Szépvízi „szelfi”: egy mára letűnt világ pillanatai

Péter Beáta 2022. június 23., 19:07 utolsó módosítás: 2022. június 23., 20:11

Vígkedélyű, humoros embernek ismerték, aki, noha egyszerű munkásember volt, művészi érzékenységgel örökítette meg a környezetét. Imre Kálmán fotóin falusi és városi életképek elevenednek meg az 1960-as, ’70-es, ’80-as évekből, mezőn dolgozó emberek, kapu előtt tereferélő falustársak, újságolvasás közben „lekapott” munkás. De az első szelfizők között is számontarthatjuk, hiszen önmagát is sokat fotózta. A fényképes dobozban féltve őrzött felvételeket most a nagyközönség is megismerheti.

Imre Kálmán saját magát is sokat fotózta Fotó: Forrás: Imre Kálmán hagyatéka

Szépvízi szelfi címmel nyílik fotókiállítás a szépvízi Polgármesteri Hivatal emeleti előterében június 26-án 17 órától a Szent László napi ünnepségek keretében. A felvételek érdekessége, hogy egy szépvízi születésű fényképész, ezermester, foglalkozását tekintve karbantartó munkás készítette. Imre Kálmán (1938–2021) az 1960-as évektől kezdett fotózni, a filmeket maga hívta elő és nagyította a képeket. Noha amatőr fényképész volt, művészi érzékenységgel közelített az őt körülvevő világhoz, emberekhez. Fotói egy mára letűnt világ pillanatait örökítik meg, fényképeiből visszaköszön a szerző humora, a kísérletezés, az új (látószög) keresése – mutatnak rá a kiállítás kezdeményezői, akik az eseménnyel a tavaly elhunyt fotósra emlékeznek.

„Ő mindig nagy szeretettel csinálta ezt, ő volt az egyik fényképész a faluban, hívták ide-oda eseményeket fényképezni. De kijárt a természetbe is, ott is fényképezett.

Lesifotósnak is lehet nevezni, mert sok jó pillanatot is elkapott. A családban is fényképezte a nagy eseményeket, a családtagokat”

– idézte fel két gyermeke közül lánya, Szakáli Mária.

„Divatűzés” Szépvízen, 1971 Fotó: Forrás: Imre Kálmán hagyatéka

Elmondta, nem tudják, hogy hogyan fordult az édesapjuk figyelme a fotózás felé, a családban korábban nem volt ilyen érdeklődésű személy. Imre Kálmán szépvízi születésű volt, ott nevelkedett, ott végezte el a hét osztályt a szülőfalujába. Utána a szentkirályi bányában kezdett dolgozni inasként.

„Mesélte, hogy kovácsinas is volt, nyomta a kovácsnak a fúvót. Onnan felkerült a rajoni néptanácshoz mint karbantartó. Ő már fiatalkorában megkezdte a fotózást, autodidakta volt, mi úgy emlékszünk rá, hogy mindig fotózott. A felvételeket itthon hívta elő, a kamra egyik felében volt kialakítva a fotóműhelye. Próbált minket is beavatni, amikor gyermekek voltunk, hívott be az öcsémmel a műhelybe, hogy számoljuk, mennyi idő alatt hívja elő a fényképeket” – magyarázta Mária.

Hargitát olvasva, 1970 Fotó: Forrás: Imre Kálmán hagyatéka

Visszaemlékezett, édesapja zenélt is, autodidakta módon tanult meg hangszeren is játszani, ugyanakkor aranykeze volt, mint mesterember is sok mindenhez értett. „Amikor a színes fényképek bejöttek divatba, akkor hagyta abba, mert a vegyszer, a papír nagyon drága volt, és úgy látta, hogy nem éri meg. Csinálta azután is, csak nem éppen olyan nagy mértékben, mint azelőtt. Az utóbbi években volt egy fényképezőgép nagyságú kamerája, és azzal a családi eseményeket is filmezte, vitte magával a nyugdíjas kirándulásokra is a gépet, és filmezett, tehát a digitális világba is belekóstolt. Volt szeme ezekre a dolgokra. Mi, a gyermekei és az unokái is nagyon büszkék vagyunk rá. Humoros ember volt, közbe-közbe szarkasztikus humorral, de egy nagyon vígkedélyű ember.”

Délutáni terefere, 1967 Fotó: Forrás: Imre Kálmán hagyatéka

Az Imre Kálmán emlékére szervezett kiállítás ötletgazdája a Szépvízen élő Daczó Dénes újságíró, filmes szakember, aki gyermekkora óta ismerte a szépvízi amatőr fényképészt és a munkái egy részét.  „Nem titkolt dolog, hogy Kálmán bácsi rokonom volt és a rokonság révén már gyermekkorom óta ismerem, a családi fotóalbumban is nagyon sok olyan fotó van, amit ő készített. Később, amikor filmekkel is kezdtünk foglalkozni, akkor több, szépvízi témájú filmet is készítettünk, és ezekben használtunk olyan archív felvételeket, amelyeket Kálmán bácsi a hatvanas-hetvenes-nyolcvanas években készített. Ekkor nyílt ki az a doboz, amelyben ő tartotta a fotóit, és rájöttem arra, hogy rengeteg olyan felvétele van ezekből az évtizedekből, amelyek néprajzi, vagy szociofotóknak is mondhatók és a közösség életét mutatják be.”

Sajtszállítás háton, 1973 Fotó: Forrás: Imre Kálmán hagyatéka

Mint mondta, régóta megfogalmazódott benne a gondolat, hogy

mindenképp megérdemelne egy kiállítást ez az anyag, hogy mások is megismerhessék ezeket a fotókat, hiszen lehetőséget ad a közösségnek arra is, hogy visszatekintsen a múltba.

„Mivel a Szent László napok falunapok is egyben a búcsús ünnep mellett, ezért ez egy ünnepi pillanat, és ez a közösség számára is ünnep tud lenni. Mert olyan fényképeket lehet megnézni, amelyek az idő múlását is bemutatják, és azt, hogy az időt nem lehet visszafordítani. Magával az ötlettel valamikor február folyamán fordultam a község vezetőjéhez, ő felkarolta, ugyanakkor Kálmán bácsi két gyermeke is örömmel fogadta. És elkezdődött az, hogy belenézhettünk azokba a dobozokba, amelyekbe Kálmán bácsi féltve őrizte ezeket a fotókat, filmeket, diákat, és most így utólag meglepődtem azon is, hogy igazából majdnem minden fotónak a hátára oda van írva a készítési ideje, helyenként pedig vagy cím van adva a fotóknak, vagy éppen egy humoros, fanyar megjegyzés is fűződik hozzájuk.”

Falusi mozi, 1970 Fotó: Forrás: Imre Kálmán hagyatéka

Kimondottan erre a kiállításra koncentrálva most a szépvízi fotók kerültek hangsúlyosan elő, de ha nem Szépvízen lenne a kiállítás, akkor is lehetne egy olyan válogatást készíteni ebből a gyűjteményből, amely olyan szemszögből mutatja be az 1960-as, ’70-es, ’80-as éveket, amelyeket hajlamosak vagyunk elfelejteni – emelte ki Daczó Dénes. „A hétköznapi ember szemén keresztül mutatja be ezt az időszakot. Ami még meglepő volt számomra, hogy Kálmán bácsi

egy munkásember volt, karbantartóként dolgozott, és voltak olyan pillanatai a munka közben, amikor jobban megfigyelhetett dolgokat. Ő ezt a sajátos látásmódot, láttatást a fényképezőgépén keresztül elcsípte, és most nekünk szerencsénk van ezekbe betekintést nyerni.

Gondolok itt olyan pillanatokra, hogy az akkori idők újságjának olvasása a munkahelyen, vagy éppen a munkatársairól vagy a munkahelyi szekrényről készített fotók, a férfiszekrény minden titkával.”

Boronálás, 1969 Fotó: Forrás: Imre Kálmán hagyatéka

Úgy véli, rendkívüli dolog, hogy nem hivatásos fotósként valaki egy ilyen tevékenységet végzett, és ilyen gazdag anyagot hagyott hátra. „Amikor második osztályos koromban az akkori pionírházban elkezdtem fotóklubba járni, ő volt az, aki behívott a szépvízi lakásában kialakított műhelybe, sötétkamrába, ahol kidolgozta a képeit. Erre a pillanatra a mai napig emlékszem, és igazából most tudom értékelni azt a munkát, amit ő végzett. Ezt hobbiként csinálta, nem a kényszer diktálta a pillanat megörökítését, és ez érződik végig a fotókat nézve.”

Téli elfoglaltság, 1969 Fotó: Forrás: Imre Kálmán hagyatéka

A kiállítás anyagának válogatásába – a szintén Szépvízen élő – Kristó Róbert fotóművészt is bevonta, aki érdekes egybeesésként a Pionírház utódának számító intézménynél dolgozik, a Tanulók Házában oktat vizuális nevelést. „A képeken látszik ugyan, hogy amatőr fényképész készítette, de figyelembe véve a kort, amikor ezek készültek, rendkívüli anyag. Kálmán bácsi azon túl, hogy érzékeny volt a körülötte történő eseményekre, és megörökítette azokat a pillanatokat, amelyeket a kiállításon is látni fogunk – székelykapu, öregasszonyok, terefere a kapuban stb. – még a művészi képekig is eljutott.

Amatőrnek mondhatjuk, de nagyon jó felvételeket készített. Emellett önmagát is fényképezte, ezért is Szépvízi szelfi a kiállítás címe.

Felirat a fénykép hátlapján: Türelmetlen várakozás a Hargita megye házába, 1968. VII, péntek, 13. Fotó: Forrás: Imre Kálmán hagyatéka

Akkoriban ez a fogalom, hogy szelfi, még nem is létezett. Nagyon sok fényképen rajta van, ezeket állványról készítette és beállt ő is a fényképezőgép elé, önarcképeket készített. Meg akarta mutatni nem csak azt, hogy mi van maga körül, de önmagát is benne. Ez nem csak egy periódusa volt, végig fényképezte magát is. Van olyan kép, hogy nagyító előtt ül, és önmagát lefényképezi, ahogy dolgozik. Ezen kívül, van olyan, hogy amikor különböző munkákat végeztek, vagy hozták be a sajtot az esztenáról, megálltak, leültek, tüzet gyújtottak, és beállt ő is a társaság közé a fotózáskor.

Annak ellenére, hogy ő ezt nem tanulta, nem ez volt az ő munkája, érezte, hogy neki valamit hátra kell hagynia, olyan, mintha a jövőnek alkotta volna ezeket a képeket.”

Imre Kálmán 1964-től előbb a rajoni, majd a megyei néptanácsnál dolgozott – ami a mai csíkszeredai városháza épületében működött, majd leköltözött a „tapstér” mellett felépülő megyeházára –, mint karbantartó, onnan is ment nyugdíjba. És amint azt a lánya is említette, zenélt is. Előbb harmonikázott, majd megtanult hegedülni, és élete vége felé szintetizátoron is játszott. Dolgozott karbantartóként Ceaușescu hargitai villájában is, és szeretett erről mesélni – emelte ki Daczó Katalin újságíró, filmrendező, helytörténeti kutató.

Egy csíkszentmiklósi 60 éves ember, 1970 Fotó: Forrás: Imre Kálmán hagyatéka

„Nem ez az első fotóhagyaték, amit »háttérembereknél« láttam. Szinte minden falunak megvolt a hatvanas-hetvenes években is az az amatőr fényképésze, akinek ez hobbija volt, vagy szenvedélye. Kálmán bácsi fotóhagyatékából most a szépvízi fotóiból válogattunk a kiállításra, de neki gyári fotói is vannak, vagy olyanok, amelyeket önmagáról és társairól készített a munkahelyén. A rajoni néptanácsnál dolgozván közel volt 1968-ban a megyésítés eseményeihez, a ’89-es eseményekhez is, de mégis kívülről szemlélte ezeket, a székely ember higgadtságával. Amikor rákérdeztem, azt mondta, hogy akkor nem fotózott, mert meglepetés volt számára is az, ami történt, és készített ugyan a munkahelyen képeket, de azokon csak a hétköznapi dolgokat örökítette meg.”

Téli életkép, 1976 Fotó: Forrás: Imre Kálmán hagyatéka

Imre Kálmán szerepel a Daczó alkotópáros Megyecsinálók című filmjében is, és ott hangzik el tőle az őt jellemző humorral, hogy „addig volt Udvarhely megyeszékhely, amíg Szeredában meszeltek.”

Ebéd Fotó: Forrás: Imre Kálmán hagyatéka

Nagyon fontos emberek ezek a személyek, és a hagyatékuk is – hangsúlyozta Katalin.

„Minden faluban biztosan van ilyen, nagyon jó lenne következetesen gyűjteni a fotóikat, digitalizálni, a negatívokat beszkennelni, szerencsére sok helyen már meg is tették ezt.

Mert ezek által sokszor kapunk olyanoktól mondandót, akiket éltükben talán észre sem vettünk. Érdemes odafigyelni.”

A saját készítésű nagyítóval, 1968 •  Fotó: Forrás: Imre Kálmán hagyatéka
A saját készítésű nagyítóval, 1968 Fotó: Forrás: Imre Kálmán hagyatéka
1 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport