„Részecske is vagyok, és hullám is vagyok.” Fizika és színház kapcsolata Hatházi Andrással

Péter Beáta 2022. június 09., 17:37

Hol húzódik a színházban a valóság és a fikció határa? Mikor kezdődik el egy előadás? Egyáltalán mi a színház, és az alkotói folyamat hogyan zajlik? Mi tanulható meg a színészi mesterségből, milyen tudást lehet átadni a színészhallgatóknak? Ezeket a kérdéseket járja körül a Csíki Játékszín A sarlatán című előadása, és többek között ezekről a kérdésekről beszélgettünk Hatházi András UNITER- és Jászai Mari-díjas színésszel, rendezővel, egyetemi oktatóval és íróval, az előadás egyik alkotójával.

„Részecske is vagyok, és hullám is vagyok.” Fizika és színház kapcsolata Hatházi Andrással
galéria
Hatházi András színész, rendező, egyetemi tanár, író Fotó: Veres Nándor

Ősbemutatóval zárja a Csíki Játékszín az évad premierjeinek sorát. A kamaratermi előadás szövegkönyvét Hatházi András UNITER- és Jászai Mari-díjas színész, a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Karának oktatója, valamint Tom Dugdale rendező, adjunktus, az Ohio Állami Egyetem (OSU) Színház-, Film- és Médiaművészeti Tanszékének oktatója jegyzi. Szereplők Hatházi András, Balázs-Bécsi Eszter és Nagy Gellért, a díszletet és jelmezt Hatházi Rebeka tervezte, rendező Tom Dugdale.

„Van egy doktorandusz, Cosmin Matei, aki egy nagyon érdekes témát választott, mert azt mondta, hogy mindenféle színészi technika azzal foglalkozik, hogy a színészek hogyan vegyék fel a szerepet, hogyan kerüljenek bele a szerepbe, és senki nem foglalkozik azzal, hogy hogyan jöjjenek ki onnan az emberek. Ez rengeteg stresszt eredményez, és végeredményben az emberek idegrendszere, lelkiállapota kezd tönkre menni. Elkezdtem magam figyelni, mindig én vagyok az egyetlen kísérleti alany, akihez közelebb férek, és azon gondolkodtam, hogy nekem nem volt problémám, hogy kikerüljek valahonnan. Két lehetőség van: vagy soha nem vagyok benne, vagy mindig benne vagyok” – hangzott el a beszélgetésünk elején. Mint mondta, az az érzése, hogy mindenben a színházat csinálja, azzal köt össze mindent, akár az olvasmányélményeit.

Egy színész mindig színész. Ha nézi az embereket, hogy hogyan viselkednek, akkor azokat a viselkedéstípusokat valamiféle színházi szempontból nézi, értelmezi, elképzeli, hogy milyen lehet az adott ember.

Az írásról is szót ejtettünk, hiszen Hatházi Andrást íróként, drámaíróként is ismerjük. „Nem vagyok meggyőződve, hogy én tényleg színész szerettem volna lenni. A legelső élményeim egyike az írással kapcsolatban, hogy még kisiskolás koromban mindenféle szövegeket kezdtem írni, ezeket szerette a magyartanárnőm és a szüleim. Azt hiszem, hogy a színház úgy került be a képbe, hogy küldtek szavalóversenyekre, kezdtem díjakat kapni, és mindenki mondta – lehet, hogy komolyan, lehet, hogy tréfásan –, hogy ebből a gyerekből színész lesz. És elhittem ennek a környezetnek, hogy lehet, hogy színész kellene legyek. De igazából a legjobban akkor érzem magam, amikor írok, csak lehet, hogy nincs kitartásom hozzá. Ez egy magányos tevékenység, de én szeretek magányos lenni. Amikor írok, akkor csak úgy kijön a szöveg, esetleg átírom egyszer-kétszer, de ha nem jött ki, hagyom a francba az egészet. Bármennyire rendszeresnek tűnők, nem vagyok az, nagyon szeszélyes vagyok, ha tetszik, csinálom, ha nem, akkor nem csinálom, és kiállok belőle.”

Azzal kapcsolatban, hogy milyen formát ölt egy-egy ötlet, hozzátette, a forma nála saját magát határozza meg. Vagy rövidpróza lesz belőle, vagy tanulmány a színészetről, színházról, netán drámai szöveg.

Tom Dugdale-t és Hatházi Andrást több mint tízéves baráti és szakmai kapcsolat fűzi össze Fotó: Veres Nándor

A sarlatán szövegkönyve és az előadás egy hosszú együttgondolkodás eredménye – derült ki. A két szerzőt több mint tízéves baráti és szakmai kapcsolat fűzi össze, korábban már voltak közös munkáik, legutóbb a Tizenöt próbálkozás a színészetre. „Beszélgettünk, leveleztünk, és egyszer csak szöveg lett belőle. A Tizenöt próbálkozásnál konkrétabb volt, mert Tom megkért, hogy írjak monológokat, amelyeket a színfalak mögött készülő színész mondhatna, vagy adott egy mondatot az egyik monológhoz, hogy aztán én írjam tovább, ahogy gondolom. A sarlatán pedig ismét a több mint tíz éve tartó barátságunk beszélgetéseinek, levelezéseinek eredménye. Amiből egyszer csak mondatok kerültek elő, jelenetek, Tom is ugyanúgy benne van, mint én, nem is tudom már különválasztani. Az az érzésem, hogy eléggé egy srófra jár az agyunk, ez már az első közös munkánk, Az ügynök halála során kiderült.”

A darab munkacíme A színitanár volt. Hatházi András maga is tanár, 1992-ben kezdett el egyetemen tanítani. A harminc évvel ezelőtti tanári énjére úgy emlékszik vissza, hogy akkoriban nagyon akart valamit, amit most már nem, ma ötleteket, szempontokat ad, és ki-ki a maga színészetét kell felfedezze.

„Biztos, hogy az asztalosoknál is létezik olyasmi, hogy a jó asztalosban van valami ihletszerűség, de az asztalos mesterségnek van egy technikája, azt meg lehet tanítani, hogy hogyan vágjad a fát, milyen sorrendben jönnek a különböző munkafázisok. De a színészetnél ilyent nem tudsz.

Az elején azt hittem, hogy van ilyesmi. Nagyon törekvő voltam, valószínű agresszív is, azt hittem, hogy a színházat csak ilyen nagy tűzzel és szenvedéllyel lehet csinálni. Most már lehet, hogy a saját magam nagytatája lettem ebből a szempontból. Ugyanakkor meg valóban kell valamiféle fegyelem. Ha például egy gyereknek nem tanítják meg idejében, hogy mit jelent a »nem«, akkor szegény el fog veszni. Nekem is valamilyen módon kell tanítanom arról, hogy »nem«. De ez az én szempontomból való »mi nem«. Akkoriban nem voltam jó, és ez nem azt jelenti, hogy most jó vagyok. De most talán nem akarom annyira a dolgokat. Ott vannak, fel kell fedezni. Úgy tudnám meghatározni a különbséget, hogy koncepció és percepció. Akkor volt egy koncepcióm, tehát valamit rá akartam erőltetni valamire, ami nem volt ott. Most meg nézzük, megfigyeljük és egyszer csak felfedezzük, hogy mi van benne, és annak a mentén megyünk, ami megjelent ott.”

Az az érzése, hogy mindenben a színházat csinálja, azzal köt össze mindent, akár az olvasmányélményeit is – vallja Fotó: Veres Nándor

Úgy véli, egy színészhallgatónak a tehetség, munka és kitartást mellett nagyon nagy fokú szerencsére is szüksége van ahhoz, hogy érvényesülni tudjon ezen a pályán: jókor lenni jó helyen, jó emberek társaságában. Felidézte, amikor februárban a Gyergyószentmiklósi Figura Stúdióban megcsinálták a Barabási Albert László A képlet című könyve alapján a K. Gedeon tündöklése és bukása című előadást, amely a színházi előadás és színészi identitás sokrétűségére is rávilágít, azzal szembesült a saját pályafutását illetően is, hogy ha akkor, amikor első éves hallgató volt a színin, Tompa Gábor nem szól neki, hogy menjen Kolozsvárra, nem tudja, hogyan alakult volna a sorsa.

„Végeredményben az én készségeim nem csökkennek az idők során, esetleg finomulnak, tökéletesednek. Úgy, mint az értelmi képesség: amennyivel születtünk, annyival halunk meg. Esetleg hatékonyabban tudjuk felhasználni az elménket, de nem lesz több, és ugyanúgy a készségeink is.  Azokat tudjuk fejleszteni.

Ha én ezekkel a hosszú végtagokkal nekiálltam volna röplabdázni, vagy kosarazni, akkor jól ki tudtam volna használni, hogy hosszúak a kezeim és a lábaim. De az életem során nem lett volna hosszabb a kezem vagy a lábam. Ugyanígy látom a tehetséget is, azt a készségegyüttest, amiről valakire azt mondják, hogy lehet, hogy ebből színész lesz. De én mind gazdálkodhattam volna jól ezzel az egésszel, ha nem kapok szerződést, akkor most lehet, hogy Írországban cserélném az ágyneműt egy szállodában. Nem tudom, hogy mi lett volna belőlem. Aztán meg ott van az, hogy dolgozni, dolgozni, dolgozni.

Ezzel indít Barabási is, hogy ezen a vidéken azt mondják, dolgozz, dolgozz fiam, mert egyszer meglesz az eredménye. Nem lesz meg az eredménye. A kapcsolati háló a fontos.

Én most nem ülnék itt, ha Kányádi Szilárddal nem dolgoztam volna Szatmáron, és ő nem hív meg 2018-ban műhelymunkát tartani a Csíki Játékszínhez, és nem hív meg, hogy megcsináljam a Gyerekünk című előadást. Nem lennék itt. Az én hibám is, hogy nem is nagyon ápoltam a kapcsolataimat, csak az utóbbi időben. Van olyan kollégám, aki igen, és látható, hogy hol tart. Nyilván, ilyenkor egy jó helyen lévő középszer, aki ápolja a kapcsolatait, elhitetheti, hogy ez az esztétikai etalon, és akkor ez már egy kicsit problémásabb lehet. Elég hosszú ideig el tudja adni magát az ember, mert a közízlés az lent van, és elég meghatározó tud lenni, valaki szelfizett ezzel meg azzal, és akkor ő már egy fontos ember.”

András korábban úgy fogalmazott az előadással kapcsolatban, hogy az egy folyamat, nem muzeális tárgy, és a bemutató után is folyamatosan változik. De hogyan tud ez megvalósulni? Beszélgetésünk során elmondta, amikor dolgozik, nem a „hogyan” érdekli, az csak akkor válik fontossá, amikor el akarja érni azt a bizonyos „mit”.

„Először arra figyelek, hogy mit akarok. És utána a rendelkezésekre álló eszközökből megkeresem a hogyant, hogy azt a mit elérjem. Nagyon triviális példával szoktam élni: éhes vagyok, és megennék egy cordon bleut, kinyitom a hűtőszekrényt és van benne két tojás. Ez a hogyant meghatározza, hogy az éhségemet, a mit azzal a két tojással kell elüssem. És nem cordon bleu lesz belőle, hanem főtt tojás vagy rántotta. Ennél az előadásnál sem úgy kell elképzelni, hogy gyökeresen más lesz. A mit az mindig ugyanaz fog maradni, de akkor abban a pillanatban fog eldőlni a hogyanja a mitnek. Ez nem azt jelenti, hogy a következő előadáson nem akarok ránézni a partnerre, mert az úgy érdekesebb. Az érdekességet igyekszem mindig kizárni. Igen, rá fogok nézni, de az, hogy hogyan, akkor az a pillanat fogja meghatározni, ami ott kialakul. Ugye Rómeó és Júlia meg kell haljon az előadás végén, mert ez hozzátartozik ehhez a történethez. De az, hogy hogyan hal meg, azt ők abban a pillanatban döntik el. Nem kérdés, hogy meg fognak-e halni, de azt valamilyen arra a pillanatra jellemző eszközhalmazból fogják kiválasztani. Mérget fog meginni és tőrrel fogja leszúrni magát, de hogy fog az történni, az arra a pillanatra lesz jellemző. Így értem én a változást.”

A színház melletti parkban egy „sarlatánfát” is elültettek Fotó: Veres Nándor

Rámutatott, valóban gyakran a hogyant rögzítik a színészek, mert az iskola is ebbe az irányba vezeti a diákokat. Afelé, hogy hogyan legyen valaki dühös a színpadon, hogyan fejezze ki azt, hogy szerelmes, hogyan mutathatja meg, hogy kétségbe van esve.

„Ez a kétségbeejtő helyzet, hogy az iskola nem jó. Egy fizikus ismerősömnek mondtam egyszer, hogy a színházat most úgy látom, Sztanyiszlavszkijt (iskolateremtő színésznevelő és teoretikus – szerk. megj.), és az ő módszerét tagadók vagy követők rendszerét, mint amikor a fizika Newton világába volt beleragadva. De vannak olyan jelenségek, amelyeket nem tudok Newtonnal megmagyarázni. És akkor kellett ehhez Bolyai és a többiek, akik a kvantumfizikát kezdték felfedezni. Mert én is hasonlót érzek, mint az elektron-kísérletnél, hogy amikor az elektront kilőtték, egyszerre viselkedett részecskeként és hullámként is.

Amikor én a színpadon vagyok, én részecske is vagyok és hullám is vagyok. Minden vagyok egyszerre hirtelen. Erre nem ad magyarázatot Sztanyiszlavszkij, nem ad magyarázatot sem Brecht, sem Brook.

Gyönyörű szimbólumokkal írnak le valamit, amit úgy tűnik, hogy mindenki ért, és a végeredmény, amikor nézem a színpadon, azt mondom, hogy csapnivaló. Halott.”

Kiemelte, a határozatlansági állandót közelebbinek látja a színészi munkához, mint azt, ami pontosan leír bármit, és amelynek minden elemét lehet ismerni. „Az is lehet, hogy ezt tanultuk, és ezt tartjuk normálisnak, mert így tanultuk. A tanulással és a tudással is problémám van, főleg, hogyha a jelenlétről akarok beszélni, nem tudva pontosan, hogy mi a jelenlét, akkor ebben a tudás engem nem segít. Mert a tudás a múltban tart mindig, mindig azt igazolom, amit már tudok, nem tudok semmi újat felfedezni, mert tudom, hogy ennek milyennek kell lennie. A «csak» számomra ugyanolyan érvényű, mint az, amikor leülnek és hosszú elméleteket gyártanak arról, hogy Szonya milyen a Ványa bácsiban. Attól függ, nem? Szonya attól függ, hogy abban a pillanatban mi történik vele. Valahogy én ezt a fajta szabadságot hiányolom, akár a megkérdőjelezés szabadságát, hogy tényleg? Nem forradalmat akarok, csak megkérdőjelezni, hogy ez lehet, hogy így van, de lehet, hogy nem.”

A június 9-ei bemutató után A sarlatán című előadást 10-én, 14-én, 15-én és 16-án lehet még megtekinteni a Csíki Játékszínben.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport