Zsigmond Attila: filmkészítésből műgyűjtő szenvedély

Gergely Imre 2022. augusztus 06., 00:06

Alig tudunk valamit a székely művészekről, a székely festőiskoláról – ebből a felismerésből indult Zsigmond Attila filmes szakember késztetése, hogy egy ismeretterjesztő filmet készítsen erről. Az Ecsetvonások, székelyesen című alkotás készítése közben pedig kialakult a gyűjtőszenvedély. A gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeum termeiben több mint negyven székely származású festő és grafikus műveit állíthatta ki, amelyeket az utóbbi három év alatt szerzett meg. Volt, amelyet egy gyergyói család szekrénye mögött fedezett fel, de volt, hogy Párizsból, az interneten vásárolva hozott haza egy műalkotást.

Zsigmond Attila: filmkészítésből műgyűjtő szenvedély
galéria
A világ minden táján felbukkanhatnak székelyföldi kötődésű művészek festményei Fotó: Gergely Imre

Az Ecsetvonások, székelyesen című filmben Márton Árpád és Balázs József festőművészek anekdotái kísérik el a nézőt azokon a tájakon, ahol a filmben bemutatott öt művész, Nagy István, Zsögödi Nagy Imre, Karácsony János, Márton Ferenc és Páll Lajos alkotott, művészetük bizonyos szegmenseire irányítva a figyelmet. „Ők olyan kaliberű művészek, akik egyenként is megérdemelnének egy egyórás dokumentumfilmet” – jegyzi meg Zsigmond Attila, aki Bajna György szerkesztő-újságíróval közösen készítette el a Savaria filmfesztiválon második díjat nyert filmjüket.

Az adatgyűjtés, forgatás egyben feltérképezést is jelentett, fel kellett kutatni, hogy hol is vannak olyan alkotások, amelyeket a filmben bemutathattak. Eközben kiderült, hogy vannak olyan képek, amelyek akár meg is vásárolhatók. Az első ilyenek megszerzése hozta a gyűjtőszenvedélyt is magával. A budapesti művészeti piacon, aukciós házak kínálatából kezdte vásárolni a székely festőiskolához kötődő alkotásokat, de a nagybányai festősiskola művészeinek művei közül is került így néhány a birtokába. Volt olyan Gyergyói-Brassay Dávid kép, amelynek alkotóját az azelőtti franciaországi tulajdonos nem ismerte, a stílusból azonban azonosítható volt, hogy ez a szárhegyi születésű, később Marosvásárhelyen, majd Budapesten élő, és végül 1976-ben Braziliában elhunyt festőhöz köthető az eladásra kínált mű. Egy Gaál András kép egy csongrádi tulajdonostól jött haza – meséli Zsigmond Attila.

Székelyföldhöz kötődő, hozzáférhető árú alkotásokat keres Fotó: Gergely Imre

Hozzáteszi, nem több tízezer eurós vagy még drágább képekről van szó, hanem az olcsóbban kínált, megfizethető áron megvásárolható alkotásokat keresi, azonban, ha megjelenik egy ilyen egy aukción, azonnal résen kell lenni, mert ezeket nyilván mások is megpróbálják megszerezni. A román gyűjtők is kezdik felismerni ezek jelentőségét, értékét. Ha lát egy olyan képet a kínálatban, amely székely művészhez köthető, azt előbb megmutatja több, a szakterületet ismerő művésznek, Balázs Józsefnek, Márton Árpádnak és Siklódy Ferencnek, kikéri a véleményüket. Akkor vásárol, ha ők ezt javasolják.

Volt eset, hogy egy szárhegyi utcarészletet ábrázoló, farostra festett olajképről kért véleményt, amelynek nem tudta, hogy ki az alkotója. Siklódy Ferenc pedig felismerte, hogy ő festette a 90-es években – meséli a gyűjtő.

Kalandos sorsú műalkotások

Gyűjteményének első darabja Gyimesi-Kásás Ernő képe volt, akiről a gyergyóiak közül is kevesen tudják, hogy itt született. Egy rongyos, menthetetlennek tűnő, keret nélküli kép volt, de egy csíkszeredai restaurátor rendbehozta, kiállíthatóvá vált.

Nagy István Békás-szorost ábrázoló pasztelljét először Murádin Jenő művészettörténész Gyergyó művészeti topográfiája című könyvében látta először, és ez alapján vásárolta meg a képet Kolozsvárról.

Kiállításon is megnézhetőek a szerzemények Fotó: Gergely Imre

„Nagy Istvánnak is szoros kötődése van Gyergyóhoz, rengeteget járt ide, nomád életmódban, pásztorokkal, útépítő munkásokkal élt” – mondja Zsigmond Attila, és közben sorolja, hogy melyik művet Budapestről, melyiket Szolnokról tudta „hazavásárolni”.

Nyilván nem hiányozhatnak a gyűjteményből Balázs József munkái (a gyergyóalfalvi festő a padlására is felengedte, hogy onnan válasszon képeket), de Gaál András és Márton Árpád alkotásai sem, akik Zöld Lajos újságíróval közösen létrehozták a szárhegyi Barátság alkotótábort. Van olyan kép a kiállításon, amely egy szekrény mögött hányódott éveken keresztül.

„Előfordul, hogy bemegy az ember Kati nénihez, szétnéz, lát egy szentképet a falon, elkezd erről beszélgetni, és kiderül, hogy egy fiókban vagy az asztalon, az abrosz alatt is van kép a házban”

– meséli Zsigmond Attila, hozzátéve, hogy vannak kevésbé jelentős művek is a birtokában, a tárlaton szereplő 82 képet az értékesebbekből állította ki, amelyek szép keresztmetszetét adják a székely festőiskolának.

A figuratív vagy tájábrázoló művek a meghatározók a gyűjteményben Fotó: Gergely Imre

Szejke Vilmos háromszéki festő is egy kevésbé ismert művész, de megkapó festményei vannak, akárcsak Fábián Erzsébet csíksomlyói búcsúról készült képe, de különös értéknek tartja Vákár Tibor grafikáját is, aki gyergyói örmény családból lett Budapest főépítésze. Márton Ferenc emléke sem nagyon él a köztudatban – sorolja a gyűjtő, miközben a képeket nézegetjük.

„A film és a kiállítás célja is ez: valamennyire rehabilitáljuk a székely alkotók művészetét, és tegyük őket újra ismertebbé minél szélesebb körben”

– mutat rá.

A tárlat egyik impozáns darabja a csíki nemesi család sarja, Szopos Sándor nagyméretű olajfestménye, amely Dávid Ferenc püspök kolozsvári beszédét mutatja meg. Kiállításon 1975-ben volt látható, azóta eltűnt, most egy bukaresti aukción tűnt fel.

Fő kritérium: kötődjön Székelyföldhöz

Hogy milyen rendszer szerint vásárol? A fő, hogy az adott alkotó székelyföldi kötődésű legyen. A másik pedig már az ízlésével kapcsolatos: a figuratív vagy tájábrázoló művek a meghatározók a gyűjteményében. A modernebb, avantgárd, absztrakt művek is értékesek persze (más gyűjtők lehet, hogy azokat kedvelik inkább), de ő a klasszikusabb stílusvonalat részesíti előnyben.

A világ minden táján felbukkanhatnak székelyföldi kötődésű művészek festményei Fotó: Gergely Imre

„Misszióként élem meg, hogy művészeink alkotásait hazahozzam Bukarestből, Párizsból vagy bárhonnan Székelyföldre, és itt legyenek kiállítva”

– summázott a rendező.

Az 52 perces film, amely a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült, a tervek szerint több fesztiválon is látható lesz. Vasárnap az Egyfeszt összművészeti fesztiválon is vetítik, a kiállítás az Egyfeszt ideje alatt is várja a látogatókat, de  még augusztus folyamán még látható lesz a Tarisznyás Márton Múzeumban.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.