Nem csupán lelki táplálék: szerzetesek asztalánál

Péter Beáta 2019. január 10., 16:31

Melyek a legszentebb ételek? Hány korsó sör volt a középkori német apácák fejadagja? Miért a temetőbe javasolta Heito apát a gyümölcsfák ültetését? És mi mindent köszönhetünk a gasztronómiában a szerzeteseknek? Ezekre is választ kapunk, ha ellátogatunk a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Szerzetesek asztalánál című kiállítására, amelyet jelenleg a Csíki Székely Múzeumban lehet megtekinteni.

 

Korabeli fotók, képeslapok, régi könyvek is helyet kaptak a kiállításon Fotó: Veres Nándor

Saly Noémi kurátor kalauzolásával jártuk be a három teremben berendezett kiállítást, elsőként a szellemi táplálék termét. Itt megtudhattuk, kik is a szerzetesek, hol laknak, mi az, hogy regula, fogadalom, mi a refektórium stb. A falon levő pannókon azokról a rendekről – a bencésektől Teréz anya nővéreiig – olvashatók tudnivalók, amelyek gyógyítanak, gyógynövényekkel foglalkoznak, botanikusok, tudósok, illetve táplálják a betegeket, szegényeket, esendőket. Az egyik legérdekesebb kiállított darab az a csíki, katolikus szakácskönyv, amelyet 1693-ban írtak, és a számos böjtös étel mellett megtalálható többek között a vízleves receptje is benne. Ugyanitt látható a legrégebbi magyar szakácskönyv is itt, 1500-ból.

Az egyik vitrinben az orvostörténeti könyvtár két kódexe is látható, egy másikban számadáskönyvek kaptak helyet, valamint konyhakönyvek. „A számadáskönyvet iskolázott, szép írású ember írta, a konyhakönyvben a konyhástestvér odarótta, hogy a »zőccség« mennyibe került. Szerzetesi kéztől származó szakácskönyvek is vannak itt, például egy, 1950-ben a rendjéből kizavart szerzetes munkája, aki később elment szakácsnak az Astoria szállóba, majd mikor ismét lett iskolája a rendnek, akkor a bentlakásban főzött a gyerekeknek. Olyan receptek vannak benne, amelyek így kezdődnek: végy ötven kiló kelkáposztát”– avatott be Saly Noémi.

A kenyér és a bor

A második teremben elsőként a legszentebb és – gasztronómiai szempontból is – legfontosabb étel és ital van bemutatva. A kenyér története két részre van osztva, az egyik a mindennapi kenyér, a másik a szent kenyér, az ostya. „A mindennapi kenyér az alapok alapja, így könyörgünk, hogy »mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma«. Krisztus szülőhelyének a neve, Betlehem azt jelenti, hogy a kenyér háza. A régi időkben azt a fajta lapos kenyeret sütötték kövön vagy forró vaslapon, amit a mai napig is a keleti emberek többsége eszik, mi pedig pita és gyros formájában ismerjük. A kelesztett kenyérnek az európai elterjedését szerzeteseknek köszönhetjük, ők tanítják meg rá a falvak népeit, hogy hogyan kell azt sütni.”

 

Az 1693-ban írt csíki szakácskönyv Fotó: Veres Nándor

Az ostyának két összetevője van: a liszt és a víz. Fontos, hogy nagyon tiszta lisztből és nagyon tiszta vízből kell készíteni, és nem akárki, csak tiszta ember dolgozhat vele. Az ostyát régen a papok és szerzetesek készítették, fehér miseingbe öltözve, zsoltáréneklés közepette.

 A csíksomlyói ferences rendházból származó ostyakészítő eszközöket is megtekinthetünk, de helyet kaptak a szentmise keretében használt eszközök is.

„Az ostyalapot két vaslap között megsütik, de ahhoz, hogy ki lehessen vágni, újra vissza kell nedvesíteni. Berakják egy párásító terembe, és akkor lehet úgy kivágni, hogy tökéletesen, hibátlanul kerek legyen az az ostya, mert azon nem lehet egy makula hiba sem, nem hiányozhat belőle egy morzsácska sem. Mert a szent ostya az isteni tökéletességet jeleníti meg, egy kicsike lélek. Amiután kivágták, egyesével átválogatják, úgy zacskózzák be, és ha a legkisebb hiba van rajta, akkor az már hulladékba megy. Ezt a jó ministráns elropogtathatja, de ez nem minősül szent ostyának, mert ahhoz az kell, hogy a szentmisén az átváltoztatás megtörténjék. Ha szent ostya, akkor különösen nagy tisztelet övezi, a tabernákulumban őrzik. Amikor már valóban Krisztus testét jelenti, akkor már nem is érhet hozzá profán ember, csak e gészen különleges alkalmakkor, például ha haldoklót kell megáldoztatni, de nincs pap a közelben”– magyarázta a kurátor.

 

Egyik leghíresebb magyar borunk, a Szürkebarát is a szerzetesekhez köthető Fotó: Veres Nándor

A másik fontos kelléke a szentmisének a bor, ami Krisztus vérét jeleníti meg. A szerzetesek a borkészítésben is mindig élen jártak, és a szőlőfajták elterjesztésében is nagy szerepük volt. Ahogy egyik kolostorból vándoroltak a másikba szerte Európában, nem csak a templomépítésre tanították meg a helybélieket, nem csak a legmagasabb szellemi beavatásokban segítettek nekik, hanem vitték magukkal a szőlőoltványokat is, a borkezelési eljárásokat, a szőlőművelés megoldásait.

Bort azért is kellett inni, mert valószínűleg nagyon rossz volt a víz minősége.

A misebor különleges kezelést igényel, és az az előírás, hogy semmi nem lehet benne, csak szőlő. Aki tehát vállalkozik arra, hogy miseboros borász lesz, vállalja, hogy semmit nem rak bele, legfeljebb ugyanabból a szőlőből származó savkoncentrátumot.

A misebor különleges kezelést igényel, és az az előírás, hogy semmi nem lehet benne, csak szőlő Fotó: Veres Nándor

Ha mégis kiderül, hogy mást is tett bele, soha többet nem lehet miseborász. Ma már a legtöbb rendnek ismét van saját birtoka, ahol a miseborhoz való szőlőt termesztik.

Napi öt korsó sör

„Ahol nem lehetett bort inni, ott sört kellett inni. Ez éghajlati kérdés. De itt is nagyon fontos volt a jó minőség, azzal együtt, hogy az már egy hétköznapi ital, semmi köze nincs semmiféle szentséghez. De azért voltak nagyon derék szentek, például Szent Brigitta Írországban, aki az ő szegény leprásainak a poshadó vizet nagyon finom sörré változtatta át.

Azt is tudjuk, hogy a középkori német apácáknak napi öt korsó sör volt a fejadagjuk.

Nem olyan sört kell elképzelni, mint a mostaniak, hanem sokkal-sokkal gyengébbet, éppen, hogy egy-két százalékos alkoholtartalmuk volt. De amikor jött a a nagyböjt, és semmiféle szilárd táplálékot nem vehetett a szerzetes magához egy teljes héten keresztül, menedékként ott volt a folyékony kenyér”– mutatott rá Saly Noémi. Hozzátette, ma is vannak kolostori sörfőzdék, a leghíresebb a Paulaner.

 

Ahol nem volt bor, ott sört ittak Fotó: Veres Nándor

Egy másik ital is a szerzetesek nevéhez kötődik, ez pedig a likőr. „Szegény nép és a szerzetesek időnként csak ráfanyalodtak arra, hogy megigyák a rossz vizet, és elkapta őket a kólika. Ugyanakkor rendszerint beköszöntött a tél, és az egész rendház beteg lett. A betegségek kezelésének két lehető módja volt: a sebészet és a belgyógyászat. Ez utóbbinál csak a gyógynövény jöhetett szóba, mert a huszadik század elejéig semmilyen szintetikus orvosság nem volt.”

Megtudtuk, a likőrkészítés, ami a mai napig sok rendháznak egy jelentős bevételi forrása, eredetileg csak azt a célt szolgálta, hogy a gyógynövények hatóanyagait elspájzolják télire.

Az arabok jöttek rá, hogy az alkohol alkalmas arra, hogy a gyógynövényekből származó hatóanyagokat megőrizhessék.

Ez a tudás a spanyol szerzetesek jóvoltából Délről, a mór, arab kultúrából érkezett Európába. Ezeknek a gyógynövényfőzeteknek rettenetes ízük volt, ezért tettek bele fűszereket, édesítőszereket, elsősorban mézet, nádcukrot, és a likőrök gyógyszerként terjedtek el. A leghíresebb likőrök között tartják számon a bencések, valamint a karthauziak által készítettet. Ez utóbbi rendnél olyannyira őrzik a receptet és az elkészítési módot, hogy csak két személy ismeri azokat.

 

Likőrök: gyógynövények hatóanyagai alkoholban tárolva. Később fűszereket, édesítőszereket kevertek hozzá, és a likőrök gyógyszerként terjedtek el Fotó: Veres Nándor

Ebben a teremben kaptak helyet az MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeumból származó, a gyógynövényalapú gyógyszerkészítésnek a tárgyai, valamint a betegápolás és kezelés néhány kelléke, például a piócaszedő kanál. Az egyik tárlóban pedig különböző likőrök üvegcséit helyezték el.

A böjt két pillére

Ugyancsak ebben a teremben láthatók a halhoz és az olajhoz kapcsolódó tárgyak. „A hal azért is nagyon fontos, mert az Újszövetség tele van mindenféle halászati históriával. Eleve a tizenkét apostolból nyolc halász, és azt mondja nekik Jézus, hogy emberek halászaivá teszi őket. Ilyen módon mi magunk is halak vagyunk.

A rendes keresztény hal mindig egy irányba úszik, jobbról balra, mert a jó oldaláról jön és szembemegy a gonosszal.

Ha egy ókeresztényt elkezdtek üldözni a poroszlók, és meglátta egy házon ezt a jelet, akkor oda berohanhatott, mert tudta, hogy meg fog menekülni a biztos halálból. A böjt is a halak havában van. Már csak ezért is volt kézenfekvő, hogy böjtben eszünk halat. Minden kolostornak megvolt a saját halastava, a halászaik. Az olaj inkább az Ószövetségben nagyon jelentős, már Noé galambja is az olajágat hozta, az Úr békéjét is az olajág jelképezi.”

 

A gyógynövényalapú gyógyszerkészítés tárgyai, valamint a betegápolás és kezelés néhány kelléke Fotó: Veres Nándor

Az olaj a bőségnek, az erőnek a szimbóluma, és szentséghordozására képes. Ahogy a kenyér és a bor képes átlényegülni az Úrjézus testévé és vérévé, az olaj képes hordozni a szentségeket. A gyógynövények hatóanyagai az olajban is oldódnak és a bőrbe beszívódnak, a gyógyerőt viszik tovább, és a gyógyító hatás mellett a szent erőt is viszi. A betegek szentsége, a papszenteléshez használt kenet is olaj és balzsam keveréke.

Illatos és hasznos növények

A következő terem a kertet mutatja be. A kurátor Heitó apátról is szólt, aki az egyik legrégebbi európai kolostor, a Sankt Gallen-i kolostor kertjét 700-ban megtervezte, és négy részre javasolta osztani: gyógynövénykert, fűszerkert, veteményes és gyümölcsös. „A szerzetesi élet alapszabálya a regula. Szent Ágoston írt egy rövidebbet, Szent Benedek egy részleteset, és ezt a mai napig követik. A regulában Szent Benedek a gyógyítás kötelezettségét a szerzetesekre testálta. Ezért lesznek patikus szerzetesek, a hatalmas tudásuk és képzettségük nagyon fontos volt Európa egészségügyének a fejlődésében.”

 

Patikai fadobozok és üvegcsék Fotó: Veres Nándor

Úgy tartották, hogy a fűszernövények gyógynövények is egyben, és a virágoskert is a fűszerkerthez tartozott, mert szükség volt a virágokra az oltárok díszítéséhez. Ugyanakkor a rózsát és a liliomot fűszernövényként is hasznosították.

 

Saly Noémi, a kiállítás kurátora sok érdekes adalékot is elárult a tárlatvezetésen Fotó: Gábos Albin

Saly Noémi a paprika históriáját is elmesélte, amelyet dísznövényként kezdtek a főúri kertekben termeszteni, mígnem a szegedi ferences kolostor kertésze kapott ajándékba pár tő paprikát. „Az egyszer csak meghozza a termését, beérett gyönyörű pirosra. Kertésztestvér előveszi bicskáját, lekanyarít nagy óvatosan a végéből egy darabocskát, és egy élete egy halála, bekapja. Csillagokat lát és várja a halált. De az nem jön. Lekanyarít még egy darabocskát, csíp ugyan, de jó. Felvisz belőle a konyhás testvérnek is, ketten várják a halált s az nem jön.

Rájönnek arra, hogy a rendkívül drága bors helyett a paprikát lehet ételben használni.

Aztán tapasztalati alapon egyszer csak megvilágosodnak afelől, hogy – a Tisza környékén vagyunk – ha megeszik a paprikát, nem rázza őket a harmadnapos hideglelés, nem lesznek maláriásak. És ez a felismerés fog odavezetni, hogy a harmadnapos hideglelés ellen gyógyszerként adják a paprikát a szegedi népnek, és így terjed. A délalföldi parasztembernek a bölcsessége kell ahhoz, hogy felfűzi, kiakasztja, csörgősre szárítja, és megőrli. Ez hazai lelemény. A paprika megyen Északnak, Délnek, Nyugatnak is, de a Királyhágón nem jön át. Az lehetett az oka, hogy Erdélyben nem volt malária, és az erdélyi útvonalon végig a bors hozzáférhető volt, viszonylag olcsón.”

Lőrinc és a méhecskék

Ahogy a szerzetesek vándoroltak egyik rendházból a másikba, vitték magukkal a zöldségmagokat, a növényeket, a főzési technológiákat, tehát a különböző haszonnövények ismerete is a szerzetesek jóvoltából terjed el. Úgy gondolták, hogy az a növény, amelyik az ég felé törekszik, az jobb növény, mint az a növény, amelyik a föld felé törekszik. Jó növénynek minősült minden káposztaféle, paszuly, és az összes leveles növény. Kicsit kevésbé jó növényeknek a gyökérzöldségek, noha télen azokat fogyasztották, de másodrendűnek számítottak.

Lőrinc barát könyvecskéjében mélyrehatóan foglalkozik a méhekkel. Így indít: a méh egy repdeső, tiszta és tsinos állat Fotó: Veres Nándor

Heito apát javasolta azt is, hogy a gyümölcsfákat a temetőbe kell ültetni, mert a feltámadó lélek nyomban a Paradicsomban találja magát. Tizenhárom fát sorolt fel, tizenkettő a tizenkét apostolt jelképezte, középen állt a legszentebb fa, a keresztfa, amelyen a megváltás gyümölcse függ. „Tegyük hozzá ehhez a költői magyarázathoz, hogy a temető földjében évszázadokig bomladozó csontok bőségesen ellátták a gyümölcsfákat foszfáttal. Minden monostorban arra törekedtek, hogy egész évben legyen friss gyümölcsük.

Ugyanakkor van egy főszabály, hogy a temetőből kihozni semmit sem szabad, tehát ezeket a gyümölcsöket tilos volt ellopni.”

És ahol gyümölcs van, ott méhecske is van, következnek tehát a kiállításon a méhészethez használt eszközök. A Szent István által 1001-ben alapított pécsváradi bencés apátság személyzetéhez 12 méhész és 6 viaszöntő tartozott. A kiállításon látható az első magyar méhészeti szakmunka, az Erdéllyi méhecske is, amelynek szerzője Pálffi Lőrinc (1720–1775), kolozsvári minorita szerzetes volt. A könyvecskét az 1760-as években adták ki Kolozsváron, és a méhekkel való bánásnak a titkait és mesterségét rövid sommába foglalván terjeszti a szemünk elejibe.

A szerzetesek elsősorban a viasz miatt tartották a méheket. Nagyipari gyertyakészítők voltak, és nem csak a saját kolostoruk számára, hanem forgalmazták és pénzt szereztek belőle.

A sajt- és mézkészítés kellékei. Amit szerzetes készített, az biztos, hogy jó minőségű Fotó: Gábos Albin

A kiállítás utolsó része a kolostori állattartást mutatja be. A kolostorokban mindig volt baromfiudvar és leginkább igavonásra tartott négylábú. „A szerzetes nem csak a növények dolgában gondolkodott úgy, hogy minél följebb, annál jobb, hanem ő is felköltözik a hegyre. Itt már nincs gazdálkodásra mód, de tart juhot, kecskét, tehenet. Ám a rengeteg tejjel valamit kezdeni kell, sajtot készít, ami jól eláll és fizetőeszköz lehet. A nagy kerek sajtokat be lehetett cserélni gabonára, ruhaanyagra, bármire.”

Saly Noémi hangsúlyozta, jellemző, hogy ha valamit szerzetes készített, az hiteles, tiszta és jó minőségű. És ez az évszázadok során sem változott.

Az egyik legfontosabb táplálék készítésének eszközei Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
A szentmise keretében használt kellékeket is megmutatják a kiállításon Fotó: Veres Nándor
A kolostor kertjét négy részre kell osztani - javaolta Heito apát Fotó: Veres Nándor
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat

 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV

Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.

 

ANONIM
NORMAL

Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Hirdetési célú sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.