Amikor tánc mindennél többet jelent

Gergely Imre 2019. május 06., 18:36

A Step Dance táncegyüttesnél régi szokás és mindig nagyon várt esemény az évi gálaelőadás, idén négyszáz gyerek és fiatal lép színpadra egy látványos és nagy tapsot érdemlő show keretében. Az előadások gyergyószéki helyszíneken lesznek láthatók, bár máshol is sikerre számíthatnának.

Páll Gabriella és Páll István. Táncospárból lettek oktatók és együttesvezetők, valamint házastársak Fotó: Szász Adorján

Mankóval érkezik a megbeszélt találkozóra Páll Gabriella, a Step Dance együttest irányító koreográfus-oktató páros (Páll Istvánnal) hölgytagja. Bizony nem lehet ott a színpadon az Eredet című új produkciójuk előadásain. Az előzetes elképzelés szerint erről az előadásról szólt volna a beszélgetésünk. Így több lett ebből. Kiderült, a tánc előbbvaló a magánéletnél, a tánccsoport pedig maga a család.

Az első előadás előtti utolsó próba utolsó másodperceiben egy reccsenés hallatszott, a záró táncot gyakorló Páll Gabriella fájdalmas arccal esett össze, mentőbe került, és betegágyban feküdt, miközben az előadás zajlott. Azóta kiderült, combizom-szakadást szenvedett, legalább hat hétig szó sem lehet táncról, de utána is hónapokig vigyáznia kell, hogy nehogy újra baj történjen.

Törpék, sárkányok, tündérek és emberek is szerepet kapnak az Eredet előadásban Fotó: Szász Adorján

„Három helyszínen terveztünk összesen hat fellépést, április utolsó hétvégéjén Gyergyócsomafalván volt az első kettő, majd következik három fellépés Gyergyószentmiklóson, és végül Gyergyóremetén zárul a sorozat. Az elsőket csak lélekben követhettem, de azóta már lábra tudok állni, és ha táncolni nem is, de segíteni tudok a táncosaimnak. Sokat sírtam az első napokban, de nem a lábamban érzett fájdalom miatt, hanem mert nagyon szerettem volna ott lenni a színpadon a fináléban. Láttam formálódni a próbák alatt, gyönyörű előadás állt össze. És még csak nem is láthattam a bemutatót” – meséli Páll Gabriella, a Step Dance együttes koreográfus-oktató-vezető Páll pár női fele.

Hozzátette: ilyen váratlan megpróbáltatások mindig útmutató jelek, amelyek arra késztetik az embert, hogy elgondolkodjon az életéről, hogy merre tartson az útja.

„Nekem ez a jelzés csakis egyre világított rá: mindennél jobban szeretném ezt csinálni: a táncot, a koreográfusi munkát a táncosok irányítását, nevelését”

– fogalmazott Gabriella. Az orvosok ugyan pihenést írtak elő neki, nemigazán kelhetne ki az ágyból, de ő képtelen tehetetlenül feküdni, ott a helye a próbateremben, neki dolgoznia kell a gálaelőadás következő fellépésein.

A kihívás: mindig felülmúlni az előző műsort

A Step Dance együttesnél még a korán elhunyt vezető koreográfus Páll Ágnes vezette be azt a szokást, hogy évente gálaelőadást szerveznek, ahol mindenki szerepet kap, aki az együttesnél rendszeresen részt vesz az táncoktatásokon, próbákon. Ezt a szokást a stafétát édesanyjától átvevő István, és párja Gabriella is folytatja. A gála csak a múlt évben maradt el, amikor életük legnagyobb „előadására”, az esküvőjükre készültek. De így is létrejött a 2018-as karácsonyi gálaműsor, és amint ott legördült a függöny, máris elkezdték a munkát az Eredet című produkcióra.

„Az anyukáknak mindig nagyon tetszik az, amit a gyermekük mutat a színpadon, számukra az is öröm, ha látják, hogy a kislányok, vagy kisfiuk párat tappog a zenére. De ezzel mi sosem lehetünk megelégedve.

Mi úgy kell összeállítsuk az előadást, és a gyermekeknek is ezt tanítjuk, hogy nem anyukának táncolunk, hanem a többi 1500 nézőnek, aki megnézi a műsort”

– mutatott rá az oktató.

Számukra mindig az jelenti az elismerést, ha azok értékelik az előadást, akiknek nincsenek gyermekeik, rokonaik a műsorban, hanem kikapcsolódni, a tánc élményért jönnek el évről évre.

„Nem szabad kétszer ugyanazt adni, és ezzel becsapni a nézőket. Ugyanakkor a gyermekeknek mindig új táncokat kell tanítani, hogy fejlődhessenek. Minden előadásban ez a legnehezebb: az előzőnél szebb, látványosabb, színesebb műsort összeállítani, új show-elemeket behozni, és ezzel kiérdemelni a tapsot” – véli Páll Gabriella.

Ketten együtt, és négyszáz táncos

A Step Dance Gyergyószentmiklóson tizenegy csoporttal, azaz kétszáz táncossal, Gyergyócsomafalván és Gyergyóremetén öt-öt csoporttal, azaz száz-száz táncos gyermekkel és fiatallal dolgozik napi rendszerességgel. A csoportokat a gyermekek fejlődése szerint alakítják ki, azaz mindegyik táncóra teljesen más feladatokat, kihívásokat jelent. És mindezt össze kell hangolni egy közös produkcióba, amely három helyszínen zajlik, és három különböző „szereposztással”.

Az előadás megérdemelné, hogy Gyergyószéken kívül is látható legyen Fotó: Szász Adorján

Csomafalván a száz helyi gyermek táncolt, Remetén száz remetei gyermek lép színpadra. Gyergyószentmiklóson pedig újra egy másik táncos közösség fellépését láthatja a közönség. A közös elem a nagyobb, tapasztaltabb táncosok szerepe, akik mindhárom helyszínen részesei az előadásnak.
Ezt a négyszáz táncost pedig ketten, Páll István és Gabriella oktatják, irányítják. Ezeket a produkciókat ketten álmodják meg, tervezik és valósítják meg. Ideértve a díszlet, a fellépőruhák megtervezését, és persze ők választják ki a megfelelő zenét, és állítják össze a koreográfiákat. Intézik az adminisztratív ügyeket, pályáznak, hogy legyen pénz mindehhez.

Az Eredet-gálaműsorban húsz, teljesen új koreográfia, húsz önálló táncprodukció fűzödik össze egy teljes előadásba.

És nem csak a gálaestekre kell készülni, zajlanak a rendszeres táncórák, és különböző rendezvényeken is fellép a Step Dance. Emellett nem sok szabadidő marad, magánéletre, barátokra sem. „Nekünk a tánc, a Step Dance a családunk. Amikor még csak bimbózott köztünk a szerelem, Ági néni nagyon nem örült ennek. Azt mondta, hogy fiatalok vagyunk és bolondok, és ez a szerelem tönkre fogja tenni a közös táncot, a Step Dance-t is. Hiszen nem lehet az, hogy táncospár között létezzen ilyen kapcsolat. Mert mi van akkor, ha összeveszünk? Hogy fogunk együtt táncolni, együtt dolgozni? Mi akkor megfogadtuk egymásnak, hogy köztünk nem történhet semmi, ami ezt a közös munkát, ezt az együttest tönkreteheti. És ezt azóta is így gondoljuk, ez segít át minden nehézségen a munkában és magánéletben is” – hangsúlyozta Gabriella.

Az Eredetről

December óta készül az Eredet című Step Dance produkció. Az ötlet régóta létezett, vagyis hogy egy evolúciótörténetet állítsanak színpadra a világ teremtésétől az ember megszületéséig. Nyilván nem tudományos vagy vallási tanokat követve, hanem meseszerűen. A hét istenség által megteremtett világban így kapnak helyet tündérek, óriások és törpék, sárkányok is.

Fotó: Szász Adorján

A Páll Gabriella által írt történet fonalát Barabás Árpád színész hangja vezeti, és az abban hallható eseményeket adják elő táncban a fellépők. „Táncosaink többsége még gyermek, így olyan vezérfonalat kell adni az előadásnak, amelyet ők is megértenek, nem lehet túl komikus vagy túl mély, bonyolult. Ugyanakkor a nézőket is segíteni kell abban, hogy mindenki egyformán értse meg a látottakat”. Hogy a tetszést elnyerte az új Step Dance gála is, az lemérhető abból, hogy Gyergyócsomafalván hosszú percekig zúgott a vastaps.

Gyergyószentmiklóson két előadást terveztek május 10-én 18 órától és 11-én 18 órától, de ezekre órák alatt elfogtak a jegyek, így egy harmadik előadás is lesz május 11-én 13 órától, amelyekre szintén fogytán vannak a belépők.

Gyergyóremetén június 2-án esedékes az előadás, és ott is garantálható a teltház.

A produkció megérdemelné, hogy a Gyergyói-medencén kívül is látható legyen. Nyitottak is erre: ha van komoly megkeresés, akkor máshol is bemutatnák.

•  Fotó: Szász Adorján
Fotó: Szász Adorján
•  Fotó: Szász Adorján
Fotó: Szász Adorján
•  Fotó: Szász Adorján
Fotó: Szász Adorján
•  Fotó: Szász Adorján
Fotó: Szász Adorján
•  Fotó: Szász Adorján
Fotó: Szász Adorján
•  Fotó: Szász Adorján
Fotó: Szász Adorján
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.