A tervezéstől a kivitelezésig: egyedi stílusú ruhák diákoktól

Péter Beáta 2019. június 28., 16:43

Utcai viseletek és alkalmi ruhák, csomagolópapírból, nejlonzacskóból készített ruhaköltemények, meglepő és szemet gyönyörködtető darabok: ruhatervező szakos diákok munkáiból nyílt kiállítás Csíkszeredában. Míg az egyik csoport az újrahasznosítás és újragondolás vonalon haladt, a másik csoport az alkalmazott tervezés irányában bontakozott ki.

A tervezéstől a megvalósításig Fotó: Péter Beáta

A Vámszer Géza Művészeti Népiskola 41 éves fennállása alatt első ízben indítottak ruhatervezés szakot Csíkszeredában, ráadásul rögtön két osztályt, mert olyan sok volt a jelentkező – mutatott rá Sándor Árpád a Csíki Játékszín előcsarnokában megtekinthető kiállítás megnyitóján. A ruhatervező szak csoportjainak tevékenységét Zsigmond Adél és Jánosi Ágnes divattervezők vezetik. Adél csoportja játékos módon közelítette meg a ruhatervezést: a diákok rendhagyó alapanyagokkal dolgoztak, többek között nejlonzacskóval, újsággal, vécépapírral, vécépapír gurigával, parafadugóval, mécsestartóval, csomagolópapírral. Az volt a feladatuk, hogy ezekből érdekes struktúrákat hozzanak létre, és szabadjára engedhették a fantáziájukat, hogy új konstrukciókat teremtsenek. „A munkafolyamat során jó hangulat és építő jellegű közösség alakult ki, ennek az eredménye látható itt a táblákon, próbababákon, ruhakölteményeken. A csoport tagjai tanultak szabás-varrást, de inkább arra fektettük a hangsúlyt, hogy hogyan tudnak esztétikusan tálalni. Ezek az első lépések, hogy hogyan tálalják azt, amit meg szeretnének valósítani, és ezeket a rajzokat , mint egy ütemtervet elő tudják venni a megvalósítás során.

Sándor Árpád, Jánosi Ágnes, Zsigmond Adél Fotó: Péter Beáta

Itt most az un. haute couture , divatbemutatóra tervezett, látványruhákat látunk. Ezek úgy is működnek mint egy-egy műalkotás, üzenetet tartalmaznak, hangsúlyozzák az újragondolás és újrahasznosítás fontosságát” 

magyarázta Zsigmond Adél, amikor a megnyitó után beszélgettünk.

Jánosi Ágnes csoportja az alkalmazott tervezés irányában haladt. A csoportvezető elmondta, nagyon erős egyéniségek, egyedi karakterek vannak a csapatban, akik különböző háttérrel érkeztek. Van köztük olyan, aki ruhatervezési szakon szeretné folytatni a felsőfokú tanulmányait, több személynek van már saját brandje, esküvőiruha-szalonja, van olyan, aki a népművészet iránt érdeklődik, és olyan is, aki csak a kreativitását szerette volna kibontakoztatni. „Nagyon energikus, dinamikus, rugalmas együttműködés volt, azt szerettem volna, hogy mindegyikük minél jobban tudja kicsiszolni a saját elképzelését” – jellemezte röviden az elmúlt tanévet a vezető.

Divatbemutatót is tartottak Fotó: Péter Beáta

Hozzátette,

nem egy tipikus szabó-varró tanfolyam ez, inkább a stílusfejlesztésre, kreativitásra fektették a hangsúlyt,

de az alapöltözékek – szoknya, ruha, nadrág, ing – szabását, megvarrását elsajátították a diákok. A kiállításon pedig a tervező egyéniségének megfelelően a megtanult szabástechnikákat igyekeztek látványosan tálalni.

Ruha kábelkötegelőből Fotó: Péter Beáta

„Eddig a technikai részét próbáltuk a divattervezéssel kombinálni, krokizni, alakrajzokat készíteni, szabásmintákat tervezni, kiszabni, megvarrni. Mood boardokat készítettek a csoport tagjai – a tervezésnek van egy fázisa, amikor színeket, tervezőket, formákat és hangulatokat gyűjtenek, lefűzik egy mappába és nagyon fontos, hogy ez a munkafolyamaton belül hogyan alakul hétről hétre, és hogy a végeredményben, az öltözéken hogyan nyilvánul meg mindez.” A csoportvezető úgy véli, az alaptudást át kell adni, de nagyon sokat számít az, ha a csapat együtt tud működni, hogy hasonló érdeklődésű emberek találkoznak hetente, és egymástól is tanulnak.

„Ez egy gyakorlatias művészet, kortárs művészeti ággá nőtte ki magát, ugyanakkor megvan a másik oldala, azt látom, hogy főként itthon nagy igény van arra, hogy legyenek helyi tervezők, hogy a helyi termékeket, egyedi öltözékeket vásároljuk.

Amúgy Csíkszeredában van a legtöbb ilyen tervező Székelyföldön, és ezt kell erősíteni. Hogy legyen annyi önbizalmunk, hogy merjünk hordható, vagány, egyedi stílusú ruhákat készíteni és vásárolni, mert nagyon tehetséges emberek vannak itthon” – hangsúlyozta Jánosi Ágnes.

Fotó: Péter Beáta

A kiállítást június 14-ig lehet megtekinteni a Csíki Játékszín előcsarnokában.

 

Parafaszoknya és kiegészítő Fotó: Péter Beáta
Mire jó a mécses alja? Fotó: Péter Beáta
A tervek is másként Fotó: Péter Beáta
Csipke mindenütt Fotó: Péter Beáta
Fotó: Péter Beáta
Fotó: Péter Beáta
Fotó: Péter Beáta
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat