Az első rádió induló húsz éve

Péter Beáta 2020. július 03., 15:57 utolsó módosítás: 2020. július 10., 16:35

Az első romániai magyar nyelvű kereskedelmi rádió történetének fontosabb szakaszait, pillanatait villantja fel a Top Invest kiadónál megjelent Két évtized Príma Rádió – Udvarhelyszék hangja című emlékalbum visszaemlékezések és fotók által, ugyanakkor helyet kapott benne a székelyudvarhelyi rádiózás története is. Ennek apropóján tekintettünk vissza az alapítókkal a kezdetekre, arra, hogy milyen értékvilágot képviselt, illetve milyen szerepet töltött be Székelyudvarhely életében a Príma Rádió.

Csizmadia Attila, Orosz-Pál Levente, Verestóy Enikő, László János, Molnos Zoltán, Katona Zoltán a Príma Rádió egykori székhelye előtt Fotó: Erdély Bálint Előd

A Príma Rádió létrehozása egy új helyzetet hozott Udvarhely életében, mert addig csak egyhangú volt a média, ezáltal pedig egy alternatív hangot ütött meg – mutatott rá László János, a rádió alapítója, tulajdonosa.

„Az akkori politikai helyzetre való tekintettel volt szükség erre. Korábban az önkormányzati képviselők »egyszínűek« voltak, 1996-ban jött létre az udvarhelyi alternatíva a függetlenekkel.

’96-tól én is független önkormányzati képviselő voltam, és rájöttünk, hogy kellene egy új média, így átvettem egy brassói frekvenciát, és elkezdődött a Príma Rádió felépítése. Utána létrehoztuk az Udvarhelyszék hetilapot, majd a Képújságot. Az újság két-három évig volt életképes, maradt a Képújság és a Príma Rádió, amely több mint húsz éven keresztül szolgálta Udvarhelyt. Az indíttatás ugyan a politikai erőnek a fenntartásáért volt, de lényegében ez egy közszolgálati média volt. Én a gazdasági vonalat képviseltem, hogy megteremtsem a gazdasági feltételeket ahhoz, hogy létrejöjjön egy ilyen média. Az volt az elképzelésem, hogy olyan médiaszakemberek vezessék, akik a saját arcukat adták, saját elképzelésüket, így felkértem erre Lukács Csabát és Szőke Lászlót. Akkor lepődtem meg, amikor bedolgozókkal együtt mintegy harmincfős csapat alakult ki. Gazdasági szempontból veszteséges volt, de lassan-lassan sikerült úgy alakítani, hogy fenntartható legyen” – magyarázta az alapító.

Balázs Árpád szerkesztő-műsorvezető Murányi Tóni énekes-zenészt faggatja Fotó: Archív felvétel

Épül a csapat

Szőke László, a Príma Rádió első főszerkesztője rámutatott, a függetlenekből álló önkormányzati képviselői csapat egységesen kampányolt 1996-ban, és ez megágyazott annak, hogy az akkori egységes, egysíkú RMDSZ-es közélet teljesen megváltozott Udvarhelyen. „Akkor lett hangsúlyosan legalább két nézőpontú, két jól körülhatárolható szembeálló fél a közéletben. De ez nem volt érvényes a médiára. A média akkoriban az UTV-t jelentette és a helyi Udvarhelyi Híradót, amelyek tulajdonképpen az RMDSZ-szel működtek, és amikor jött a Szász Jenő-éra, nem volt médianyilvánossága az alternatív hangoknak. Ebből az igényből született, hogy kell valamilyen médium.”

Mivel korábban már épített szerkesztőségi csapatot az Ati Beta tévénél, illetve az Udvarhelyi Híradónál, volt már tapasztalata abban, hogyan kell kinevelni egy szerkesztőség tagjait. Ezt alkalmazta a Príma Rádiónál is, hiszen abban az időben nem voltak rádiós múlttal rendelkező médiaszakemberek a városban. Hozzátette,

szép kihívás volt, azért is, mivel ez volt az első magyar nyelvű kereskedelmi licenc Romániában, amely 24 órában sugárzott.

Verestóy Enikő, az Arkum cégcsoport humánerőforrás-vezetője szerint a csapat toborzásánál előnyt jelentett az, hogy újdonságnak számított akkoriban, hogy indul egy új média Udvarhelyen. Több munkakörre toborozták az embereket, és nagyon sokan jelentkeztek. „A kiválasztásnál a fő hangsúly a beszédtechnikán volt, a mikrofonhangokon, illetve hogy ki mennyire lámpalázas. Gyakorlati tesztek voltak, akkor már fel volt szerelve a stúdió, de még nem ment élesben a műsor. Szőke Laci és jómagam voltunk a kiválasztásnál. Sok ügyes, jó hangú fiatal került oda, DJ-k, hírmondók, műsorvezetők.”

Csizmadia Attila a Príma Rádió stúdiójában 1998-ban Fotó: Archív felvétel

1997 nyarán látta meg a toborzásra vonatkozó hirdetést az újságban Csizmadia Attila (Csiszka), és mivel régi álma volt, hogy rádiózzon – korábban már bontogatta a szárnyait a Gimi rádiónál –, rögtön jelentkezett. „Beadtam az önéletrajzomat, majd június közepén volt egy gyakorlati vizsga a székhelyen. Leültettek egy keverőpult elé, mellettem CD-lejátszók, kazettafonok, megadtak néhány témát, és össze kellett állítsak egy tíz perces műsort, amelyet MiniDiscre rögzítettünk. Szőke Laci személyesen hívott fel, hogy felvettek. Így kerültem a Príma Rádióhoz,

óriási élmény volt, nagyon örültem, hogy bekerülhettem Székelyudvarhely első rádiójának az első csapatába, és ott lehettem a legelejétől.”

Csiszka a Príma Rádió sok korszakát megélte, 23 éve dolgozik ott, és mint mondta, még sokáig szeretne kitartani. Sokféle munkakörben dolgozott, a kezdetekkor animátor volt (technikai munkatárs), majd műsorvezető, például a TOP20 nevű műsoré, a Péntek esti parázslóé Balázsi Róberttel, a Humóráé, a reggeli műsoré és egyéb rétegműsoroké. 2002-ben kezdett el foglalkozni reklámokkal, marketingmenedzser is volt 2012 és 2019 között.

Szól a rádió

A Príma Rádió első adását 1997. október 25-én reggel 6 órától sugározták. A kezdetekkor egyértelmű volt az alapítóknak, hogy a legolcsóbb és leghatékonyabb az, ha élő műsorokat készítenek. „De ugyanez jelentette a nehézséget is, mert kapacitásunk nem volt, hogy a műsorokat megvágjuk, kivágjuk a hibákat” – magyarázta Szőke László.

Az elején hosszú folyamat volt kialakítani mindent – mondta el Molnos Zoltán, a Príma Rádió egykori igazgatója és főszerkesztője. „Például partneri szerződést kötöttünk a BBC-vel, nálunk szólalt meg elsőként a Deutsche Welle magyar híradása, hallható volt az Amerika Hangja magyar adása, valamint a Szabad Európa Rádió. Antennát szereltünk, mert amikor megjelent a konkurencia, magasabban volt az antennájuk, és minket zavart. Annyira új volt a rádió Udvarhely életében, hogy nehezen tudtunk reklámot eladni, mert a vállalkozók nem értették, hogy mitől jó a rádió. Vagy különböző nyereményakciókkal próbáltuk megszoktatni a hallgatókat, hogy ne rádiókazettofont használjanak az autóban, hanem tekerjenek a rádió frekvenciájára. Akkor még romantikus volt az egész, még éjjeli szolgálat is volt. Mindenképp örvendek, hogy átélhettem, különleges, úttörő dolog volt.”

Csapatösszerázó hétvége a Hargitán 2007-ben Fotó: Archív felvétel

Orosz-Pál Levente, aki 2000-től lett a Príma Rádió igazgató-főszerkesztője, rámutatott:

azt szerették volna, hogy közösségi rádió legyen, az udvarhelyszékiek rádiója, és eszerint igyekeztek a műsorsávot kialakítani.

„Megismerkedtem Budai Laci barátom segítségével a Kossuth Rádió csapatával. Akkor Kondor Katalin volt az elnöke, és nagyon felkarolta ezt a kezdeményezést – továbbképzőket tartottak, közös műsoraink voltak –, és nem csak közösségi, hanem közszolgálati útra próbáltuk a rádiót terelni. Természetesen a kereskedelmi jellegét mindig megőrizte, de nagyon sok réteget próbáltunk külön-külön egyenként lefedni. Sok művészetekben, közszolgálatban gondolkodó embert be tudtunk vonni a rádió csapatába. Volt olyan időszak, amikor több mint ötvenen jártak be valamiért a rádióba, szerkesztettek, mesét mondtak, hihetetlen energia volt odabent. Nagyon tetszett, de borzasztóan nehéz volt ennyi embernek valamilyen juttatást nyújtani, és ez anyagilag megerőltette a céget. Elkezdtünk kitalálni különböző rendezvényeket, hogy az onnan származó jövedelemmel legalább nulla legyen a működtető cég mérlege – halászati konferenciát szerveztünk, Őszi Vásárt stb.”

Kifejtette, sok kollégájukra büszkék, később többen kerültek közülük más médiaorgánumokhoz. Ő maga is vezetett műsort, a Magasfeszültséggel a rockzenét próbálták megszerettetni, megértetni a hallgatókkal.

Hodgyai Elemér reklámszerkesztő és műsorvezető Fotó: Archív felvétel

„Ebben a húsz évben minden benne van. 2008-ban jött a gazdasági válság, a reklámpiac teljesen meghalt, majdnem a csőd szélére került a rádió, és akkor muszáj volt drasztikusan változtatni. Megpróbáltunk azzal a pár emberrel, akik maradtak, egy-két műsor éltetésével túlélni. És igazából a hallgatók hálásak voltak, nem pártoltak el, az udvarhelyszékiek a magukénak tekintik a Príma Rádiót.”

Visszatekintve Csizmadia Attila is úgy véli, nagy dolgot jelentett a rádió a város életében már a kezdetekkor. „Két évig volt a rádiózás őskora Székelyudvarhelyen, utána megjelent a konkurencia, a Star Rádió, és ez a Príma Rádió életében változásokat hozott. Megoszlott a hallgatóság, munkatársak mentek át a konkurenciához, de ez egy természetes folyamat volt.

Az, hogy a rádió mennyire volt fontos a hallgatóságnak, mutatja, hogy rengetegen betelefonáltak, fontosnak tartották, hogy elmondják a véleményüket, kézzel írott leveleket küldtek. A szerkesztőségben már a legelején kialakult egy családi hangulat.

Hétvégenként mindig valamelyik kollégánál gyűltünk össze, vagy együtt kirándultunk, rengeteg dolgot csináltunk közösen.”

Verestóy Enikő is úgy emlékszik vissza, hogy folyamatosan égtek a telefonvonalak, és mint fogalmazott, a Príma Rádió minden udvarhelyszéki háztartásban egyfajta családtag volt. „Nagyon szerettek bennünket. Előfordult, hogy a titkárságra behozták a frissen sült fánkot, hiszen úgy érezték, hogy kedveskedniük kell a rádiósoknak.”

Molnos Zoltán azt is felidézte, hogy egy alkalommal élő műsorban egy kislány felhívta a rádiót azzal, hogy az édesanyja ott van a szomszédban, és kéri, hogy menjen haza, mert hamarosan kifut a tej, amit feltett főni. „Ebből is látszott, hogy sokan úgy gondolták, hogy minden lakásban szól a rádió.”

Szerkesztőségi pillanatkép Fotó: Archív felvétel

A legfontosabb hozadéka az volt a Príma Rádió létrehozásának, hogy más hangok is nyilvánossághoz jutottak, mint korábban – emelte ki Szőke László.

„Kiegyensúlyozta a különböző ideológiájú, álláspontú közéletet és nyilvánosságot.

Abban az időben nagyon súlyos volt a Szász Jenő-ellenesség, mert ő akkor mint fiatal polgármester hozzányúlt a székelyudvarhelyi viszonyokhoz, és ez nyilván nem tetszett azoknak a szereplőknek, akik addig »birtokolták« a várost és a nyilvánosságot.”

Emlékkönyv született

2017 végén megszületett egy egyezség, hogy egy médiakonszern van előkészületben, és annak szerves része lenne a Príma Rádió, és megtörtént a Príma Press Kft.-nek az eladása – magyarázta Orosz-Pál Levente.

„János keresett meg azzal, hogy itt egy nagyon szép húsz év zajlott le a rádió életében, és ezt nem szabadna feledésben hagyni, elevenítsük fel, hogyan indult és mi történt a húsz év alatt.

A rádiót kezdetben az Impar Kft. működtette, majd létrejött a Príma Press Kft., voltak előttem is felelősök, vezetők, akiket megszólítottunk és bevontunk a közös munkába. És így jött az a csapat össze, Verestóy Enikő, Molnos Zoli, László János és jómagam, akik eldöntöttük, hogy mi legyen a koncepciója. A szerkesztést Katona Zolira bíztuk, csatlakozott Csizmadia Attila és Szőke Laci is. Minden volt munkatárstól Molnos Zoli kért egy visszaemlékező írást vagy fotót. Van bennem egy kicsi hiányérzet, mert vannak munkatársak, akik nem írtak, de ezt írjuk is a kiadványban, hogy a teljesség igénye nélkül készült. Aki úgy érezte, úgy gondolta, szívesen betettük, ha küldött anyagot.”

A visszaemlékezések mellett a kiadványba Katona Zoltán megírta a székelyudvarhelyi rádiózás történetét.

„Igaz, hogy ’97-ben létrejött a Príma Rádió, de fontosnak tartottam, hogy megnézzük, mi volt előtte, honnan indult ez.

Mert addig is voltak üzemi- és iskolarádiók Udvarhelyen. Ott van például Balázs Árpád, aki a nyolcvanas években üzemi rádiós volt, később tévés és rádiós lett, vagy Csiszka, aki diákkorában iskolarádiós volt, és a mai napig az egyik ismert hangja és alapembere a rádiónak” – magyarázta Katona Zoltán, aki szintén tagja volt a Príma Rádió csapatának, több mint hét évet dolgozott ott, sportműsort vezetett, illetve a sporthíreket mondta.

Lezárult egy korszak

Az üzleti világban tevékenykedő ember ne csak figyelje, hogy mi történik a közéletben, a közösségében, hanem aktívan vegyen részt benne – hangsúlyozta László János.

„A rádió által láttam például, hogy a médiában dolgozó emberek hogyan gondolkodnak. Nagy élmény volt és elég sok tapasztalatot is hozott, mert megismertem, hogy mi az a média, hogyan kell ezt korrekt módon csinálni.

Úgy gondoltam, hogy a húsz év úgy tud maradandó lenni, ha egy emlékkönyv formájában rögzítjük, és ha pár évtized után előveszi az ember, akkor biztos, jó érzés fogja eltölteni. Mindenképp szeretném szolgálni a közösségemet továbbra is, de ezzel egy korszak, egy nagyon kemény korszak lezárult, és remélem, hogy jön még egy csendesebb, de tartalmilag gazdag időszak.”

Az első húsz év emlékére született a könyv Fotó: Erdély Bálint Előd

Nehéz elengedni – vallja Verestóy Enikő, mivel együtt nőttek fel, együtt fejlődtek az évek során a rádióval, együtt tanulták a rádiózást. „Most is, és azóta is, ’97 óta, amióta felcsendült az első Príma Rádiós szignál, otthon is minden nap a rádióval ébredünk, ahogy beérkezek az irodába, már a rádiógombon van a kezem. Elengedtük, mert el kellett engedni, nincs már a portfóliónkban, de megmaradt a kötődés. Én további sok sikert kívánok, és azt, hogy maradjon meg az életünkben!”

A cikk először a Székelyhon napilap Liget című életmód-kiadványában jelent meg 2020. július 3-án.

 

Balázs Árpád a rádió stúdiójában •  Fotó: Archív felvétel
Balázs Árpád a rádió stúdiójában Fotó: Archív felvétel
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat

 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport