HIRDETÉS

Rédai Attila

2018. augusztus 06., 15:51

Pátosz nélkül, jó kedéllyel

Azért nehogy azt gondoljuk, hogy bármelyik erdélyi, romániai kisváros képes kiállítani egy olyan nagyszínpadi, összművészeti szuperprodukciót, amely teljes egészében saját forrásokból táplálkozik, kizárólag saját szerzői és előadóművészi felhozatalára támaszkodik, egyszóval saját hangján szólal meg. Mert a csíkszeredai Role zenekar ezt hozta saját városának ünnepére, méghozzá annak is záró momentumára, a tűzijátékos vasárnap estére. Tegyük hozzá, bátor vállalás ez a szervezők részéről is, de ha belegondolsz,

lehet-e méltóbb zárása egy városünnepnek, minthogy egy, a saját kebelében nevelkedett, a település kulturális életének több oldalát is összefogó, lelkes, csupaszív csapat több mint harmincéves életművét tiszteled meg ilyen módon?

A Role nagykoncertje azért természetesen több volt egy protokolláris eseménynél. Zenéjük szinte tökéletesre csiszolva szólalt meg, üzenetük erősen bevésődhetett a közönség tagjainak fejébe. Ha az előadás közben körülnézett az ember, azt láthatta, hogy akik a placcon maradtak, nem véletlenül tették. Nem csupán a csórékolbász és a poharas sör kíséreteként tekintettek a koncertre. Azt látták, amit ez a város ma képes kitermelni magából. Ez a város, amely – mint a legtöbb székelyföldi és erdélyi sorstársa – küszködik azzal, hogy a legjobbak elmennek, és a legtöbben nem jönnek vissza. Mégis maradtak itt annyian és olyanok, akik erre képesek. Képesek ünnepelni azt, hogy itt vannak, ők nem mentek el, és nem is akarnak innen elmenni. Pátosz nélkül, csak úgy egyszerűen, jó kedéllyel, vidáman. Ahogy kell.

Fotó: Miklós Csongor

A Role zenekar csapata – hogy teljes legyen a kép – úgy állította nagyszínpadra saját produkcióját, hogy előtte való két nap egy fesztivált rendezett meg. A Dob-Ban ritmusfesztivál már tizenkettedik volt a sorban, s keretében olyan szintű és színvonalú előadók léptek fel a Mikó-vár színpadára, amelyek túlzás nélkül a világelithez tartoznak. Persze, ezek nagy szavak, de aki ott volt és belehallgatott azokba a koncertekbe, aki ott volt a világ egyik legjobb tombak (hagyományos perzsa ütőhangszer) zenészének, a németországi-iráni Mohammad Reza Mortazavi workshopján és fellépésén, azt hihette, hogy terápiára érkezett, és nem egy kulturális eseményre. Egy olyan kisvárosban, amelynek létezéséről a neves vendégművész ideérkezése előtt természetesen nem is hallott. De miért is hallott volna? Nem elég, ha a lakói tudják, hogy létezik?

Fotó: Miklós Csongor

Talán nem. De nem ez a legfontosabb. Hanem az, hogy legalább a város lakói tudják és felfogják, mit tudnak polgártársaik letenni az asztalra. Ez az írás is ezt a célt szolgálja. Nem magasztalni akar, csak megállapítani. Itt és most ez van. Ez pedig nem akármi.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Péter Beáta 2018. augusztus 10., péntek

Pulzáló ritmus. Iráni–svájci találkozás a Mikó-vár udvarán

Miről is beszélgethet két teljesen különböző kultúrából érkező férfi, akik korábban soha nem találkoztak? És minek köszönhetően találkoztak éppen egy erdélyi kisváros múzeumának udvarán? Rendkívüli beszélgetésnek lehettünk tanúi, mert a csíkszeredai Mikó-vár udvarán vannak ilyen estek.

2018. augusztus 08., szerda

Szombaton útjára indul a Nagyváradot, Szatmárnémetit és Kolozsvárt érintő KaravanAct Fesztivál (x)

Szombaton kezdődik a KaravanAct, amelynek programját szlovéniai, olaszországi, magyarországi és hazai produkciók képezik.

HIRDETÉS
Bede Laura 2018. augusztus 08., szerda

Látvány és nyitottság, Untold a neved

Hömpölygő tömeg, dübörgő zene, villózó fények, látványos pirotechnikai elemek, eksztázis – röviden így lehet összefoglalni a kolozsvári 4. Untold fesztivált. Benyomásaink a négynapos megarendezvényről.

Rédai Attila 2018. augusztus 07., kedd

Megrendítően hiteles: Annával a 20. századunk

Ötletes, innovatív, magával ragadó, és ami igen fontos: erdélyi. Az Anna. Változatok székely asszonysorsra című, helyi koncepcióban létrejött tárlat jól sikerült budapesti kiszállása után most ismét itthon, méghozzá Gyergyószentmiklóson látogatható. Hát meglátogattuk.

HIRDETÉS
Bede Laura 2018. augusztus 06., hétfő

Exkluzív koncert, funky szett, garantált lazulás a gernyeszegi Awake fesztiválon

A nyugalom és bulizás birodalmává válik a gernyeszegi Teleki-birtok augusztus 17–19. között, ugyanis ekkor szervezik meg második alkalommal az Awake fesztivált.

Péter Beáta 2018. augusztus 03., péntek

Bár volt lehetőségük lépni a kisvárosból, itthon maradtak. Miért?

Visz a vonat címmel városnapi nagykoncertet tart vasárnap este a Role zenekar Csíkszeredában. A repertoár a zenekar harminc évének dalaiból áll össze, koncepciójában az itthon maradás témáját járja körül. És noha a zenekar tagjait is gyakran vitte a vonat, mindig visszatértek. Hogy miért? Erről vallottak a Ligetnek.

HIRDETÉS
Péter Beáta 2018. augusztus 02., csütörtök

Ütős zenekarok, közös ritmus: együtt Dob-Ban ismét

Ritmussal, világhírű fellépőkkel és értő közönséggel telik meg évről évre augusztus elején a csíkszeredai Mikó-vár udvara. A tizenkettedik alkalommal megszervezett Dob-Ban Ritmusfesztivál ugyanis a dobra, a sokszínű ütős és perkúciós hangszerekre építkezve vezeti az érdeklődőket a világzene, dzsessz és rockzene világába.

Tamás Attila 2018. július 31., kedd

A szolgálólány lázadása

Modernkori szenvedéstörténet, öncélú borzongatás, vagy eltúlzott világkép? A Szolgálólány meséjének második évadára mindegyik jelzőt rá lehet aggatni, azonban kár lenne ennyivel leírni napjaink egyik legnagyszerűbb tévésorozatát. Kritika.

Rédai Attila 2018. július 30., hétfő

Nem beugró, komoly dolog: improvizációról Andrew Heflerrel

Ritkán van alkalma az embernek arra, hogy egy, a távoli Los Angeles kultúrkörében kifejlődött polgárt ne annak anyanyelvén, hanem magyarul faggasson. Andrew Heflerrel erre adódott lehetőség: az amerikai, rendkívül sokoldalú művész 1993 óta Budapest lakója, a napokban pedig Csíkszeredában járt.

Tamás Attila 2018. július 25., szerda

Szuperhős-történet egyedi értelmezésben – tíz éves a Sötét Lovag

Napra pontosan tíz évvel ezelőtt került romániai moziforgalmazásba Christopher Nolan Batman-trilógiájának második része, A Sötét Lovag (The Dark Knight). A denevérmaszkos „igazságosztó” és ellenfelének története immár végérvényesen elfoglalta helyét a filmtörténeti klasszikusok között.

HIRDETÉS
Vélemény
Rédai Attila: Innokamu

Egy címke, egy pecsét, egy fontoskodó, cicomás kifejezés, amitől azt reméljük, vonzóbbá, ...

Rédai Attila: Esőnapi elmélkedés egy hüvelykujjról

Nem kell beírni ezután, hogy oké, kösz, vettem az adást. Nem kell tulajdonképpen szavakat megfogalmazni, értelmükön ...

R. Kiss Edit: Mit tehet a nő, ha taxit hívna vb-döntő idején?

A foci vb-döntő idején ne is akarjon taxival utazni az emberfia, azaz lánya, a sofőrök ugyanis férfiból vannak. ...

HIRDETÉS