Erdei gyümölcs és gomba illetéktelen kezekben

Liget 2020. január 29., 10:51 utolsó módosítás: 2020. január 30., 12:31

A kiránduló ember egyik kedvenc szórakozása nyáron a gombaszedés, illetve az erdei gyümölcsök gyűjtése családi fogyasztásra. Azonban a kereskedelmi céllal történő, engedély nélküli gomba-, áfonya- vagy málnaszedés illegális tevékenységnek számít. Erről olvashatnak az e heti Erdélyi Gasztróban.

Erdei gyümölcs és gomba illetéktelen kezekben
galéria
Legelőn és erdők aljában gyűjtött szegfűgomba Fotó: Makkay József

Tehetetlenek a hatóságok az erdei gyümölcs- és gombaszedés illegális begyűjtésének jelenségével szemben, de nem csak az erdészeket éri veszteség, hanem a legálisan működő feldolgozókat is.

Ha jól ismerjük a vadon termő gombákat és nem kockáztatunk, ezek az erdei termékek tartalmazzák azokat a növényi fehérjéket, ásványi anyagokat és vitaminokat, amelyek ilyen mennyiségben és minőségben már nincsenek jelen a termesztett növényekben. Nem véletlen, hogy Nyugat-Európában virágzik a Kelet-Európából származó, vadon termő gombák piaca. Ez Erdélyben is jó pénzt hozó kiviteli áru lehetne, fontos élelmiszeripari üzletággá nőhetné ki magát, amely nemcsak a helyi önkormányzatok, hanem az államkassza bevételi forrásává is válhatna. A valóságban más a helyzet. Az erdei melléktermékek hasznosítása túlnyomórészt a feketegazdaság „felségterülete” maradt – áll a cikkben.
Kádár Tibor erdőmérnök, a Zetelaki Erdőrendészeti Hivatal munkatársa szerint a mai áldatlan helyzet kialakulásában a túl megengedő erdőtörvény jelenti a fő gondot.

A jogszabály szerint saját használatra bárki szedhet erdei gyümölcsöt és gombát, de a törvény nem írja elő, hogy ez mekkora mennyiség lehet.

Az erdészekre van bízva, hogy saját belátásuk szerint alkalmazzák a törvény előírásait. 

A témáról bővebbet a Székelyhon napilap január 29-ei, Erdélyi Gasztró kiadványában tudhatnak meg.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.