Mi a teendő közúti baleset esetén?

Liget 2020. február 03., 11:28

Bármikor bárkivel történhet baleset. Mi van akkor, ha valami fontos kerüli el a figyelmünket, és akkor benne vagyunk a slamasztikában? A Székelyhon havonta megjelenő oknyomozó kiadványában, a Kilátóban rövid összefoglalót találnak arra vonatkozóan, hogy mire figyeljenek, mi a feladatuk, ha egy baleset szereplőivé válnak.

 

Mi a teendő közúti baleset esetén?
galéria
Személyi sérülés esetén mindenképpen értesíteni kell a rendőrséget Fotó: Székelyhon

Lukácsi Katalin ügyvéd szerint akkor is meg kell állni az autóval, ha úgy látjuk, hogy nem történt sérülés. „Győződjünk meg róla, milyen jellegű kár keletkezett, ha keletkezett.Többek közt azért ez az egyik legjobb tanács, amit adhatok, mert ha mégis személyi sérülés vagy haláleset is történt, azzal hogy továbbmegyek, legalább három bűncselekményt is elkövethetek: a baleset helyszínének elhagyása (akár kettőtől hét évig terjedő börtönbüntetéssel is sújtható), gondatlanságból elkövetett testi sértés amennyiben 90 napot meghaladó egészségügyi ellátás szükséges (6 hónaptól két évig terjedő szabadságvesztéssel vagy pénzbírsággal büntethető) és a tett színhelyének módosítása (kettőtől hét évig terjedő szabadságvesztés lehet a „jutalom”), nem számít, hogy az elkövető azt hitte, nincs sérülés” – szögezi le az ügyvéd.

A cikkben továbbá választ kaphatnak arra a kérdésre, hogy milyen esetben kell hívni a rendőrt és melyek a járművezető kötelességei, ha személyi sérülés vagy haláleset történik?

Mi a teendő, ha nincs személyi sérülés, csak anyagi kár és  mit kell tenni akkor, ha a baleset egyik szereplője veszélyes anyagokat szállított? 

A teljes cikket a hétfői Kilátóban találják meg.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.