Nagyprodukció
Fotó: Codra Botond/István, a király Székelyföldi Nagyprodukció
• Fotó: Zsigmond István/István, a király Székelyföldi Nagyprodukció
Fotó: Zsigmond István/István, a király Székelyföldi Nagyprodukció
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport