Szimmetria kultúrkocsma: tudomány, irodalom, zene, videó

Péter Beáta 2023. március 17., 12:53

Mi történik, ha egy színész, egy tudománytörténész, egy zenekar és egy vizuális művész találkozik egy kultúrkocsmában, amelyet történetesen Szimmetriának hívnak? És hogyan tudnak kapcsolódni ők a szimmetria jelenségéhez, fogalmához? Aki kíváncsi rá, megtudhatja március 18-án 19 órától a csíkszeredai Szakszervezetek Művelődési Házában, Nagy Péter legújabb tudományos ismeretterjesztő előadásán.

Szimmetria kultúrkocsma: tudomány, irodalom, zene, videó
galéria
Fotó: Veres Nándor

A szimmetria ősi és univerzális jellegű, a világ valamennyi kultúrkörében megjelent. Az idők folyamán a fogalom egyre gazdagodott, amíg a mai tág értelmezését elnyerte. És ez avatta olyan általános fogalommá, amely

szakterületek, művészeti ágak, emberi kultúrák határain átnyúlva a mindennapi életünk, művészeti tevékenységünk és a tudományos ismereteink egészében hat

– olvasható az előadás beharangozójában. Hozzáteszik: ma már a szimmetriák alapvető fontosságúak a tudományban, sőt, a tudósok rájöttek, hogy magának az Univerzumnak a története igazából a szimmetriák története is. A Világegyetem fejlődésének azok a legfontosabb és legizgalmasabb pillanatai, amelyekben a szimmetria és a rend hirtelen megváltozása egy új, korábbihoz képest minőségileg fejlettebb kozmikus színteret eredményez.

„Amikor elkezdtem a szimmetriákon gondolkodni, az alapötlet természetesen a tudományos oldala volt.

Nagyon kevesen tudják, hogy milyen fontos és meghatározó törvények és jelenségek a szimmetriák a fizika és a matematika történetében.

Maguknak a fizikusoknak sem volt nyilvánvaló, hogy a világegyetem legfontosabb törvényei mind visszavezethetők a szimmetriákra. Ennek az első megfogalmazója tulajdonképpen egy olyan hölgy volt, aki egy korábbi előadásunknak is hőse volt. Ő Emmy Noether német zsidó matematikusnő, és ő volt az első, aki a szimmetriákat bizonyos vonatkozásait bevezette a matematikai és fizikai rendszerekbe és törvényekbe. Ennek olyan komoly következményei voltak, hogy többek között például Einstein azt mondta, hogy Emmi Noether törvényei a legfontosabb matematikai törvények, amelyeket valaha feltaláltak a fizika szempontjából.

A fizikát ezek a matematikai törvények vitték legelőbb”

– magyarázta Nagy Péter. A szimmetria, mint általános fogalom megjelenik a művészetben, a mindennapi életben, a természetben, építkezésben stb. Ezért is hálás téma, ugyanakkor ott van a tudományos vonatkozása – véli.

„Éppen a multijelentése miatt szerettem volna, ha készítünk egy olyan előadást, ami már nem az a klasszikus tudományos előadás lesz, mint a korábbiak, hogy kiállok a színpadra, mesélgetek, aztán bejönnek a zenészek.

A zenei részt mindenképp megtartjuk, de mivel a szimmetriákat át tudom vezetni a művészetekre, irodalomra, ezért a vizuális anyagot is úgy képzeltük el, hogy ezen a gondolaton menjen végig.

A felkért vizuális művész olyan videókat készített, ami játszik a szimmetriákkal és nagyon betalál a zenéhez és a mondanivalóhoz. És aztán jött az ötlet, hogy az egész sokkal inkább hasonlítson egy színházi, mint egy tudományos előadásra. Mintha egy kávéházi beszélgetés történne meg egy színész barátom és köztem.

Mintha véletlenül összefutnánk a Szimmetriák nevezetű kocsmában, ahol egy dzsesszenekar játszik, amit az Ineffable személyesít meg. Velük dolgoztam már együtt, hihetetlenül tehetségesek, nagyon szeretem a zenéjüket, és ez adott volt, hogy a zenészek legyenek ők”

– avatott be a részletekbe. A tudományos részt pedig történekbe, személyes visszaemlékezésekbe építik bele, ezekre reagál Borsos Tamás színész versekkel, prózai szövegekkel.

A négy különböző, de mégis egységes részt az Ineffable zenéje és Sándor Zsuzsa videói kötik össze.

„Szimmetriákról beszélünk ugyan, de amikor egy érdekes dolog történik az univerzum történetében, akkor tulajdonképpen mindig egy szimmetria megsérül, és abból a szimmetriasérülésből lesz egy újabb kozmikus színtér, ami fejlettebb, mint az előbbi. Azt próbálom meg elmondani, hogy melyek ezek a szimmetriasértések. Azt pedig, hogy melyik lesz a következő, fizikai értelemben, az univerzumban, azt valószínű, nemhogy én, hanem a legnagyobb koponyák sem tudják” – fejtette ki.

Nagy Péter a terveiről is mesélt. Mint kiderült, áprilistól kezdődően havi rendszerességgel tudománytörténeti előadásokat fog tartani a Csíki Moziban. Az Óriások vállán elnevezésű előadássorozat hat részből áll, lényege a tudománytörténeti ismeretterjesztés és egyben tisztelet a tudomány nagyjai előtt. Azt is elmondta, hogy tervezik a korábbi előadásaikat más városokba is elvinni, ugyanakkor egy újragondolt formában Csíkszeredában ismét látható, hallható lesz az Egyedül vagyunk című előadás a nyár folyamán.

„Ez a földönkívüli életről szólt, illetve annak a tudományos megfigyeléséről, hiszen a tudósok véleménye között is óriási különbségek vannak e tekintetben. Az asztróbiológusok meg vannak győződve, hogy az élet burjánzik, ha a lehetőségek megengedik, és hiszik, hogy számtalan olyan bolygó létezik, amelyen az élet valamilyen formája megjelent. Az asztrófizikusok szkeptikusabbak, sokkal inkább azt mondják, hogy annyira precízek, merevek és leszűkítettek a lehetőségek és szinte elképzelhetetlen véletlenek sorozatából jött létre az élet, hogy ez sehol máshol nem fordul elő. A nagyon szélsőségesek azt mondják, hogy mi vagyunk az egyetlen élő faj. Szerintük egy ilyen hihetetlenül nagy kozmikus magányban élünk. Ugyanakkor az a Pink Floyd lemez, A fal, amiből mi inspirálódtunk, az emberi magányról beszél, hogy mi magunk is a Földön el vagyunk magányosodva. Ennek a párhuzamát akarom kicsit jobban kiélezni. Eddig az előadásaink nem szóltak társadalmi dolgokról, kimondottan maradtam a tudománynál.

Most sem fogok szociológussá vagy társadalomkutatóvá átvedleni, de az utalásokat ki szeretném hangsúlyozni úgy, hogy szórakoztató, de egyben üzenetjellegű is legyen. Egy nagyon látványos, de elgondolkodtató showt szeretnék létrehozni ebből”

– avatott be az elképzeléseibe.

A nagy álma pedig az, hogy egy-két éven belül létrehozzon egy természettudományos kiállítást, ami az elképzelése szerint látványos, modern és interaktív lenne. „Ha legalább hatvan százalékát sikerül megcsinálni abból, amilyenre álmodom, olyan látványos lesz, amilyent Erdélyben még nem láttak” – zárta a beszélgetést Nagy Péter.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.