Fényírda a 19. századból: időutazás a Kováts Fényképészetben

Kosztolányi Kata 2018. február 06., 16:00 utolsó módosítás: 2018. február 06., 18:20

Több mint száz éve működik a székelyudvarhelyi Kováts Fényképészet, amely immár négy nemzedék örökségét őrző fotómúzeummá avanzsált, de a modern korral is tartja a lépést, szerencsésen különválasztva a kettőt. Ide betérni valóban felér egy időutazással. Hogyan lett a precíz leképező eszközből hatodik művészeti ág a huszadik századra, és hol tart most a technika vívmánya? A képgyártó dinasztia negyedik generációjának képviseletében ifj. Kováts Árpád kalauzol végig az épületen és a fotográfia történetén egyaránt.

Alig érek a kapualjból a keskeny udvarra, a tűzfalra kihelyezett, bekeretezett korabeli fényképek ragadják meg a figyelmemet. Később megtudom, hogy a kiállítás várostörténeti összefoglalóul szolgál bámész turistának, iskolai csoportoknak, bemutatva nekik „középületeinket, a helyi sportéletet, a színház világát, Udvarhely fürdőváros voltát, hogy miként éltek régen itt és a környéken”.

Két századot lépünk vissza az időben, ha betérünk a Kováts Fényképészetbe. Nem csak vizuális élmény Fotó: Barabás Ákos

Ifj. Kováts Árpád a fogadóban kínál hellyel. Egy festett padra mutat, melynek díszítése Haáz Rezső keze munkája, akárcsak a többi motívumos bútoré a váróteremben. A fotelek a kezdetektől itt állnak, a saroktéka 1937-ből való. Ebben a helyiségben fogadták és fogadják ma is a klienseket, itt kezdődött a kontaktus kiépítése, és már derengeni kezdett, melyik a legjobb póza az illetőnek. Ugyanitt öltöztek át a spanyolfal mögött. Lehetőség van ma is hasonlóra, Kovátsék pályázati pénzből több rend népviseletet beszereztek, de érdekes módon az udvarhelyiek körében ez nem olyan népszerű, mint az anyaországiak esetében.

A 3D-s felvétel nem mai találmány

Jelenleg a falakon világháborús fotókból összeválogatott kiállítás látható, az 1881-ben született alapító-dédapa id. Kováts István ugyanis nemcsak harcolt, hanem a 82. gyalogezred hivatalos fényképésze is volt az első világégés során, s mint ilyen, négyszáz felvétellel jött haza.

Most karácsonykor meg is jelentettek egy katalógust, benne százhatvan képpel, angol nyelvű leírással is ellátva. A képes album a Bajtársaimmal a fronton címet viseli, mert

„teljesen más megvilágításba helyezi a háborút, a borzalmak helyett a front mögé enged bepillantani, hogy miként élték a mindennapokat, hogyan kapcsolódtak ki kuglizás, célba lövés, kártyázás, sakkozás, maskarába öltözés, színi előadások révén.

Akivel ma még játszottak, lehet, másnap eltemették…” – mondja Kováts Árpád, majd a sztereoszkópot mutatja, mert bizony már annak idején is készültek térhatású képek, és a kiadványban is szerepelnek sztereográfiák. Ugyanannak a készüléknek két lencséje, két külön aknája volt, és egy időben egy üveglemezre két, egymástól kissé eltérő képet rögzített.

Néhány éve múzeumként is működik a fényképészet Fotó: Barabás Ákos

„A fényképezés felfedezése előtt már ismerték ezt a technikát, sőt az sem újdonság, hogy ezeket a képeket cián meg piros szemüveggel nézzük. Rég rájöttek, hogy ha színes üvegeket használnak, különböző hatás jön elő, a festők pedig megfestették az egymástól kicsit eltérő képeket, általában vallásos jeleneteket.” A sztereoszkópot magam is kipróbálom, csipesszel kell állítani, míg a két képből egy nem lesz.

Rogyadozik a százéves műterem

A régi részleg teljesen körbejárható, és le is írunk egy kört, mire a fogadóból a mosószobáig jutunk. „2012 óta fogadunk látogatókat, ki is lehet próbálni sok mindent. Nagyapám idejében elképzelhetetlen lett volna ide bejönni, akkora szigorúság volt” – jegyzi meg Árpád, amikor a következő állomáshoz érünk. A műtermet a házhoz toldva, a múlt század első évtizedeiben építtette a fotóművész, beengedve a falak közé a természetes fényt. Érdekes viszontlátni élőben a fogadó falán függő, 1920-as években készült felvétel berendezését. Még a fapadló is a régi.

Azt viszont nem tudom nem észrevenni, hogy ázik fent a sarok, repedezik a fal, de Árpád kitér erre is:

„Fel akarjuk újítani, mert amellett, hogy többfelől ázunk, statikailag a hátsó falat is meg kellene erősíteni, szigetelni, a tetőn az ablakszemeket kicserélni. Most egyelőre ideiglenes fóliaburkot kapott, hogy ne károsodjon semmi. A cél, hogy ugyanolyan állapotába kerüljön vissza minden, mint a kinti felvételen. A komplex tanulmányterv már megvan.” Itt semmi nem véletlen: a tájolás, a tető dőlésszöge is úgy volt megoldva, hogy direkt fény sose érje azt, akit vagy amit fényképeznek. Még a fenti üvegtartó szerkezetnek is van egy pluszsánca, amely a párát összegyűjtötte és oldalt levezette.

Kezdetben minden hatalmas volt

A sarokban a legrégebbi fényképezőgép foglal helyet, hatalmas monstrum. A rögzítésre szolgáló üveglemez is jókora, de tudták is szűkíteni keretekkel. Egyébként még működőképes volna, ha nem hiányozna néhány alkatrésze. A másik, egy ennél jóval kisebb Goldmann gép szintén múlt századbeli, ennek cserélhető objektíve van, a rekeszt állítani lehetett, levegővel működik.

Látványos kiállítási darab. Kézi expozíció Fotó: Barabás Ákos

„Ezzel az a gond, hogy a labda nem nyílik időben, túl lassú a pneumatikus zár. Egyébként kerekes, azaz húzogatható, a karokkal pedig beállítható a magasság és a dőlésszög” – magyarázza, majd mutatja a kazettát, amelybe a negatívot teljesen sötétben kell betenni, különben elég. Benyitunk az egyszemélyes szárazkamrába is. Ez onnan kapta nevét, hogy semmiféle vegyszert nem használnak, kimondottan a kazetták cseréje folyik itt. Ha becsukjuk az ajtót, koromsötét van, úgyhogy vaktában kell kitapogatni mindent. Ma annyi a könnyítés, hogy van egy bevágás, egy jel, innen tudni, hogy az emulziós és nem a fényes kép kerül a megfelelő, vagyis az alannyal szembeni oldalra.

„Mesélték az öregek, hogy volt az ún. repülő film. Kiderült, hogy azért nevezték így, mert a második világháború után sok megrendelés volt, de nehéz volt beszerezni az anyagokat, és felderítő repülőkből vásárolták meg valamilyen formában nagy kiszerelésben a tekercseket. Perforált volt mindkét vége, abból kellett ebben a vaksötétben kisebbet kivágniuk anélkül, hogy megsértsék” – meséli a házigazda.

Kissé nehézkes ennek a darabnak a működtetése Fotó: Barabás Ákos

Tovább haladva a műteremben egy csinos hordozható gép, amolyan utazókamera terpeszkedik háromlábú állványán. A mai napig működik, tavaly esküvőn fényképezett vele Árpád, és a násznép nagyon türelmesen pózolt. Tizenkét kazettája van, két-két lehetőséggel. Ezzel valaha a vidéket járták, de a háborús felvételeket is hasonlóval rögzíthette a legidősebb Kováts, akinek levelezéséből egyébként az derül ki, hogy két géppel járt-kelt a fronton, egy szolgálatival, és magáncélra is rendelkezett eggyel.

A fekete lepel árnyékolóként szolgált, azért bújtak be alá, hogy a fény ne zavarja a fotográfust. Használtak hozzá ún. lupét is, azaz nagyítót.

A következő készülék már érezhetően modernebb, hiszen fémes szerkezete van. A hatvanas évekbeli Globikát a szövetkezetben használták, Árpád édesapja ott dolgozott huszonkét évig. Ezen tanulta ki Bukarestben a szakmát, hát ezt használja a mai napig.

A függönyfelhő, a hintaló meg a többiek

Sok történeti ritkaság van még itt: például német nyelvű katalógusok, amelyekből annak idején kinézték a gépeket, kiegészítőket, a kartonokat, amelyekre aztán a képeket ragasztották. Bécsből, szekérrel érkeztek a korabeli rendelések. A téli tájat, illetve az erdőt ábrázoló háttereket szintén így hozatták. Van egy tisztaszobát ábrázoló, s mint ilyen, egyedülálló díszletük is. Vagy a pókpapír, amelyet most Árpádék is visszavezettek. Ez amolyan zsírpapír, pókhálószerű mintázattal, és arra való, hogy védje a képet. Egy állványra rögzített fekete papírról pedig kiderül, hogy a lencse elé téve szűrt fényt adott és átmenetet képezett a felvételen, elmosódottá téve a kép alsó részét az akkori trendnek megfelelően.

Korabeli adatbázis. Nem csak fotókon maradt fenn a történelem Fotó: Barabás Ákos

Sok felvételen visszaköszön a faragott pad, amelyet ugyanakkor korlátnak is lehetett használni, ha mögé álltak. A sarokban álló virágtartó valójában támaszték, hosszú volt ugyanis az expozíciós idő. A csatos koffer, a színes fa hintaló sok fotózkodó nemzedéket kiszolgált. A terem túlsó végében a tükrös szekrény is kellékként szolgált, játszottak a tükörképpel, mint egyébként mindennel: még az ajtót is kihasználták, a stílusosan mintás fal mentén szobarészletet rendeztek be. Az oldalsó ablakokon és a mennyezet alatt sötét- és világoskék, valamint fehér függönydarabok lógnak.

„Ezek felhőket imitálnak. A századfordulón világszerte elterjedt legújabb technika volt. A fénymennyiséget szabályozták velük ezzel a rúddal húzogatva. Később próbálkoztak egy gurigás szerkezettel is, oldalt és fent egyaránt. Negyven égő volt foglalatban, és próbálták ugyanazt a hatást elérni, amit a függönyrendszerrel, de nem igazán vált be, a dédapám nem is szerette, mert megszokta a természetes fényt” – mondja Árpád, megjegyezve: negatívumok bizonyítják, hogy eleinte kivitték a dekorációt az udvarra, az inas tartotta a hátteret, és így stúdióhatású képek készültek.

Ilyen volt régen a Photoshop

Bebotorkálunk a „vegyszeres” sötétkamrába vagy másképp előhívószobába, ahol csak egy piros fény pislákol. A kontaktmásolóé, a fényérzékeny anyag ugyanis a pirosra nem érzékeny. Amúgy itt csak kinti fényt használnak, filmelőhíváskor pedig teljesen sötétnek kell lennie. „Ahogy a száraz sötétkamrában bekerült a dobozba, itt kivesszük, és vegyszerekbe tesszük. Elkezdjük írni, majd fixálni” – mutatja a folyamatot Árpád.

Fény és expozíció Fotó: Barabás Ákos

Ha kellett, nagyítottak is. „Ebbe lehetett tenni gyertyát vagy olajos világítót, amíg nem volt elektromos áram” – ezzel már a következő berendezést vesszük szemügyre, amely nemcsak nagyított, hanem élesített is, sőt ki is tudtak vágni vele egy húzogatható éles kerettel, szűkítve vagy megnövelve a távolságot – akárcsak a Photoshopban. Van egy modernebb változata is, amely több mindent tud, nagyobb formátumú negatívról is képes nagyítani.

„Ezek meg keretek. Ebbe került a fényérzékeny anyag, a fotópapír és a film. Mi még exponáltunk úgy nagyapámmal, hogy ő ott megtartotta, én meg kinyitottam az ablakot, és természetes fénnyel levilágítottuk”

– meséli.

Két szeméttárolóhoz hasonlatos objektumra kérdezek rá. Ezek már a tömeges előhívást segítették: „Amikor felgyorsult a fotózás, a második világháború után egyre több embernek lett gépe, sokasodott a megrendelés a tekercsfilmre is. Ide pálcák segítségével több filmet tudtak leengedni az előhívóba, majd áttenni a fixírbe” – hangzik a felelet.

A fényképész fizikus, kémikus, anatómus is volt

A mosószobában művészi rendetlenség fogad. „Arra törekszünk, hogy ne csili-vili legyen, hanem mindent meg lehessen fogni, megtapasztalni, hogy visszacsöppenjenek az időben. Az állott szag is hozzájárul ehhez a régies hangulathoz” – magyarázza Árpád.

Itt ugyancsak természetes fényt használtak, amelyet a padlásról nyertek egy mennyezeti ablakon át. A kagylóban tálak állnak, azokban mosták ki a negatívokat. Tízpercenként vizet kellett cserélni és tízszer megismételni a műveletet, különben a sóalapú anyagok kicsapódtak a felületen, és megették a fényképet.

Felújításra szorul a műterem Fotó: Barabás Ákos

Itt valóban megállt az idő: a falon óra, kinyitható előlappal, felhúzókulccsal, de már nem működik. A barométer az időjárást mutatta. A patikarészlegen a vegyszerkavarás zajlott, a fényképésznek ugyanis nemcsak fizikai és anatómiai, hanem kémiai ismeretei is kellett legyenek. Egy bekeretezett receptlapról az adalékok mennyisége tudható meg. Házigazdám mutat még préseket, amelyekkel rányomtatták a még vizes, becsirizelt képet a kartonra, hogy legyen megfelelő keménysége. A retusgéppel korrekciókat végeztek: betették a negatívot, leszűkítették kerettel, hogy csak az látsszon, amin ügyködtek, majd sima grafitceruzával, az azt élesítő eszközzel és egy kézi nagyítóval nekiláttak kisatírozni az archibákat vagy eltüntetni valakit a képről úgy, hogy apró x-ekkel hálót szőttek – mindezt lepel alatt vagy az ablak alá tolva, egy tükörnek háttal, hogy az onnan visszaverődő fény világítsa meg. A pozitívon is végeztek retusálást, példa erre a tussal kihúzott szem, a megrajzolt szemöldök, száj, vagy a vízfestékkel színezett képek.

Sztereofotó. Nem mai találmány a 3D Fotó: Barabás Ákos

A polcon különböző korok különböző fényképezőgépei sorakoznak, köztük egy riportgép, ugyanazzal a felépítéssel, kazettával, matt üveggel, mint az első darabok, legtöbbjük a szovjet piacról való. Többet behoztak, ők meg befogadták, mintsem kidobják. Míg a régi képeket kartonra ragasztották, később már a széleket variálták. Ha valaki például ovális alakú fotográfiát szeretett volna, arra ott volt az oválvágó, kis, körzőszerűen forgó késsel ellátva. A recevágó cikcakkosra nyirbálta a fénykép szélét. A kasírozóhengerekkel a vizet nyomták ki a beáztatott negatívból. Amíg nem volt elektromos szárító, az ablakra hengerelték fel, hogy a nap szárítsa ki, majd lepottyant magától.

A múlt üzen a mának

Az archívum egy fél falat elfoglalva tornyosodik felettünk. Nyolcvanezer, dobozokban nyugvó, dokumentumértékű negatív vár a megmentésre. Eddig körülbelül háromezret sikerült digitalizálni. Fennmaradt az 1800-as évekből is felvétel. Kézbe veszek egy katalógust is, amelyben szépírással, számozással és névvel bevezetve áll mindenki, akit valaha itt lencsevégre kaptak.

„A fényképészet sok mindent megért, még a múlt rendszert is ki kellett bírnia. Családunk azonban képes volt a nehéz időkben is megőrizni azt a száz évre visszatekintő archívumot, amellyel kevés város büszkélkedhet.

A digitalizálás folytatására most keressük a forrásokat egy bukaresti pályázatíró segítségével. Sok megkeresés érkezett, hogy átvennék tőlünk ezt a feladatot, mert mi nem tudjuk kellőképpen adminisztrálni, de ragaszkodunk ahhoz, hogy mi végezhessük el, persze szakembereket, néprajzkutatót, történészt, földrajztudóst is bevonva a beazonosításhoz, pluszinformációkhoz” – mondja Árpád.

Megosztják a közösséggel a családi örökséget Fotó: Barabás Ákos

Ezzel mintha a sarokban posztoló dédapa is egyetértene, akinek mellszobrát Haáz Rezső mintázta meg a fényképész ötvenéves korában. Mint a kor emberének, neki is volt sétabotja, csakhogy a szára fényképezőgép-állványt rejtett. Van még egy érdekes történet ebben a szobában: egy múlt rendszerbeli házkutatás során a Kossuth Lajost idős korában ábrázoló, falon függő olajlenyomatra rábökve kérdezte az elvtárs, hogy ki ez, mire a nagymama rávágta: „hát a nagyapám”.

Fényrajz helyett szelfi

Minden kornak megvolt a fotódivatja. A pucér gyerekek például az ’50-es évektől hódítottak sokáig. Régen elég drága mulatság volt a fényképezkedés, utazni kellett érte. A szegényebb réteg egy páros képpel végigélte az életét, a tehetősebbje vagy nagyobb társasággal jelent meg, vagy kihívatták magukhoz a fotográfust, és csoportképet készíttettek. A mai digitális forradalom Árpád szerint híguláshoz fog vezetni, hiszen régen körbejárták a helyszínt, megnézték a szögeket, és csak utolsó mozzanatként nyomták meg a gombot. Hiába volt esküvői fotós, sorban álltak náluk a párok, mert a programhoz tartozott a stúdiófelvétel is.

Viszont a jó az, hogy több felvétel fog fennmaradni.

Állítják, hogy a mai telefonok tökéletesen kiszolgálnak minket, úgyhogy nem érdemes drága fotómasinákba fektetni. Igyekeznek a mai igényeket kiszolgálni, esemény- és portréfotózásból, képkeretezésből, személyesített tárgyakból megélni. A bejelentkező osztályoknak háromórás foglalkozást tartanak, amelyen mindent kipróbáltatnak velük, a végén készített csoportkép pedig az archívumba kerül. Gyerektábort is szerveztek tavaly, a fotózás alapjait összekötve hely- és természetismerettel.

•  Fotó: Barabás Ákos
Fotó: Barabás Ákos
•  Fotó: Barabás Ákos
Fotó: Barabás Ákos
•  Fotó: Barabás Ákos
Fotó: Barabás Ákos
•  Fotó: Barabás Ákos
Fotó: Barabás Ákos
•  Fotó: Barabás Ákos
Fotó: Barabás Ákos
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport