Zerkula zenekar: veszélyben a generációk közötti kapocs

Péter Beáta 2018. augusztus 28., 16:15 utolsó módosítás: 2018. augusztus 28., 16:23

Amikor kisiskolás korukban elkezdtek muzsikálni, még nem is gondolták volna, hogy ők lesznek azok, akik a kapcsot jelentik majd a zenészgenerációk között a Gyimesekben. Mesterük, Zerkula János keze alatt nőttek fel, és noha ma már különböző szakmákban igyekeznek kiteljesedni, a zenélés meghatározó része még most is az életüknek. A gyimesi Zerkula zenekar néhány tagjával elevenítettük fel a kezdeteket, beszélgettünk a jelenről.

Zerkula zenekar: veszélyben a generációk közötti kapocs
galéria
Amikor még együtt volt az összes zenekari tag: az archív felvétel 2012-ből való

Csaknem nyolc évig tanulhattak a gyimesi prímástól, Zerkula Jánostól az akkori Tücsök zenekar tagjai. A híres prímás halála után, 2008-ban vették fel a Zerkula zenekar nevet, mesterük előtt tisztelegve. A zenekar nem csak a helyi mulatságokon, hanem távolabbi vidékeken is gyakran fellépett, 2012-ben még Kanadába is elvitte a gyimesi muzsikát és táncokat. Már ekkor azt a célt tűzték ki maguk elé az ifjú muzsikusok, hogy tovább éltessék a gyimesi muzsikát.

„A régi prímások lassan kihalnak, és az a zenekultúra, amit ők képviselnek, velük vész el. Ezért a zenekar célja, hogy amennyire lehet, megőrizze és tovább éltesse Gyimesben a zenének azt a kis darabját, amit Jani bácsitól kapott”

– vallotta akkor Sára Ferenc, a zenekart felkaroló koreográfus, népzene- és néptánckutató, Lukács István „Luki”, Bakcsy Boglárka, Vitos Eszter, Vitos Etelka, Hajnal László „Cencár”, valamint Simon Zsolt „Gizi”. Már ebben az időben többen közülük Marosvásárhelyen és Kolozsváron jártak egyetemre, mára már ünnepnek számít, ha nagy ritkán össze tudnak ülni együtt muzsikálni, mert szétszéledtek a szélrózsa minden irányába. A Gyimesfelsőloki Falunapok egy ilyen rendkívüli esemény volt, és ha nem is a teljes csapat, de ismét közösen zenélt a Zerkula zenekar néhány tagja.

 

Olyan tudással rendelkeznek, amivel más senki

„Úgy indult, hogy klasszikus zenét kezdtünk tanulni. A szülők ötlete volt, nekik volt egy baráti körük, és így a Bakcsy Bogi és a Vitos lányok szülei megkerestek egy tanárnőt, Dávid Katalint Csíkszeredában, és ő járt ki hetente Gyimesbe minket tanítani. Később csatlakozott hozzánk Cencár is. De még akkor nem volt bennünk olyan ambíció, hogy zenészek leszünk, mi csak azt csináltuk, amire a szülők lehetőséget adtak” – eleveníti fel a kezdeteket Luki. A többiek által Gizinek nevezett Simon Zsolt húga is ugyanehhez a tanárnőhöz járt tanulni. „Őt már óvodás korában ehhez a tanárnőhöz vitte édesapám muzsikálni. Ott tanult egy kicsi gyimesit is. Nagynénémnek volt egy gardonja, fent tartották tatáméknál, és jóapámnak volt ez az ötlete, hogy próbáljam ki. Aztán Lukiék kellett menjenek egy lakodalomba muzsikálni, egy tízperces előadással megajándékozták az új párt a gyerekek, és mentem én is. Aztán ott ragadtam. Azon vettem észre magamat, hogy mind hordoznak, hogy járjak gardonozni ezeknek az embereknek” – meséli kacagva.

A gyerekek aztán 2000-ben, az első gyimesi tánctáborban ismerkedtek meg Sára Ferenccel, a völgybe költözött magyarországi koreográfussal, de a gyimesi népzene muzsikálását is itt próbálták ki. „Ők klasszikus zenét játszottak, volt már valamennyi zenei alapjuk.

Én mondtam a szülőknek, hogy jó a klasszikus, de ha már itt van Zerkula János, miért nem használják ki. Ezt megfogadták, és utána kezdték el vinni a gyerekeket Jani bácsihoz, akitől nyolc éven keresztül tudtak tanulni.”

És mit lehetett az ismert gyimesi prímástól megtanulni, amit mástól nem? „Tőle tanultunk zenélni, a stílust is tőle vettük át. Ugyanakkor sokat mesélt a fiatalkoráról és hogy hogyan kell muzsikálni itt Gyimesben” – magyarázza Luki. Mint mondták, később sokat muzsikáltak együtt az „öreggel”, a bálokban, táborokban ott ültek mellette, és lesték el a muzsikálás csínját-bínját. Nem csak zenélni tanultak tőle, hanem életet is, gyakran segítettek neki a ház körül. „Más formában tanította őket, de ez volt a lényege, hogy nem csak a zenélést, hanem minden mást is. Az életet tanította. Mielőtt meghalt az öreg, mondta nekem, hogy most már mehetnek, fel is szabadította, hogy most már muzsikálhatnak magukra, elengedte őket” – idézi fel Sára.

 

Manapság nagyon ritka, amikor legalább néhányan közülük együtt zenélhetnek Fotó: Péter Beáta

Zerkula János hegedűjét a szintén zenész unokája, a Svájcban élő Zerkula György örökölte. Öt-hat éven keresztül azonban a zenekarnál volt, Luki játszott rajta. Ugyanígy Jani bácsi feleségének, Reginának gardonján Gizi ütötte a ritmust.

 „Olyan volt számunkra, mint egy mentor. Sok időt töltöttünk vele, heti rendszerességgel jártunk hozzá. Együtt muzsikáltunk különböző alkalmakkor. Nagyon közeli barátunk volt” – teszi hozzá Luki.

Varga Zsuzsanna, Ferenc felesége felidézi, amikor tíz évvel ezelőtt Jani bácsi agyvérzést kapott, a tanítványok már gimnáziumba jártak Csíkszeredába. „Nagyon szerették az öreget, minden nap meglátogatták. Az öreg készült haza, minden nap haza akart jönni. A gyerekek pedig felhívták a szülőket, hogy hozzák haza, mert annyira hazajönne. Mondták, „gyertek, mi kilopjuk a kórházból”.

A zenekar a második családjuk volt – hangsúlyozza Vitos Etelka, aki pici babájával az ölében érkezik a többiekkel találkozni.

„Együtt nőttünk fel, együtt játszottunk és nagyon sok időt töltöttünk együtt. A hegedülés annak idején kitöltötte az életünket. A második család voltunk egymásnak.

Én vagyok az egyedüli a zenekarból, aki hazajött, és itthon dolgozom, mint állatorvos. Hála Istennek itthon még nagy igény van a muzsikálásra. Utoljára két éve volt együtt a teljes zenekar.”

Ma már mindenki a választott szakmájában próbál boldogulni, ez is megnehezíti az együttmuzsikálást. Még a gimnáziumi éveik alatt intenzíven jártak a java részt Sára Feri által szervezett eseményekre, fellépésekre. Utána Luki Marosvásárhelyen, Eta, Eszter, Cencár és Gizi Kolozsváron folytatták a tanulmányaikat. Ezidő alatt is még aránylag könnyen össze lehetett szervezni a találkozókat. verbuválódtak. „Elvégeztem a műszaki egyetemet, rendszermérnöki szakon, most egy német cégnek dolgozok, gyártósorokat programozok, robotokat stb. Sokat utazom a világban össze-vissza” – magyarázza Gizi. Luki a marosvásárhelyi orvosi egyetemen kezdte el a tanulmányait 2010-ben, majd egy pályázat révén Oxfordba ment. „Egy ottani magyar professzorral, Somogyi Péterrel nagyon jó munkaviszony alakult ki, és kezdtem visszajárni oda. Egyetem után kimentem hozzá doktorálni, és jelenleg ott végzem a doktorimat az idegtudomány területén.”

 

A szélrózsa minden irányába szélszéledtek Fotó: Péter Beáta

Eszter villamosmérnöki szakon végzett, jelenleg Budapesten dolgozik, nyomtatott áramköröket tervez. Etelka állatorvos lett a faluban, Bogi kertészmérnöki szakon végzett Kolozsváron – sorolják a többiek útjának az alakulását. Cencár jelenleg Budapesten végez egy egyetemet. Ő Kolozsvárra szegődött Barbarossa János hangszerkészítőhöz inasnak. Van egy jó műhelye, sokat tanult a mesterétől, már a negyedik-ötödik hegedűt készíti.

Mint mondják, nagy ünnep, ha egy évben össze tudnak ülni közösen zenélni. „Nagyon sok időt szántunk arra, hogy menjünk, csináljuk. Fontos volt, hogy maradjon meg valamilyen formában az a tradíció, amit a zenészgenerációk vittek családilag tovább. Ennek ezek a fiatalok voltak a hordozói, ők örökítették át. Sok energiát fektettem ebbe a zenekarba, és nem gondoltam az utánpótlásra. Jöttek a felkérések, sokszor iskolaidő alatt is. Még mindig nagy az érdeklődés irántuk, érkeznek a meghívásuk. Az ő szelük még mindig ugyanúgy van, akik jönnek ide régi ismerősök, mindig kérdezik, hogy mi van a Zerkula zenekarral. Ők monopolhelyzetben voltak. Én is azon voltam, hogy mást ne, csak gyimesit játszanak. Magyarországon az egész népi mozgalomban nagyon kevés ember van, aki minőségi gyimesi muzsikát tud játszani. Azért voltak ők sikeresek, mert fiatalok voltak, látták rajtuk, hogy ezt akarják, szeretik csinálni. Ugyanakkor Zerkula, a gyimesi életforma és ez a monopolhelyzet mind hozzátett ahhoz, hogy ők széles körben ismertek legyenek” – véli Sára Ferenc.

Az egykori gyerekek ma már a következő generációt nevelik, de nem a zenében Fotó: Péter Beáta

Luki szerint azáltal, hogy ők nekifogtak gyimesi zenét tanulni és muzsikálni, elindult egy hullám, sok fiatal követte őket. Nem volt mindenki olyan szerencsés ugyan, hogy olyan mestere legyen, mint Zerkula János, de vannak ügyes fiatalok, akik tanulnak, szívvel-lélekkel muzsikálnak.

Etelka hozzáfűzi, amikor elkezdtek gyimesit hegedülni a völgyben, ők voltak az az első fiatal generáció, amely ezzel kezdett foglalkozni. „Sára Feri unszolására sikerült, mert ő győzte meg Jani bácsit, hogy fogadjon. Az elején nem nagyon akart fogadni minket, ő is féltette a szakmáját. Ő ebből élt, ez volt a kenyérkereset. Ha mi akkor nem kezdjük el, talán ma nem tanulják tömegesen a fiatalok a muzsikálást, nagyon sokan hegedülnek.

Mi voltunk az a kapocs annak idején, amely az öregeket a fiatalokkal össze tudta kapcsolni.

Attól függetlenül, hogy nem mi tanítjuk, mert mindenkinek olyan szakmája van jelenleg, hogy nem fér bele. Többen jöttek hozzám is, hogy tanítsam, de eddig még fizikailag nem volt rá időm. Nagyon sok helyre utaztunk a világban a zenekarral, és látták a többiek is, hogy milyen lehetőségek vannak ebben. Ezzel elültettük a magocskát bennük, hogy lehet így is csinálni.”

Abban mindannyian egyetértenek, hogy Zerkula János nagyban meghatározta az életüket, az, hogy milyen emberekké váltak később. „Ő még azt a zenészgenerációt képviselte, amely a tradicionális formájában mutatkozott meg a gyimesi mulatságokban. Az öregnek a beszédén, életmódján, attitűdjén ez tükröződött. Ez volt nekem a meghatározó, mindig szívesen muzsikálok.

Most itt van ez az időszak, amikor mindannyian rendezzük a dolgainkat, mert útra kell állítsuk az életünket, de  a mostani helyzet változni fog.

Mindenki lefutja a köreit, aztán gondolom, többen is hazajövünk” – mondja Gizi, majd a zenekar tagjai a színpadra sietnek, hisz kezdődik a muzsika és a tánc.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport