Erdélyi „bokréták”, ha találkoznak...

Liget 2019. november 22., 09:58

Mi történik, ha a „bokréták” találkoznak? Hatalmas mulatságot csapnak, táncházzal, jó kedvvel és sok-sok mókával fűszerezve. Nemrégiben Körtvélyfáján találkoztak a Bokréta nevet viselő néptánccsoportok.

Erdélyi „bokréták”, ha találkoznak...
galéria
Az Erdélyben működő Bokréta nevű csoportokat hívták meg Körtvélyfájára Fotó: Bíró Szilárd János

„A Bokréták találkozójának ötlete a parajdi sóbányában született, ahol egy, gyermekeknek szervezett interetnikus néptánctalálkozón idén másodszorra vettünk részt a körtvélyfáji Bokréta középcsoportjával, és itt találkoztunk a temesvári bokrétásokkal, akik szintén másodjára voltak a rendezvény meghívottjai. Csoportvezetőként, táncoktatóként felfigyeltünk egymásra, beszélgettünk, összebarátkoztunk, és itt felvetődött az a gondolat, hogy jó lenne alkalmat keríteni arra, hogy ezek a gyerekek még találkozzanak. A nemes gondolatot tettek követték. Felkutattam az Erdélyben működő Bokréta nevű csoportokat, találtam is még négyet – Brassó, Kraszna, Szováta, Marosvásárhely – a már meglévő kettő mellett” – mesélte Szász Péter koreográfus, néptáncoktató, művelődésszervező, a Marosmenti Bokréta Egyesület elnöke.

A rendezvény díszmeghívottja volt a Népművészet Mestere díjjal is kitüntetett Csíszár Aladár prímás, valamint Ötvös János nagybőgős Fotó: Bíró Szilárd János

A rendezvény díszmeghívottja volt a Népművészet Mestere díjjal is kitüntetett Csíszár Aladár prímás, valamint Ötvös János nagybőgős, mindketten körtvélyfáji lakosok.

A múlt hétvégén lezajlott találkozó egy nagyon jó hangulatú táncházzal ért véget, melyen a talpalávalót Dezső Attila, György Attila és Kostyák Márton Ákos szolgáltatta, akik a gálaesten is lekísérték az adatközlő zenészeket.

Közösségépítő tánctalálkozó volt Fotó: Bíró Szilárd János

„Azzal a céllal szerveztük ezt a találkozót, hogy megismerjük egymást mi, erdélyi »bokréták«, a kicsi tanuljon a nagytól, a nagy felfigyelhessen a fiatal tehetségekre, és így ünnepeljünk és szórakozzunk együtt. Mindenki elégedetten és élményekkel tele távozott annak reményében, hogy a következő esztendőben is valamely csoport felvállalja a szervezését ennek a találkozónak.

Egy ilyen találkozó a barátkozás, az ismerkedés, a bemutatott előadás és táncház, vagy akár szórakozás mellett közösségépítő a gyerekeink, faluközösségünk számára.

Nem utolsósorban egy ünnep volt mindenkinek magára venni a népviseletet, illetve az ünnepi ruhát, hogy részt vegyen a kultúrházban a gálaesten. Ugyanakkor lélekben, szellemiekben is gazdagabbak lettünk, feltöltődtünk” – fogalmazott beszámolójában Szász Péter.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.