Száz év az Erdélyi Művészeti Központban

Liget 2020. február 10., 10:51

Az elmúlt száz év romániai magyar képzőművészetének keresztmetszetét mutatja be a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központ Synopsis című kiállítása. Erről a tárlatról is olvashatnak az erdélyi Előretolt Helyőrség februári lapszámában.

A kiállítás március elejéig látogatható Fotó: Tóró Attila

„A tárlaton számos klasszikus erdélyi művésznek a munkáit láthatjuk, de találkozhatunk a modern szemléletet nálunk meghonosító alkotók kiváló alkotásaival ugyanúgy, mint a kortárs művészet idősebb és legfiatalabb jeleseinek műveivel is”– ajánlják a kiállítást a központ munkatársai, amelynek anyagát Madaras Péter és Sipos Gaudi Tünde kurátorok válogatta.
Az EMŰK gyűjteménye jelenleg mintegy 330 darab alkotást számlál. A központ munkáját segíti a Sapientia Alapítvány is, amely a Magyar Kormány támogatásával mintegy 100 művészeti alkotást vásárolt az EMŰK részére, ennek jó néhány darabja először tekinthető meg a Synopsis kiállításon. Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója a kiállítás megnyitóján hangsúlyozta:

„öt év nem hosszú idő még egy intézmény életében sem, mégis, ha az EMŰK történetét nézzük, örömmel állapíthatjuk meg, hogy e rövid idő alatt sikerült az erdélyi magyar művészeti élet egyik megkerülhetetlen helyszínévé válnia”

És hogy milyen szempontok szerint válogatott a két kurátor, megtudhatják az Előretolt Helyőrség februári lapszámából.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat