Leonardo da Vinci lenyűgöző szerkezetei Csíkszeredában

Péter Beáta 2021. június 07., 14:52

Leonardo da Vinci tervrajzai alapján készült maketteket lehet megtekinteni június 8-áig, keddig a csíkszeredai Szakszervezetek Művelődési Házának előcsarnokában. A közel harminc kiállított szerkezet a reneszánsz mester kísérletező énjét és zseniális gondolkodását lebbenti fel a látogató előtt.

Színházi előadásokra tervezett repülő szerkezet Fotó: Veres Nándor

Látványos korabeli repülőszerkezetek, harci gépezetek, munkagépek makettjei fogadják a látogatót a csíkszeredai kiállításon, ahol a híres tudós, feltaláló és művész néhány festményének reprodukcióját is meg lehet tekinteni. A maketteket Olaszországban készítették, Leonardo da Vinci tervei és vázlatai alapján.

„Megszállottja volt a repülésnek, folyamatosan kísérletezett. Itt van egy pár a szárnyas szerkezeteiből, tényleg csak néhány, mert több mint nyolcszázat tervezett.

Elhoztunk néhányat a harci gépek közül, harci szekerek makettjeit, a sortűzágyút vagy orgonaágyút, a hidraulikus gépek makettjeit. Leonardo da Vinci nagyon jól ismerte az emberi testet, tudjuk, hogy az emberi lelket is meg akarta találni. Minden érdekelte, egy lepke, az univerzum. Állandóan rajzolt, jegyzetelt, rengeteg vázlata maradt fent” – magyarázta Főcze Irén, a kiállítás egyik szervezője.

Kísérleti szárny Fotó: Veres Nándor

Korábban a kiállítás Temesváron és Suceaván volt látható, Csíkszereda után Jászvásárra vándorol. A makettek mellett román és angol nyelven olvasható az ismertető, ezzel kapcsolatos kérdésünkre a szervezők elmondták, a csíkszeredai kiállítás lehetősége hirtelen jött, és mivel nem volt tervben, hogy magyarlakta településeken is bemutatják mostanában a kiállítást, nem készültek el időre a magyar fordítással. De aki igényli, azt egyik munkatársuk végigkalauzolja a tárlaton, amelyet még ma és holnap lehet megtekinteni a városban.

Az ejtőernyő őse •  Fotó: Veres Nándor
Az ejtőernyő őse Fotó: Veres Nándor
Da Vinci a repülés megszállottja volt •  Fotó: Veres Nándor
Da Vinci a repülés megszállottja volt Fotó: Veres Nándor
Lenyűgöző elképzelések •  Fotó: Veres Nándor
Lenyűgöző elképzelések Fotó: Veres Nándor
Szárnya van, de nem madár •  Fotó: Veres Nándor
Szárnya van, de nem madár Fotó: Veres Nándor
Leonardo „bombázója” •  Fotó: Veres Nándor
Leonardo „bombázója” Fotó: Veres Nándor
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.