Székelyföldi archív felvételek a múlt századból

Liget 2019. október 09., 17:02

Világnak fordulása, régi idők elmúlása címmel nyílik fotókiállítás október 13-án 12 órától a székelyudvarhelyi művelődési ház koncerttermében a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont szervezésében.

Székelyudvarhelyi utcarészlet 1908, Fortepan képarchívum Fotó: Forrás: Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont

A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont munkatársai több mint tizenöt éve tűzték ki azt a célt, hogy a múlt században, a történelmi Székelyföld területén készített (nagyrészt családi tulajdonban található) fotográfiákat felkutassák, digitalizálják és a nagyközönségnek is bemutassák. Fotókon elevenednek meg egy letűnt kor életképei, a hagyományos építészet, a népviselet, ünnepek, mesterségek, utcarészek stb. A változatosabb, látványosabb vizuális élmény érdekében a Hagyományőrzési Központ fotóreferense, a kiállítás kurátora, Balázs Ödön néhány intézmény gyűjteményéből – Székely Nemzeti Múzeum, Fortepan képarchívum, Kriza János Néprajzi Társaság és a Maros Megyei Múzeumtól – is kért képanyagot – tájékoztattak az intézmény munkatársai.

A vasárnapi esemény egy népdalcsokorral kezdődik a Nyitnikék Énekegyüttes előadásában, ezt követően P. Buzogány Árpád művelődésszervező, a központ munkatársa méltatja a kiállítást, majd egy újabb népdalcsokrot András Gergő és Dávid Kenéz ad elő.

Gyimesfelsőloki csángók a ház előtt, 1910 körül, a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum tulajdona Fotó: Forrás: Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont
Felsőrákosi esküvő, a Székely Nemzeti Múzeum tulajdona Fotó: Forrás: Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont
Farcádi életkép, 1931, a Székely Nemzeti Múzeum tulajdona Fotó: Forrás: Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont
Balavásári zenekar, 1908, a Székely Nemzeti Múzeum tulajdona Fotó: Forrás: Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat