Színházi világnap – otthon ünnepelve

Liget 2020. március 27., 15:04

Otthon a fotelünkből válogathatunk a jobbnál jobb előadások közül ma este: a színházi világnap alkalmából a legtöbb színház valamely online csatornáján közvetíti az előadásait.

Színházi világnap – otthon ünnepelve
galéria
A Tomcsa Sándor Színház A mi kis városunkat adja közre Fotó: Balázs Attila/Tomcsa Sándor Színház

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház este 7 órától Thornton Wilder: A mi kis városunk előadását közvetíti a színház Facebook-oldalán, egyszeri alkalommal. A Vladimir Anton által rendezett produkciót a Legjobb előadás díjára jelölte a XXVIII. UNITER Gála, Ludmila Patlanjoglu, Maria Zărnescu, Călin Ciobotari színházkritikusokból álló jelölő-zsűrije. Jakab Tamást, a Tomcsa Sándor Színház színművészét a Legjobb pályakezdő díjra jelölte a Román Színházi Szövetség az előadásban alakított George Gibbs szerepéért.
A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház a színházi világnap alkalmából este 8 órától a Bocsárdi László által rendezett Hamlet című előadást fogja közvetíteni a színház Facebook-oldalán. Ide napközben is érdemes benézni, mert a nap folyamán a színészek osztanak meg önökkel olyan szövegrészleteket, amelyeket fontosnak tartanak a mostani helyzetben.
A gyergyószentmiklósi Figura (szín)házimozit indít a színházi világnap apropóján március 27-től. Elsőként a Három nővér című előadás felvétele lesz elérhető a közönség számára március 27-29. között, mindhárom nap este 7 órától. A Csehov-darabot Albu István rendezte. Az előadás ezen a linken érhető el.

Jelenet a Három nővér című előadásból Fotó: Figura Stúdió Színház

Tóth Árpád rendezésében mutatta be a Csíki Játékszín közel egy éve I. L. Caragiale Megtorlás című darabját. A Megtorlást 1890-ben írta Caragiale, és teljesen elüt az addigi társadalombíráló vígjátékaitól, szatirikus írásaitól. A bosszú és bűntudat pokoli mélységeinek története ez. A cselekmény egyetlen éjszaka alatt játszódik, azonban a szereplők elmúlt kilenc évének minden keserűségét, feszültségét magában hordozza.  Az előadást este 7 órától a színház Youtube-csatornáján lehet megtekinteni, a Csíki Játékszín Facebook-oldalán pedig ezt írják:

Ez által is üdvözletünket küldjük a közönségünknek, hálánkat fejezzük ki a nézőinknek azért a szeretetért, melyet estéről estére kapunk, amikor játszhatunk. Mert most nem tehetjük meg. De bízunk a mihamarabbi találkozásban! Kitartást, türelmet, és ami a legfontosabb: kimeríthetetlen egészséget kívánunk!

Úgy vélik, mivel jelenleg megterhelő időket élünk az egész világot sújtó koronavírus-járvány miatt, ezért talán a színházi világnapi üzenet is hangsúlyosabbá válhat. Az idei év világnapi üzenetét Shahid Nadeem pakisztáni drámaíró jegyzi.
„A mai világban, amikor elhatalmasodik a vallási fanatizmus, a gyűlölet és az erőszak, amikor bolygónk egyre súlyosabb klímakatasztrófa felé sodródik, meg kell találnunk a módját, hogy újra visszanyerhessük spirituális erőinket. Nemcsak a közönyt, a reményvesztettséget, a pesszimizmust és a kapzsiságot kell legyőznünk, de vállalnunk kell a világunk és a bolygónk iránti felelősséget is. A színháznak nemes és fontos szerepe van azon energiák felszabadításában és mozgósításában, amelyek megakadályozhatják, hogy az emberiség szakadékba zuhanjon” – vallja többek között Shahid Nadeem. Ma este az előadás előtt nem tud elhangzani a világnapi üzenet ezért az ITI Magyar Központja Jordán Tamást, a Nemzet Színészét, kértek fel hogy olvassa fel a drámaíró üzenetét.

A Nemzetközi Színházi Intézet bécsi közgyűlése által 1961-ben elfogadott határozata alapján március 27-e lett a színház világnapja.

A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a színházművészet – és tágabb értelemben a kultúra – fontosságára, tisztelegjen a színészek, a színházi dolgozók előtt, kérje a közönség szeretetét és támogatását.

„Támogatást adni és támogatást kérni – ezt tehetjük ma, és ünnepelhetjük (ha most fizikailag elszigetelten is) azokat az estéket, amiket együtt töltöttünk a színház jelen idejében, közösségként. Hittel a színház varázserejében, ami nem pusztítható el, találkozzunk a mai ünnepen – a virtuális térben előadást nézve – alkotók és nézők egyaránt” – áll a Tomcsa Sándor Színház közleményében.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.