Nemzetközileg is felkapott lett Ribo, a lemezlovas

Kosztolányi Kata 2018. augusztus 24., 17:12

Februárban megjelent bakelitlemeze után argentin és angol kiadóval fog dolgozni a székelyudvarhelyi Csiszér István, alias Ribo, aki művésznevét tizedikes korában választotta, amikor biológiaórán a riboszómákról tanultak, és akit a székelyudvarhelyiek dj-ként a kétezres évek közepétől ismerhetnek, de őt dicsérik a Mokka Kávéház falfestményei is.

Nemzetközileg is felkapott lett Ribo, a lemezlovas
galéria
Ribo stílusa mára letisztult, és jobban szereti a háttérmunkát Fotó: Barabás Ákos

A fiatalember öt éve kezdett komolyabban foglalkozni az elektronikus zenével mint producer, minimal house stílusú szerzeményeit az internetre töltve fel, ahonnan aztán olyan ismertségre tett szert az underground rétegzene művelői és kedvelői körében, hogy például a híres bukaresti producerpáros, DJ Sit is játszotta dalait a hazai legnagyobb technofesztiválon, a mamaiai Sunwavesen.

„Ez volt eddig a legnagyobb elismerés – a könnyem is eleredt, amikor átküldték a linket, amely élőben közvetíti, ahogy több ezer embernek szól a trackem” 

– mesélte Ribo. A svéd kiadóval is úgy került kapcsolatba, hogy az rábukkant az interneten, és megtetszett a dalok hangzása.

Az album limitált szériában, ötszáz példányban jelent meg, két oldalán két-két trackkel. Címnek – már-már rejtve – az Acktet kapta, „de most az a trend, hogy nem is nagyon adnak, egyrészt hogy az egyéni stílus az anonimitás ellenére felismerhető legyen, másrészt hogy felkeltsék a hallgatók érdeklődését, és további kutakodásra sarkallják őket”– magyarázta, majd tovább elmélkedett.

Még középiskoláskorában választotta művésznevét Fotó: Barabás Ákos

„Ma megint reneszánszát éli a bakelit, és nemcsak a szakmabeliek, a gyűjtők meg a zenei ínyencek között, hanem a középkategóriás lemezjátszók megjelenésével a tömeg is érdeklődik iránta. Van egy különleges hangulata annak, hogy meg lehet fogni, ahogy rá kell helyezni a korongra” – mondta Ribo, akinek ugyan nincs lemezjátszója, ellenben utazásai során állandó társa a fülhallgatója és a laptopja, rajta a zeneszerkesztő programjai. Elképzelése szerint jövőjét is a zene tölti majd ki: egyrészt technikailag szeretne fejlődni, másrészt klubokban játszana, például

Oxfordban indítana bulisorozatot.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.