Primanima: állatos animációk és elvont történetek

Liget 2019. október 22., 15:53

Nyolcadik alkalommal szervezik meg a Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivált, Csíkszeredában negyedik alkalommal tartanak vetítéseket a gyerekfilmes versenyprogramból. A legfrissebb magyarországi és nemzetközi animációs mesefilmeket két korcsoportnak ajánlják a szervezők.

Fotó: Forrás: Primanima

A Kájoni János Megyei Könyvtárban október 25-én 9 és 15 óra között a 3–7 évesek és a 8–12 évesek 60, illetve 70 perces vetítéseken vehetnek részt. Ezúttal is lesz közönségszavazás, amely alapján a legjobb nemzetközi film mellett a legjobb magyar gyártású filmnek járó Csermák Tibor-díjat is kiosztják.

Érdeklődő csoportok előzetes bejelentkezését a 0747-115 337-es telefonszámon várják. A helyek száma korlátozott, ezért a részvétel bejelentkezéshez kötött. A belépés díjtalan.

A papírsárkány. Rendező: Martin Smatana Fotó: Forrás: Primanima

Az idei Primanimára rekord mennyiségű gyerekfilm érkezett be, a gyerekprogram kurátorainak nem volt egyszerű feladatuk, Búzás Anna és Orosz Anna Ida ezért úgy döntöttek, hogy változtatnak egy kicsit az eddigiekhez képest: idén két korcsoportnak 2x2 blokkot állítottak össze – ez közel egy órával több filmanyag, mint eddig. A változatos és vizuálisan erős válogatásban a friss magyar filmek mellett többek között fiatal francia, német, belga, japán, orosz és cseh animációs rendezők gyerekeknek készült meséi mutatkoznak be.

A kicsiknek szóló programban sok állatos animáció szerepel, Julia Ocker Animanimals c. sorozatának több darabja is látható lesz. A Koko egy napja egy krokodilgyerek képzelt világába enged bepillantást kedves rajzok segítségével, A kis szikra pedig egy olvasni szerető egér kalandjait mutatja be kevert technikával. A Lánchíd oroszlánjai is megelevenednek, akiket a hídmester óv meg a nagy felhőtől. Az egyik legkedvesebb film a stop-motion technikával készült A papírsárkány, amely az elmúlást és emlékezést dolgozza fel érzékenyen egy kisfiú és a nagypapája kapcsolatán keresztül.

Koko egy napja. Rendező: Tatiana Moshkova Fotó: Forrás: Primanima

A nagyoknak készült válogatásba több elvont történet került be: Natalia Mirzoyan Öt percre a tengertől c. filmjében egy kislány szubjektív megfigyelését szemlélteti a tengerpartról lágy színekben, ugyancsak a tenger a helyszíne a Hőhullám c. stop-motion gyurma animációnak, melyben a gyerekek „lehűtik” a nyaralókat. Két animációs filmben is felbukkan a farkas főszereplőként: a Farkasszemben egy kisfiúnak ezzel az állattal kell megbarátkoznia, hogy legyőzze a félelmét, a Nagy farkas és kicsi farkasban két állat különös barátságát ismerhetjük meg – mindkét film képi világa nagyon egyedi és meseszép.

Hőhullám. Rendező: Fokion Xenos Fotó: Forrás: Primanima

A nyolcadik kiadásához érkező fesztivál gyerekvetítéseit a budaörsi helyszín mellett több más magyarországi nagyvárosban és határon túl is megtekinthetik a nézők, a program regionális helyszínei Szekszárd, Sopron, Pécs, Biatorbágy, Nagyvárad, Kolozsvár, Csíkszereda, Székelyudvarhely, Sepsiszentgyörgy és Nürnberg – olvasható a Primanima közleményében. Idén másodszorra a gyerekfilmes versenyprogramot egy szakmai zsűri is elbírálja a gyerekközönség mellett, a zsűri tagjai: Weisz Béla rajzfilmrendező, karikaturista, Fischer Ferenc animációs rendező és Gerzsenyi Judit építész.

Az utolsó őszi nap. Rendező: Marjolaine Perreten Fotó: Forrás: Primanima
Elefánt. Rendező: Julia Ocker Fotó: Forrás: Primanima
A mackók csetepatéja. Rendező: Kateřina Karhánková, Alexandra Májová Hetmerová Fotó: Forrás: Primanima
Dr. Stein fantasztikus ruhásszekrénye. Rendező: Gabriela Plackova Fotó: Forrás: Primanima
Kuap. Rendező: Hedinger Nils Fotó: Forrás: Primanima
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat