Divatbemutató, és ami mögötte van

Iszlai Katalin 2021. december 08., 18:00 utolsó módosítás: 2021. december 08., 18:02

Hogyan áll össze egy divatbemutató, mi alapján választják ki a kollekciókat és a modelleket? Milyen ruhákat álmodott meg tizenegy erdélyi tervező? A pénteki online divatbemutató kulisszái mögé tekintettünk.

Lámpák és kamerák kereszttüzében: online divatbemutató forgatása Fotó: Iszlai Katalin

A világjárvány miatt számos esemény kényszerült az online térbe, így az Artwise évadzáró divatbemutatóját is a képernyőkön keresztül kísérhetik figyelemmel az érdeklődők a hétvégén: az online premiert december 10-én tartják, az ezt követő hetekben pedig sorra bemutatják a tervezőket és munkáikat. A forgatást viszont már korábban megtartották, így betekintést nyerhettünk a divatbemutatók világába.

Az Artwise művészcsoport többek között alkotókkal való szervezett beszélgetésekkel, divatbemutatókkal és képzőművészeti kiállításokkal törekszik arra, hogy bemutassa a fiatal divattervezők munkáit, illetve segítse őket a kapcsolatok kiépítésében és a fejlődésben.

Idei évadzáró, New Dimensions (Új dimenziók) nevet viselő divatbemutatójuk forgatására – amelyen azokat az új irányokat, koncepciókat mutatták be, amelyeket tizenegy erdélyi tervező alkotott meg az utóbbi időszak lenyomataként – mi is meghívást kaptunk, a sepsiszentgyörgyi Park Hotelben tartott eseményen egymás után mutatták be a kollekciókat. Ezt azonban hosszas felkészülés előzte meg, amelynek részleteiről Oláh Ildikó, az Artwise elnöke, illetve Szentpáli Réka modell árult el néhány kulisszatitkot lapunknak.

Fotó: Iszlai Katalin

Mint Oláh Ildikó elmondta, az első divatbemutatójuk megszervezésébe teljesen tudatlanul vágtak bele. Akkor szembesültek azzal, hogy nem elég megkeresni a tervezőket, a modelleket, hangosítást, világítást és termet intézni, hanem fontos előre megtervezni, mi lesz bemutatva, a kollekciólista alapján megkeresni a modelleket, majd felállítani egy sorrendet, hogy mi mi után következik. Szentpáli Réka a téma kapcsán hozzátette, kollekciólista alapján a modellek általában már előre tudják, melyik tervezőkhöz vannak beosztva, viszont ez a helyszínen még változhat annak függvényében, hogy egy adott ruha mennyire illik a modellhez. A lányok előzetesen leadják a méreteiket, ami támpontot nyújt az elosztásnál, hiszen jellemzően egyforma magasságú modelleket osztanak be egy kollekcióhoz.

Egy divatbemutató vagy egy forgatási nap reggel sminkeléssel indul, majd ruhapróbával és fotózással folytatódik. Ezt követően tekintik meg a helyszínt, ahol begyakorolják a show menetét, azaz magát a be- és kivonulást.

Tervezők és alkotásaik

Az évadzáró divatbemutatóval kapcsolatosan megtudtuk,

több kollekció az újrahasznosítás alapelveire épül, de vannak posztmodern jellegű tervezői mintákat megmutató és természetközeli összeállítások is.

Az alkotások egy részét meg lehet majd vásárolni, mások viszont csak bemutatódarabok. A tervezők Erdély számos pontjáról érkeztek, például Marosvásárhelyről, Csíkszeredából, Sepsiszentgyörgyről és Kolozsvárról.

Fotó: Iszlai Katalin

A sepsiszentgyörgyi KreaKids Studió diákjai a tűz alkotói arcára fókuszálva gondolták ki, tervezték és valósították meg A tűz hatalmában nevű kollekciójukat, amelynek célja, hogy szemléltesse a tűz dominancia jellegét. A ruhák színei, valamint textúrái a perzselő lángokat, a tűz után hagyott pusztítást idézik.

A BASICS Larcher Nóra első mini-kollekciója, amelynek darabjaiban az esztétikai szempontok mellett hangsúlyt kap a funkcionalitás, a kényelem és a hordhatóság is. Ahogy azt a név is mutatja, az „Alapok” nevet viselő kollekció gardróbunk alapdarabjait gondolja újra. A felhasznált anyagok nagyrészt deadstock forrásból származnak, azaz ipari varrodáktól kiselejtezett, megmaradt darabokból készültek. A monokróm ruhákat horgolt nyakláncok és különböző textúrájú táskák egészítik ki.

Fotó: Iszlai Katalin

Antal Hajnal Selected Bags nevet viselő táskái papírból készülnek, a márka építő kockái a környezetvédelem, az újrahasznosítás és az értékteremtés. Új kollekcióját, a Paper Couture-t a természet, a környezet, a formák és az emberek közötti érzések inspirálták, amely a változatos anyaghasználatban és a színekben is visszaköszön.

Fókuszban a környezettudatosság

Tamás Réka SMARTANDPRETTY nevű kollekciójában a csokornyakkendőt gondolta újra: a hagyományos férfi viseletet nőiesítve készítette el. A kiegészítők jó része olyan anyagokból készül, amelyek a varrodából már hulladékként kerülnek ki.

Balázs Enikő Natural nevű kollekciójában a természetet idézi minden darab anyagában és mintájában egyaránt. A használt anyagok természetesek (pamut, lenvászon, selyem), színük, mintájuk pedig növényi festékanyaggal és levelek hő-, illetve nyomás általi lenyomatával készült. Az újrahasznosítás itt is fontos szempont: az anyagok, ruhadarabok mintázás előtt másodkézből (turkálóból) voltak beszerezve.

Fotó: Iszlai Katalin

A Pál Bernadette által megálmodott Simpli-city kapszulakollekció, mint ahogy a neve is sugallja, két alapkoncepcióra épül: egyszerű és városi. Alapszínei a fehér és a fekete, amely szintén tükrözi a minimalizmust és az egyensúlyt. A harmóniát továbbá az anyaghasználat is jelzi, mivel kontrasztba helyezi az erősebb, keményebb anyagot, a farmert, és a lágy, nőies csipkéket, illetve más finom anyagokat. A felhasznált anyagok mind újrahasznosítottak.

Márton Krisztina kollekciójában a régi idők, belső rezdülések kivetítődései a felvonultatott ruhák. Melankolikus befelé-fordulás, elvágyódás és jelenbejövés. Romantikus és mégis határozott optimizmus. Egy jó világ nosztalgiáját és reményét ölthetjük magunkra ezekben a ruhákban.

Menyasszonyi ruhákat is láthatunk

A divatbemutatón képviselteti magát Szőcs Ramóna is, aki Csíkszeredában működtet menyasszonyiruha-szalont. A 2022-es év menyasszonya által inspirált Wings of Harmony nevű kollekciójában a nagyon kifinomult, de ugyanakkor tekintélyes ara képviselteti magát. Ezeket a darabokat az egyszerű szabás és a textúrák gazdagsága jellemzi. A kényelmes, könnyen viselhető, finom anyagok, tüllök, csipkék ötvöződnek a taft kemény tartásával.

Fotó: Iszlai Katalin

Szakács Ágnes jelmeztervezői munkássága igencsak meghatározza divattervezői stílusát, többnyire alkalmi, estélyi ruhákat tervez. Az opera világa különösen közel áll hozzá, ezért a legártatlanabb ruhadarab vonalaiba is belecsempész némi drámaiságot, színpadiasságot. Ruhái a történelmi korok súlyos, veretes mívességéből inspirálódnak, mint a hímzés, csipkeverés, gyöngyhímzés.

A Both Rita nevéhez fűződő Wild to wear márka kiegészítői egy laza városi stílust képviselnek, játékos formájukkal feldobják az utcai vagy munkahelyi viseletet. A Pebbles and Spikes minikollekció természetből vett motívumokat ültet át városi formába. Színvilága világos, légies, kontrasztos részletekkel.

A felsorolt kollekciókat az online premier alkalmával láthatják először az érdeklődők december 10-én az Artwise Facebook-oldalán élő közvetítés formájában, majd hetente részletesebben is bemutatnak egy-egy tervezőt és munkáit.

•  Fotó: Iszlai Katalin
Fotó: Iszlai Katalin
•  Fotó: Iszlai Katalin
Fotó: Iszlai Katalin
•  Fotó: Iszlai Katalin
Fotó: Iszlai Katalin
•  Fotó: Iszlai Katalin
Fotó: Iszlai Katalin
•  Fotó: Iszlai Katalin
Fotó: Iszlai Katalin
•  Fotó: Iszlai Katalin
Fotó: Iszlai Katalin
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.